İşletmenizin web sitesine ya da şahsi web sitenize daha fazla trafik çekmek isteyen bir internet kullanıcısı mısınız? Organik arama trafiğini internet sitenize çekmeye çalışmak maliyet yönünden oldukça verimli ve etkin bir yöntemdir. İnternet sitenize organik arama trafiği çekmenin etkili yollarından biri de sitenizde bir blog barındırmaktır. Blog üzerinden içerik üreterek şirketinize, girişiminize ve işinize fayda sağlayabilecek trafiği sitenize çekebilir, böylece trafiğinizi artırabilir, mevcut ve potansiyel müşterilerin ilgisini üzerinizde tutabilirsiniz. Ayrıca blog yazmak kendinizi alanınızda bir uzman olarak konumlandırmanıza ve müşterilerinizin size duyacağı güveni artırmanıza yardımcı olabilir. Bu yazıda vereceğimiz ipuçlarını bir çeşit kılavuz gibi kullanarak etkili bir blog oluşturma ve yönetmeye birkaç adım daha yaklaşabilirsiniz.
Etkili bir blog oluşturma için nelere dikkat etmelisiniz?
Bugün WordPress gibi içerik yönetim sistemleri ya da kolayca bir blog özelliği eklenebilen Hazır Web Sitesi gibi site kurma araçları sayesinde herkes bir blog sahibi olabilir. Ama etkili ve gerçekten işletmenize fayda sağlayabilecek bir blog oluşturma için dikkate almanız gereken bazı etmenler var:
- Beklentilerinizi iyi yönetin
- Amacınızı dikkatli belirleyin
- Fayda sağlayarak etkileşim yaratın
- Güçlü bir başlangıç yapın
- Blogunuz için SEO’ya önem verin
- Süreci parçalara bölün
Şimdi her bir maddeyi ayrıntılı inceleyelim.
Beklentilerinizi iyi yönetin
Genel olarak bir blogun birincil amacı, bloga ev sahipliği yapan platforma organik trafik çekmektir. Organik trafik çekmekse bir kitle oluşturmaya benzer. Sonuçları uzun vadede belirgin şekilde ortaya çıkan, sabır ve özen isteyen bir süreçtir. Bu nedenle blogunuza yüklediğiniz beşinci içeriğin ardından bir trafik patlaması beklemek pek de gerçekçi olmaz. Blog oluşturma ve yönetme konusunu bir depar gibi değil, maraton gibi düşünebilirsiniz. Kaynaklarınızı ve enerjinizi buna göre ayarlamanızda fayda vardır.
Blog oluşturma amacınızı dikkatli belirleyin
İnternet ucu bucağı olmayan bir derya gibi görünebilir, fakat internetteki site ve platformların neredeyse tamamının üç amacı vardır. Satış yapmak, irtibat bilgisi (lead) toplamak ve/veya içerik sunmak.
Eğer Wikipedia gibi kâr amacı gütmeyen, reklam almayan, tamamen gönüllülük esasına ve bağışlara dayanarak yaşamını sürdüren bir platform ya da blog oluşturma niyetinde değilseniz sizin de blogunuz muhtemelen bu üç amaçtan birine odaklanmak üzere ortaya çıkacaktır.
Blogunuzla neyi amaçladığınız; içerik stratejisinden kullanıcı deneyimine, içeriğin sunumundan sitenin tasarımına kadar birçok şeyi doğrudan, çok daha fazlasını da dolaylı olarak etkileyecektir.
Etkili yönetilen bir blogda tüm bu unsurlar bir bütünlük içinde ve belirlenen amaca hizmet edecek biçimde kurgulanır ve uygulanır. Birden fazla amaca da yönelebilirsiniz. Fakat bu durumda yayımlayacağınız her bir içeriğin kendine özgü bir planlaması ve yapısı olması gerekecektir. Yani birden çok amaca yönelik bir blog oluşturmak odağınızı dağıtma riskini de getirdiğinden, daha dikkatli bir planlama ve biraz daha incelikli bir yaratım süreci gerektirebilir.
Fayda sağlayarak etkileşim yaratın
Bloglar, yukarıda saydığımız bu amaçlara ulaşmak için daha dolaylı ve dolambaçlı bir yol izler. En basit ve en genellenmiş hâliyle blogların amacını, kullanıcıya belirli bir fayda sağladıktan sonra onlardan bir şey beklemek olarak düşünebiliriz. Bu nedenle blog içeriklerini üretirken ürününüzün veya hizmetinizin reklamını yapıyormuş gibi görünmekten olabildiğince kaçınmak genelde tercih edilir.
Kullanıcılara fayda sağladıktan sonra onlardan bir şey talep etmek, sizinle iş birliği yapma ihtimallerini artırmaya yardımcı olabilir.
Etkili bir blog, kullanıcıdan bir şey beklerken ona bir şeyler de sunar. Blogunuz bunun için size geniş bir hareket alanı ve özgürlük sağlayan bir platformdur. Bu nedenle blogunuzu bir reklam panosu gibi düşünmeyin.
Güçlü bir giriş yapın
Bir blog oluşturma ile bir girişimcilik fikrini uygulama birbirine benzer süreçlerdir. İki süreçte de ufak bir başlangıç yapıp adım adım büyümeyi ya da her yönüyle düşünülüp tasarlanmış kapsamlı bir başlangıç yapmayı tercih edebilirsiniz. Yani blogunuzu yayına hazır hâle getirip yazılarınızı yavaş yavaş ekleyebilir veya blog yayına girmeden önce hazırlanmış belli miktarda içerikle daha güçlü bir giriş yapabilirsiniz. İki yöntemin de kendine has bazı avantajları ve dezavantajları vardır. Genel kanı, önceden hazırlanmış belirli miktarda içerikle hayata gözlerini açan bir blogun görece daha güçlü konumda olacağı yönündedir.
Belirli miktarda içeriği blog yayına girmeden önce hazırlamak, özellikle elde yeterli uzman iş gücü olmadığı durumlarda, daha fazla zamana mal olarak blogun yayına gireceği tarihi ileri atabilecektir, ancak SEO ve kullanıcı deneyimi-faydası açısından da daha elverişli olacaktır.
Burada yüzlerce makale ve video içeriği önceden hazırlamaktan bahsetmiyoruz tabii ama blog yayına girdiğinde okunmaya hazır 20-30 makale olması arama motorlarında elde edebileceğiniz görünürlüğü ve blogunuzun kullanıcılara bir kaynak olarak cazip gelmesi ihtimalini artıracaktır. Bu da blogunuzun daha başlangıçta daha etkili olmasını sağlayacaktır.
Blogunuz için SEO konusu
SEO dijital pazarlamanın olmazsa olmazlarından biri. Ancak günümüzün bu gözde uzmanlığını büyük vaatlerle sunanlara dikkatli yaklaşmak gerekiyor. Arama sonuçlarında belirli bir sırada yer alma ya da belli sayıda arama terimi için birinci sıraya çıkma garantisi veren veya hangi sırayı istiyorsanız o sırada görünürlük garantisi verip ona göre fiyatlandırma yapan insanlara karşı temkinli olmalısınız.
SEO, içerik üretimi, yazılım, tasarım gibi birden fazla uzmanlığı ilgilendiren ve bunlarla iş birliği içinde ilerleyen bir süreçtir. Üstelik sadece size ve sizin yaptıklarınıza değil üçüncü taraf birçok etkene de bağlıdır.
Elbette ki ölçülebilirliği, süreçlerin izlenebilmesi, uygulamalarının etkilerinin ve etkinliklerinin hesaplanıp öngörülebilmesi açısından SEO, eşsiz fırsatlar sunar. Fakat internette 1.7 milyar site varken belirli bir zaman içinde arama sonuçlarında belirli bir sıranın sözünü vermek pek gerçekçi bir SEO uygulaması değildir. Bu nedenle blogunuz için SEO hizmeti almak niyetindeyseniz daha gerçekçi vaatlerde bulunan profesyonelleri tercih etmeniz sizin ve işletmeniz için daha yararlı olur.
Blog oluşturma ve yönetme sürecini parçalara bölün
İyi ve etkili bir blog oluşturma ve yönetme için araştırma yapmaya başladığınızda SEO, içerik üretimi, içerik pazarlaması, arama motoru reklamcılığı, dijital pazarlama ve daha birçok kavram ve uzmanlıkla karşılaşacaksınız. Bunların hepsi önemli ve etkili uzmanlıklardır. Ancak her şeyi tek seferde ve tüm aşamalarıyla öğrenip uygulamanız mümkün değil. Bu hizmetleri profesyonel olarak almak niyetindeyseniz bu işe ayırabileceğiniz bütçe kısıtlı da olabilir. Bu nedenle süreçleri belirli parçalara bölüp sorunları adım adım ele almakta ve önceliklendirmekte fayda var. Bu sayede elinizdeki kaynakları en etkin şekilde kullanabilirsiniz.
Siz de kendinize veya işletmenize bir blog oluşturma yolunda ilk adımı atmak istiyorsanız. GoDaddy WordPress Web Siteleri ile sitenizi kurabilir ve bir blog ekleyebilirsiniz. Hiç teknik bilgi gerektirmeyen bir çözüm arıyorsanız GoDaddy Hazır Web Sitesi’nin blog açma özelliğinden de faydalanabilirsiniz.