GenelKategori

Fiziksel dükkanınız kapalıyken para kazanmak için neler yapabilirsiniz?

Okuma süresi: 5 dk
Raubi Marie Perilli

Fiziksel bir dükkana sahip olan çoğu işletme ancak kapıları açıksa üretim yapıp gelir elde edebiliyor. Böyle işletmeler para kazanmak için müşterilerin fiziksel olarak orada bulunmalarına ve alışveriş yapmalarına ihtiyaç duyuyorlar. Ancak bu model, bir işletmenin öngörülemeyen koşullar nedeniyle kapılarını kapatması ve müşterilerin içeri girmesini engellemesi gereken durumlarda zorlayıcı olabiliyor.

COVID-19 salgını nedeniyle çoğu işletme tam da böyle bir durum ile karşı karşıya. Bu oldukça bulaşıcı hastalığın yayılmasını önlemek için, çoğu işletme kapılarını kapatmayı seçti ya da buna necbur kaldı. Bu durum başka zamanlarda da işletmelerin başına gelebilir. Şiddetli hava koşulları, personel eksikliği ve hatta havalandırmanın bozulması veya bir borunun patlaması gibi sorunlar, işletmenizin kapılarını kapatmasına neden olabilir.

Ancak para kazanmak için her zaman kapılarınızın açık olması ve müşterilerinizin fiziksel olarak dükkanınıza gelmeleri gerekmiyor.

İlgili yazı: Sosyal mesafe önlemlerini işletmenizde nasıl uygulayabilirsiniz?

Fiziksel dükkanınız kapalıyken para kazanmak için neler yapabilirsiniz?

Fiziksel dükkanınız kapalı olsa bile para kazanmak için izleyebileceğiniz birkaç yol:

  1. Ürün ve hizmetlerinizi önden satın.
  2. Hediye kartları sunun.
  3. Araçlara teslimat yapın.
  4. Yerel teslimat sunun.
  5. Hizmetlerinizi online dünyaya taşıyın.
  6. Dijital ürünler oluşturun.
  7. Müşterilerinizle iletişimde kalın.

Hadi hepsine daha ayrıntılı bakalım.

1. Belirsiz bir dönemde para kazanmak için ürün ve hizmetlerinizi önden satın

Müşterileriniz şu anda alışveriş yapmak için işletmenize gelemiyorsa, onları bir şeyleri önceden satın almaya teşvik edin.

Ürün ve hizmetleriniz için bir ön satış seçeneği oluşturun.

Yeni kampanyalar sunun veya mevcut ürünlerde indirimler yapın. Örneğin bir kuaför, sonraki saç randevuları için önden ödeme yapan müşterilerine ücretsiz bir ürün sunmayı teklif edebilir.

2. Hediye kartları sunun

Müşterilerin gelecekte alabilecekleri bir şey için şimdi ödeme yapmasını sağlamanın bir yolu da hediye kartları sunmaktır.

Web sitenizden hediye kartı almayı olabildiğince kolaylaştırmak ve kartlara bir kampanya eklemek satışlarınızın artmasına yardımcı olabilir.

Örneğin bir restoran 50 liralık bir hediye kartı satın alana, ekstra 10 liralık bir hediye kartı verebilir. Böyle bir fırsat sunarsanız, her ziyarette sadece bir hediye kartı kullanabileceklerini belirtmeyi unutmayın. Böylece insanları işletmenize yeniden gelmeye teşvik edebilirsiniz. Bu strateji, müşterilere restoranınızı ikinci kez ziyaret etmeleri için bir sebep sunarken size de para kazanmak için bir imkan sağlar.

3. Araçlara teslimat yapmayı deneyin

Müşterileriniz işletmenize giremiyorsa, siz onlara gidin. Araçlarının güvenli ortamından ayrılmalarına gerek kalmadan siparişlerini alabilmeleri için direkt araca teslimat yapmayı deneyebilirsiniz.

Müşterilere telefonla ya da online sipariş verebilme seçeneği sunun. Sipariş alırken araç bilgilerini (renk, model ve plaka numarası) ve ne zaman geleceklerini de belirtmelerini isteyin, böyle araç ve siparişi kolayca eşleştirebilirsiniz.

4. Yerel teslimat sunun

İşletmenizin normalde teslimat hizmeti yoksa, şimdi başlamanın tam zamanı.

Unutmayın, yerel teslimat sadece gıda endüstrisi ile sınırlı olmak zorunda da değil. Örneğin yerel bir kitapçı, müşterilerine telefonla sipariş verme imkanı sunup sonra kitaplarını kapılarına kadar teslim edebilir.

5. Bu dönemde hizmetlerinizden para kazanmak için online dünyaya adım atın

İşletmenizde öncelikli olarak hizmet sunuyorsanız, bu hizmetleri sanal ortama taşımanın yollarını düşünün.

Sağladığınız bir hizmeti bu dönemde de müşterilerinize sunmak ve para kazanmak için bire bir görüntülü konuşma araçlarını veya grup canlı yayın hizmetlerini kullanabilirsiniz. Örneğin, bir terapist görüntülü arama yoluyla seanslar düzenleyebilir veya bir sağlıklı yaşam işletmesi online yoga dersleri verebilir.

İlgili yazı: İşletmenize online alışveriş özelliği eklemek için ipuçları 

6. Dijital ürünler oluşturun

Fiziksel işletmenizin kapıları kapalıyken gelir elde etmenin başka bir yolu da online olarak satabileceğiniz dijital ürünler oluşturmaktır.

Bir ders, e-kitap veya atölye çalışması gibi dijital ürünler oluşturmak iyi bir fikirdir çünkü hem şimdi hem de gelecekte gelir elde etmenize yardımcı olur.

Örneğin bir restoranın şefi hangi bıçağın nasıl kullanıldığı üzerine bir ders hazırlayabilir veya bir spor salonu online egzersiz programları düzenleyebilir.

7. İşletmeniz yeniden açıldığında sizi hatırlayıp geri dönmeleri için müşterilerinizle etkileşime geçin

Fiziksel dükkanınız eninde sonunda çözülecek beklenmedik bir durum sebebiyle kapalıysa, yeniden açılacağı gün için plan yapmayı atlamayın.

Müşterilerinizin sizi unutmasına izin vermeyin.

E-posta pazarlama ve sosyal medya aracılığıyla onlarla iletişim halinde olun. İşletmenizin durumu hakkında güncellemeler paylaşın ve mevcut duruma adapte olabilmek için neler yaptığınızı anlatın. Kapılarınızı yeniden açtığınızda “açılışa özel” kampanyalar ve teklifler sunmak da iyi bir fikir olabilir.

İlgili yazı: Kriz zamanlarında müşterilerinizle iletişim kurmak için e-posta nasıl kullanılır? ve Sosyal medya nasıl kullanılır? Kriz zamanlarında müşterilerinizle etkileşim kurmanıza yardımcı olacak 6 ipucu

Fiziksel dükkanınızın kapılarının aniden kapanması, endişe verici ve sinir yıpratıcı bir durumdur. Bu yazıda verdiğimiz ipuçları, belirsiz zamanlarda para kazanmak ve müşteri etkileşimini artırmak konularında size yol gösterici olabilir.