Domain nedir sorusunun cevabını bilmek, başarılı bir online varlık oluşturma konusunda size çok yardımcı olabilir, özellikle de satışlarınızı artırmak için web sitesi kullanmak isteyen bir küçük işletme sahibiyseniz… Domain ya da alan adınız dijital varlığınızın bel kemiğidir. Ziyaretçilerinizin bilmesi ve hatırlaması gereken en önemli şeylerden biri olmasının yanı sıra çok kanallı pazarlama stratejinizin de kritik bir parçasıdır.
Bu kapsamlı rehberi, domain nedir, nasıl kaydettirilir ve nasıl kullanılır gibi konuları daha iyi anlamanıza yardımcı olmak için oluşturduk.
İşte bu rehberde değineceğimiz konular:
- Domain nedir ve neden önemlidir?
- Domainin bölümleri nelerdir?
- Domain ve URL’nin farkı nedir?
- Domainler nasıl çalışır?
- Domain ve web sitesinin farkı nedir?
- Domain ve web hosting farkı nedir?
- DNS nedir?
- Domain nasıl alınır?
- Premium domain nedir?
- Domainlerin işletmeler için önemi nedir?
- Domain almak için hazır olduğunuzda ne yapmalısınız?
Domain, karmaşık bir konu gibi görünebilir ama bu rehberi okumayı bitirdikten sonra domain nedir konusuna daha hakim olacak, alan adları ve alan adı kaydı ile ilgili akıllı kararlar almanız için gerekli temel bilgileri elde edeceksiniz. Hazır mısınız? Hadi başlayalım!
Domain nedir ve neden önemlidir?
Domain ya da alan adı, bir web sitesinin fiziksel adıdır.
Her web adresinin bir domaini vardır ve bu domain o siteye özeldir.
Bir domain sadece o domainin sahibi tarafından erişilebilir ve kullanılabilir.
Domain, birinin doğrudan belirli bir web adresine erişmek için tarayıcıya yazdığı harf, sayı ve sembollerin birleşimidir.
Örneğin, GoDaddy’nin web sitesini ziyaret etmek istiyorsanız, tarayıcıya “GoDaddy” yazmanız yetmez, bu sizi web sitesine değil, “GoDaddy” için yapılan arama sonuçlarına yönlendirir. Siteye direkt erişmek için tarayıcınıza “GoDaddy.com” domainini yazmanız gerekir.
Alan adları, insanların interneti taraması ve belirli bir web sitesine erişmesi için kolay bir yol sağlar. Yoksa hepimiz, bilgisayarların web sitelerini tanımak için kullandıkları sayı ve harf dizelerinden oluşan IP adreslerini kullanmak zorunda kalırdık.
Domain, kişilerin web sitelerini ziyaret etmelerini kolaylaştırmak amacıyla kullanıldığından, basit ve akılda tutulabilir olması önemlidir.
İyi bir domain seçmek, web sitenizin performansını kritik bir şekilde etkileyebilir.
Domainin iyi seçilmiş olması ve alındıktan sonra değiştirilemiyor olmaları, domain pazarında bir talep oluşmasını sağlar. Sonuç olarak her domainin parasal bir değeri vardır ve GoDaddy gibi çeşitli online pazar yerleri üzerinden alınabilir, satılabilir ya da değiştirilebilirler.
Domainin bölümleri nelerdir?
Bir domain, üst seviye ve ikinci seviye olarak iki farklı seviyeden oluşur. Şimdi GoDaddy.com örneğinden ikisine de daha yakından bakalım.
TLD yani üst seviye domain nedir?
Domainin son bölümü, Üst Düzey Domain (TLD) olarak bilinir. www.GoDaddy.com örneğinde, TLD .com kısmıdır.
Üst Düzey Domainler bazen alan adı sonekleri ya da alan adı uzantıları olarak adlandırılır ve bir web sitesinin amacını ya da lokasyonunu belirtirler.
ICANN (İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu), TLD’leri kullanılabilir kılan kayıtları kontrol eder. ICANN’in tanıdığı birkaç tür TLD vardır, bunlar:
Genel üst seviye domain (gTLD)
Genel üst seviye domain, kullanılan en yaygın TLD türüdür, bunlara örnek olarak .com, .net, .org ve .edu gösterilebilir. Bir web sitesinin amacını belirtmeye yararlar, örneğin .com ticari, .edu eğitim odaklı kullanılır.
Bu yazımıza da göz atabilirsiniz: Alan adı alma: En popüler uzantılar ne ve hangisini seçmeliyim?
Ülke kodu üst seviye domain (ccTLD)
Alan adları, web sitelerinin kayıtlı olduğu ülkeyi belirtmek için bir ccTLD kullanmayı tercih edebilir. Örneğin .us ABD’nin, .ie İrlanda’nın ccTLD’sidir.
ccTLD’nin amacı bir alan adının hangi ülkeden olduğunu belirtmektir ancak Libya’nın ccTLD’si .ly ya da Tuvalu’nun ccTLD’si .tv gibi marka değeri için tercih edilen ccTLD’ler de vardır.
Sponsorsuz üst seviye domain (uTLD)
Sponsorsuz üst seviye domain (uTLD), gTLD’ler içinde başka bir alt kategoridir. Bunlar .com veya .info gibi çoğu domain kayıt şirketi tarafından kullanılabilen, sınırlandırılmamış gTLD’lerdir.
Domainler ilk olarak 1980’lerde kullanıma sunulduğunda toplam 7 adet gTLD vardı ve bunların yalnızca üç tanesi (.com, .net ve .org) kısıtlama olmadan kaydettirilebiliyordu. TLD seçeneklerinin az olması, çoğu insanın .com’a yönelmesini sağladı. O yüzden şimdi de birçok alan adı kayıt şirketi ve kullanıcı tarafından genel olarak .com tercih ediliyor.
.com uzantısı çok uzun süredir bizimle olduğundan bu popüler gTLD ile biten kısa ve akılda kalıcı bir alan adı bulmak her zaman mümkün olmuyor. Farklı sektörler, ilgi alanları ve lokasyonlar için her yıl yeni TLD’ler kullanıma sunuluyor.
İkinci seviye domain nedir?
Bazen 2LD olarak da adlandırılan ikinci-seviye domain (SLD), alan adının TLD’den önce gelen kısmıdır. www.GoDaddy.com örneğinde ikinci seviye domain GoDaddy kısmı olur.
SLD, genellikle bir alan adının en değerli kısmıdır çünkü kullanıcının ana kimliğini oluşturur.
TLD önemli olsa da bir domainin değeri asıl TLD’den önceki kısımdadır. Örneğin, Google.com’u düşünürsek, domainin Google kısmı .com kısmından daha değerlidir. Bir domainin SLD kısmının görevi genellikle markanın veya web sitesinin kimliğini güçlendirmektir.
SLD’nin maksimum uzunluğu 63 karakterdir, ancak genellikle kısa, markanızı yansıtan ve akılsa kalıcı bir alan adı seçmenizi tavsiye ediyoruz.
Domain ve URL’nin farkı nedir?
Domain nedir sorusuna geri dönersek, domain birini belirli bir web sitesine yönlendirebilen bir metin dizisidir diyebiliriz. Ama bu aynı zamanda URL (Uniform Resource Locator)’nin de genel bir tanımı olabilir. Hatta aralarında belirli farklar olmasına rağmen çoğu insan domain ve URL’yi aynı anlamda ve birbirlerinin yerine kullanır.
URL nedir?
URL (Uniform Resource Locator) kullanıcıyı bir web sitesi ya da sayfasına yönlendiren adrestir. URL ve domainin benzer noktaları olsa da URL çok da ayrıntılı ve tanımlayıcıdır. Hatta URL içinde domaini de barındırır.
Örneğin, https://tr.godaddy.com/help/what-is-a-url-8809 içinde GoDaddy.com domainini barındıran bir URL’dir. Şimdi bu URL’nin diğer öğelerine de bir bakalım.
Protokol
URL’ler belirli bir kaynağa nasıl erişileceğini bildiren şema veya protokoller içerir. Yukarıdaki örnekte protokol https://’dir. Çoğu web adresi HTTP (Hypertext Transfer Protocol) ya da HTTPS (SSL ile korunan HTTP) protokolünü kullanır.
Bu yazımıza da göz atabilirsiniz: Web güvenliği için HTTPS otobüsüne binme zamanı
Alt domain (subdomain)
Alt domain, web sitenizin tamamen apayrı bir bölümünü oluşturmak için kullanılır. Bir URL’de alt domain varsa, domain’den önce “.” ile ayrılır.
Web siteleri, gelişim süreçlerini test etmek, yeni dizinler oluşturmak, web dosyalarını ayırmak ya da depolamak ya da web sitesinin farklı bölümlerini son kullanıcıya sunmak için alt domain kullanabilir.
Örneğin GoDaddy, www.GoDaddy.com ana sitesine ek olarak farklı ülkelerde farklı dillerde hizmet veriyor ve bunu belirtmek için alt domainler kullanıyor:
tr.godaddy.com
de.godaddy.com
Yukarıdaki iki adres örneğinde tr ve de, GoDaddy’nin ziyaretçilerine farklı dilde sayfalar sunmak için kullandığı alt domainlerdir. Gördüğünüz gibi, iki web sitesi de aynı domaini ancak farklı alt domainleri kullanıyor.
Daha önceki örnekte, www – açılımı World Wide Web – alt domain yerine geçiyor. Çoğu domain www. alt domainini kullanmıyor ancak bazıları hâlâ tercih edebiliyor.
Web sunucularının bir web sitesinin bu iki versiyonunu farklı gördüğünü bilmek önemlidir.
URL’niz için www ve www olmayan alt domainler arasında oluşabilecek sorunları çözmek istiyorsanız asıl domaininize uygun yönlendirmeleri ayarlamanız gerekiyor.
Domain
Domain nedir konusunu daha önce ayrıntılı konuştuğumuz için burada yeniden tekrarlamayacağız, ancak URL’de protokol ve (varsa) alt domain’den sonra geldiğini söyleyebiliriz. Örneğimizde GoDaddy.com kısmı domain oluyor. Domainler hem üst seviye (TLD) hem ikinci seviye domain (SLD) bölümlerini içerir.
Yol
URL’nin yol bölümü, web sunucusunun göstereceği kaynağı belirtir. Bizim örneğimizde yol /help/what-is-a-url-8809.html kısmıdır ve URL’nin TLD’den sonra gelen kritik öğelerini içerir. Yol, “/” ile başlar ve büyük/küçük harfe duyarlıdır.
Dizin veya alt klasör
Bir URL, web adresinin yol bölümünde bir dizin veya alt klasör içerebilir. URL’nin bu bölümü web sitesinin içinde belirli bir kaynağı barındıran bir dosyayı işaret eder. Bizim örneğimizde dizin /help/ kısmıdır. Bazı URL’lerin dizin içinde dizinleri ya da alt klasörleri bulunabilir.
Dosya adı
Bir URL’nin son ana bölümü dosya adı veya dosya uzantısıdır. Bu, web sunucusuna son kullanıcıya gösterilecek olan dosyayı söyler. En genel dosya adları arasında .pdf, .png ve .html bulunur – ancak çoğu web sitesi HTML uzantısını URL’lerden otomatik olarak kaldırır.
Bizm örneğimizde dosya adı GoDaddy.com’da /help/ dizininde bulunan belirli bir web sayfasını işaret eden what-is-a-url-8809.html kısmıdır.
URL ve domain arasındaki fark
Bir web sitesinin URL’si her zaman domainini de içerir. Ancak gördüğünüz gibi web sitesindeki belirli sayfalara ya da kaynaklara ulaşabilmek için URL’nin içermesi gereken başka bölümler de var.
Domain ve URL arasındaki temel fark ne kadar karmaşık olduklarıdır.
Domain, kullanıcıyı web sitesindeki belirli tek bir sayfaya yönlendirir ve eğer varsa protokol ya da alt domain içermez.
Bir web sitesinin sadece tek bir domaini varken sayısız URL’si olabilir.
Web sitenizdeki her sayfanın, görselin ve diğer medyaların benzersiz bir URL’si vardır. URL’ler web sitenizin içindeki benzersiz varlıkları belirtmek için kullanılır.
Domainler Nasıl Çalışır?
Daha önce de belirttiğimiz gibi, her web sitesinde, bilgisayarların bir son kullanıcıya web adresi vermek için kullandığı, IP adresi olarak bilinen benzersiz, karmaşık bir sayı ve harf dizisi vardır. İnsanlar belirli bir web sitesine gitmek için sözcükleri, harfleri ve sayıları kullanırken, internet her web sayfasının konumunu belirlemek için IP adreslerini kullanır.
Ziyaret etmek istediğiniz alan adını veya URL'yi yazdığınızda, web tarayıcınız web sitesinin adresini alan adı sisteminde (DNS) arar. Bu alan adı sistemi, telefon rehberine benzer şekilde çalışan büyük bir veritabanıdır, ancak IP adreslerini bulmak ve kullanıcıları ilgili web sitelerine bağlamak için mevcuttur.
Süreç temel olarak şöyle işliyor:
- Bir kullanıcı tarayıcıda ziyaret etmek istediği etki alanına girer.
- Web tarayıcısı, URL için DNS'ye bir istek gönderir.
- Alan adı bir DNS sunucusunda bulunamazsa, istek bir sonraki DNS sunucusuna taşınır ve istek bulunana kadar devam eder.
- Web sitesine karşılık gelen IP adresine sahip DNS sunucusu, bu adresi kullanıcının web tarayıcısına döndürür.
- Kullanıcının tarayıcısı, alan adını barındıran sunucudan siteyle ilgili verileri alır.
- Alınan veriler dönüştürülür ve beklenen web sayfası olarak işlenir.
Ziyaret etmek istediğimiz herhangi bir web sitesinin IP adreslerini hatırlamamız istenseydi, bu bunaltıcı ve külfetli olurdu. Bu, tüm kişilerinizin telefon numaralarını ezberlemeye çalışmak ve o kişiyi aramak veya mesaj atmak istediğinizde numaranın tamamını telefonunuza girmeye ihtiyaç duymak gibi olurdu.
Ancak, DNS sayesinde kullanıcıların yalnızca alan adını hatırlaması yeterlidir. DNS çözümlemesi milisaniyeler içinde gerçekleşir; bu nedenle kullanıcı, işlemin gerçekleştiğini asla fark etmez.
İlişkin: DNS ayarları: insanların web sitenize girse ama bulamasa ne olacak?
Domain ve web sitesinin farkı nedir?
Birçok kişi istemeden domain ve web sitesini birbirine karıştırıyor ancak bu iki terim internet bağlamında birbirlerinden oldukça farklı. Domain ve web sitesi yakından ilişkili olsalar da aynı değiller ve aralarındaki farkı bilmeniz gerekiyor.
Web sitesi nedir?
Bir web sitesi domain üzerinde yaşar ve internet kullanıcılarının ön uçta yaşadıkları deneyimi oluşturan arka uçtaki dosyalar ve kodlama dilinin birleşimidir.
Başka bir deyişle, web siteniz, bir kullanıcının alan adınızı ve alanınızdaki belirli URL’leri ziyaret ettiğinde gördüğü şeydir.
Web sitesi ve domain arasındaki fark
Markalar genellikle web sitelerini ve domainlerini aynı eylem çağrısı içinde kullanıyorlar – “XYZ.com adresindeki web sitemizi ziyaret edin!” Bu tür bir pazarlama iletişimi çoğu insanın web sitesi ve domain terimlerini karıştırmanın sebebi olabilir.
Bir web sitesi ve domain arasındaki temel fark kullanım amaçlarıdır.
Domain, kullanıcıların web sitenize erişmek için web tarayıcılarına yazdıkları karakter dizisine denir.
Örnek vererek açıklamak gerekirse, domaini ev adresiniz web sitesini ise fiziksel eviniz olarak düşünebilirsiniz. Adres, evinizin bulunmasını sağlar ancak tarz, boyut ve düzen gibi özellikler bir evden diğerine büyük farklılık gösterebilir.
Domain ve web hosting farkı nedir?
Domain konusuyla ilgilendiyseniz hosting kavramını da duymuşsunuzdur. O zaman domain ve hosting nedir, farkları nelerdir diye düşünüyor olabilirsiniz. Yukarıda web sitesi için verdiğimiz ev ve adres örneğinden devam edersek; domain ev adresiniz, web siteniz de eviniz ise, hosting’in evinizi üzerine kurduğunuz arsa olduğunu söyleyebiliriz.
Daha teknik olarak açıklarsak: web sitenizi internette barındırabilmeniz için sunucu denen internete sürekli bağlı makinelere ihtiyacınız vardır. Hosting de bu sunuculardan aldığınız hizmete denir. GoDaddy gibi hosting firmaları, web sitenizin erişilebilir olması için bu sunucular üzerinde size yer verir. Web sitenizin büyüklüğüne, ihtiyaçlarına, yapısına göre alabileceğiniz farklı hosting hizmetleri bulunur.
Web hosting hakkında daha ayrıntılı bilgi için “Hosting nedir ve ne için kullanılır?” yazımıza göz atabilirsiniz.
DNS nedir?
DNS (Domain Name System) ya da alan adı sistemi, domainlerin (GoDaddy.com) ilgili İnternet Protokolü (IP) adreslerine (208.109.80.196) çevrildiği teknik bir işlemdir.
Daha önce de belirttiğimiz gibi her web sitesinin IP adresi olarak bilinen karmaşık bir sayı ve harf dizesi vardır. Bilgisayarlar bu IP adreslerini, web sitelerini son kullanıcıya ulaştırmak için kullanırlar.
İnsanlar belirli bir web sitesine ulaşmak için kelime, harf ve rakamları kullanırken, internet bir web sayfasının yerini belirlemek için IP adreslerini kullanır.
Alan adı sistemi (DNS), alan adlarının ve IP adreslerinin veri tabanıdır.
Ziyaret etmek istediğiniz alan adını veya URL’yi yazdığınızda, DNS, sitenin doğru adresini bulmak için arka planda çalışır ve sizi web sitesine bağlar.
DNS nasıl çalışır?
DNS’yi akıllı telefonunuzdaki telefon rehberi gibi düşünebilirsiniz. Arayacağınız kişinin ismini söylediğinizde ya da telefonunuza yazmaya başladığınızda şaşırtıcı bir şey olur – telefonunuz istediğiniz kişiyi arar! Bu tabii ki sihir değil, girişleri son kullanıcı için istenen çıkışa çeviren karmaşık bir işlemdir.
DNS de web adresleriyle aynı şekilde çalışıyor.
Herkesin kendine özgü bir telefonu olması gibi, her web sitesinin de kendine özgü bir domaini ve IP adresi vardır.
DNS neden önemlidir?
İnsanlar ve makineler farklı şekillerde iletişim kurar. Biz harfleri ve kelimeleri tercih ederken, makineler iletişim kurmak için sayıları kullanır. Neyse ki internet, DNS sayesinde bu farklı tercihleri karşılayabilecek şekilde tasarlandı.
DNS, internetin daha verimli olmasını sağladığı için önemlidir.
Ziyaret etmek istediğimiz tüm web sitelerinin IP adreslerini hatırlamamız gerekseydi internet kullanımı çok zor ve zahmetli olurdu. Oysa DNS sayesinde, internet kullanıcılarının sadece domaini hatırlamaları yeterli oluyor.
Domain nasıl alınır?
Domain nedir ve URL, web sitesi ve web hosting’den farkı nedir gibi konulara değindiğimize göre sıra domain nasıl alınır konusuna geldi. Bir domainin kayıt haklarını edinmenin birçok yolu vardır, bunlar:
Süresi dolmuş ya da yeni bir domain almak
Alan adları satın almanın en kolay yolu tamamen yeni bir domain seçmek ya da süresi dolmuş bir domain bulmaktır. Yeni ya da süresi dolmuş bir domain almanın birçok yararı vardır. Bunlar kolayca kullanılabilecek durumdadırlar, yani o uzantıyı satan herhangi bir kayıt kuruluşundan kolayca alıp dakikalar içinde kullanmaya başlayabilirsiniz. Yeni ya da süresi dolmuş domainler aynı zamanda en uygun maliyetli seçeneklerdir.
Zaten sahibi olan ya da kayıtlı bir domain almak
Domain almak için başka bir yol da, o domainin haklarını şimdiki sahibinden satın almaktır. İnternette bir domain sahibinden diğerine satış gerçekleştirilmesini sağlayan pek çok pazar yeri bulunuyor.
Aslında çoğu insan domainleri kâr ederek satmak amacıyla satın alır.
Başkasına ait olan bir domain almak istiyorsanız, çoğu kayıt kuruluşunun bu alışverişi kolaylaştırmanıza yardımcı olacak hizmetleri de bulunur.
Açık artırmadan domain almak
Aynı sahibi olan ya da kayıtlı olan bir domain almak gibi, mükemmel alan adınızı açık artırma yoluyla da alabilirsiniz. Bir domain süresi dolduğunda ya da sahibi çekişmeli bir teklif başlatmak istediğinde açık artırmaya çıkarılabilir.
Domain almanın birkaç yolu olsa da söz konusu domain üzerindeki sahiplik hakkınızı korumak istiyorsanız onu kaydettirmeniz ve domain kayıt kuruluşunuzla iyi ilişkiler içinde olmanız gerekir.
Premium domain nedir?
Daha önce domain sorgulama gerçekleştirdiyseniz, normalde gördüğünüz fiyatlardan daha pahalı domainlere denk gelmiş olabilirsiniz. Bu da büyük olasılıkla bir premium domain ile karşılaşmışsınız demek. Peki, bir domaini “premium” yapan nedir ve premium domainler neden diğerlerinden daha pahalıdır?
Premium alan adları, genellikle kullanıcıların daha önce kaydettirdikleri domainleri sattıkları ikinci el domian pazarlarında bulunur veya kayıt kuruluşları tarafından belirlenir. Bir domainin premium olması anahtar kelime kullanımı, markalanabilirliği, kısalığı ve domain uzantısı gibi etkenlere bağlıdır. Yalnız ödemeniz gereken yüksek fiyatın sadece ilk alım için geçerli olduğunu unutmayın, premium domainler de uzantılarına bağlı olarak normal yenileme fiyatı üzerinden yenilenirler.
Daha ayrıntılı bilgi için premium alan adları sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Domainin işletmeler için önemi nedir?
Dijital pazarlama artık bir seçenek değil, 2019 ve sonrasında ayakta kalmak isteyen işletmeler için bir zorunluluk. Ne yazık ki araştırmalar, Türkiye’deki mikro KOBİ’lerin yüzde 47’sinin halen bir web sitesine sahip olmadığını gösteriyor.
Mobil teknolojilerin ve sosyal medyanın hızlı bir şekilde benimsenmesi, işletmelerin sadece bir web sitesine değil mobil uyumlu bir web sitesine ve müşterileriyle etkileşim içinde bulundukları bir online varlığa sahip olma ihtiyaçlarını artırdı.
Tüketiciler ister öğle yemeği sipariş etmek için ister gelinlik almak için olsun, bir şey satın almadan önce internete yöneliyor. Yani hangi alanda olursa olsun, bir işletme sahibiyseniz bir web sitesine ihtiyacınız var.
Domain nedir konusundan bahsederken de değindiğimiz gibi, bir domaininiz olmadan web siteniz de olamaz.
Domain, insanların web sitenize erişmek için kullandıkları rasgele bir web adresinden ibaret değildir, işletmeler için marka kimliklerini oluşturmak ve tüketici deneyimini geliştirmek için büyük bir fırsattır.
Markanızı oluşturmak için domaininizi kullanabilirsiniz
Domaininiz, markanızı büyütme konusunda hatrı sayılır bir rol oynar. Bir düşünün GoDaddy markası BuyWebsites.com gibi bir alan adına sahip olsaydı ne kadar güçlü olurdu?
İşletmeler, domainlerini marka kimliklerini ziyaretçilerinin zihninde güçlendirmek için bir fırsat olarak bakmalıdır.
GoDaddy.com, GoDaddy markasını büyütmek için mükemmel bir domain olmanın yanı sıra, müşteriler için de hatırlaması ve doğrudan web sitesine gitmek istediklerinde tarayıcıya yazması kolay olma özelliği taşıyor. Bu yüzden mümkün olduğunca markanızı yansıtacak ve büyümesine yardımcı olacak alan adları seçmeye özen gösterin.
Domainler beklenti oluşturulmasını sağlayabilir
Bazen markalı bir domain bulamayabilirsiniz ya da faaliyet gösterdiğiniz pazar, marka tanınırlığı yoluyla iş kazanmak için fazla rekabetçi olabilir. Böyle durumlarda, tüketici beklentilerini belirlemek ve tıklanma oranlarını artırmak için alan adınızı stratejik olarak kullanabilirsiniz.
Örneğin İstanbul gibi büyük bir şehirde bahçe ve çim bakımı hizmeti veriyorsanız, rekabet miktarından dolayı bir marka kimliği geliştirme konusunda zorlanabilirsiniz. Çok az kişinin tanıyacağı markalı bir domain seçmek yerine istanbulbahcebakim.com gibi bir domain seçerek daha fazla değer elde edebilirsiniz.
Genel bir terim olduğu için bu adı marka tescil ettiremeseniz de, web sitenize gelen ziyaretçilerin beklentilerini açıkça belirlemenize yardımcı olur. Ayrıca pazarınızdaki ya da sektörünüzdeki hedeflenmiş anahtar kelimeleri seçmek, yerel SEO’nuzu geliştirmenize yardımcı olabilir.
Bu yazımıza da göz atabilirsiniz: Domain almak için aceleci davranmayın; SEO’yu göz önünde bulundurun
Domain tabanlı bir e-posta adresi ile profesyonelliğinizi artırabilirsiniz
İşletmeniz için bir domain almanın sıklıkla göz ardı edilen bir faydası da size domaininizi kullanabileceğiniz bir profesyonel e-posta seçeneği sunması… Birçok işletme sahibi müşterileriyle iletişim kurmak için hâlâ Google veya Hotmail gibi ücretsiz e-posta servislerini kullanıyor.
Ancak tüketicilerin teknoloji bilgisi gün geçtikçe artıyor ve kullandıkları işletmelerin belli bir profesyonellik seviyesine sahip olmasını bekliyorlar. Rekabetin yüksek olduğu bir pazarda, profesyonel e-posta adresine sahip olmak gibi küçük bir fark bile size avantaj sağlayabilir.
Domain olmadan web sitesi oluşturmazsınız
İşletmeniz için bir domain almanızın en önemli nedeni, domain olmadan web sitesi kuramayacağınızdır.
Domain nedir ve web sitesinden farkı nedir bölümünde daha ayrıntılı değindiğimiz gibi, web sitesi, ziyaretçiler alan adınızı ziyaret ettiklerinde karşılaştıkları deneyimdir. Bu yüzden bir web sitesi kurmayı düşünüyorsanız – ki kesinlikle düşünmelisiniz! – bir alan adına ihtiyacınız var.
Bir işletme web sitesi kurmanız için sayısız neden var. İşte en önemlilerinden bazıları:
Tüketiciler sizi internette arıyor
İşletmeniz için fiziksel bir dükkannız olsa bile insanlar işletmenizle ilgili araştırma yapmak için internete yöneliyor. Araştırmalar, tüketicilerin yüzde 80’inin alışveriş yapmadan önce internete başvurduklarını söylüyor.
Google Benim İşletmem, Yelp ya da Zomato gibi sitelerde sizin için yapılan yorumları kontrol edemezsiniz ama web sitenizde iletmek istediğiniz mesajı kontrol edebilirsiniz. Bir web siteniz olmazsa yorum sitelerindeki değerlendirmelerin insafına kalırsınız - tabii yorum bırakıyorlarsa...
Web siteniz 7/24 açıktır
Fiziksel mağazaların başta çalışma saatleri olmak üzere pek çok sınırlaması vardır. Web siteleri ise aynı sorunu yaşamazlar.
Web siteniz günün 24 saati, haftanın 7 günü açıktır.
Web siteniz günün her saati işler durumdadır ve siz dükkanınızı o gün için kapattıktan sonra bile size potansiyel iş ve müşteri üretmeye devam edebilir.
Bir pazarlama kanalıdır
Pazarlama, tüm işletmelerin ihtiyacı olan bir alandır. Net bir pazarlama stratejiniz olmazsa, işletmenizin ağızdan ağıza pazarlama ve tekrar eden müşterilere güvenmesi gerekir.
Web siteniz ana pazarlama kanallarınızdan biri olmalıdır.
Web siteniz, sosyal medya platformları gibi diğer online kanallardan farklı olarak, kullanıcı deneyimini ve verdiğiniz mesajı kontrol edebileceğiniz size ait bir varlıktır.
Domain almak için hazır olduğunuzda ne yapmalısınız?
Alan adlarını ve yardımcı bileşenlerini anlamak sizin için mükemmel bir domain seçerken önemli bir adımdır.
Domain nedir sorusunun cevabını bilmek yeterli değil, bir domainin işinizi büyütmenize nasıl yardımcı olabileceğini anlamanız ve nasıl domain alacağınızı da bilmeniz gerekiyor.
Sizin için hazırladığımız rehberde domain, URL, web sitesi ve hosting gibi terimlerin farkları, bir domainin seviyeleri, domain uzantıları ve anlamları, DNS’in nasıl çalıştığı ve bir domain almanın işletmeniz için neden önemli olduğunu gibi konulara değindik.
Artık kendinize bir domain seçmek ve kaydettirmek için hazırsanız, bu adımları izleyebilirsiniz:
- Sizin için mükemmel bir domain seçin.
- Seçtiğiniz domaini GoDaddy’den kaydedin.
- Domaininizi kullanan profesyonel e-posta alın.
- Domaininize web sitenizi bağlayın.
İstediğiniz domaini bulmak için ücretsiz Alan Adı Oluşturucu aracımızı da kullanabilirsiniz.