GenelKategori

Domain parking nedir? Domain parking ile nasıl para kazanılır?

Okuma süresi: 13 dk
Geoff Scott

Domain parking ya da domain park etme çoğu kişi için yabancı bir terim olabilir ancak çoğumuzun internette gezinirken büyük olasılıkla rastladığı bir şeydir. Bazen cash parking olarak da adlandırılan bu online girişimcilik stratejisi, doğru bir şekilde yürütülürse ek gelir elde etmenin etkili bir yolu olabilir. Peki, tam olarak nedir bu domain parking?

Domain parking nedir?

Cash parking olarak da adlandırılan domain parking, başka bir işlev için kullanılmayan alan adlarının reklam ile gelir elde etmek için kullanılmasına deniyor. Satış ortaklığı reklamcılığına benzer bir şekilde, sitenize kaç kullanıcının gelip reklamlara tıkladığına bağlı olarak para kazanıyorsunuz.

Daha açık olmak gerekirse, park edilmiş web siteleri reklam içeren bir açılış sayfasının dışında başka işlevleri olmayan web siteleridir.

Normalde etkin bir sitenin sahip olduğu web hosting ve e-posta gibi diğer tüm öğeleri kapatılır. Alan adı, insanların ya ilgili reklam bağlantılarına tıkladıkları (ve alan adı sahibine para kazandırdıkları) ya da sayfadan ayrıldıkları bir kavşak gibi işlev görür.

Bu yazıda değineceğimiz konular şöyle:

  • Domain parking’in faydaları.
  • Domain parking ve alan adı yatırımı ilişkisi.
  • Domain parking ile nasıl pasif gelir elde edebilirsiniz.
  • Yatırım yapmaya değer 3 çeşit alan adı.
  • Domain parking’in nasıl çalıştığının detaylı bir açıklaması.
  • Park edilmiş alan adlarınızın güvenliğini nasıl sağlayabilirsiniz.

Daha fazlasını öğrenmeye hazır mısınız? O zaman okumaya devam edin.

Domain parking yapmanın avantajları

Alan adı park etmeyi düşünüyorsanız, bunun her tür girişimci için pratik bir seçenek olmadığını da unutmayın. Ancak internete yakından bağlı ve ilgili olan kişiler için bazı avantajlar sağladığı da bir gerçek.

Örneğin, harika bir URL’niz varsa ancak bununla ne yapacağınızı henüz tam olarak bilmiyorsanız, tam anlamıyla işlevsel bir web sitesi çalıştırmanıza gerek kalmadan gelir elde etmek için cash parking yöntemini kullanabilirsiniz.

Böylece, alan adınızla ilgilenen potansiyel alıcıların size e-posta göndermesini beklerken bir yandan da hiçbir şey yapmadan para kazanabilirsiniz.

Gelecek vaat eden alan adlarını satın almayı bir iş olarak yapıyorsanız, domain pak etmek, doğru alıcıları bulmayı beklerken kâr elde etmenin harika bir yoludur.

Aklınızdaki alan adının müsait olup olmadığını hemen kontrol etmek ister misiniz?

Elinizde tutmayı planlamadığınız bir alan adı kaydettirdiyseniz, ilgili biri çıkana kadar reklamlardan kâr elde etmek için domain parking hizmetini neden kullanmayasınız?

Şimdi, online reklamlardan para kazanmakla (veya herhangi bir online girişim yürütmekle) ilgilenen girişimciler için harika bir zaman – isterseniz Google’a sorun.

Ancak para yatırmaya başlamadan önce bu para kazanma yönteminin alan adı yatırımı dünyasına nasıl bağlandığını anlamanız da önemli. Artık domain parking hakkında her şeyi öğrenmenizin vakti geldi.

Domain parking ve alan adı yatırımı ilişkisi

Domain park etmek, alan adı yatırımı ile yakından alakalıdır. Gelecek vaat eden alan adlarını kaydettirme ve bunları kâra çevirme ile ilgilenen girişimcilerin cash parking konusunda bilinçli olmaları gerekiyor.

Kickstart Commerce’den Alvin Brown gibi alan adı yatırımcıları, park edilmiş alan adlarında reklam yayınlamanın kendi başına harika getiriler sağlamamakla beraber, alan adlarını park etmenin hiçbir şey yapmadan oturmalarından çok daha iyi olduğunu kabul ediyor.

Ayrıca GoDaddy gibi şirketlerin, park edenlere daha fazla para kazandırmak için domain parking arayüzlerini güncellediğinden de bahsediyor – bu da işe girişmek isteyen kişiler için harika bir haber.

Domain parking ile nasıl para kazanılır

domain parking laptop para

Alan adı yatırımıyla birlikte domain park etmenin nasıl kullanılabileceğine değindiğimize göre muhtemelen domain park etmenin para kazanmak için tam olarak nasıl kullanılabileceğini merak ediyorsunuzdur. Ama öncelikle kaydettirebileceğiniz farklı alan adı türlerini anlamanız gerekiyor çünkü her birinin kendine özgü avantajları ve dezavantajları bulunuyor.

Yatırım yapmaya değer 3 farklı çeşit alan adı

Domain park ederek kâr elde etmek istiyorsanız nasıl bir strateji izleyeceğinize biraz kafa yormanız gerekiyor.

Google, park edilmiş bir alan adına SEO ya da başka bir stratejiyle trafik çekmeye çalıştığınız zaman sizi cezalandıracağından, alan adının kendi başına trafik çekebiliyor olması önemli.

Yatırım yapmaya başlamadan önce göz önünde bulundurmanız gereken üç alan adı kategorisi şöyle:

1. Yanlış yazılmış alan adları

Google’ın Gooogle.com, Goolge.com, Gogle.com, Gogole.com, Googl.com ve Google.net alan adlarının da sahibi olduğunu ve bunları ana sayfasına yönlendirdiğini biliyor muydunuz?

İnsanların doğrudan tarayıcılarına yazdığı sayısız popüler web sitesi bulunuyor ve kullanıcılar her zaman yazım hataları yapabiliyor.

Tek harfli yazım hatalarını veya yanlışlıkla çoğul yazımları (Googles.com gibi) içeren bu varyasyonlar düşündüğünüzden de çok yapılıyor.

Google, bu özensiz yazımları da kendi sayfalarına yönlendirmeye yetecek paraya ve nüfuza sahip olabilir ancak bu, çoğu web sitesi için geçerli değil. Alternatif alan adlarını da satın alan web siteleri ise genellikle yaygın olarak kullanılan alan adı uzantılarının çeşitleriyle ilgilenirler (Google.com ve Google.net gibi).

Özetle insanlar alan adlarını yazarken her zaman yanlışlık yapabiliyor – özellikle de her gün on binlerce kez girilen popüler web siteleri söz konusu olduğunda…

Elinizde bu yanlış yazılmış alan adları bulunuyorsa ve onları domain parking için kullanıyorsanız, kendinize bir gelir kapısı açmış olabilirsiniz.

Yalnız dikkat etmeniz gereken bir şey var. Bir şirket yanlış yazılmış alan adını sizden almaya çalıştığında ortaya çıkabilecek olası yasal durumlar oluşabileceğini unutmayın. Yani, başka bir şirketin ticari markalı adı veya markasından yararlanmak amacıyla alan adı işgali yapıyorsanız, yasal şirketin söz konusu alan adının sahipliğini sizden almasını sağlamak için yürürlükte olan yasalar (ICANN’i buradan inceleyebilirsiniz) bulunuyor. Kurallara aykırı davranmayın ki sonradan sorunla karşılaşmayın.

2. Yeni alan adları

Yanlış yazılmış alan adlarını satın almaktan tamamen farklı bir strateji olarak (gerçi hangisinin sizin için en uygun olduğuna karar verebilmek için üç tür alan adını da portföyünüzde bulundurmayı düşünmelisiniz) daha önce hiç kullanılmamış alan adlarını satın alma seçeneğiniz de var.

Yeni alan adlarının avantajı genellikle uygun fiyatlı olmalarıdır. Potansiyel maliyetlerini GoDaddy gibi alan adı kayıt şirketlerinde hızlı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Ancak şimdiye kadar hiç trafik almamışlarsa ve kasıtlı olarak insanların bu alan adlarına tıklamalarını sağlayamıyorsanız, insanların bu alan adlarına yönelmesini nasıl sağlayabilirsiniz? Bunun kesin bir cevabı yok, ancak bu tür alan adlarını satın alırken aklınızda bulundurmanız gereken şeyler var.

İlk olarak, yakın gelecekte hangi sektörlerin yükselişe geçebileceğini (ya da yükselmekte olan nispeten yeni sektörleri) düşünün. Bu sektörler için harika alan adları büyük olasılıkla mevcuttur ve bunların birkaçını edinmek işler gerçekten büyüdüğünde tıklanma oranlarının artmasını ve dolayısıyla bir gelir edinmenizi sağlayabilir.

Ayrıca bu alan adlarını daha sonra kâr elde etmek için satışa çıkarabilirsiniz. Bu, alan adı yatırımcılarının (ya da sizin) para kazanmasını sağlayan harika bir yoldur.

Ayrıca tam eşleşmeli alan adları (EMD, exact match domain) da satın alabilirsiniz. Bunlar, insanların Google’a yazdığı yüksek hacimli anahtar kelimeleri içeren alan adlarıdır. EMD’ler değerlidir çünkü bazen insanlar arama sorgularının sonuna hiç düşünmeden .com uzantısı eklerler ve bir aradıkları sonuç yerine bir alan adına ulaşırlar.

Potansiyel tam eşleşmeli alan adlarını değerlendirmek için SEMRush gibi ( ücretsiz sürümü günde 10 anahtar kelime hacmi sorgulaması yapmanıza izin veriyor) bir araç kullanarak genel bir anahtar kelime < https://www.godaddy.com/resources/tr/genel-tr/web-site-trafigini-artirmak-icin-anahtar-kelime-arastirmasi-nasil-yapilir?isc=cardigan > araştırması yapmayı deneyin. Ardından GoDaddy’ye geri gelin ve parlak bir geleceği olduğuna inandığınız sektörlerle ilgili EMD’ler arayın.

Bu alan adları domain parking ile sonunda size en fazla parayı kazandıran alan adları olabilir, ancak tabii ki hiçbir şey yapmama riskleri de var. Aynı yatırımların nerdeyse hepsinde bir risk olması gibi…

İlgili yazı: Mükemmel alan adı seçmenize yardımcı olacak 10 ipucu 

3. Süresi dolmuş alan adları

Yanlış yazılmış alan adlarının başınızı belaya sokabileceğinden, yeni alan adlarının ise yeterince güçlü olmadığından endişeleniyorsanız, süresi dolmuş alan adları yatırım yapma seçeneğini değerlendirebilirsiniz. Hiç organik trafik görmemiş yeni alan adlarının aksine, süresi dolmuş alan adları geçmişte kullanıcı çekmiştir ve ileride bunu yapmaya devam edebilir. Bu da onları domain parking için harika bir aday yapar.

Yakın zamanda süresi dolmuş alan adlarını bulmanın işinizi kolaylaştıracak yolları bulunur. Bu alan adları uygun fiyatlı da olabilirler.

Ancak hedeflediğiniz alan adlarının gerçekten trafik aldığından emin olun, çünkü süresi dolmuş alan adlarının trafik almayanlar olma riski vardır ve bu durumda yeni alan adlarından pek de farklı olmazlar (fiyatlarının daha yüksek olması hariç).

Her üç alan adı türünün de domain parking yolu ile size para kazandırma potansiyeli bulunuyor. Üçünden birden oluşan bir koleksiyon yaratmak başarının en büyük anahtarıdır ve hangilerinin yatırımınız için daha değerli olduğunu belirlemek tamamen size kalmıştır.

Domain parking nasıl çalışır?

Domain park etmek zaman (alan adı araştırması) ve para (söz konusu alan adlarını satın almak için) gerektirse de sonunda birçok online yatırımcının hayaline dönüşür: bir kere ayarlayıp sonra unutabileceğiniz bir pasif gelir kaynağı.

Peki, bu pasif gelir akışı nasıl başlıyor?

Öncelikle alan adınızı bir domain parking hizmetine bağlamanız gerekiyor. Cash parking, hizmet aldığınız yere bağlı olarak farklı şekillerde çalışır ancak hesabınızda park etmek istediğiniz alan adlarını seçebilirsiniz.

Hesabınızı oluşturup park etmek istediğiniz alan adlarını seçtikten sonra her biri için ayrı bir web sayfası (landing page) açılacak. Bu web sayfası ve içindeki reklamlar her bir alan adı için adın içinde ne geçtiği ve ne kadar trafik çektiği gibi faktörlere dayalı olarak özel olarak uyarlanacak.

Bir ziyaretçi park edilmiş alan adınıza her uğradığında ve bir reklama tıkladığında siz de cash parking hesabınız aracılığı ile para kazanacaksınız.

Reklamlar ne kadar fazla tıklanırsa siz de o kadar çok para kazanırsınız.

Ayrıca, bazı tıklamalar size diğerlerinden daha fazla para kazandırabilir. Daha fazla alan adına yatırım yapmak istiyorsanız domain parking sağlayıcınız kimse onlarla konuşarak gelecekte bu gibi faktörleri de göz önünde bulundurabilirsiniz.

Park edilmiş alan adlarınızı nasıl güvende tutabilirsiniz?

Alan adı kaydı söz konusu olduğunda göz önünde bulundurmanız gereken bir şey var. Aslında kimse alan adlarını satın alamaz, sadece üzerinde anlaşılan bir süre için kiralayabilir. Bu süre sona erdiğinde de o alan adının sahipliğini kaybeder. Yani park edilmiş bir alan adının sahipliğini kaybetmek, bu potansiyel pasif gelir kaynağını da kaybetmek anlamına gelir.

Bu nedenle domain parking ile sağladığınız pasif gelirin tadını çıkarırken alan adlarınızı güvenli bir şekilde kayıtlı tutmanız önemli. Alan adlarınızın sahipliğini kaybetmemenin ve güvende tutmanın birkaç yolu şöyle:

1. İtibarı iyi olan bir alan adı kayıt şirketi kullanın

Alan adı kaydettirirken her zaman güvenilen ve bilindik bir kayıt şirketi seçin. Yeni veya daha az bilinen bir kayıt şirketinin ileride iflas edebileceğini göz önünde bulundurun.

Güvenilen bir kayıt şirketi kullanmak, alan adınızın ne olursa olsun kayıtlı kalacağı anlamına gelir.

Ayrıca bu kayıt şirketleri alan adı sahiplerini korumak için oluşturulmuş kurallara uymayı yasal olarak kabul etmiş şirketlerdir. Böylece size ve alan adı portföyünüze adil davranılacağından emin olabilirsiniz.

2. Alan adınızı kilitleyin

Alan adınızı kilitlemek, izniniz olmadan başka birine aktarılmamasını sağlamak için alabileceğiniz ek bir güvenlik önlemidir. Alan adı hırsızlıkları maalesef olabiliyor ve kilitleme bunları önlemeye yardımcı oluyor. Alan adlarınızı satın alır almaz kilitleyin.

3. Alan adı gizliliği kullanın

Bir önceki maddeyi takiben, alan adı gizli olarak kaydettirmek kişisel bilgilerinizin gizli kalmasını sağlayacaktır. Alan adı gizliliği, alan adını kaydettirmek için kullandığınız kişisel bilgilerinizi gizleyerek bilgisayar korsanlarının, kimlik hırsızlarının ve spam gönderenlerin bunlara erişememesini sağlar, böylece sizi ve alan adınızı güvende tutar.

4. Alan adınızı bir yıldan fazla süreliğine kaydettirin

Çoğu alan adı kayıt şirketi, alan adlarını 10 yıla kadar kaydettirmenize izin verir. 10 yıllık kayıt yaptırmak için bütçeniz varsa ve alan adınızı kaybetmeyeceğinizden emin olmak istiyorsanız, bu harika bir stratejidir.

Ancak kaydınızı her yıl otomatik olarak yenilemeyi tercih ediyorsanız, kayıt kuruluşuna sizinle iletişim kurabilmesi için birden fazla yol ve birden fazla ödeme yöntemi sağladığınızdan emin olun.

Umarız bu yazı domain parking nedir ve alan adı yatırımı stratejinize nasıl fayda sağlayabilir sorularına cevap olmuş ve size daha fazla fikir sağlayabilmiştir. Öyleyse artık kullanmadığınız alan adlarını sizin için çalıştırmaya başlayabilirsiniz!

Kullanılan Ürünler

Alan AdlarıDaha fazla bilgi edinin