Tam zamanlı bir freelance iş modeline geçme fikrini belki de yıllardır düşünüyorsunuz. Gün içinde hep kafanızın bir yerlerini kurcalıyor. Bu, hayata geçirmek istediğiniz bir plan ama nereden başlayacağınızdam emin değilsiniz. Merak etmeyin, size bir başlangıç rehberi ile yardımcı olmak için buradayız. Hadi freelance iş planlarınız için ilk adımları atalım.
Kendi işinize, sizi geçindirecek seviyeye erişene kadar boş zamanlarınızı ayırarak başlasanız da freelance işiniz için sağlam bir temel oluşturmak ve hobinizi gerçek bir iş haline getirmek için bu rehberdeki adımlardan faydalanabilirsiniz. İşte doğru yola yönelmenize yardımcı olacak 11 adım:
1. Freelance iş yapmak gerçek bir iş değildir düşüncesini bir kenara bırakın
Freelance iş kurma sürecinde ilk adım her zaman doğru zihniyete sahip olmaktır. İşinize hâlâ bir hobi gözüyle bakıyorsanız, kârlı bir iş kuramaz ve büyüyemezsiniz. Bu yüzden işinizi gerçek bir iş gibi görmeye başlayın (çünkü sahiden de öyle!). Bu güven, bir sonraki adımları atma konusunda da size yardımcı olacaktır.
2. Bir finansal raporlama sistemi kurun
Hem işletme giderlerinizi hem de gelirinizi takip etmeye başlayın. Freelance iş yapmaya yeni başladığınızda, kişisel ve işletme finansmanınız için ayrı bir banka hesabınız olmayabilir. İşlemleri düzenli bir şekilde takip ettiğiniz sürece bu hiç problem değil.
İşlemlerinizi kaydetmek için bir Excel tablosu oluşturun ya da uygun fiyatlı bir muhasebe yazılımı edinin. Bu alışkanlığı yolun başında kazanırsanız, işleriniz büyümeye başladığında zaman ve enerjiden tasarruf edebilirsiniz.
3. Fişlerinizi biriktirmeye başlayın
İşletme giderlerinizi takip etmeye başladığınızda fişlerinizi saklamayı da unutmayın. Freelance iş kurduğunuzda giderlerinizi vergiden düşebilirsiniz. Fiş ve faturaları saklamak, kayıtlarınızın düzenli ve meşru olmasını sağlar ve vergi sürecinizi kolaylaştırır.
4. Ücretsiz çalışın
Evet, doğru okudunuz. Henüz yolun başındaysanız, ücretsiz işler yapmanız gerekebilir. Bu, ücretlerinizi belirlemenize, müşteri yorumları toplamanıza ve portföyünüzü geliştirmenize yardımcı olur. Paraya dönüştürmek istediğiniz işinizi zaten bir süredir üretiyorsanız, bu adımı atlayabilirsiniz. Ancak sıfırdan başlıyorsanız, edinmek istediğiniz bir müşteri ya da kâr amacı gütmeyen bir kuruluş için ücretsiz birkaç iş yapın. Burada para almasanız da sıradaki üç adımı tamamlayabilmek için ihtiyacınız olanları alacaksınız.
5. Freelance iş projeleriniz için bir zamanlayıcı kullanın
Freelance çalışanlar için vakit nakittir. Bu yüzden harcadığınız zaman için yeterli para aldığınızdan emin olun. Her bir projeye harcadığınız süreyi takip etmek için bir zamanlayıcı kullanarak hizmetleriniz için doğru ücret aldığınızdan emin olabilirsiniz. Her proje ya da görevi ne kadar sürede tamamlayacağınzı kestirmek için ilk başta ücretsiz yaptığınız işleri zamanlayabilirsiniz. Bunun için ücretsiz bir zamanlayıcı olan Toggl’dan faydalanabilirsiniz.
6. Müşteri yorumları toplayın
Önceki müşterilerinizin referansları ve yorumları, yeni müşteriler kazanmanızın en etkili yollarından biridir. Bu nedenle geçmişte birlikte çalıştığınız kişilerden yorumlar toplayın ve bir proje tamamlandığında her zaman bir değerlendirme isteyin.
7. Freelance iş yapmak için profesyonel bir portföy oluşturun
Yeni müşterileriniz geçmiş çalışmalarınızı görmek isteyecektir, bu nedenle tüm geçmiş projelerinizi bir portföyde toplayın. Daha önce müşteriler için fazla iş yapmadıysanız, okulda ya da zevk için boş zamanlarınızda yaptığınız işleri de ekleyebilirsiniz. (Portföyünüzü doldurmaya başlayabilmek için ilk aşamada müşterilerinize ücretsiz çalışmalar da yapabilirsiniz.)
WordPress kullanan yaratıcı bir meslek sahibiyseniz, portföyünüzü oluşturmanıza yardımcı olacak eklentilerden faydalanabilirsiniz.
8. Basit ama profesyonel bir web sitesi kurun
Freelance iş yapan herkesin, online varlıklarının merkezi haline getirebilecekleri bir web sitesine ihtiyacı vardır. Hem profesyonelliğinizi hem de işinize olan bağlılığınızı bu şekilde gösterirsiniz. Web sitesinin çok detaylı olması gerektiğini de düşünmeyin. Başlangıç için yalnız iletişim bilgilerinizi, referanslarınızı ve portföyünüzü içermesi yeterlidir.
Ancak bu temek öğelerin, işletmenizi tanıtan markalı bir alan adı ile sergilendiğinden emin olun. (Profesyonelliğinizi artırmak için alan adı tabanlı bir e-posta adresinizin olması da iyi bir fikirdir.)
Basit bir web sitesi oluşturmak için GoDaddy Hazır Web Sitesi’ni ya da WordPress Web Siteleri’ni deneyebilirsiniz.
9. Kartvizit bastırın
Kartvizitler, yeni işletmenizi tanıtmanın en modern yolu olmayabilir ancak bu etkili olmadıkları anlamına gelmez. İletişim bilgilerinizi ve web sitenizi içeren basit kartvizitler bastırın. Potansiyel bir müşteri ile ne zaman karşılaşabileceğinizi bilmediğiniz için de bunları her zaman yanınızda bulundurun.
10. Çalışmalarınızı sosyal medya hesaplarınız aracılığıyla tanıtın
Sosyal medya hesaplarınızı daha önce sadece kişisel amaçla kullanmış bile olsanız, yeni kurduğunuz freelance iş ile ilgili birkaç gönderi paylaşın. Böylece hem sosyal ağınızı yeni girişiminizden haberdar edebilir ve işinizle ilgilenen tanıdıklarınızın da dikkatini çekebilirsiniz. Tüm profillerinize işletme web sitenizin bir bağlantısını eklemeyi de unutmayın, böylece insanlar ihtiyaç duydukları zaman hizmetlerinizi nerede bulabileceklerini bilirler.
11. Kurduğunuz freelance iş hakkında tüm kişi listenizi bilgilendirin
Tüm bu adımları tamamladıktan sonra artık tam gaz işinizin tanıtımını yapmaya hazırsınız. Kişi listenizi gözden geçirin ve yeni bir freelance iş kurduğunuzu belirten bir e-posta gönderin. Profesyonelliğinizi, müşteri yorumlarınızı ve portföyünüzü sergileyebilmek için web sitenizin bağlantısını eklemeyi de unutmayın.
Tam zamanlı olarak freelance çalışmaya başlamak istediğinizde, en zoru ilk adımları atmaktır. Ancak bu rehberdeki adımlar, sağlam bir temel oluşturmanız, işinizi meşrulaştıracak profesyonel bir görünüm elde etmeniz ve başarıya ulaşmanız konusunda size yardımcı olabilir.