GenelKategori

Blog yazısı örnekleri: Okuyucularınızın ilgisini çekecek içerikler nasıl oluşturulur

Okuma süresi: 13 dk
Will Stevens

Blog yazısı örnekleri üzerine belirli konuları ele aldığımız bu yazıyı sonuna kadar okuyacak mısınız? Umarım okursunuz. Fakat istatistiklere göre web kullanıcıları genelde yazılı içeriklerin tamamını okumuyor. Bu konuda, beni haksız çıkarmanızı umuyorum.

İnsanların internetteki yazılı içeriklerin tamamını okumamasının çeşitli sebepleri var. Bu sebeplerin en kayda değer olanı ise genel olarak internetin bir türlü odaklanmaya izin vermeyen yapısı sayılabilir.

Açıkçası, biz yazarların bu konuda yapabileceği çok da şey yok. Bu yüzden, amacımız alanımızda en iyi işleri ortaya koyabilmek. Elbette, işlerimizin niteliğini okuyucularımızla kurduğumuz iletişimin gücü belirliyor.

Bu yazımızda, insanların okumak isteyeceği bir blog yazısı nasıl yazılır, blog yazısı yazarken göz önünde bulundurmanız gereken önemli unsurlar nelerdir gibi soruları cevaplamaya çalışacağız. Yazımız her ne kadar online içerik üzerine olsa da vereceğimiz ipuçları ve önerileri her tür içerikte kullanabilirsiniz.

İyi blog yazısı örnekleri nasıl anlaşılır?

İnteraktif reklamcılığın öncülerinden Howard Gossage’ın meşhur bir sözü var:

Aslında reklamları kimse okumaz. İnsanlar, ilgilerini çeken şeyleri okurlar ve bazen bu ilgi çekici şey bir reklam olur.

Ama ben bir reklamcı değilim ki diye bir düşünceye kapılmadan önce bir kendinizi dinleyin. Girişiminiz ya da işletmeniz için kaliteli içerik üretmek ve potansiyel müşteri kitlenizle doğru iletişimi kurmak istiyorsunuz, değil mi? Belki de bir e-ticaret web siteniz var ve kaliteli blog içeriğinizle işletmenizin dijital olgunluğunu artırmak, daha geniş kitlelere görünür olmak istiyorsunuz.

Özellikle işletmenizi ya da girişiminizi tek başınıza yönetiyorsanız, sizin de içerik üretmekten sosyal medya ve e-posta pazarlama kampanyaları yapabilecek kadar anlamanız gerekebilir. Böylece, bu tarz içerik yönetimi çözümlerine kaynak ayıramadığınızda web siteniz ve online mağazanız güncelliğini koruyabilir.

Reklamcılık açısından yukarıdaki alıntıda da vurgulandığı gibi insanların ilgisini çekecek bir içerik üretmek dönüştürme hedeflerinize doğru atacağınız önemli bir adımdır.

İlgili yazı: Blog yazısı nasıl yazılır? İyi bir blog yazısı yazmak için gerekenler 

İnsanların okumak isteyeceği bir blog yazısı nasıl yazılır?

Mesele iyi blog yazısı örnekleri olunca kimi hususlara dikkat etmekte fayda var. İşte ilgi çekici bir blog yazısının sahip olması gerekenler:

  • Önceden belirlenmiş bir hedef kitleye hitap edebilmeli
  • Belirli bir amaç doğrultusunda hazırlanmalı
  • Araştırmalara ve kendi deneyimleriniz üzerinden şekillendirilmeli
  • İşletmenizin güncel blog yapısına göre düzenlenmeli
  • Mevcut ve potansiyel müşteri kitlelerinizin beklenti ve ihtiyaçlarına hitap edebilmeli
  • Güçlü ve içeriği doğru yansıtan bir başlığa sahip olmalı
  • Mümkünse okura bir eylem çağrısı sunmalı

Şimdi bu maddeleri daha yakından inceleyelim.

Hedef kitlenizi belirleme

Eğer bu yazıya bir arama motoru aracılığıyla ulaştıysanız, muhtemelen “blog yazısı nasıl yazılır?”, “iyi blog yazısı örnekleri” gibi bir arama yaptınız. Aslına bakarsanız hedef kitle belirleme dediğimiz de temelde böyle bir şey. Bir yazar olarak benim hedefim, daha iyi yazılar yazmak isteyen insanları bu blog yazısına çekmek. Eğer henüz bu yazıyı okumayı bırakmadıysanız, önceden belirlediğim potansiyel okuyucu kitleme doğru bir şekilde hitap ettiğimi düşünüyorum.

Tabii ki, hedef kitle belirleme aslında daha detaylı bir konu.

Örneğin, GoDaddy dünyanın dört bir yanındaki girişimcilerin online dünyada başarılı olması için gerekli tüm araçları, yardımı ve desteği sunan bir web teknoloji şirketi. Online işletme sahipleri genelde kendi içeriğini kendisi üreten insanlar. Bu kişilerin “blog yazısı nasıl yazılır” ya da “blog yazısı örnekleri” gibi bir arama yapma ihtimali oldukça yüksek.

Dolayısıyla, bu blog yazısı GoDaddy müşterisi olmayı düşünen insanlara ulaşmayı ve aklında soru işaretleri bulunan insanlara yardımcı olmayı hedefleyerek yazıldı.

Ulaşmak istediğiniz hedef kitleyi tanımlamak herkesin okumak isteyeceği bir blog yazısı yazma yolundaki ilk adım.

Bu yazıda, maalesef, sizin kendi hedef kitlenizin bir analizini yapmıyoruz. Fakat şunu söylemeliyim ki, eğer hedefiniz “herkes” ise, yani işletmenize bir hedef kitle belirlemediyseniz, başarısız olma ihtimaliniz yüksek olabilir. Uluslararası haber sitelerinin dahi hedef kitleleri olur. Hatta bu, gazete boyutlarına bile yansıyor. Siz de web sitenizde yayınlamayı düşündüğünüz blog yazısı örneklerinde potansiyel müşteri ve okuyucu hedef kitlenizi belirleyerek işe koyulabilirsiniz.

  • Potansiyel okuyucu kitlenizi belirlemenize ve anlamanıza yardımcı olabilecek bazı sorular ise şunlardır:
  • Potansiyel okuyucularınızın, yani hedef kitlenizin ilgi alanları nelerdir?
  • Hedef kitlenizin aktif olduğu sektör ve iş alanları nelerdir?
  • Yazacağınız blog yazısıyla onların ne tür ihtiyaçlarına cevap verebiliyorsunuz?
  • Okuyucularınızın demografik dağılımı nedir?

Eğer henüz fazla okuyucunuz yoksa bu soruları cevaplamayı zamana yayıp dikkatlice yapabilirsiniz.

Bu noktada, bir müşteri profili (buyer persona) oluşturmanız gerekebilir. Müşteri profilleri oluşturarak kitlenizin farklı kısımlarını mercek altına alabilir ve kitlenizi buna göre genişletebilirsiniz. Oluşturduğunuz müşteri profilleri size online pazarlamanın her alanında yardımcı olacaktır.

İlgili yazı: Hedef kitle nedir, neden önemlidir? Kendi hedef kitlenizi nasıl bulabilirsiniz 

Amaca yönelik bir blog yazısı nasıl yazılır?

blog yazısı örnekleri web sitesi dizüstü bilgisayar el

İyi blog yazısı örnekleri okuyucularla açık ve doğrudan iletişim kurmak için çok yönlü yazılır. Bir blog yazısı, bir yandan hedef kitlenizin ihtiyaç ve taleplerine yanıt verebilirken, diğer yandan da okuyucuya bir eylem çağrısında bulunursa amaca yönelik hazırlanıyordur.

Örneğin, bir gazete yazısının amacı insanları belirli bir konuda bilgilendirmektir. Hedeflenen eylem ise okuyucunun gazetedeki aboneliğini devam ettirmesi olarak düşünülebilir.

Bu ve benzeri yazıların amacı okuyuculara ihtiyaç duydukları bilgileri sunmaktır. Hedeflenen eylemler ise okuyucuların öğrendiklerini uygulamaya koyması ya da GoDaddy’nin bültenine abone olması olabilir. Yazınızın amacını belirlerseniz ilgi çekici yazılar yazmanız daha da kolaylaşır.

Araştırmaya ve tecrübeye dayalı yazılar yazın

Kendi adıma on seneyi aşkın süredir online içerik üretiyorum. Geçtiğimiz bu on yıl bana hafiften yaşlandığımı hissettirse de sizlere bu yazıda sunabileceğim kayda değer tecrübeler de edindirdi. Bu noktada diyebilirim ki tecrübenizi, bilginizi ve uzmanlığınızı kullanarak belirli bir amaç dahilinde ortaya çıkaracağınız içerikler okuyucularınız için daha değerlidir.

Burada yapmanız gereken şey çok basit: Eğer üreteceğiniz içerikler tecrübelerinizle örtüşüyorsa, bunu yazılarınıza aktarın. Deneyiminizi okurlara göstermek için de web sitenizde ya da blogunuzda “yazar hakkında” gibi bir bölüm oluşturup ilgili tecrübelerinizi belirtin. Tabii deneyim tek başına her şey değil. Tecrübelerinizden yararlanarak kaliteli bir araştırma yapmak da iyi blog yazısı örnekleri oluşturmak için önemli.

Araştırma süreci, bir konuyla alakalı tarama ve okumalar yapmaktan bir sorunla alakalı orijinal bir araştırma yapmaya kadar yapılan hazırlıkları kapsayabilir.

Örneğin, Hubspot’un yayınladığı 2020 pazarlama istatistiklerine göre pazarlamacıların yüzde 55’i blogları için içerik üretmeyi en önemli içerik pazarlaması çözümlerinden biri olarak görüyor. Bu istatistik ve kaynağını paylaşıyor olmamızın sebepleri yukarıda bahsettiğimiz gibi açık: Belirli bir hedef okuyucu kitlesini gözetleyerek küçük bir araştırma sonucunda iyi blog yazısı örnekleri etrafında yazımızı güvenilir kaynaklarla güçlendirmek. Güvenilir kaynaklara birinci elden kaynak göstermek okuyucularınız üzerinde olumlu bir etki de bırakır.

Yazınızı blog yapısına uygun şekilde düzenleme

Yazınızda nelerden bahsedeceğinizi belirledikten sonra yapmanız gereken şey, yazının düzenini ve yapısını belirlemektir. Bu, arama motorlarında “blog yazısı örnekleri” diye bir arama yapıldığında üst sıralarda görünür olmak için önemli bir nokta.

Bunu yapmanın en iyi yolu, üzerinde duracağınız konulara uygun ana başlık ve alt başlıklar belirleyerek bir taslak oluşturmak. Yazınızın içeriğinin doğal bir akışa sahip olmasına dikkat edin. Yazınızın akıcılığı ürettiğiniz içeriğe bağlı olacaktır.

Bu tür bir yazıya genelde kısa bir giriş bölümü ile başlarsınız. Üzerinden geçeceğiniz noktaları belirtir, hepsini tek tek ele alır ve en sonunda tüm yazıyı özetlersiniz.

Yazının düzeninin önemli bir ögesinin de format olduğunu unutmayın. Bu konuda aklımızda tutmamız gereken en önemli şey, web siteleri için yazılan yazılarda uzun paragraflardan kaçınmamız gerektiğidir.

Bu yazıdaki paragrafların bazılarının oldukça kısa olduğunu fark etmişsinizdir.

Yazınıza birkaç görsel eklemek de iyi bir fikir olabilir fakat internette ücretsiz olarak bulunan fotoğrafları kullanmayı da abartmazsanız iyi edersiniz.

Uzun metinleri bölmek için alt başlıkları da kullanabilirsiniz. Ayrıca, eğer yazı boyunca kullanacağınız alt başlıkları yazının başında belirtirseniz, okuyucular kolaylıkla ilgilendikleri bölümleri bulabilir.

Önemli olan bölümleri de vurgulamak gerekir. İnsanların ilgisini çekmek istediğiniz kısımları vurgulayarak (altını çizerek, kalın yazarak vs.) okurların dikkatini yazının belirli bölümlerine çekebilirsiniz.

Eğer metnin çok uzun ya da gereksiz kısımlarını vurgularsanız, bu saçma bir görüntü oluşturur ve okuyucuda istediğiniz etkiyi yaratmaz.

Tıpkı burada olduğu gibi…

Vurguları, yazınızın en önemli kısımlarına saklayın. Önemli alıntılar ya da eylem çağrıları bu tür vurgulara örnek olarak verilebilir.

İlgili yazı: SEO Değer Zinciri: Öncelikli Aktiviteler 

Beklentileri karşılama

Umarım bu yazı şimdiden blog yazısı nasıl yazılır sorunuza cevaplar vererek blog yazısı örneklerine aşina olmanıza katkıda bulunmuştur.

Peki ya bu yazının size bir katkısı olmasaydı? Bu yazı tamamen alakasız bir şekilde Rus edebiyatı ya da masa tenisinde galip gelme yolları üzerine bilgiler verseydi, ne hissederdiniz?

Tabii ki, yazıyı okumayı bırakıp aradığınız şeyden bahseden başka bir yazıyı bulmak üzere farklı bir anahtar kelime ile arayışınıza devam ederdiniz.

Verdiğim örnek abartılı da olsa, blog yazınız başından sonuna kadar okuyucunun beklenti ve ihtiyaçlarına cevap verebilmeli.

Eğer sıkı bir araştırma yaptıysanız, yazınızı iyi düzenlediyseniz ve yayınlamadan önce gözden geçirmeyi ihmal etmediyseniz, yazınız doğal olarak beklentileri karşılamaya hazır olacaktır. Yazınızın okuyucu beklentilerini karşılayıp karşılamadığından emin değilseniz, bir arkadaşınızın ya da yakınınızın fikrini almaya ne dersiniz?

Güçlü ve içeriği doğru yansıtan bir başlık yazma

Bu kısım beklentileri karşılamak ile alakalı ama yine de kendi başlığını hak ediyor.
En nihayetinde, başlık okuyucunun gördüğü ilk şeydir ve okuyucular sadece başlığa bakarak bir yazıyı okuyup okumama kararını verebilir.

Bir diğer yandan, başlığınız içeriği olduğundan daha ilgi çekici gösterecek şekilde yanıltıcı da olabilir. Bu şekilde insanları yanıltmanın bir ismi de var. Online dünyada biz buna tık tuzağı (click bait) diyoruz.

Eğer bu yazının başlığını “Dünyanın en iyi blog yazarı olmak isteyenler için altın rehber” yapsaydım, içeriğe bakınca burada size daha iyi yazılar yazmanızda yardımcı olacak ipuçları olduğunu görür ve okumaktan vazgeçerdiniz.

Yazdığınız içerik ile başlığınız uyuşmuyorsa, başlığınızı tekrar gözden geçirin.

İnsanlar başlığın kendilerini kandırmaya yönelik olduğunu düşünürse, siz ya da markanız hakkında olumsuz fikirlere kapılabilirler.

Başlığınızı blog yazınız için belirlediğiniz anahtar kelimelerle, yani hedef kitlenizin arama motorlarında yaptıkları aramalarda kullandıkları sorgularla şekillendirirseniz rakiplerinizin de bir adım önüne geçersiniz.

Eylem çağrısında bulunma

Her yazı bir eylem çağrısı içermeyebilir. Örneğin, öğretmeninize sunduğunuz bir yazının sonuna “lütfen bana iyi bir not verin” yazmak oldukça saçmadır. Geçmişte yazıların çok küçük bir kısmında eylem çağrısı bulunurdu. Ödeme sistemlerinin yükselişinin ardından, her yerde eylem çağrıları görmeye başladık.

Yazınızda bir eylem çağrısı bulundurup bulundurmama kararı tamamen önceden belirlediğiniz hedeflere bağlı. Söz konusu online içerik olduğunda eylem çağrısına yönelmek mantıklı olur.

Eylem çağrınızda insanları yorum yapmaya ya da bülteninize abone olmaya davet edebilirsiniz. Hatta okuyucuları bir ürünü satın almaya dahi teşvik edebilirsiniz.

Eylem çağrınız ne olursa olsun, bunun yazınız ile uyuşan bir çağrı olmasına özen gösterin.

İlgili yazı: Eylem Çağrısı: Web sitenizin hak ettiği gol taktiği 

Son olarak

Bu yazıda yazanların hepsini okudunuz mu? Yoksa sadece göz mü gezdirdiniz?

Eğer yazıyı sonuna kadar okuduysanız, üreteceğiniz blog yazısı örnekleri üzerine düşünürken ele aldığımız adımları da uygulayabilirsiniz.

Eğer blog yazmaya yeni başlıyorsanız GoDaddy Wordpress çözümlerini inceleyip ilk adımınızı atabilirsiniz.

Kullanılan Ürünler