GenelKategori

E-ticaret SEO: E-ticaret siteleri için SEO önerileri

Okuma süresi: 8 dk
Çağrı Güler

E-ticaret sitesine sahip olanların veya e-ticaret sitelerinde SEO hizmeti verenlerin e-ticaret SEO önerileri konusunda bilgili olması gerekiyor. Ancak, her şeyden önce e-ticaretle uğraşan herkesin SEO hakkında yeterince bilgili olmasında büyük fayda var.

SEO, yani arama motoru optimizasyonu, bir sitenin arama motorlarındaki görünürlüğünü artırmak ve tıklanma sayılarını çoğaltmak amacıyla yapılan aktivitelere deniyor. SEO işlemleri genel olarak teknik bilgi gerektiriyor ancak SEO’nun teknik olmayan kısımları da bulunuyor. Bunun yanı sıra, SEO çalışmaları yapmak, zannedildiği kadar kolay değildir. Özellikle teknik SEO işlemleri için yazılımcı desteği almanın şart olduğunu söyleyebiliriz.

Doğru SEO uygulamaları, e-ticaret sitenizin arama motorlarında ilk sıralarda çıkmasına yardımcı olur.

SEO; e-ticaret sitesinin Google gibi arama motorları için optimize edilmesi işlemleridir. Google; yapay zeka alt yapısına sahip olan algoritmaları kullanarak siteleri tarama işleminden geçirir. Google'ın yapmış olduğu işlemlerden başarıyla ayrılan siteler; anahtar kelimelerde başarılı sıralamalar elde edebilirler.

Nasıl bir e-ticaret SEO çalışması yapacağınıza e-ticaret sitenizin niteliklerine göre karar verebilirsiniz. Siteniz WordPress alt yapısına sahipse Yoast SEO veya All in one SEO gibi eklentiler kullanabilirsiniz. Ancak, elinizde binlerce ürün sayfasına karşılık hazır bir yazılım paketi olabileceğinden, e-ticaret sitesi söz konusu olduğunda yapılacak işlemler daha kısıtlı olduğunu unutmayın.

E-ticaret siteleri için SEO çalışmaları nasıl yapılmalıdır?

E-ticaret siteleri için farklı algoritmaların söz konusu olduğundan bahsetmemiz gerekiyor. Örneğin, Temmuz 2018’de Google’ın yaptığı güncelleme ile SSL sertifikasına sahip olmayan sitelerin tarayıcıda “Güvenli Değil” olarak işaretlendiğinden bahsetmiştik. SSL sertifikaları kullanıcı verilerini şifrelediği için özellikle e-ticaret siteleri için bir gereklilik. Ancak güvenlik sertifikası bulunmadığı halde Google arama sıralamalarında önde çıkan siteler olabiliyor. Bu gibi durumlarda kullanıcı deneyimi ve davranışları öne çıkıyor. Google, 2018 yılıyla beraber birçok algoritma değişikliği yaptığı için e-ticaret sitelerinin yeni SEO kriterlerine göre SEO çalışması yaptırmaları gerekiyor.

Site hızına dikkat edin

E-ticaret siteleri için SEO önerileri almak isteyenlere ilk olarak site hızından bahsetmek gerekir. Site hızı; özellikle son algoritma değişikliklerinden sonra çok önemli bir hale geldi. Özellikle mobil sitelerde hız, kullanıcı deneyimini ve buna bağlı olarak performansı büyük ölçüde etkiliyor. Google’ın yaptığı bir araştırma, yüklenmesi 3 saniyeden fazla süren mobil sitelerde siteyi terk oranının yüzde 32 arttığını, bu süre 10 saniyeye çıktığında ise siteyi terk oranının yüzde 123’lere çıktığını gösteriyor. Bu bağlamda, yüzlerce ürünün yer aldığı bir e-ticaret sitesinde sayfalar hızlı açılmadığı takdirde kullanıcı deneyimi olumsuz anlamda etkilenecektir.

e-ticaret SEO hız

E-ticaret sitelerinde sitenin hızını etkileyen en önemli öğe; ürünlerin görsel boyutlarıdır. Maalesef birçok e-ticaret sitesi ürün görsellerini optimize etmeden yüklüyor. Oysa görselleri optimize etmek için kullanabileceğiniz Screaming Frog ve TinyPNG gibi araçlar bulunuyor. Screaming Frog; sitenin tamamında tarama yapıyor. Bu araç; sitedeki tüm sayfaları tarayarak SEO çalışmaları sırasında işe yarayabilecek bilgiler sunuyor. Anahtar kelimeler başta olmak üzere meta başlıklar ve açıklamalar, kelime uzunlukları, h1 ve h2 etiketleri, görsel boyutlar gibi konularda faydalı bilgiler sunuyor.

E-ticaret sitesindeki ürünlerin görsel optimizasyonları için görsel boyutlarının listesinin dışarı aktarılması gerekiyor. Bunu yapmak için, Screaming Frog aracında sitenin taranmasının ardından üst menüde yer alan Bulk Export'a tıklayın. Açılan menüde Images seçeneğindeki over size 100 kb Inlinks seçeneğini kullanarak 100 kb'ı aşan tüm görsellerin listesinin CSV olarak alınması işlemini yapın. Sonra listeyi Excel dosyasına çevirin. Excel’de listede bulunan görsellerin adresleri, görsellerin bulunduğu ürünlerin adresleri ve görsel boyut bilgileri yer alacaktır. Öncelikle görselleri bilgisayarınıza indirin. Bu işlemin ardından TinyPNG ve benzeri uygulama yardımıyla görselleri sıkıştırabilirsiniz. Görsellerin tekrar düzenlenmesi esnasında ürün adlarına göre kaydedilmesi; SEO çalışmaları için faydalı olacaktır.

Kullanıcı deneyimine önem verin

E-ticaret siteleri için SEO önerileri almak isteyenlere kullanıcı deneyiminin ne kadar önemli olduğundan da bahsetmek gerek. E-ticaret sitelerinde kullanıcı deneyimine uyumlu tasarım yapılmasına önem verilmeli, kullanıcıların sitedeki deneyimlerinin kolaylaştırılmasına çalışılmalıdır. E-ticaret sitelerinde doğru kullanıcı deneyimi yaşatmak isteyenlerin doğru sepet adımları ve banner tasarımları, menü yapıları için tasarımlar yapmaları gerekir. Birçok e-ticaret sitesi sahibinin fiyatları daha uygun olduğu için hazır paketleri kullanmayı tercih ediyor. Ancak sitenizin niteliklerine ve sunduğu olanaklara göre özel tasarım ve yazılım yaptırmayı tercih etmeniz gerekebilir. Bu, kullanıcı deneyimini istediğiniz gibi takip etmenize ve geliştirmenize de olanak sağlar.

Olumlu bir kullanıcı deneyimi sağlamak için sitede kolay üyelik, üye olmadan sipariş verme ve alışveriş yapma gibi fırsatlar sunmaya özen gösterin. Bunun yanı sıra, ürün sıralama özelliklerinin de müşterilere göre sunulması gereklidir. Örneğin, fiyatların azalandan artana veya ürünlerin en çok görüntülenenlere göre sıralanabilmesi, müşterilerin memnun olacağı bir uygulama olabilir. Ayrıca, sitenizin mobil uyumlu olarak tasarlanması da ayrı bir avantaj olacaktır.

Rakip analizi yapın

Rakip analizi yapmak, e-ticaret siteleri için SEO önerileri almak isteyenlere önereceğimiz bir diğer tavsiye. Benzer sektörde faaliyet gösteren e-ticaret siteleri detaylı olarak inceleyin. Bu sitelerde bulunan hataların ve doğruların ne olduğuna bakın. Özellikle yoğun şekilde ürün satışı yapan e-ticaret sitelerinde neyin kullanıcılara hitap ettiğine bakın. İçeriğin de SEO çalışmalarında önemli bir yer tuttuğunu unutmayın. Birçok e-ticaret sitesinde ürünlerin görselleri olurken ürün açıklamalarına dair yeterli bilgi bulunamayabiliyor. Bu yüzden, kategori yazıları başta olmak üzere ürün başlık ve açıklamaları yazmayı atlamayın. Açıklama sayfalarını Screaming Frog kullanarak güncelleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra, toplu SEO güncellemeleri başlığı altında açıklama güncellemeleri de yapabilirsiniz. Ancak, bu işlemin özel olarak yapılması daha doğru olacaktır.

Neden SEO çalışması yapmak istediğinizi belirleyin

E-ticaret siteniz için SEO yapmak istiyorsanız amacınızın ne olduğu konusunda net olmanız gerekiyor. Birçok e-ticaret sitesi, SEO çalışmalarını organik trafiğin artması için yapıyor. E-ticaret sitesinin daha çok tıklanmasını isteyenlerin bu amaçla dijital yatırıma önem vermesi gerekiyor. Doğru bir dijital yatırım sayesinde e-ticaret sitenizin organik trafiği artış gösterebilir. Google Ads ve sosyal medya reklamları sayesinde insanlar e-ticaret sitenizi bulabilir ve sizden alışveriş yapabilirler. Doğru bir dijital yatırım ile sitenizin organik trafiğini ve marka tanınırlığını artırmanız kolaylaşabilir. Söz konusu dijital yatırımlar arasında marka tanınırlığını artıracak markalama çalışmaları, görüntülü reklamcılık yöntemleri, işlevsel arama ağı kampanyaları, sitenin daha çok müşterinin ilgisini çekmesini sağlayacak alışveriş kampanyaları, doğru sosyal sitelerde yapılan kaliteli sosyal medya reklamları, ücretsiz bildirim verisi toplama gibi faaliyetler yer alabilir.

E-ticaret sitesi için SEO çalışması yaparken yazacağınız her şeye SEO açısından bakmaya dikkat etmelisiniz. Buna web sitenizdeki bağlantılar da dahil… Daha hızlı indeks almak için iç bağlantı stratejilerinin de SEO dostu olması gerekiyor. Doğru URL yapısı; e-ticaret sitesinin başarılı olmasını sağlayan unsurlardan biridir. Uzun ve yanlış URL kullanımından kaçınmalısınız. Ayrıca URL’de yazı ya da sayfa ile ilgili anahtar kelimelerin de bulunduğundan emin olun.