GenelKategori

Freelance çalışma hayatına yeni başlayanların sıklıkla yaptığı 7 finansal hata

Okuma süresi: 6 dk
Raubi Marie Perilli

Bir işveren için çalışırken, işin finansmanı konusunda endişelenmenize gerek yoktur. Vergiler, masraflar, sigorta ve görünüşte karmaşık olan diğer finansal konularla patronunuz ilgilenir. Ancak freelance çalışma hayatına atıldığınızda bu durum değişir. Parayı yönetmekten ve belli başlı hataları yapmamaktan siz sorumlu olursunuz.

Bu ilk başta korkutucu görünse de, finansal hatalardan kaçınmak o kadar da zor değil. Sadece nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmelisiniz.

Freelance çalışma hayatında kaçınmanız gereken 8 finansal hata

Yeni bir girişimci olarak, potansiyel sorunların en başından farkına vararak ve hataları meydana gelmeden önce durdurmak için sistemler ve çözümler belirleyerek freelance çalışma hayatınızdaki finansal hatalardan mümkün olduğunca kaçınabilirsiniz.

  1. İşletme giderlerini takip etmemek
  2. Faturaları saklamamak
  3. İşinizle ilgili hizmet almak için yaptığınız harcamaları takip etmemek
  4. Vergiler için kenara para ayırmamak
  5. Kendinize maaş ödememek
  6. Emekliliğe para ayırmamak
  7. İleriyi planlamamak

Hazır mısınız? Hadi yeni girişimcilerin freelance çalışma hayatında yaptıkları en büyük finansal hataların ve bunlardan nasıl kaçınabileceğinizi öğrenelim.

1. İşletme giderlerini takip etmemek

Serbest meslek sahibi olduğunuzda, belirli iş giderlerini vergiden düşebilirsiniz. Bu nedenle işletmenizle ilgili yaptığınız tüm satın alma işlemlerini takip etmeniz önemlidir.

Tüm serbest çalışanlar, işleriyle ilgili harcamaları takip etmek için bir muhasebe veya defter tutma yazılımı kullanmayı düşünmeli. İşte, freelance çalışma hayatında çoğu kişinin izlemeyi unuttuğu giderler:

  • Home ofis giderleri
  • Benzin giderleri
  • İşinizde kendinizi geliştirmek için yaptığınız harcamalar
  • Emeklilik katkıları
  • Sigorta primleri

Harcamalarınızı en başından takip ederek, sonradan çekeceğiniz baş ağrılarını büyük ölçüde azaltabilirsiniz. Sağlam bir muhasebe yazılımı kullanırsanız ve doğru kayıtlar tutarsanız vergi ödeme zamanı geldiğinde çok daha hazırlıklı olursunuz.

2. Faturaları saklamamak

freelance çalışma fiş
Görsel: Michael Walter, Unsplash aracılığıyla

İşletme harcamalarınızı takip etmeye başladığınızda, satın alma işlemlerinizin kanıtını gösteren fiş, fatura, makbuz gibi belgeleri saklamanız önemlidir. Kayıt tutmak, muhasebecinizin kendi kayıtları ile eşleştirme yapması gerektiğinde işinizi çok kolaylaştırır. Ayrıca bir vergi müfettişi tarafından denetlenmeniz durumunda, kayıtlarınız çok önemli olacaktır.

Basılı tüm belgeleriniz için fiziki bir klasör tutun ve online satın alımlarınız için de dijital bir klasör oluşturmayı ihmal etmeyin.

3. Freelance çalışma sırasında işiniz ile alakalı aldığınız hizmetlerin harcamalarını takip etmemek

Freelance çalışıyor olmak her işi kendiniz yapacaksınız anlamına gelmiyor. Bazı işler için farklı işletmelerden ya da başka freelance çalışanlardan hizmet almanız gerekebilir. Böyle durumlarda harcamalarınızı düşebilmek için, işinizle alakalı aldığınız hizmetlere makbuz/fatura kestirmeyi ve bunları da saklamayı unutmayın.

4. Vergiler için para ayırmamak

Yapılan en büyük finansal hatalardan biri, örneğin 1.000 liralık bir ödemeye bakmak ve bunu hesabınız için 1.000 liralık bir artış olarak görmektir. Oysa freelance çalışma hayatında, her zaman otomatik olarak gelirinizin bir kısmının vergiye gideceğini hesaplamanız gerekir.

Aldığınız ödemelerin yaklaşık yüzde 30’unu vergiler için ayırın.

5. Kendinize maaş ödememek

Freelance çalışma hayatında sıklıkla yapılan başka bir finansal hata da, müşterilerinizden ödeme aldıktan sonra tüm parayı doğrudan harcama hesabınıza yatırmaktır. Yukarıda belirttiğimiz gibi, bir kısmını vergiler için ayırsanız bile, kalan parayı direkt olarak harcayabileceğiniz bir fon gibi düşünmemelisiniz.

Bunun yerine paranızı yönetin ve ticari gelirinize kâr gibi davranın. Ve sonra kendinize miktarı belirli bir maaş ödeyin.

  • Gelirinizi kâr gibi değerlendirmek için, tüm ticari gelirinizi kişisel hesabınıza değil işletme hesabınıza yatırın.
  • Kendinize ne sıklıkla ve ne kadar ödeme yapmak istediğinize karar verin.
  • İşletme hesabınızdan belirlediğiniz miktarda parayı alın ve belirlediğiniz tarihte kişisel hesabınıza yatırın.

Bu, gelirinizi yönetmenize yardımcı olur. Böylece işlerinizin yoğun olduğu aylarda tüm paranızı harcamayıp, daha yavaş olacağı zamanlarda kendinizi güvence altına almak için birikim yapabilirsiniz.

6. Freelance çalışma hayatına devam ederken emekliliğe para ayırmamak

Freelance çalışmaya yeni başladığınızda, uzun vadeyi düşünmek zor olabilir. Sadece şu anı düşünmeye kendinizi fazla kaptırabilirsiniz. Ancak yapılan en büyük finansal hatalardan biri geleceği düşünmemek ve bir emeklilik hesabı açmamaktır.

Geleceği düşünmek ve onun için para ayırmak her zaman finansal planınızın bir parçası olmalıdır.

Şu anda ayda kenara sadece 100 lira bile koyabiliyor olsanız, hiç koymamaktan iyidir. Bu yüzden birikim yapmaya erken başlayın, geleceğe hazır olduğunuzdan emin olmak için emekliliğinizi düşünmeyi ilk günden itibaren planınızın bir parçası yapın.

7. İleriyi planlamamak

Genellikle, freelance çalışanların en büyük finansal hataları önceden plan yapmamaktan kaynaklanır. O zaman, geleceğinizi planlamak ve hazır olmak için bu yazıdaki ipuçlarından faydalanabilirsiniz. Bu süreçleri uygulayın ve ek olarak ihtiyacınız olursa yararlanabileceğiniz bir acil durum fonu oluşturun.

Hazırlıklı olmak, finansal hatalardan kaçınmanın ve yeni işinizin başarılı olmasını sağlamanın en iyi yollarından biridir.

Sonuç olarak

Freelance çalışma hayatınıza doğru bir şekilde başlayabilmek için kaçınmanız gereken yedi hata işte bu kadar… Başlamak için daha fazla ipucu ve bilgiye ihtiyacınız varsa “Bir freelance iş kurmadan önce atmanız gereken adımlar” yazımıza da göz atabilirsiniz.

Bu yazının içeriği hukuk veya vergi tavsiyesi olarak yorumlanmamalıdır. Kendi hukuk ve vergi durumunuzla ilgili olarak her zaman bir avukata veya muhasebeciye danışın.