Bu kılavuzda, ürün fikrinden planlamaya, çevrimiçi mağazanızı başlatmaya ve tanıtmaya kadar web siteniz için bir çevrimiçi mağaza kurmak sürecinin tamamı için size yol göstereceğiz.
- Hedef müşterilerinizi tanımlayın.
- Ürünleri araştırın ve seçin.
- Bir iş türü seçin.
- Çevrimiçi mağaza kurmak: oluşturma aşaması.
- Bir ödeme sağlayıcısı bağlayın.
- Nakliye veya teslim alma ayarlarını yapın.
- Çevrimiçi mağaza kurmak: başlatma aşaması.
- Çevrimiçi mağaza kurmak: tanıtım aşaması.
- Özet.
- SSS.
Hemen başlayalım!!
Hedef müşterilerinizi tanımlayın
Çevrimiçi mağaza kurmak için düzgün tanımlanmış bir hedef pazarı olmadan, satış ve tanıtım çabalarınız zarar görecektir. Hedef kitlenizi sınıflandırırken göz önünde bulundurmanız gereken birkaç şey vardır.
Anahtar demografiyi tanımlayın
Kitlenizle ilgili istatistiksel verileri toplayarak başlayın: yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim düzeyi, hane geliri ve coğrafi konum.
İşle ilgili bir ürün satıyorsanız, müşterilerinizin yaptıkları iş türleri ve hizmet ettikleri pazarlar gibi profesyonel ayrıntılarının da profilini çıkarmak işinize yarayabilir.
Müşteri psikografiğini toplayın
Potansiyel müşterilerinizin yaşam tarzlarını, hedeflerini, ilgi alanlarını ve hobilerini öğrenmek de önemlidir. Bu nitelikleri anlamak, ürünlerinizi ihtiyaçlarına göre etkili bir şekilde hedeflemenize yardımcı olur.
Yine, eMarketer, Comscore, Pew Research, Nielsen IQ ve Think With Google Research Tools gibi kuruluşların ücretsiz pazar araştırmasının yanı sıra çevrimiçi bir anket aracı da bu verilerin toplanmasında yardımcı olabilir.
Son olarak, tüketici satın alma davranışlarını ve temel etkileri belirleyin, Müşterileriniz mobilde mi yoksa masaüstünde mi araştırma yapıyor? Arkadaşlarının sosyal medyadaki tavsiyeleri satın alma kararlarını etkiliyor mu?
Hedef tüketicilerinizin mobil uygulamalar, mesajlaşma platformları ve e-posta dahil tüm olası satış kanallarında ve temas noktalarında nasıl etkileşim kurduğuna bakın.
Kitlenizi neyin benzersiz ve ideal yaptığı hakkında ne kadar çok şey öğrenirseniz, içeriğiniz o kadar hedef odaklı ve etkili olacaktır.
Ürünleri araştırın ve seçin.
Diğer her şeyden sıyrılan benzersiz bir ürün satmak önemlidir. Ancak insanların buna gerçekten ihtiyacı olup olmadığını veya satın almak isteyip istemediğini nasıl anlarsınız? Aileniz ve arkadaşlarınız gibi tanıdığınız insanlara sorarak başlayın.
Tanıdığınız insanlardan bilgi toplarken sormanız gerekenler:
- Fikrinizi seviyorlar mı? Öyleyse, hangi özelliklerin onlar için en çekici olacağını öğrenin.
- Ürün fikrinizle alakalı değiştirilebilecek herhangi bir şey varmı?
- İdeal müşteri deneyimlerini sorun. Hangi hizmetler mağzanızın parlamasını sağlar?
- Ürününüz için tam fiyat ödemeye razı olurlar mı? Bunun gerçekte ne kadar değerli olduğunu düşünüyorlar?
- Benzer ürünleri başka bir yerden satın aldılar mı? Hem ürün hem de satın alma deneyimi hakkında neyi beğendiler veya beğenmediler?
Bu düzeyde geri bildirim toplamak, ürününüzü çevrimiçi satmadan önce iyileştirmenin mükemmel bir yoludur.
Niteliksel içgörüler toplamak için arkadaşlarınızla ve ailenizle yüz yüze konuşarak veya hızlı bir çevrimiçi anket oluşturarak gündelik araştırma yapabilirsiniz.
SurveyMonkey, şu anda ürünlerinizi kimin satın alacağını veya almakta olduğunu daha iyi anlamak için arkadaşlarınız ve ailenizle birlikte web sitenizin ziyaretçileriyle anket yapmak için kullanabileceğiniz aylık bir abonelik hizmetine sahiptir. Google Dokümanlar, anket formları oluşturmanıza da olanak tanır.
Çevrimiçi mağaza kurmak için ürünleri nereden alacaksınız?
Satacağınız ürünleri daralttıktan sonra, hangi ürünleri satacağınızı ve bunları nasıl tedarik edip fiziksel olarak depolayacağınızı bilmeniz gerekir. İlk kez e-ticaret girişimcileri için birçok seçenek var.
İlişkin: 2023’te çevrimiçi satılacak en trend ürünler
Mevcut envanteri çevrimiçi sat
Gerçek mekanda faaliyet gösteren bir perakende mağazanız varsa, e-ticaret işiniz büyüyene kadar burayı envanter depolamak için bir yer olarak kullanabilirsiniz.
Envanter olmadan başlamak için stoksuz satış kullanın
Pek çok ilk kez e-ticaret girişimcisi, kariyerlerine fiziksel bir envanter olmadan başlar. Stoksuz satış adı verilen bir süreçle, sitenizde seçtiğiniz ürünlerin toptancısı olarak hareket edebilir, ardından doğrudan üreticiden satın alarak müşterilerinize gönderebilirsiniz.
Talep üzerine benzersiz ürünlerinizi oluşturun ve gönderin
Şu anda Amazon gibi sitelerde el işleri, özel tişörtler veya sanat eserleri satıyorsanız, ilk satışınızdan sonra bu müşterileri kendi sitenize çekmeyi düşünün. Paketlerine sitenizin URL'sini tanıtan ve bir sonraki alışverişlerinde indirim sunan bir kartvizit veya kupon ekleyin.
Bu şekilde, gelecekteki kârın yüzde yüzünü tekrar alıcılardan alırsınız. Ayrıca, bu müşterilerle daha güçlü bir ilişki kurmanıza da olanak tanır.
Bu işletmelerin güzelliği, yalnızca önceden sattığınız şeyi oluşturmanız ve göndermeniz gerektiğidir. Bununla birlikte, bir müşterinin satın alma kararını vermeden önce ürünü ne kadar bekleyebileceğini belirttiğinizden emin olun.
Aylık abonelik hizmeti sunun
Ürün envanterinizi yeni bir e-ticaret işletmesi olarak yönetmenin başka bir yolu da abonelik tabanlı bir hizmet satmaktır. İş geliştirme modelinize bağlı olarak yalnızca önceden satmış olduğunuz birimleri her ay veya üç ayda bir depolamanız ve göndermeniz gerekir.
Birim ekonomisi üzerine bir not
Satmayı seçtiğiniz ürünlerin işletmeniz için karlı olacağından emin olun ve birim ekonominizi, yani doğrudan maliyetleriniz ile birim bazında elde edeceğiniz geliri değerlendirin. Birim başına maliyetler çok yüksekse veya kar marjları çok düşükse, kar marjı daha yüksek olan ürünlerle başlayın.
Bir iş türü seçin
İşletmenizi kurmadan önce, şirketinizin olmasını istediğiniz tüzel kişilik türünü seçmeniz önemlidir. İşletmenizi en baştan bir tüzel kişilik olarak kurmanız, size aşağıdaki konularda yardımcı olacağından uzun vadede sizi zahmetten kurtaracaktır:
- Kişisel varlıklarınızı korur.
- Potansiyel vergilerinizi düşürür.
- Ticari kredileri/fonları daha kolay güvence altına almanızı sağlar.
- İş ve kişisel kredi puanlarınızı ayrı tutar.
İşletmenize ne tür bir iş yapısının uyacağından emin değil misiniz? İşte daha yaygın seçeneklerden bazıları:
şahıs şirketi
Şahıs şirketi, işletmeden kazanılan kazançlar üzerinden kişisel gelir vergisi ödeyen, tek sahibi olan tüzel kişiliği olmayan bir işletmedir. Başlangıç maliyetleri nispeten düşük olduğundan (ve daha sonra yasal yapınızı değiştirmek oldukça kolay olduğundan), çoğu küçük işletmenin başladığı yer genellikle burasıdır. Mal sahibi ayrıca tüm karı kendileri için tutabilir.
Farkında olmak isteyeceğiniz dezavantajlardan bazıları, ticari borçlarınızdan tamamen (kişisel olarak) sorumlu olmanızı içerir, işletme kredisi/finansmanı almak daha zordur ve işletmenizi satmak daha zor olabilir.
Ortaklık
Bu tüzel kişilik türünün, genel ortaklık, sınırlı ortaklık ve sınırlı sorumlu ortaklık dahil olmak üzere birkaç alt kategorisi vardır. Ortaklıklar, maliyetlerin dağıtılmasına ve becerilerin ve kaynakların bir araya toplanmasına yardımcı olduğu için yeni işletmeler için faydalıdır.
Ancak, ortakların işletmenin hem kazançlarından hem de borçlarından sorumlu olduğunu unutmayın. İş ortaklıklarının dağılması da kolaydır, bu nedenle bu seçeneği seçmeden önce bu olasılığa hazırlandığınızdan emin olmak isteyeceksiniz.
Limited şirket (LLC)
Bir limited şirket (LLC), bir tür özel limited şirkettir. Bir ortaklığın veya şahıs şirketinin dolaylı vergilendirmesini bir şirketin sınırlı sorumluluğuyla birleştirebilen bir iş yapısıdır.
Bir LLC'nin avantajı, kişisel sorumluluğunuzu sınırlanmasıdır. Bu, kişisel varlıklarınızın işle ilgili borçlardan korunduğu anlamına gelir. Ayrıca işletmenin, kurumlar düzeyinde vergilerden kaçınan bir geçiş kuruluşu olarak vergilendirilmesine olanak tanır.
Bir LLC'nin dezavantajları arasında serbest meslek vergileri, kişisel ve ticari işlemler ayrı tutulmazsa kişisel sorumluluk olasılığı ve LLC'lere rehberlik eden kurallar eyalete göre değişebilir (ve ilgili vergiler).
Çevrimiçi mağaza kurmak: oluşturma aşaması
En azından, çevrimiçi mağazanızı bir barındırma platformu, özel alan adı, benzersiz site tasarımı ve ilgi çekici marka kopyası ve görselleri kullanarak başlatmanız gerekir.
Bu öğelere ne kadar harcayacağınız, bütçenize ve işin bir kısmını kendiniz yaparken rahat edeceğiniz düzeye bağlıdır.
Bir alan adı ve işletme adı seçin ve satın alın
E-ticaret işletmenizin adını seçerken kısa, akılda kalıcı ve pazarlanabilir bir ad düşünün. Alan adı oluşturucumuz, e-ticaret mağazanız için doğru adı bulmanıza da yardımcı olabilir.
Genel e-ticaret için .shop veya .store kullanmayı düşünün veya .jewelry, .clothing, .coffee ve daha fazlasıyla spesifik olun.
Bir barındırma ve tasarım şablonu platformuna yatırım yapın
Web sitenizi barındıran çoğu platform, ücretsiz olarak veya aylık bir ücret karşılığında erişebileceğiniz çeşitli tasarım şablonları da sunar.
Şablonlu bir e-ticaret web sitesi paketi tek bir hızlı kurulumla gelir. Genellikle siteniz için bir web sitesi şablonu/teması, ürün sayfaları, alışveriş sepeti, ödeme işleme özelliği ve barındırma içerir.
Not: Bu özelliklerin nasıl başarılı bir şekilde uygulanacağına ilişkin eksiksiz bir kılavuzla ilgileniyor musunuz? Daha fazla bilgi için bu kılavuza göz atın.
Ek yaratıcı maliyetler veya bunu kendiniz yapmak için zaman ayırın
Tüketiciler, "sepete ekle"yi tıklamadan önce ürününüzün nasıl göründüğünü görmek ve faydalarını anlamak ister. Bu nedenle, sitenize ayrıntılı web sitesi kopyası, ürün açıklamaları ve fotoğraflar eklediğinizden emin olun.
İster profesyonel metin yazarları ve fotoğrafçılar kiralayın, ister kendiniz yapın, zaman ve/veya para için bütçe ayırmalısınız. Birkaç hizmet sağlayıcıdan fiyat teklifi alın ve hizmetlerinin ihtiyaçlarınızı ve bütçenizi karşıladığından emin olmak için müşteri referansları isteyin.
GoDaddy E-ticaret Hosting kullanarak çevrimiçi mağaza kurmak ve başlatmak çok daha kolay. Daha fazla bilgi için bu kursa göz atın.
Fiyatlandırma profilinizi geliştirin
Sitenizin lansmanı için bütçe oluştururken, kâr hanenize ulaşmak için tüm maliyetleri dahil ettiğinizden emin olun, ardından ürün fiyatlandırmanızı buna göre ayarlayın.
Maliyetleriniz şunları içerecektir:
Sitenizi ödemeler için güvenceye alma (güvenli bir yuva katmanı protokolü veya SSL)
- Barındırma ve platform ücretleri
- Alan Adı Tescili
- İş e-posta hesabı
- Temalar, eklentiler, uzantılar ve modül eklentileri
- Ödeme ağ geçitleri ve kredi kartı işlem ücretleri,
- Reklam
- Envanter yönetimi
- Nakliye ücretleri
- Paketleme malzemeleri
Artık müşterilerinizi, ürünlerinizi ve kullanacağınız iş yapısının türünü belirlediğinize göre, çevrimiçi mağazanızı oluşturmaya geçme zamanı.
Ürünleriniz için kategoriler oluşturun
Öncelikle, ürün listeleme sayfalarınızı planlayarak başlamak isteyeceksiniz. Ürünlerinizi kolayca gezinilebilir kategoriler halinde gruplandırarak başlayın.
Ürünlerinizin bulunmasını kolaylaştırın
En uygun kullanıcı deneyimi için çevrimiçi mağazanızın envanterini düzenlemek önemlidir - özellikle de satılık geniş bir ürün kataloğunuz varsa.
Kolay ve hızlı gezinme için ürün kategorilerinizin sezgisel bir haritasını oluşturarak başlayın. Müşterilerin bir mağazada kolayca bulması için öğeleri nasıl ayarladığınıza benzer.
Aşağıdaki resim, bir çevrimiçi giyim mağazasına ekleyebileceğiniz kategorilerin sağlam bir örneğidir.
Neleri iyi yaptıklarını öğrenmek için bazı büyük marka sitelerinin yanı sıra rakiplerinizin sitelerini ziyaret edin. Ardından, bu ürün kategorilerinde en sevdiğiniz şeyleri çoğaltın veya yineleyin.
Bu süreç tamamlandıktan sonra, ürün açıklamalarını kullanarak müşterileri bir öğeye tıklamaya, ürünü sepetlerine eklemeye ve ödeme yapmaya ikna etmeniz gerekir.
Etkileyici ürün açıklamaları oluşturun
Ayrıntılar bir satış işlemini yapabilir veya bozabilir. Bir web sitesinde müşterilerinizin sorularını yanıtlayacak bir satış görevliniz olmadığı için, mağazada bu kişiye sorabilecekleri tüm soruları düşünerek başlayın.
Örneğin, bir süveter hangi kumaştan yapılır? Organik ve çevre dostu mu? Yerli mi yapıldı? Başka hangi öğeler onunla iyi eşleşebilir?
Cazip ürün fotoğrafları yükleyin
Göz atan bir müşteriyi alıcıya dönüştürmek için ürünlerinizin kaliteli fotoğrafları olmalıdır. Bütçeniz dahilindeyse, profesyonel bir fotoğrafçıya yatırım yapmayı düşünün.
Müşterilere yalnızca ürünlerinizin güzel fotoğraflarını sunmakla kalmayıp, aynı zamanda ürünün kendilerinde veya evlerinde nasıl görünebileceğini hayal etmelerine de yardımcı olmak istiyorsunuz.
Urban Outfitters, yaşam tarzı ürünleri için müşterilerinin hayal gücünü ateşlemek için güzel ortamlar yaratıyor.
Öne çıkarılacak ürünleri seçin
Ardından, harika ürünlerinizi ana sayfanızda ve sitenizin başka bir yerinde tanıtmanız gerekecek.
Öne çıkan ürünler için en yaygın ürün kategorilerinden ikisi "En Çok Satanlar" ve "Yeni Gelenler"dir.
Bu ürünleri ana sayfanızda veya ürün kategorisi sayfalarında sergilemek, satışlarınızı artırmanıza ve geri dönen müşteriler için yeni ürünlere dikkat çekmenize yardımcı olacaktır. Emin olun:
- Büyük kar marjına sahip ürünlerle başlayın veya fazla envanteri elden çıkarın.
- Birkaç hafta ya da ay boyunca ürünlerinizin oylarını ve incelemelerini toplayın, ardından en yüksek puana ya da geri bildirime sahip olanları öne çıkarın.
- Mağazanızdaki en popüler arama terimlerini bulmak için site analizlerinize bakın. Bu öğelerin ana sayfada yer alması, bu satış fırsatlarını daha hızlı kapatmanıza yardımcı olacaktır.
- Google AdWords hesabınıza bakın ve en yaygın ve en iyi dönüşüm sağlayan ürün arama terimlerini belirleyin.
Sitenizi tekrar tekrar alışveriş yapanlar için taze tutmak için öne çıkan ürünlerinizi düzenli olarak değiştirmelisiniz. Halihazırda bir GoDaddy Wordpress e-ticaret hosting kullanarak e-mağanızı oluşturduysanız öne çıkan ürünlerinizi yönetmek kolaydır.
Bu ürünleri sitenizde nerede öne çıkaracağınıza karar verin
Çevrimiçi mağazanızın ana sayfası, yeni ve sıcak ürünleri tanıtırken başlamak için iyi bir yerdir. Genellikle yeni ve geri dönen müşterilerin sitenize ilk geleceği yer burasıdır ve arama yapmaya gerek kalmadan trafiği doğrudan bu öğelere yönlendirir.
Harika ürünlerinizi dikey, yatay olarak öne çıkarabilir veya bir slayt gösterisine yerleştirebilirsiniz. Ne olursa olsun, yerleşimin oldukça görünür olduğundan emin olun.
Ayrıca öne çıkan ürünleri, ek satış ve çapraz satış için kategori ve ürün sayfalarına yerleştirebilirsiniz.
Örneğin, bir süveter ürün sayfasına öne çıkan birkaç kot pantolon yerleştirebilirsiniz. Veya bir müşteriye daha fazla satış yapmak için orta fiyatlı bir çantanın ürün sayfasına daha pahalı çantaların küçük resimlerini yerleştirin.
Müşteri satın alma işlemini tamamladıktan sonra görünen "teşekkür ederim" sayfanızdan bile yararlanabilirsiniz. Müşterilerin "sepete ekle" düğmesini tıklamasını ve hızlı bir şekilde ödeme yapmasını sağlamanın en cazip yollarını ortaya çıkarmak için farklı taktikler deneyin;
Geri ödemenizi ve iade politikanızı tanımlayın
Web sitenizde bir geri ödeme ve iade politikasını açıkça yayınlayın ve kullanıcılardan bir satın alma işlemi gerçekleştirmeden önce bu politikayı okumalarını isteyin
Bu, markanızın şeffaflığını sergilerken gelecekte yüksek maliyetli tüketici çıkar çatışmalarından kaçınmanıza yardımcı olacağı için önemlidir.
Müşterileriniz, bir ürünü iade ederken ne yapmaları gerektiğini kolayca anlayabilmeli ve bir iadenin kabul edilip edilmeyeceğine karar verme kriterlerinizi bilmelidir.
Gizlilik politikanızı ve hizmet şartlarınızı (TOS) oluşturun
Bu politikayı geliştirirken bir avukatla konuşun ve onlardan, ürünlerinizi veya hizmetlerinizi kullanan müşteriler için hüküm ve koşulları özetleyen yasal bir belge olan hizmet koşullarınızı oluşturmanıza yardımcı olmalarını isteyin. Herhangi bir yasal sorun ortaya çıkarsa sizi koruyacaktır.
Gizlilik politikanız ve Hizmet Şartlarınız sitenizde görünür bir şekilde yayınlanmalı ve müşterinizin bilgileriyle ne yaptığınızı açıklamalıdır.
Dürüst olun ve güven oluşturmak için müşteri bilgilerini nasıl yöneteceğinizi, dağıtacağınızı ve kullanacağınızı tam olarak belirtin.
Güvenlik politikanızı sağlamlaştırın
Güvenlik politikanız, müşteri ödeme bilgilerinizi korumak için ne yaptığınızı detaylandırmalıdır. SSL ile güvenli sunucular kullanan bir e-ticaret platformu bulun ve müşterilere bunun neden gerekli olduğunu açıklayın. Ayrıca, platformun üçüncü taraf bir güvenlik hizmeti tarafından doğrulandığından emin olun.
Ne kadar fazla bilgi sağlayabilirseniz, müşterilerinize hassas verileri konusunda dikkatli olduğunuz konusunda o kadar fazla güvence vermiş olursunuz.
Bir ödeme sağlayıcısı bağlayın
Çevrimiçi bir satışı kapatmanın anahtarı, sezgisel ve sorunsuz bir ödeme ve ödeme deneyimi sağlamaktır.
Seçenekleri değerlendirirken şunları göz önünde bulundurmanız gerekir:
- Platformun tüccar hesabı tüm para birimlerini kabul ediyor ve SSL sertifikaları sunuyor mu?
- Hesabınız aracılığıyla hangi ödeme şekillerini kabul edebilirsiniz? Kredi kartları, kişisel çekler, banka havaleleri veya havaleler?
- PayPal veya Stripe'a ne dersiniz?
- Platformunuz, ücretleri gerçek zamanlı olarak doğrulamak, onaylamak ve işlemek için bir ödeme ağ geçidi sunuyor mu?
- Web sitenizin mevcut platformuyla entegre oluyor mu?
- Diğer satıcılar, platformun ödeme ve ödeme deneyimini beğeniyor veya şikayet ediyor mu?
Tüm seçeneklerinizi gözden geçirin ve ilgili işlem oranları ile işlem ücretlerini platform sağlayıcısına sorun.
Ödeme süreci
Ardından, ödeme seçeneklerinizi ayarlayacaksınız. Sorunsuz bir ödeme sürecini anlamak ve uygulamak ve doğru ödeme ağ geçitlerini kullanmak sizi rakiplerinizden ayıracaktır.
99 firma ya göre, "Alışveriş yapanların %30'u, kredi kartı bilgilerini tekrar girmeleri gerektiğinde satın almayı bırakacak, %25'i ise kargo bilgilerini yeniden girmeleri gerektiğinde bunu yapacak." Ve birçoğu artık daha hızlı ödeme yapabilmek için satın alma bilgilerini kaydeden tek tıkla ödeme çözümleri sunan siteleri tercih ediyor.
Kullanmakta olduğunuz platformun sağlam bir araç seti sunduğundan emin olmak için araştırma yapın. E-ticaret ürün incelemelerini okumak, işletmeniz için doğru platformu bulmanıza yardımcı olacaktır.
Ödeme işleme kurulumunuz boyunca size yardımcı olacak kullanışlı bir kılavuzu burada bulabilirsiniz.
Satış vergisi toplama
Çevrimiçi satış vergisi kanunları sürekli gelişmektedir. Çevrimiçi mağazanız için en son gereklilikleri yerine getirmiyorsanız, büyük miktarda beklenmedik ücretler ödemek zorunda kalabilirsiniz.
Nakliye veya teslim alma ayarlarını yapın
Şimdi, gönderim seçeneklerinizi ayarlama zamanı. Online mağazanızın kargo çözümünü geliştirirken, tüm kargo ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurmak isteyeceksiniz:
- Hangi taşıyıcıları sunacaksınız ve işlem ücretleri nelerdir?
- Ağırlığa ve yere göre mi göndereceksiniz yoksa sabit oran mı işinize yarayacak?
- Sevkıyat formülünüz sattığınız ürünün türüne mi dayalı?
- Yerel mi yoksa ulusal çapta mı gönderim yapacaksınız? Ya da her ikisi de?
E-ticaret siteniz için nakliye masraflarını belirlerken, fiyatın makul (veya karşılayabiliyorsanız ücretsiz) olması gerektiğini unutmayın.
İşletmeniz için yerel bir varlığınız varsa, sattığınız ürünlerin türüne bağlı olarak yerel teslimat seçeneklerini veya teslim alma seçeneklerini de değerlendirmek isteyebilirsiniz.
kargo seçeneklerinin nasıl ayarlanacağı hakkında daha fazla bilgi mi istiyorsunuz? Yardım kılavuzumuz size yardımcı olur.
Çevrimiçi mağaza kurmak: başlatma aşaması
Lansmandan önceki son adım, müşterilerinizi mutlu etmek ve verilerini güvende tutmak için bir strateji oluşturmaktır.
Eylem planınızı geliştirin
Çevrimiçi mağazanız hakkında bilgi yaydıktan sonra, müşteri e-postalarını ve telefon sorularını yanıtlamak, sipariş durumlarını güncellemek ve nakliye ayrıntılarını girmek için biraz zaman ayırmanız gerekir.
- Bir çevrimiçi mağaza açmadan önce göz önünde bulundurmanız gerekenler:
- Müşterilerinize kargo onaylarını nasıl göndereceksiniz?
- Telefon ve e-posta sorgularını nasıl halledeceksiniz?
- Ayrı bir iş telefon hattınız olacak mı?
- Sosyal medya soru ve yorumlarına ne zaman ve nasıl cevap vereceksiniz?
- Şablonlu e-posta yanıtlarıyla birlikte sitenize bir SSS bölümü eklemek size zaman kazandırır mı?
İlişkin: Çevrimiçi işletme kurmak: tam kılavuz
Lansmandan önce test etmeyi unutmayın
Kolay e-ticaret siteniz göz kamaştırıcı ürün sayfaları, resimler, renkler, yazı tipleri ve kullanıcı dostu işlevlerle dolduğunda, sitenizi yayınlamadan önce test etmek isteyeceksiniz. Sitenizi başlatmak istemezsiniz, yalnızca ürünlerinizi kimsenin bulamayacağını anlarsınız.
Mağazanızı açmadan önce çalıştırmak isteyeceğiniz birkaç test önerisi:
- İşlevsellik testi: Bu, formlar, bağlantılar, düğmeler, resimler ve videolar dahil olmak üzere tüm web sitesi özelliklerinin ve işlevlerinin doğru şekilde çalışıp çalışmadığını kontrol etmeyi içerir.
- Çapraz tarayıcı testi: İyi çalıştığından ve farklı tarayıcılarda aynı göründüğünden emin olmak için web sitesini farklı web tarayıcılarında test etme.
- Kullanılabilirlik testi: Kullanımının ve gezinmenin kolay olduğundan emin olmak için arkadaşlarınızın veya ailenizin web sitesinin kullanıcı arayüzünü ve kullanıcı deneyimini test etmesini sağlayın.
- Mobil duyarlılık testi: Mobil cihazlarda iyi göründüğünden ve çalıştığından emin olmak için web sitenizi farklı mobil cihazlarda test edin.
- İçerik testi: Web sitenizin içeriğini doğruluk, okunabilirlik ve hedef kitlenizle alaka düzeyi açısından kontrol edin.
Bu işlevleri test ederek, web sitenizi başlatmadan önce sorunları tanımlayabilir ve düzeltebilir, böylece daha başarılı ve kullanıcı dostu bir site elde edebilirsiniz.
Her şey yolunda göründüğünde, güvenle başlayabilir ve insanları mağazanıza çekmeye odaklanabilirsiniz.
Çevrimiçi mağaza kurmak: tanıtım aşaması
Siteniz yayında! Artık müşterileri çevrimiçi mağazanıza çekmek isteyeceksiniz. Müşterileri mağazanıza çekmeye yardımcı olacak araçlara bir göz atalım
Sosyal medya
Markanız Z Kuşağını veya Y kuşağını hedefliyorsa, web sitenize trafik çekmek ve satışlarınızı artırmak için bir sosyal medya varlığına sahip olmak çok önemlidir. Bunu yapmanın bir yolu, ürünlerinizi doğrudan sosyal medya mağazalarında listelemektir. GoDaddy Wordpress Hosting kullanıyorsanız Marketplacesv başlamak için harika bir yerdir
Ancak, ürünlerinizi Pazaryerleri aracılığıyla listelemek yapbozun yalnızca bir parçasıdır. Müşterilerle kişisel olarak bağlantı kurmanın ve en son ürünleriniz hakkında heyecan yaratmanın ücretsiz bir yolu olarak sosyal medya içeriğini kullanmak çok önemlidir. Doğru yapmak çok önemlidir.
Bir müşterinin deneyimleri ister iyi ister kötü olsun, işletmenizin sosyal profili, kullandıkları ürünlerle ilgili geri bildirimlerini paylaşmak ve etkileşimde bulunmak için gidebilecekleri bir yerdir. Bire bir etkileşim, neyi doğru yaptığınıza ve nelerin iyileştirilmesi gerektiğine dair inanılmaz bilgiler de verebilir.
web sitenizin reklamını yapın
Sezonluk veya öne çıkan ürün tanıtımlarınızı, yarışmalarınızı ve indirimlerinizi oluşturduktan sonra, çevrimiçi reklamcılık yoluyla bunlara trafik çekmek faydalı olacaktır. İşte küçük işletme sahiplerinin kullandığı en büyük ücretli pazarlama kanallarından bazıları.
İlişkin:Küçük işletmelerin indirim günleri ile kâr etmelerine yardımcı olacak 6 ipucu
Facebook ve Instagram reklamları
Facebook ve Instagram, müşterilerinizin demografisine, coğrafi konumuna ve psikografik ilgi alanlarına göre hedefleyebileceğiniz bir dizi resim tabanlı ve video tabanlı reklam yerleşimi sunar. Reklamlar, tıklama başına ödeme veya bin maliyet (CPM) esasına göre de satın alınabilir.
Nasıl başlayacağınızı öğrenmek için Facebook ve Instagram için reklamcılık çözümleri sayfalarını ziyaret edin.
Google Ads, Ağ ve YouTube
Google Ads, işletmelerin Google'da arama yapan kişileri hedeflemek için kullandıkları bir tıklama başına ödeme reklam platformudur. Reklamınızın görünmesini istediğiniz arama terimlerini belirtmeniz ve bu arama motoru sonuç sayfalarında (SERP'ler) görünecek reklamlar yazmanız gerekir.
Google'ın reklam ağındaki ve YouTube'daki reklamlar benzer şekilde hedeflenebilir. Bu sitelere görüntülü (resimli) veya video reklamlar da yerleştirebilirsiniz.
reklam pikselleri
Reklam kampanyalarınızı web sitesi analiz aracınızda ve Google, Facebook veya Instagram gibi bir reklam platformu aracılığıyla izlemek için e-ticaret web sitenize bir reklam pikseli yüklemeniz gerekir.
Temel olarak, müşteri satış dönüşümlerini izlemek, reklam çalışmalarınızı optimize etmenize yardımcı olmak ve reklamlarınızdan birini belirli bir sitede gördükten sonra bir müşteriyi yeniden hedeflemenizi sağlamak için sitenize eklediğiniz küçük bir kod snippet'idir. reklam ağı veya sosyal medya platformu. Bunu kendi başınıza nasıl yapacağınıza dair bir fikir vermek için Facebook'tan bir genel bakış.
Arama motoru optimizasyonu (SEO)
Arama motorları, herhangi bir e-ticaret web sitesi için hala önde gelen trafik kaynaklarından biridir. Bu nedenle sitenizi arama için optimize etmek çok önemlidir. Çevrimiçi mağazanızın arama motorlarında kolayca bulunduğundan emin olmak için bu kapsamlı SEO başlangıç kılavuzunuv inceleyin
özet
Müşteri hedeflemeden doğru barındırma ve çevrimiçi mağaza oluşturma platformunu bulmaya, pazarlama stratejilerine ve ayrıca müşteri gizliliği ve güvenlik politikalarına kadar her şeyi planladıktan sonra, çevrimiçi mağazanızı güvenle açabilirsiniz.
Ürünlerinizin satıldığı ve gönderildiği her yerde satış vergisi toplama yasalarına uyduğunuzdan emin olun. Aynı şekilde, sitenizi tekrar alışveriş yapanlar için güncel tutmak için ana sayfanızı ve ürün sayfalarınızı sezonluk veya yeni çıkan ürünlerle düzenli olarak güncelleyin.
Müşterilerle sosyal medyada ve ürün inceleme sayfalarında etkileşim kurduğunuzda, onların ürün şikayetlerine ve ihtiyaçlarına yardımcı olun ve saygılı olun. Yeni çevrimiçi mağaza kurmak yolunda size büyük başarılar diliyor ve işinizi nasıl büyüteceğiniz konusunda faydalı ipuçlarına ihtiyacınız olduğunda sizi bu bloga geri dönmeye davet ediyoruz.
(SSS)
Bir çevrimiçi mağaza kurmak için gereken maliyet nedir?
Bir çevrimiçi mağaza kurmak fiyat açısından sahip olduğunuz şirketin türüne bağlı olarak büyük ölçüde değişecektir. Küçük bir işletme, işlerinin karmaşıklığına bağlı olarak mağazasını açmak için 1000 ila 10.000 ABD Doları arasında bir harcama yapmayı bekleyebilir. GoDaddy aracılığıyla bir çevrimiçi mağaza ayda 16,99 dolardan başlıyor.
Bir çevrimiçi mağaza kurmak çabaya değer mi?
Bir çevrimiçi mağaza kurmak, bir iş oluşturmanın harika bir yolu olabilir, ancak buna değip değmeyeceği birkaç faktöre bağlıdır. Aşağıdakilerden bazılarına bir göz atalım:
Bir çevrimiçi mağaza oluşturmanın avantajları şunları içerir::
- Daha fazla erişim: Bir çevrimiçi mağaza, yerel bölgenizin ötesinde daha geniş bir kitleye ulaşmanızı sağlayarak satışları potansiyel olarak artırır.
- Daha düşük genel giderler: Kira, kamu hizmetleri veya personel maliyeti gerektirmediği için bir çevrimiçi mağazayı işletmek, gerçek mekanda faaliyet gösteren bir mağazadan daha ucuz olabilir.
- 7/24 ulaşılabilirlik: 7/24 açık bir çevrimiçi mağaza, müşterilerin istedikleri zaman alışveriş yapmalarına olanak tanır ve bu da satışların artmasına neden olabilir.
- Ölçeklendirmesi daha kolay: Yeni ürünleri, kategorileri veya özellikleri görece kolaylıkla ekleyebileceğiniz için, bir çevrimiçi mağazanın ölçeklendirilmesi fiziksel bir mağazadan daha kolay olabilir.
Bununla birlikte, bir çevrimiçi mağaza oluşturmak, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bazı zorlukları da beraberinde getirir:
- Rekabet: Piyasada bu kadar çok çevrimiçi mağaza varken öne çıkmak ve müşteri çekmek zor olabilir.
- Teknik uzmanlık: Bir çevrimiçi mağaza oluşturmak ve sürdürmek, bazı işletme sahipleri için giriş engeli olabilecek bazı teknik uzmanlık gerektirir.
- Pazarlama maliyetleri: Müşterileri çekmek için pahalı olabilen pazarlama ve reklama yatırım yapmanız gerekir.
- Nakliye ve lojistik: Fiziksel ürünler satıyorsanız, karmaşık ve zaman alıcı olabilecek nakliye ve lojistiği çözmeniz gerekir.
Ortalama e-ticaret mağazası karı nedir?
Genel olarak, %10 net kâr, e-ticaret mağazaları için ortalama kâr olarak kabul edilir.
Çevrimiçi mağazamı nasıl oluşturabilirim?
Bir çevrimiçi mağaza oluşturmak için önce çevrimiçi mağaza platformunuzu kurmanız, ürünlerinizi eklemeniz, ürün sayfalarınızı oluşturmanız, e-ticaret sitesi şablonunuzu ve özelliklerinizi özelleştirmeniz, vergi ayarlarınızı yapılandırmanız, ödemenizi ayarlamanız gerekir. ve nakliye seçenekleri, sitenizi test edin, ardından çevrimiçi mağazanızı başlatın.
Photo by Bastian Riccardi on Unsplash