GenelKategori

404 sayfa bulunamadı hatası nedir ve nasıl düzeltilir?

Okuma süresi: 6 dk
Will Stevens

404 sayfa bulunamadı hatası ile büyük olasılıkla bütün internet kullanıcıları karşılaşmıştır. Peki, bu hata tam olarak ne anlama geliyor? Ve insanlar web sitenizde 404 hatası ile karşılaşıyorsa bunu düzeltmek için ne yapabilirsiniz?

404 sayfa bulunamadı hatası nedir?

HTTP 404 hatası ya da daha yaygın adıyla 404 sayfa bulunamadı hatası, erişmeye çalıştığınız web sayfasının, web sitesinin sunucusunda bulunamadığı anlamına gelir.

Bunun birkaç nedeni olabilir. 404 hatasıyla karşılaşmanızın ilk nedeni, sayfayı adres çubuğuna yazarken bir hata yapmış olmanızdır. Örneğin “tr.godaddy.com/blog” yerine “tr.godaddy.com/bloh” yazarsanız, GoDaddy sitesinin 404 sayfa bulunamadı hata mesajıyla karşılaşırsınız.

Aynı şey, bir web sitesinden başka bir web sitesine verilen bağlantıya tıklarsanız ve ilk bulunduğunuz web sitesinin yaratıcısı bağlantıyı verirken bir yazım hatası yaptıysa da gerçekleşebilir.

Ayrıca bir sayfa silindiğinde veya adresi değiştiğinde de 404 hatası ile karşılaşırsınız. Böyle bir durumda, başka bir web sitesinden verilen bağlantıya tıkladığınızda, sayfaya daha önceden belirlediğiniz bir yer iminden erişmeye çalıştığınızda veya tarayıcınız eski adresi otomatik olarak önerdiğinde bir 404 sayfa bulunamadı hatası ile karşılaşırsınız.

Ziyaret ettiğiniz bir web sitesi 404 sayfa bulunamadı hatası veriyorsa ne yapabilirsiniz?

  1. Öncelikle web sayfasının adresini kontrol edin. Adresi elinizle yazdıysanız ve yazım hatası yaptıysanız, 404 hatası alırsınız.
  2. Yeniden yükle düğmesine basarak ya da adres çubuğuna URL’yi yeniden girerek sayfayı yenilemeyi deneyin. Bazen 404 hataları geçici bir sorundan da kaynaklanabilir.
  3. Size 404 hatası veren sayfadan bir üstteki sayfayı ziyaret etmeyi deneyin. Örneğin ornek.com/blog/blog-yazisi adresini ziyaret etmeye çalışıyorsanız, ornek.com/blog adresine gidin ve aradığınız sayfayı orada bulmayı deneyin.
  4. Ulaşmak istediğiniz sayfayı web sitesinin ana sayfasında aratın.
  5. Kullandığınız web sitesinin arama işlevi yoksa, Google gibi genel bir arama motoru kullanarak sayfayı aratmayı deneyin.
  6. Sayfayı farklı bir cihazdan ziyaret etmeyi deneyin. Örneğin sayfa cep telefonunuzda yükleniyor ama bilgisayarınızda yüklenmiyorsa bu, sorunun web sitesinden kaynaklanmadığını gösterir. Sayfa yüklenmeyen cihazdaki önbelleği temizlemeyi ve çerezleri silmeyi deneyin.
  7. Web sitesi sahibiyle iletişime geçin ve sorunu bildirin.
  8. Hiçbir şey işe yaramazsa, aradığınız bilgiyi başka bir web sitesinde bulmayı deneyebilirsiniz.

Kendi web sitenizdeki 404 sayfa bulunamadı hatalarını nasıl düzeltebilirsiniz?

404 hataları zararsız görünse de sayıları fazlaysa bir web sitesi için sorunlara neden olabilir.

Tabii ki web sayfasının adresini yanlış yazan kullanıcılar için yapabileceğiniz bir şey yok, ancak bu hatanın oluşmasına neden olan diğer yollarla mücadele etmek için yapabilecekleriniz ve atmanız gereken adımlar bulunuyor.

İlk yapmanız gereken, web sitenizde 404 hatası veren sayfaları tespit etmek.

Bunu yapmanın en kolay yolu Google Search Console’u kullanmaktır. (Not: Search Console, küçük ve orta boy sitelerdeki çoğu 404 sayfa bulunamadı hatasını tespit etmek için yeterlidir, ancak sitenizde çok fazla sayfa varsa hataları bulmak için başka yollar denemeniz gerekebilir, bunların bazıları da daha ileri seviye teknik bilgi sahibi olmayı gerektirir.)

Web sitenizde Search Console halihazırda kuruluysa, Tarama Hatası > Bulunamadı’yı tıklamanız yeterli.

Ardından araç size 404 hatalarına neden olan URL’lerin bir listesini çıkaracak. Bu sayfaları görüntülemek için her bir URL’yi tıklayabilirsiniz.

Şimdi sıra 404 hatalarını düzeltmeye geldi.

Sitenizdeki bir sayfayı sildiyseniz ve bu 404 hatasına neden oluyorsa o zaman bir 301 yönlendirmesi yapmanız gerekiyor. 301 yönlendirmesi, web tarayıcılarına bir sayfanın taşındığını söylemeye ve onları yeni adrese yönlendirmeye yarıyor. Bir sayfayı sildiyseniz ve yerine benzer içerikli başka bir sayfa eklediyseniz, eski sayfayı yenisine yönlendirebilirsiniz. Eski sayfa yerine yeni bir sayfa eklemediyseniz, yönlendirmeyi web sitenizin halihazırda var olan ve aranan içerikle ilgili en alakalı sayfasına yönlendirebilirsiniz. Örneğin online kıyafet satıyorsanız ve belirli bir ayakkabı modelini artık üretmemeye karar verdiyseniz, ayakkabının olduğu sayfayı kaldırdıktan sonra sayfayı genel ayakkabı kategorisi sayfasına yönlendirebilirsiniz.

Bir sayfanın adresi değiştiyse ve 404 sayfa bulunamadı hatasına neden oluyorsa, eski sayfayı yenisine yönlendirmeniz yeterlidir.

301 yönlendirmesi yapmadan bir sayfayı silmemeli veya sayfanın adresini değiştirmemelisiniz.

301 yönlendirmesinin nasıl yapılacağını öğrenmek istiyorsanız bu rehber size yol gösterebilir.

404 hatasına, web sitenizdeki bağlantıların birindeki bir yazım hatası sebep oluyorsa, bağlantıyı düzeltebilirsiniz.

404 hatası başka birinin web sitesindeki bir yazım hatasından kaynaklanıyorsa, sitenin sahibine ulaşıp bağlantıyı düzeltmesini isteyebilirsiniz. Bunu yapmanızda, özellikle de bu site büyük ve önemli bir siteyse ve size trafik gönderme ihtimali yüksekse fayda var.

Bazı durumlarda isteğiniz yerine getirilmeyebilir. O zaman “yazım hatası sayfasından” doğru sayfaya bir 301 yönlendirmesi oluşturabilirsiniz.

Var olan 404 hatalarınızı çözdükten sonra yenilerini her üç ayda bir (veya web sitenizin sayfa sayısı çok fazlaysa daha sık) kontrol etmenizde fayda var.

404 hatalarının kullanıcılarınız üzerindeki etkisini nasıl azaltabilirsiniz?

İnsanlar her zaman yazım hataları yapacaktır, bu nedenle 404 hatalarından asla tamamen kurtulamazsınız.

Bu nedenle, 404 hatalarının web sitenizin ziyaretçileri üzerindeki etkisini azaltmak için çaba sarf etmelisiniz. Bunu yapmanın etkili yollarından biri de özel bir 404 sayfası oluşturmaktır.

Genellikle biri 404 hata sayfasıyla karşılaştığında sadece kısa bir hata mesajı görür, bu da pek yardımcı olmaz.

Ancak özel bir 404 sayfa bulunamadı hata sayfası oluşturursanız, sitenizin gezinme ve arama çubuğunu ekleyerek insanları yararlı bir yere yönlendirebilirsiniz.

Örneğin, GoDaddy’nin 404 hata sayfası şöyle karşınıza çıkıyor:

404 sayfa bulunamadı GoDaddy hata sayfası

Son olarak

404 hataları web sitenizin ziyaretçileri için can sıkıcı olabilir, ancak daha da önemlisi size paraya mal olabilirler.

Standart bir 404 sayfası ile karşılaşan kişiler neyin yanlış olduğunu bulmak için sitenizde kalmayı tercih etmeyip rakiplerinizin sitelerine yönelebilirler.

Bu nedenle, mümkün olan tüm 404 hataları ilgilendiğinizden emin olun ve düzeltmek için bir şey yapamadığınız 404 sayfa bulunamadı hatalarının etkisini azaltmak için özel bir hata sayfası oluşturmaya özen gösterin.