Dijital, artık hayatın her alanında duyduğumuz bir kelime haline geldi: dijital operatörler, dijital paketler, dijital dönüşüm, dijital hizmetler, dijital performans, dijital pazarlama, dijital banka ve hatta Dijital Topuklar… Tüm bunlar hem kişi, hem de kurumlar açısından çığır açıcı gelişmeler olsa da, diğer yandan dijital ne demek sorusunun cevabı da daha karmaşık hale geliyor. Türk Dil Kurumu Sözlükleri, dijital ne demek sorusunu üç basit tanımlamayla yanıtlıyor: Sıfat: Sayısal; Sıfat: Verileri bir ekran üzerinde elektronik olarak gösteren; İsim, fizik: Verilerin bir ekran üzerinde elektronik olarak gösterilmesi. Bu tanımlar hala geçerli, evet, ancak etrafımıza şöyle bir baktığımızda “ekran” denen cihazın bile bugün farklı çeşit ve boyutları olduğunu, verinin de sadece görüntülenmekle kalmayıp, satış, pazarlama ve ticaret gibi alanlarda daha fazla verim sağlamak, performans artırmak için kullanıldığını görüyoruz.
Türkiye’de hem devlet kurumları, hem de büyük şirketlerin yanı sıra Dijital Türkiye Platformu gibi oluşumlar da ülkenin dijital dönüşümünü desteklemeye ve hızlandırmaya yönelik çalışmalar yapıyor. Yapay zekâ, Nesnelerin İnterneti, otonom robotlar, artırılmış ve sanal gerçeklik gibi ezber bozan teknolojiler gelişmeye ve yükselmeye devam ediyor. GoDaddy olarak küçük işletme sahipleri ve iş dünyasına yeni atılan girişimcilerin bunlara yetecek maddi ve insan kaynağı olmayabileceğinin farkındalığıyla hareket ediyoruz. Bu doğrultuda, dijital ne demek sorusuna online dünyaya atılacak ilk adım açısından bakarak, “bir online varlık oluşturarak dijital dünyaya giriş yapmak” şeklinde ele alıyoruz. Yine bu doğrultuda küçük işletme sahipleri ve girişimcilere kolay kullanılabilir, uygun maliyetli çözümler sunmamızın yanı sıra “Kendin Yap” yöntemi ile başarılı sonuçlar elde etmelerine yardımcı olacak bilgi ve rehberliği de sağlamaya odaklanıyoruz.
İlgili yazı: İki bin KOBİ dijital dönüşüm için ilk adımı “Dijital Ben” projesi ile atacak
Dijital ne demek? Dijitalleşmeye nasıl başlayabilirim?
Dijital ne demek sorusunu Türk Dil Kurumu tanımlarından “Verilerin bir ekran üzerinde elektronik olarak gösterilmesi” ile ele alırsak şöyle diyebiliriz: işletmenizle ilgili paylaşmak istediğiniz, büyümenize katkı sağlayacağını düşündüğünüz verilerin mevcut ve potansiyel müşterilerinin ekranlarında elektronik olarak gösterilmesi. Bunu yapmanıza yardımcı olmak için “İnternette Başarılı Olmak” başlıklı, 10 bölümden oluşan video eğitim serimizi oluşturduk.
Bu eğitim serimizde, fikrinizi hayata geçirmenize yardımcı olmak amacıyla bir dijital varlık nasıl oluşturulur konusuna değiniyoruz. Dijital ne demek sorusunun yanıtlarından başlangıç seviyesi konuları ele alan video eğitimimizin programı şöyle:
İNTERNETTE BAŞARILI OLMAK EĞİTİM SERİSİ DERS PROGRAMI | |
Ders 1: | Dijital Varlığın Unsurları |
Ders 2: | Alan Adı Seçimi ve Kaydı |
Ders 3: | Web Sitesi Kurma |
Ders 4: | Web Sitenizi Geliştirme |
Ders 5: | İşinizi Geliştirme Bölüm 1: SEO |
Ders 6: | İşinizi Geliştirme Bölüm 2: Sosyal Medya |
Ders 7: | İşinizi Geliştirme Bölüm 3: E-posta Pazarlama |
Ders 8: | Web Sitenizin Performansını Anlama |
Ders 9: | Ücretli Dijital Pazarlama: Temel Bilgiler |
Ders 10: | Ücretli Dijital Pazarlama: Analiz ve Optimizasyon |
Ders 1: Dijital Varlığın Unsurları
Bir küçük işletme sahibi veya girişimciyseniz, dijital ne demek sorusunun cevabını ararken “benim bir dijital varlığım var mı?” sorusunu da sormanız gerekiyor. Peki dijital varlık, yani online varlık nedir ve neleri kapsar?
Online varlığın yedi temel unsuru işletmenizi temsil eden bir alan adı, müşterilerinizle iletişime geçmenizi sağlayan ve e-posta pazarlama aktivitelerinizde de kullanabileceğiniz bir profesyonel e-posta adresi, işletmeniz ve hizmetleriniz hakkında bilgi içeren bir web sitesi, arama sonuçlarında üst sıralarda çıkmanızı sağlayacak arama motoru uyumlu içerik, rekabet etmenize destek olması için işletme rehberlerinde yer almak, sosyal medya ve e-posta pazarlama gibi online pazarlama ve müşterilerinizin bilgilerini güvende tutmanızı sağlayacak online güvenlikten oluşuyor.
İlk dersimizde Me Consultancy eğitim etkinlik danışmanlığı firmasının sahibi Murat Erdör hem fikirlerinizi hayata geçirebileceğiniz bir web sitesi nasıl kurulur, hem de potansiyel ve mevcut müşteri kitlenize internette nasıl görünür olabilirsiniz konularını ele alıyor:
- Alan adı nasıl seçilir
- Web sitesi nasıl kurulur
- E-posta pazarlama ile işinizi büyütme yöntemleri
- Dijital pazarlama nedir, nasıl yapılır
- SSL sertifikası nedir, ne işe yarar
- SEO nedir ve müşterilerinize ulaşmanızda nasıl yardımcı olur
Ders 2: Alan Adı Seçimi ve Kaydı
“Web adresi” olarak da anılan alan adını internetteki açık adresiniz olarak düşünebilirsiniz. Ancak açık adresten farklı olarak, alan adınız aynı zamanda işletmenizin vitrinidir; bu nedenle aynı işletmenize isim verirken olduğu gibi kaydettirdiğiniz alan adı üzerinde dikkatlice düşünmelisiniz. Kolayca hatırlanabilen ve yazılabilen bir alan adı web sitenizin kuruluş ve sonraki aşamalarında bir adım önde olmanızı sağlar.
İkinci dersimizde, hem iyi fikirlerinizi işletmeniz için alan adı seçip alırken nasıl uygulayabileceğinizi, hem de alan adı seçimi ve tescili aşamalarında dikkat edilmesi gereken konuları ele alıyoruz:
- Alan adı seçimi ve kaydı
- Akılda kalıcı bir alan adı nasıl seçilir?
- Alan adı müsaitliği nasıl belirlenir? Alternatif alan adları nasıl bulunur?
- Alan adı seçerken hangi uzantılar kullanılır?
- Alan adı seçerken kaçınılması ve dikkate alınması gereken konular nelerdir?
- Alan adı nasıl tescil edilir?
Ders 3: Web Sitesi Kurma
Dijital ne demek ve nasıl dijitalleşirim konularına odaklanırken bir web sitesinden bahsetmemek olmaz. Web sitesi kurma işine girişmeden önce planlama yaparsanız, daha düzenli ve verimli bir şekilde ilerleyebilirsiniz. Planlama yaparken atmanız gereken adımları şöyle sıralayabiliriz:
- İş hedeflerinizi belirleyin
- Hedef kitlenizi belirleyin
- Özgün satış teklifinizi belirleyin
- Alan adınızı kaydettirin
- Tasarım unsurlarını araştırın
- Platformunuzu seçin [mesela; GoDaddy Hazır Web Sitesi (eski Web Sitesi Mimarı)] < >
- İçeriklerinizi önden hazırlayın
Planınızı yaptıktan sonra işin bize göre daha eğlenceli kısmı olan kurulum aşamasına geçebilirsiniz. Eğer web sitesi kurmanın bilgisayar kodunun yanı sıra teknik bilgiler de gerektiren zor bir süreç olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. GoDaddy Hazır Web Sitesi (eski Web Sitesi Mimarı) web sitesi kurmayı her seviyeden kullanıcı için kolaylaştırıyor. Bu doğrultuda, üçüncü dersimizde aşağıdaki soruları yanıtlıyoruz:
- Web sitesi kurmadan önce nelere dikkat edilmelidir?
- Web sitesi nasıl kurulur?
- GoDaddy Hazır Web Sitesi (eski Web Sitesi Mimarı) araçlarıyla nasıl site kurulur?
- Web sitesi ana sayfası nasıl tasarlanır?
- Web sitesi nasıl zenginleştirilir?
İlgili yazı: Alan adı alma: en popüler uzantılar hangileri ve hangisini seçmeliyim?
Ders 4: Web Sitenizi Geliştirme
Ve işte işin eğlenceli kısmına geldik! Şimdi sizi online dünyada görünür kılacak, işletmenizi doğru şekilde konumlandıran bir web sitesi kurabilirsiniz. GoDaddy Hazır Web Sitesi (eski Web Sitesi Mimarı) sizin tuvaliniz; web sitenizi düzenleyebilir, güncelleyebilir ve dilediğiniz bileşenleri eleyerek geliştirebilirsiniz. “Web Sitenizi Geliştirme” başlıklı dördüncü dersimizde aşağıdaki konuları ele alıyoruz:
- GoDaddy Hazır Web Sitesi (eski Web Sitesi Mimarı) ile nasıl web sitesi geliştirilir?
- Web sitesi görselleri nasıl değiştirilir?
- Web sitesi sayfalarına nasıl yeni bölüm eklenir?
- Web sitesine nasıl yeni sayfa eklenir?
- Web sitesi renkleri ve temaları nasıl değiştirilir?
İlgili yazı: GoDaddy Web Siteleri + Pazarlama Araçları ile hayalinizdeki iş gerçek olsun
Ders 5: İşinizi Geliştirme Bölüm 1: SEO
Dijital ne demek ile yarışabilecek bir soru daha varsa bizce o “SEO nedir?” sorusu. SEO, yani Arama Motoru Optimizasyonu hakkında çok fazla yazılıp çiziliyor ancak gördüğümüz kadarıyla konuyla ilgili pek çok soru işareti de var. SEO’yu, web sitenizin arama motoru sonuçlarında üst sıralarda yer alması için yapılan iyileştirmelerin bütünü olarak tanımlayabiliriz.
İnsanların çoğu internette ürün ve hizmet araması yaparken Google’ı kullanıyor. Google ve diğer popüler arama motorlarında üst sıralarda yer almak ve dijital görünürlüğünüzü artırmak için web sitenizi planlı bir şekilde konumlandırmanız gerekiyor. Bu doğrultuda, beşinci dersimizde aşağıdaki konuları ele alıyoruz:
- Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) nedir?
- Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) ne işe yarar?
- Başarılı bir SEO kampanyası nasıl yapılır?
İlgili yazı: SEO çalışması yapmak isteyen küçük işletmeler için ipuçları
Ders 6: İşinizi Geliştirme Bölüm 2: Sosyal Medya
Günümüzde Instagram, Facebook, YouTube, LinkedIn, Pinterest, Twitter gibi sosyal medya platformları sayesinde işletmeler, mevcut ve potansiyel müşterileriyle kolayca etkileşim kurabiliyor. Peki, işinizi geliştirmek için sosyal medyayı nasıl kullanabilirsiniz? Altıncı dersimizde sosyal medya özelinde aşağıdaki konuları ele alıyoruz:
- Web sitesi trafiği nasıl artırılır?
- Web sitesine sosyal medya geri bağlantısı nasıl verilir?
- Sosyal medya aracılığıyla web sitesi trafiğini nasıl artırabilirsiniz?
- Hangi sıklıkla sosyal medya paylaşımı yapılmalı?
İlgili yazılar: İnternet satışları, sosyal medya ile artırılabilir
Ders 7: İşinizi Geliştirme Bölüm 3: E-posta Pazarlama
Etkili e-posta pazarlama kampanyaları, mevcut ve potansiyel müşterilerinizle hem etkileşim hem de uzun soluklu bağ kurmak için kullanabileceğiniz en etkili yöntemlerden biri. Araştırmalar, e-posta ile gönderilen mesajların Facebook veya Twitter gibi sosyal medya platformları üzerinden gönderilenlere kıyasla beş kat daha fazla görülme olasılığı olduğunu gösteriyor. Bu nedenle müzisyenler konser takvimlerini hayranlarıyla paylaşmak, sivil toplum örgütleri bağış toplamak ve fotoğrafçılar hizmetlerini tanıtmak için e-posta pazarlama kullanıyor. Yedinci dersimizde e-posta pazarlamayı ele alıyoruz:
- E-posta pazarlama nedir, ne işe yarar?
- Etkili e-posta pazarlama kampanyaları nasıl yapılır?
- E-posta pazarlama eylem çağrısı nasıl yapılır?
İlgili yazı: E-posta pazarlama ile işinizi devamlı kılın
Ders 8: Web Sitenizin Performansını Anlama
Dijital ne demek derken tabii ki dijital performanstan da bahsetmeden olmaz. Pek çok alanda olduğu gibi dijital dünyaya yönelik olarak da kendinize veya işletmenize hedefler koymanız, gerekli ölçümlemeleri yapmanız, topladığınız verileri analiz etmeniz, dijital kimliğiniz üzerinde gerekli değişiklik ve iyileştirmeleri yapmanıza yardımcı olur. Web sitenizin performansını anlayarak, mevcut ve potansiyel müşterilerinize ulaşabilir, onlarla iletişim ve etkileşim kurma yolunda değerli adımlar atabilirsiniz. Bu kapsamda sekizinci dersimizde aşağıdaki konulara odaklanıyoruz:
- Anahtar Performans Göstergeleri (KPI) nedir, ne işe yarar?
- Önemli web sitesi KPI’ları nelerdir?
- Toplam ziyaretçi ve tekil ziyaretçi sayıları nedir?
- Potansiyel müşteri sayısı nedir?
- Potansiyel müşteri kalitesi nedir?
- Dönüşüm oranı nedir?
- Trafik kaynakları nedir?
- Oturum süreleri nedir?
Editörün notu: GoDaddy Web Siteleri + Pazarlama Araçları, akıllı teknoloji sistemi GoDaddy InSight™ özelliği ile veri odaklı öneriler ve kişiselleştirilmiş eylem planlarıyla online performansınızı en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı oluyor. GoDaddy InSight™, sosyal medya profillerinizden e-posta pazarlamaya kadar her alanda iyileşmeye devam etmek için atmanız gereken bir sonraki adıma dair önerilerde bulunuyor.
Ders 9: Ücretli Dijital Pazarlama: Temel Bilgiler
Online dünyada da rekabetin artmasıyla, ücretsiz dijital pazarlama çalışmaları her zaman tek başına yeterli olmayabiliyor. Dijital pazarlamaya küçük bütçeler ayırmanız durumunda büyük avantajlar elde etmeniz mümkün. Sizlere bu konuda yardımcı olmak için bu dersimizde, Me Consultancy eğitim etkinlik danışmanlığı firmasının sahibi Murat Erdör aşağıdaki konulara odaklanıyor:
- SEO ile ücretli dijital pazarlama nasıl yapılır?
- Sosyal medya ile ücretli dijital pazarlama nasıl yapılır?
- Ücretli dijital pazarlama için bilinmesi gereken önemli noktalar nelerdir?
İlgili yazı: Dijital pazarlama trendleri 2020’de KOBİ’lere ne gibi avantajlar sağlayacak? < >
Ders 10: Ücretli Dijital Pazarlama: Analiz ve Optimizasyon
Online dünyada küçük bütçelerle beklenenden büyük getiriler elde edebileceğinizi biliyor muydunuz? Ücretli dijital pazarlamayı doğru şekilde yapmak hedeflediğiniz dönüşümü elde etmenize, dijital görünürlüğünüzü artırmanıza ve hedef kitlenize ulaşmanıza yardımcı olabilir. Me Consultancy eğitim etkinlik danışmanlığı firmasının sahibi Murat Erdör, onuncu ve son dersimizde aşağıdaki konuları ele alıyor:
- Ücretli dijital pazarlama yapmadan önce nelere dikkat etmeli?
- Erişim nedir?
- Hedef kitle nedir?
- Potansiyel müşteri ne demektir?
- Bütçe nedir?
- Rekabet seviyesi nedir?
- Verdiğiniz reklamların geri dönüşünü nasıl iyileştirebilirsiniz?
Web sitenizi kurup, dijitalleşme yolunda ilk adımı atmanızın ardından olumlu sonuçlar görmeye başladıkça daha da heyecanlanacağınızı ve farklı dijital konular hakkında da bilgi edinmeye yöneleceğinizi umuyoruz. GoDaddy Hazır Web Sitesi (eski Web Sitesi Mimarı) ile kurduğunuz web sitelerinizi de Facebook ve Instagram hesaplarımız üzerinden bizimle paylaşmayı unutmayın!