GenelKategori

Blog nasıl açılır? Başlamak için bilmeniz gerekenler

Okuma süresi: 12 dk
Erdal Kaplanseren

İlgi duyduğunuz bir konudaki birikiminizi veya görüşlerinizi başkalarıyla paylaşmak mı istiyorsunuz? Uzmanlığınızdan başkalarının da faydalanması, fikirlerinizin yeni insanlara ulaşması sizi heyecanlandırıyorsa bir blog sahibi olmayı düşünebilirsiniz. Blog, genellikle belli bir konuyla ilgili yazıların kronolojik sırayla yayımlandığı bir web sitesi formatıdır. Basit bir blogu bir saat gibi kısa bir sürede hayata geçirmek mümkün. Ama nereden başlayacağınızı hiç bilemiyorsanız, harekete geçmenize yardımcı olmak için blog nasıl açılır, neden bir blog açmalısınız, blog kurarken dikkat etmeniz gerekenler nelerdir gibi konulara değineceğimiz bu rehberi hazırladık. Hadi başlayalım!

Neden bir blog açmalısınız?

Blog yazmanın, yazılı iletişim kurma becerinizi güçlendirmenize yardımcı olmanın yanı sıra pek çok faydası bulunur. İşte bunlardan birkaçı:

  • Bir blog açarak nitelikli yazılarınızı derli toplu halde tutabilir, arama motorlarında bulunmalarını sağlayabilir, düzenli okurlar kazanabilirsiniz. Sosyal medya, uzun yazıları ve fikirleri kalıcı olarak paylaşmak için pek de iyi bir çözüm değildir.
  • Blog kurmak, hem sahip olduğunuz bilgileri başkalarıyla paylaşmanın hem de kendinizi ifade etmenin mükemmel bir yoludur. Örneğin uzmanı olduğunuz bir konuda Türkçe kaynak eksikliği varsa blogunuz rahatlıkla o boşluğu doldurabilir.
  • Disiplinli çalışır ve yeterince okura ulaşırsanız blogunuzdan para kazanabilirsiniz.

Bu yazımıza da göz atabilirsiniz: Blogunuzda satış ortaklığı yapmaya nasıl başlayabilirsiniz

Ne hakkında blog açılabilir?

İlk bloglar, yazarlarının her konuda düşüncelerini ve anılarını yazdıkları “günlük” tarzı sitelerdi. Ancak günümüzdeki belli bir konuyu ele alan, tematik bloglar daha çok ilgi görüyor.

İlgi duyduğunuz ve belli bir bilgi birikimine sahip olduğunuz, yazarken keyif alacağınız bir konu seçmeye çalışın. Blogunuz bir hobi hakkında da olabilir uzmanlık gerektiren bir alan da… Gezi, güzellik, programlama, çizgi romanlar, edebiyat gibi birçok konuda blog açabilirsiniz. Hatta konuyu daha da detaylandırırsanız (örn. Türkçe rap müzik, polisiye romanlar, PHP programlama, kampçılık, gökbilim, fotoğraf teknikleri vb.) o konuya ilgi duyan ve yeterli kaynak bulmakta zorlanan kişilere doğrudan ulaşabilirsiniz.

Kişisel ve hobi amaçları blogların dışında, son yıllarda kurumsal bloglar da önem kazandı. Kurumunuz için açacağınız blogda şirket içi gelişmeleri, üzerinde çalıştığınız projeleri, yeni ürünlerinizi, etkinliklerinizi vb. müşterilerinizle resmiyetten daha uzak bir dille paylaşabilirsiniz. Kurumsal bloglar, müşterilerinizle daha “insancıl” bir iletişim kurmanızı sağlayacağı gibi, oluşturacağınız özgün içerikler sitenize SEO açısından da değer katar.

Blog nasıl açılır: Blog kurma maliyetleri nelerdir

blog nasıl açılır bozuk paralar

Blog nasıl açılır diye düşündüğünüzde aklınıza ilk gelen sorulardan biri büyük olasılıkla blog açmanın maliyetinin ne olacağıdır. Merak etmeyin, blog fikrinizi oldukça düşük bir maliyetle de hayata geçirebilirsiniz. Simdi olası maliyet kalemlerine bir göz atalım:

Yazılım/platform

Blogunuzu yönetmek için sitenize bir blog yazılımı kurmanız veya hazır bir blog platformuna üye olmanız gerekecek. Günümüzün en popüler blog çözümleri olan WordPress ve Blogger tamamen bedava. Web sitenizi kurmak için GoDaddy’nin Hazır Web Sitesi’ni kullandıysanız, sitenize kolayca bir blog bölümü de ekleyebilirsiniz.

Alan adı (domain)

Alan adı fiyatı, istediğiniz alan adı uzantısına ve alan adı kayıt kuruluşuna göre değişir. GoDaddy’nin sunduğu uzantılara ve istediğiniz alan adının uygun olup olmadığına GoDaddy'nin domain sorgulama aracını kullanarak bakabilirsiniz. Ayrıca, GoDaddy’nin WordPress Hosting planlarından birini yıllık olarak satın alırsanız alan adınıza ilk yıl ücretsiz sahip olabilirsiniz.

Hosting

GoDaddy’nin WordPress Hosting planları içinden ihtiyacınıza en uygun olanı seçebilirsiniz. Web sitesi kurmak konusunda hiç deneyiminiz yoksa hosting’i de içinde barındıran GoDaddy Hazır Web Sitesi gibi bir çözümü tercih edebilirsiniz.

Tema ve eklentiler

Ücretsiz bir temayla da yetinebilirsiniz ama daha profesyonel bir tema istiyorsanız ThemeForest gibi güvenilir sitelerden belirli bir ücret karşılığında ihtiyacınıza uygun bir tema indirebilirsiniz. Küçük çaplı blogların genellikle ücretli eklentilere ihtiyacı olmuyor. Özellikle kurmak istediğiniz ücretli bir eklenti varsa fiyatlarını önceden araştırmanızda fayda var.

SSL sertifikası

Hem blogunuzun güvenliğini sağlamak hem de SEO değerini artırmak için SSL sertifikası kurmanızı öneriyoruz. SSL sertifikaları hakkında daha fazla bilgi için SSL nedir, ne işe yarar? ve Ücretsiz SSL mi ücretli SSL mi? yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

Blog açmak için teknik bilgi gerekli mi?

Blogların bir avantajı da kapsamlı web sitelerine kıyasla daha kolay kurulabilmeleridir. Hazır Web Sitesi’nin blog açma özelliği gibi bir çözüm ile hiç teknik bilgi gerektirmeden blogunuzu kolayca kurabilir, yazılarınızı paylaşmaya başlayabilirsiniz.

Ama daha kapsamlı, istediğiniz gibi özelleştirebileceğiniz bir blog istiyorsanız, en popüler blog yazılımı olan WordPress’i kurmak için aslında biraz teknik bilgi sahibi olmak gerekiyor. Ancak GoDaddy’nin tüm WordPress Hosting planları “yönetilebilir WordPress” özelliğine sahip. GoDaddy tek bir tıklamayla sizin için WordPress’i kuruyor, otomatik olarak güncelliyor, yedekliyor ve sitenizin güvenliğini sağlıyor.

Hosting planınızı başka bir yerden aldıysanız WordPress’i kendiniz kurmanız gerekebilir. Bunu, WordPress kurulumu yazımızdaki adımları takip ederek gerçekleştirebilirsiniz. Kurulumdan sonra blogunuzun tasarımını özelleştirmek veya blogunuza yeni özellikler eklemek istediğinizde biraz teknik bilgiye veya uzman desteğine ihtiyacınız olabilir.

Hangi platformu seçmeli?

blog nasıl açılır wordpress tshirtü

Blog kurmanızı sağlayacak irili ufaklı yüzlerce platform var ama en popüler olanları WordPress ve Blogger. Sürekli olarak geliştirilen, kolay destek alabileceğiniz, tasarım ve eklenti seçeneklerinin bol olduğu bu iki platformdan birini seçerseniz geleceğe dönük bir yatırım yapmış olursunuz.

Bu iki platform da ücretsiz ama aralarında önemli bir fark var: Bizim önerimiz olan WordPress, kendi hosting paketinize kurulan, açık kaynaklı ve ücretsiz bir yazılım. Eklentiler ve temalar sayesinde özelleştirme olanakları neredeyse sınırsız.

Google’a ait Blogger ise “anahtar teslim” bir blog hizmeti. Kurulumla uğraşmadan, dakikalar içinde blogunuzu açabilirsiniz. İster kullanici.blogspot.com şeklinde bedava bir adres alabilir isterseniz de kendi alan adınızı kullanabilirsiniz. Ancak Blogger’ın özelleştirme olanakları WordPress’e kıyasla çok kısıtlı. Blogger’ın sunduğu özelliklerle ve daha basit tasarımlarla yetinmek zorunda kalırsınız.

Blog nasıl açılır: Adım adım blog kurulumu

1. Blogunuzun içeriğini planlayın

Blogunuzun konusuna en baştan karar vermelisiniz. Yazacağınız ilk 10 yazının başlıklarını önceden belirlemeye çalışın. Ne sıklıkla yazı yazabileceğinizi de düşünün. Örneğin haftada bir yazı paylaşmayı planladıysanız elinizden geldiğince buna uymaya çalışın. Düzenli güncellenen siteler arama motorlarında daha üst sıralara çıkar, ayrıca okurlarınız da yeni yazılarınızı merakla beklemeye başlayabilir.

2. Alan adı ve hosting satın alın, yazılımı kurun

Seçtiğiniz alan adını güvenilir bir firmadan satın alın. Aynı şekilde, kullanacağınız blog yazılımına uygun bir hosting (barındırma) paketini de güvenilir bir hosting firmasından satın almaya dikkat edin.

WordPress kullanmaya karar verdiyseniz GoDaddy’nin WordPress Hosting planlarına göz atabilirsiniz. Alan adınızı da GoDaddy’den satın alabilirsiniz.

3. Tasarımı özelleştirin

WordPress’te kullanabileceğiniz tasarım şablonlarına “tema” deniyor. WordPress’le gelen standart temayı değiştirmek isteyeceğinizden eminiz. Öncelikle WordPress yönetim paneline girin, “Görünüm” menüsüne geçin ve “Yeni tema ekle”ye tıklayın. Karşınıza WordPress’in resmî tema arşivinden seçilmiş ücretsiz temalar gelecek. Sayfanın başındaki linkleri kullanarak popüler, en son çıkan ve sık kullanılan temalara göz atabilir; “Özellik filtresi”ne tıklayarak ihtiyacınıza uygun özelliklere sahip temaları bulabilirsiniz. Bu bölümde göreceğiniz temaların hepsi bedava. Beğendiğiniz bir temanın yanındaki “Kur” düğmesine tıklamanız yeterli.

Bedava temaların biraz basit kaldığını fark etmişsinizdir. WordPress için tasarlanmış on binlerce tema var ama daha şık tasarımlı, daha çok özellik sunan temalar genellikle paralı. Bunlar resmî tema arşivinde yer almıyor. ThemeForest (Envato Market), ve TemplateMonster gibi sitelerde binlerce ücretli WordPress teması bulabilirsiniz.

Temayı kurduktan sonra WordPress yönetim panelinde Görünüm > Özelleştir menüsüne girerek temanın çeşitli ayarlarını (renkleri, logoyu, sayfa düzenini vb.) değiştirebilirsiniz.
İleride temanızı değiştirmeye karar verirseniz yeni bir tema seçip kurmanız yeterli. Tema değiştirdiğinizde eski içerikleriniz kaybolmaz.

WordPress tema kurulumu hakkında daha ayrıntılı bilgi için WordPress tema nasıl seçilir, nasıl kurulur ve nasıl düzenlenir? yazımıza göz atabilirsiniz.

4. İlk yazınızı yayımlayın

Artık yazınızı yazmaya hazırsınız. WordPress yönetim paneline girip sol üst köşedeki “Yeni” düğmesine tıklayın. Karşınıza WordPress’in içerik editörü gelecek. Kullanımı oldukça basit. Yazınızın başlığını yazdıktan sonra içerik alanına yazınızı yazın, istediğiniz yerlere resimlerinizi ekleyin. İsterseniz yazınızı önceden Word’de yazıp buraya yapıştırabilirsiniz. Her yazınızda birkaç resim kullanmaya çalışın. Sırf yazıdan oluşan blog sayfaları sıkıcı görünüyor ve maalesef okurları kaçırabiliyor.

Yazınızı bitirdikten sonra sağ taraftaki panelden “Kategoriler” başlığına tıklayın. Blogunuzu nasıl kategorilere ayıracağınıza kendiniz karar verebilirsiniz. Örneğin bir müzik blogunda “Albüm Eleştirisi”, “Biyografi”, “Rock”, “Pop”, “Çalma Listesi” gibi kategoriler olabilir. “Yeni kategori ekle” düğmesine tıklayarak yazınıza uygun bir kategori ekleyin. Eklediğiniz kategorileri daha sonra bu bölümden seçebileceksiniz. Bir yazı için birden fazla kategori seçmeniz de mümkün.

Ardından sağ taraftaki panelden “Öne çıkan görsel”e tıklayın ve yazınızın girişinde görüntülenecek görseli yükleyin. Öne çıkan görseliniz büyük ve kaliteli bir görsel olmalı.

Şimdi sayfanın sağ üst köşesindeki “Ön izleme” düğmesine tıklayıp karşınıza gelen ön izlemeyi inceleyin. Her şey yolunda görünüyorsa “Yayımla” düğmesine tıklayarak ilk blog yazınızı internete sunabilirsiniz.

5. Blogunuzu tanıtın

Blogunuzu kurmak, işin sadece ilk adımı. Ziyaretçi sayınızı artırmak ve yeni okurlara ulaşmak için blogunuzu tanıtmanız gerekiyor. Yapmanız gerekenlerin başında SEO (arama motoru optimizasyonu) ve sosyal medya pazarlaması geliyor.

SEO, blogunuzun arama motorlarında daha üst sıralarda görünmesi için uygulamanız gereken stratejilerin bütününe deniyor. GoDaddy Blog’da SEO ile ilgili birçok yazı mevcut ama öncelikle aşağıdaki yazılara göz atabilirsiniz:

Konuyla ilgili daha fazla yazıyı blogumuzun Pazarlama ve Sosyal Medya bölümlerinde bulabilirsiniz.

Blogunuzun bilinirliğini artırmak için SEO dışında yapabileceğiniz şeyler de var:

  • Yazdığınız her yazının linkini sosyal medya hesaplarınızda (Facebook, Twitter, LinkedIn vb.) paylaşın.
  • Blogunuzun konusuyla ilgili Facebook gruplarında, forumlarda ve topluluk sitelerinde blogunuzu tanıtın.
  • Paylaşılmaya değer içerikler üretin. İnsanlar kendilerini etkileyen, kendilerine değer katan ve duygularına dokunan içerikleri başkalarıyla paylaşmaya meyillidir.
  • Yazılarınızda bahsettiğiniz kişilere haber verin. Örneğin bir yazardan, müzisyenden ya da bir firmadan bahsettiyseniz Twitter’da onları @mention’layarak yazınızın linkini paylaşın. Yazınızı beğenirlerse onlar da kendi takipçileriyle paylaşabilirler.
  • Bütçeniz varsa Google gibi arama motorlarında ve Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal ağlarda reklam verin.
  • Henüz 1-2 yazı içeren blogunuz için tanıtım çalışmalarına hemen başlamayın. Kayda değer miktarda içerik birikene kadar bekleyin. “Boş” sayılabilecek bir bloga ziyaretçi çekmeyi başarsanız bile o ziyaretçiyi elinizde tutamazsınız.

Artık blog nasıl açılır, bir blog açarken dikkat etmeniz gerekenler nelerdir sorularının cevaplarını bildiğinize göre blog yazmaya başlayabilir, ihtiyaçlarınıza göre zaman içinde blogunuzu daha da geliştirebilirsiniz. WordPress tabanlı bir blog kurduysanız blogumuzdaki WordPress’le ilgili yazılarımızı takip edebilirsiniz.