Bu yıl, en popüler WordPress eklentileri ve temalarını derlerken her ay başında bir önceki ay en çok yüklenen eklenti ve temalara baktık. Her zamanki gibi, genel kamu lisansı olmayanları listenin dışında bıraktık. Aynı zamanda GoDaddy’ye özel eklenti ve temaları da mümkün olduğu kadar eledik. Amacımız, WordPress ekosistemindeki popüler eklenti ve temaları derlemekti.
Not: Unutmayın ki en popüler WordPress eklentileri, web sitenizin için en iyi çözüm olmayabilir. Farklı, yeni ve daha az kullanılan eklentileri de test etmeyi atlamayın.
Hadi başlayalım…
2017’nin en popüler WordPress eklentileri
2017’nin en popüler WordPress eklentileri listemizde farklı web siteleri için kullanışlı özellikle sunan uygulamalara yer verdik. Bunlar web sitesi güvenliği, analitik, özel ayarlar, görseller ve widget’ler gibi konulara odaklanan WordPress eklentileri.
Yoast SEO, Jetpack ve Ninja Forms: en iyi WordPress eklentileri
WordPress’le birlikte yerleşik gelen Akismet dışında bu üç eklenti 2017’nin en popülerleri olarak dikkat çekiyor.
Yoast SEO, arama motoru optimizasyonu alanında güçlü bir eklenti. ‘Meta title’ ve ‘meta description’ gibi bölümleri düzenlemenize izin vermesinin yanı sıra yazınızın ve genel olarak sayfanızın okunabilirliğini iyileştirmenize de fırsat tanıyor. Bunlara ek olarak, Twitter, Facebook ve LinkedIn gibi sosyal platform ayarlarını da Yoast SEO üzerinden düzenleyebilirsiniz.
Jetpack, kendi hosting hesabınızda barındırdığınız WordPress web sitenizi, WordPress.com’a bağlıyor. Bu sayede WordPress.com’un sunduğu resim sıkıştırma, CDN, e-posta üyelikleri ve yazılarınızın sosyal medyada otomatik paylaşımı gibi özelliklerden faydalanabiliyorsunuz.
Ninja Forms ise özel WordPress formlarının oluşturulmasını sağlayan bir eklenti. Ücretsiz versiyonu da çok fazla özellik sunuyor ancak satın alma yaptığınız takdirde çok daha güçlü bir hale geliyor.
WordPress eklentileri deyince e-ticaretsiz olmaz
E-ticaretin yükselişine paralel olarak WordPress eklentileri arasında da e-ticaretle ilgili olanlar büyük ilgi görüyor. 2017’de bu alanda en popüler olan eklenti WooCommerce.
En popüler sayfa mimarı WordPress eklentisi: Beaver Builder
Sayfa mimarları, ‘sürükle-bırak’ özelliğine sahip oldukları için son yıllarda öne çıkmaya başladı.
WordPress’e kullanıcı dostu özelliğini getiren sayfa mimarı eklentileri, teknik bilgiye sahip olmayan kullanıcıların da normalde HTML gerektirecek tasarımlar ve şablonlar oluşturabilmelerini sağlıyor.
Beaver Builder, ücretsiz versiyonunda temel modülleri sunarken, ücretli versiyonunda gelişmiş modüller ve özel modüller, kaydedilmiş modüller, sayfa şablonları ve kullanıma hazır temalar gibi özellikler sağlıyor. PowerPack Addons ve Ultimate Addons gibi eklentiler de çeşitli modül seçenekleri sunan WordPress eklentileri arasında yer alıyor.
En popüler güvenlik WordPress eklentisi: Wordfence
Güçlü bir güvenlik eklentisi, her WordPress sitesinin olmazsa olmazı ve Wordfence mevcut seçeneklerden en popüleri. Wordfence, Wordfence Firewall ile kötü trafiğin sitenizi etkilemesini engellediği gibi Wordfence Scan ile de sürekli bir şekilde kontrol yapıyor. Hazır lafı geçmişken hatırlatalım; siz de mutlaka web sitenizin güvenli olup olmadığını kontrol edin.
En popüler yedekleme WordPress eklentisi: UpdraftPlus
İyi bir yedekleme eklentisi, güvenlik eklentisinin de bir uzantısı aslında. Çünkü güvenlik eklentileri web sitenizi beklenmedik, tehlikeli durumlara karşı koruma altına alırken, yedeklene eklentileri olur da böyle bir durum başınıza geldiğinde verilerinizi kaybetmemenizi sağlıyor.
Kısaca özetlemek gerekirse, UpdraftPlus, belirli aralıklarla WordPress sitenizin ve veritabanındaki verilerin bir kopyasını kaydediyor. Bu dosyaları kendi hosting sağlayıcınızda barındırabilir veya Google Drive, Dropbox gibi bir hizmeti tercih edebilirsiniz.
En popüler analitik WordPress eklentisi: MonsterInsights
Bir işletme için web sitesi kuruyorsanız, sitenin nasıl kullanıldığını görmeniz gerekiyor. Özellikle ücretsiz olduğu için web analitiği söz konusu olunca akla ilk gelen Google Analytics.
Teknik bilgiye sahip olmayan kullanıcılar için Google Analytics’i yüklemek ve aktifleştirmek biraz zorlayıcı olabilir.
Öncelikle, Google Analytics’in verdiği takip kodunu web siteniz doğru yere yerleştirmeniz, sonra da elinize geçen veriler ve raporlardan elle tutulabilir sonuçlar çıkarmanız gerekiyor.
İşte tam bu noktada MonsterInsights diğer WordPress eklentileri arasında öne çıkıyor. MonsterInsights, Google Analytics’i kolaylıkla eklemenizi sağlamakla kalmıyor, raporları WordPress kontrol panelinize taşıyarak, tek tıkla formlar ve satışlar gibi önemli verileri takip etmenizi kolaylaştırıyor.
En popüler özel alan eklentisi: Advanced Custom Fields
Özel alanlar, özellikle web geliştiricileri tarafından gönderiler ve sayfalar hakkında ek bilgi barındırmak için kullanılıyor. Advanced Custom Fields (ACF), web geliştiricilerin sonradan kullanıcıların rahatlıkla kullanabileceği özel alanlar oluşturmasını sağlıyor.
ACF’nin öne çıkan üç temel özelliği var:
- WordPress içerisindeki ACF admin arayüzü üzerinden alanlar oluşturulabiliyor ve yönetilebiliyor.
- Kullanıcı arayüzünden ise alanlara bilgi girilebiliyor.
- ACF, genellikle web geliştiricilerin belli bir temanın içinde oluşturduğu alanlara kullanıcılar tarafından girilen bilgileri de gösteriyor.
ACF, WordPress’i içerik yönetimi sistemi olarak kullanmak isteyen web geliştiricilerin tam aradığı eklenti.
En popüler galeri eklentisi: NextGEN Gallery
WordPress eklentileri denince, fotoğrafçılar için WordPress eklentileri ve temaları geliştiren Imagely tarafından sunulan NextGEN Gallery akla gelen ilk isimlerden biri. Fotoğrafçıların yanı sıra sanatçılar, restoranlar ve emlakçılar gibi görsel sergileme ihtiyacı olan pek çok profesyonelin kullanabileceği NextGEN Gallery, ödemeli versiyonunda farklı galeri şablonları ve e-ticaret özelikleri gibi ek fonksiyonlar da sunuyor.
En popüler ‘image slider’ eklentisi: Meta Slider
‘Karusel’ olarak da bilinen ‘image slider’lar şimdiye kadar en çok tercih edilen WordPress eklentileri arasında yer aldılar. Meta Slider da responsive bir WordPress eklentisi olarak dikkat çekiyor. Ücretsiz versiyonu temel özelliklere sahipken, ücretli versiyon video slide gibi özellikler de sunuyor. Meta Slider, aynı zamanda WooCommerce gibi eklentilerle de uyumlu.
En popüler resim sıkıştırma eklentisi: Smush
Bir web sitesinin hızı, SEO sıralamalarını etkileyen en önemli faktörlerden biri ve web sitenizde yer alan görsellerin yüklenme hızı da bunu çok etkiliyor. Smush, WordPress galerisine yüklediğiniz görselleri optimize ediyor. Bu, NextGEN Gallery gibi eklentiler üzerinden yüklenen görseller için de geçerli.
En popüler önbellek eklentisi: WP Super Cache
Web sitenizi hızı, SEO’nun yanı sıra kullanıcı deneyimini de etkiliyor; hiç kimse çok yavaş yüklenen bir web sitesini sevmez.
WordPress, bir gönderi veya sayfa her yüklendiğinde web sitesinin veritabanından içerik çekiyor. Bu, çok verimli bir süreç değil ve daha fazla ziyaretçi aldıkça, web sitesinin yavaşlamasına neden oluyor.
Bu durumlarda verilerin web sitesinin veritabanından değil, önbellekten çekilmesini sağlayan WordPress eklentileri var. WordPress.com ve Jetpack’i geliştiren Automattic ekibinin sunduğu WP Super Cache eklentisi de bunlardan biri.
En popüler widget eklentisi: SiteOrigin Widgets Bundle
WordPress’le birlikte gelen çeşitli widget’lar mevcut olduğu gibi Jetpack gibi WordPress eklentileri de ek widget’lar sunuyor. SiteOrigin Widgets Bundle ise bunu bir adım ileriye taşıyarak, tek bir eklenti içerisinde 13 widget sunuyor.
En popüler shortcode eklentisi: Shortcodes Ultimate
Gerçek şu ki, pek çok WordPress sitesi shortcode ile yapılıyor ve kullanıcılar da yıllardır onlara bel bağlıyor.
Shortcodes Ultime, canavar gibi bir eklenti.
Gönderi ve sayfalarınıza ekleyebileceğiniz 50’nin üzerinde shortcode barındıran eklenti hem mobil uyumlu, hem de hemen her temanın tasarımına uyum sağlıyor. Ücretli versiyonu da ek shortcode sunduğu gibi özel shortcode’lar oluşturulmasına da fırsat sunuyor.
En popüler “yakında” eklentisi: Coming Soon Page & Maintenance Mode by SeedProd
WordPress siteleri, çoğunlukla yayındayken düzenleniyor ve URL’yi bilen herkes siteye girebiliyor. Geliştirme sürecinde web sitesini gizli tutmanın çeşitli yolları var. WordPress eklentileri de bunlardan biri. SeedProd, en popülerleri olduğu gibi, geliştirme sürecinde dahi web sitesinin pazarlama ve promosyonuna odaklanmasıyla dikkat çekiyor. Eklenti, e-posta pazarlama araçları ve sosyal medya platformlarıyla kolaylıkla entegre edilebiliyor.
WordPress eklentileri, hayatınızı kolaylaştırabilir
WordPress eklentileri, pek çok işlemi daha kolay ve verimli şekilde yapmanızı sağlayarak, hayatınızı kolaylaştırabilir. Başta da belirttiğim gibi, bir eklentinin en popüler olması, sizin için uygun olduğu anlamına gelmiyor. Tavsiyemiz, öncelikle ihtiyaçlarınızı belirlemeniz ve bunu sağlayabilecek birkaç eklentiyi denemeniz.