GenelKategori

Dünya Yedekleme Günü’nde web sitenizi korumanıza yardımcı olacak 5 strateji

Okuma süresi: 7 dk
Hugo Organista

Dünya Yedekleme Günü’nün web sitesine göre, insanların yüzde 30’u akıllı telefonlarındaki, bilgisayarlarındaki, tabletlerindeki ya da web sitelerindeki verileri hiç yedeklemiyor. Veri kaybı hepimizin başına gelebilir, hem de hiç beklemediğimiz bir anda.

Verileriniz kazara kaybolabileceği gibi, web sitenizin hack’lenmesi gibi beklenmedik bir durum sebebiyle de kaybolabilir.

Günümüzün dijital dünyasında, bilgisayar korsanlarından tamamen güvende olan bir şey yoktur. Hacker ya da zararlı yazılım kaynaklı bir saldırı, işinizi büyük ölçüde geriletebilir ve hatta finansal kayıplar yaşamanıza neden olabilir. Zararlı yazılım saldırısına uğramanız durumunda, web sitenizin yedeğini aldıysanız bu sağlıklı yedekten web sitenizi kısa sürede kolayca geri yükleyebilir, verilerinizi acısız bir şekilde kurtarabilirsiniz.

Hazır Dünya Yedekleme Günü de yaklaşıyorken, web sitenizi düzenli bir şekilde yedeklemeye (ya da bunu sizin yerinize otomatik olarak gerçekleştiren bir hizmet almaya) başlayabilirsiniz.

Dünya Yedekleme Günü nedir?

dünya yedekleme günü logo

İnsanların önemli veri ve dosyalarının (web siteleri dahil) yedeğini almaya söz verdikleri güne 31 Mart Dünya Yedekleme Günü deniyor.

Verilerinizi yılda yalnızca bir gün yedeklesiniz bile herhangi bir veri kaybı durumuna karşı daha hazırlıklı olursunuz (yine de bunu daha düzenli yapmanızı öneriyoruz tabii!). Herkes Dünya Yedekleme Günü web sitesinde, verilerini yedeklemek için söz verebilir.

Web sitenizi korumaya hazır mısınız?

Dünya Yedekleme Günü havasına girmenin birçok yolu var ancak her durum için uygun olan bir strateji yok. Her işletme web sitesi birbirinden farklıdır ve bazılarının günlük olarak yedeklenmesi gerekebilir. İşte bu günde web sitenizi korumanıza yardımcı olacak 5 strateji:

  1. Web sitesi yedeklemelerini düzenli olarak yapın.
  2. Otomatik bir web sitesi yedekleme hizmeti kullanın.
  3. Web sitenizi manuel olarak yılda bir kere yedekleyin.
  4. Yedeklemeler için 3-2-1 stratejisini kullanın.
  5. Veritabanını da unutmayın!

Web sitenizi korumak için kritik adımlar atmaya hazır mısınız? Hadi başlayalım!

1.Web sitesi yedeklemelerini düzenli olarak gerçekleştirin

Dünya Yedekleme Günü’ne kadar beklemeyin. Web sitenizin yedeğini mümkün olduğunca sık ya da ayda en az bir kere alın. Yedek alma planınız, web sitenizdeki verilerin amacına ve değerine bağlı olarak değişebilir.

Sıklıkla güncellenmeyen, bilgi veren web sitelerinin günlük yedeklemeye ihtiyacı olmayabilir. Örneğin, menüsünü sık sık değiştirmeyen bir restoranın web sitesi daha seyrek aralıklarla yedeklenebilir.

Web siteniz düzenli olarak güncelleniyorsa (bir e ticaret sitesi ya da online katalog gibi) yedeklemeyi haftalık hatta günlük olarak yapmak yararınıza olabilir. Web sitesindeki veriler sürekli olarak değiştirildiğinden, günlük olarak yedek almak, kaybedilen veri miktarının azalmasını sağlar.

2.Otomatik bir web sitesi yedekleme hizmeti kullanın

Otomatik bir web sitesi yedekleme hizmeti kullanmak hem zamandan tasarruf sağlar hem de işlerinizi kolaylaştırır. Süreci otomatikleştirmenize yardımcı olabilecek birçok seçenek bulunuyor. En yaygın iki yöntem, otomatik bulut yedekleme hizmetleri veya web sitesi eklentileridir.

  • WordPress yedekleme eklentileri: Otomatik bir yedek alma planı kurmanıza yardımcı olacak bir dizi ücretli ve ücretsiz eklenti bulunuyor. WordPress eklenti web sitesinde “backup” diye arama yapmanız yeterli, UpdraftPlus WordPress Backups eklentisine de göz atabilirsiniz.
  • Hosting firmanıza danışın: Bazı hosting sağlayıcıları anında yedekleme oluşturmanıza yardımcı olan ve otomatik olarak yedekleme planı oluşturan hizmetler sunar. Böylece yedekleme konusunda stres olmazsınız.

Otomatik günlük yedeklemeler ve tek tıkla geri yükleme ile sitenizi ve verilerinizi korumak ister misiniz? GoDaddy’nin Web Sitesi Yedekleme hizmetini deneyin.

Uzman tavsiyesi: Yedeklerinizin, web sitenizin bulunduğu sunucuda mı yoksa bulutta mı saklandığını öğrenin. Sunucuda bulunan yedeklemeler, sunucunuza zararlı yazılım saldırısı yapılması durumunda kaybolabilir. Bulut yedekleme hizmet ise, yedeğinizi web sitenizin sunucusundan tamamen ayrı tutar ve istediğiniz zaman erişebilirsiniz.

3.Web sitenizi manuel olarak yılda bir kez yedekleyin

Web sitenizi manuel olarak yedeklemek zaman alıcı bir iş olsa da ihtiyacınız olan tüm dosyaları yedeklediğinizden emin olmanın harika bir yoludur. Manuel bir web sitesi yedeği almak için, web sitenizin her dosyasını ve veritabanını bilgisayarınızın yerel sabit sürücüsüne indirmeniz gerekir. Ondan sonra, bu yedekleme dosyasını flaş bellek, harici bellek gibi ayrı bir depolama aygıtına ya da DropBox veya Google Drive gibi bir bulut hizmetine de kaydetmelisiniz.

Dünya Yedekleme Günü’nü kutlayın ve yılda en az bir kez manuel olarak yedek alın. Bu, yedeğinize herhangi bir sebeple bulup hizmetinden erişememeniz durumunda daima elinizin altında bir yedek bulunmasını sağlar.

yedekleme laptop

4.Yedeklemeler için 3-2-1 stratejisini kullanın

Microsoft, Dünya Yedekleme Günü’nde 3-2-1 stratejisini kullanmanızı tavsiye ediyor.

3-2-1 stratejisi şöyle: İşletme web sitenizin en az 3 kopyasını, en az 2 farklı yere kaydetmelisiniz ve bunların 1 tanesi, yerel ya da harici bellek gibi çevrimdışı bir depolama alanı olmalı.

Microsoft, 3-2-1 yönteminin kazalar ya da kötü amaçlı yazılım saldırıları sonrası verilerinizi geri döndürme şansınızı artırabileceğini söylüyor.

Bu yazımıza da göz atabilirsiniz: Spyware nedir? Nasıl tespit edilir, önlenir ve kaldırılır?

5.Veritabanını da unutmayın!

Günümüzde çoğu web sitesi önemli verilerini ve ayarlarını depolamak ve bunlara erişmek için MySQL veya MSSQL veritabanlarını kullanıyor. Ancak veritabanlarında verilerin ya da tabloların bozulması hatta içeriklerin yönetici tarafından yanlışlıkla silinmesi gibi aksaklıklar olabiliyor.

Bir veritabanı olmadan, web sitenizin doğru çalışması için ihtiyacı olan bilgilerin yarısından fazlası eksik olabilir. Web siteniz WordPress gibi bir platform üzerine kuruluysa, büyük olasılıkla bir MySQL veritabanı kullanıyordur.

Yedeklemelerinizin nasıl yapılandırıldığına bağlı olarak, veritabanınız rutin yedeklemelerinize dahil edilmiş olabilir. Yedeklerinizin içinde veritabanı dosyası da olup olmadığını kontrol edin. Eğer yoksa, bir veritabanı yedeklemesinin nasıl yapıldığını bildiğinizden emin olun!

Dünya Yedekleme Günü’nden en iyi şekilde yararlanın

Web sitelerini yedeklemek zor bir iş olmak zorunda değil, onların sağladığı güvenlik ise paha biçilemez. Dünya Yedekleme Günü 31 Mart olsa da, bu stratejilerin web sitenizin verilerini koruyacak düzenli bir rutin oluşturmanıza yardımcı olacağını umuyoruz.

Yedek alma planınızı bir düzene oturtarak işletmenizin olası bir felakete karşı her zaman hazırlıklı olmasını sağlayabilirsiniz!

Siz de bu sözü vermek için Dünya Yedekleme Günü’nün web sitesini ziyaret edebilirsiniz.