GenelKategori

Freelance para kazanmak için kaçınmanız gereken 3 hata

Okuma süresi: 9 dk
Brad Smith

Geçtiğimiz yıllar boyunca şirketimin elinden 2500’den fazla freelance yazarın profili geçti. Bir şirket kurmadan önce de Kissmetrics, WordStream, AdEspresso gibi sitelere yazılar yazarak 6 haneli gelir elde eden bir serbest yazardım. Burada şunu anlatmaya çalışıyorum: Freelance para kazanmak için ne yapılması gerektiğini biliyorum.

Aşağıda bahsedeceğim üç hatayı kendim de yaptım bu yüzden freelance para kazanmaya çalışırken ne gibi sorunlara sebep olduklarını birinci elden biliyorum. Bugün de aslında oldukça çalışkan olan freelance çalışanlar tarafından aynı hataların yapıldığını görüyorum.

İyi haber şu ki, bu hataları tekrarlamak zorunda değilsiniz.

Ne olduklarını bildiğinizde ve ona göre plan yaptığınızda, bu hatalardan tamamen kaçınabilirsiniz. İşte bilmeniz gerekenler:

Freelance para kazanmak için kaçınmanız gereken 3 hata

  1. Sadece iş panolarından iş almak
  2. Çok meşgul olmak
  3. Proje ağırlıklı çalışmak

Şimdi bu hataları daha yakından inceleyelim.

1. Sadece iş panolarından iş almak

İş ilanlarının yayınlandığı online iş panoları çoğu serbest çalışanın iş bulmak için ilk başvurdukları yerlerdir. Bu aslında oldukça mantıklı. İnsanlar buralarda acil iş ilanları paylaşıyorlar ve para vermeye hazırlar. Bu da iş panolarını yeni iş bulmak ve freelance para kazanmak isteyen çalışanlar için çok cazip bir yer yapıyor.

Ancak iş panolarının ilk kötü tarafı genellikle istenen iş için az para teklif edilen ilanların epey fazla olması.

Bu iş ilanları genellikle istedikleri işin incelikleri hakkında çok az şey bilen yöneticiler veya işletme sahipleri tarafından oluşturuluyor. Bu da oldukça düşük fiyat tekliflerine ve yakın teslim zamanlarına neden oluyor.

Tamamen kötü olmayan iş ilanlarına ise yüzlerce (belki de daha fazla) kişi başvuruyor.

Bu nedenle iş panoları öne çıkmak ve değerinizi artırmak (ya da daha yüksek fiyatlarınızı haklı çıkarmak) için pek ideal yerler değiller. Bunun yerine teklif verenleri en ucuzdan en pahalıya doğru sıralayıp aralarından seçim yapıyorlar.

Freelance para kazanmak için iş panolarında biraz başarı yakalarsanız bu onlara takılıp kalmanıza da neden olabiliyor. Görünürde halinizden memnun oluyorsunuz ancak bu düşük gelirli işlerden para kazanmakla “çok meşgul” olduğunuz için daha büyük ve daha yüksek gelir getirecek müşteriler bulmaya ayıracak zamanınız olmuyor.

İdeal iş ilanları neleri içerir?

Tabii bunlar tüm iş panolarının kötü olduğu ve onlardan tamamen kaçınmanız gerektiği anlamına gelmiyor. İşte iş ilanlarına bakarken dikkat etmeniz gerekenler:

  • Alanında saygın bir marka. En büyük marka olmaları gerekmiyor ama genellikle tanınabilir isimler iyi başlangıçlardır.
  • İstedikleri projenin karmaşıklığını anladıklarını gösteren herhangi bir şey. “Teknik”, “veri odaklı” gibi istekler müşterinin daha yüksek kaliteli bir iş aradığını ve bunun için gerçekçi bütçe ayırması gerektiğini anladığını ifade eder.
  • Tekrar eden. “Ayda xx makale”. Gerçekten freelance para kazanmak için mümkün olduğunca tekrar eden iş bulmaya çalışın, böylece yeni işler almak konusunda seçici olabilirsiniz.

İş panoları ile ilgili son ve temel sorun ise, neredeyse her zaman başka birinin markası altında iş yapıyor olmanızdır. Bu da freelance para kazanmak için çoğunlukla hayalet (veya gölge) yazarlık yapmak anlamına geliyor.

Bu kısa vadede para kazanmanıza ve faturaları ödemenize yardımcı olabilir ancak bu yazıları kendi adınızla portföyünüze ekleyemediğiniz veya kendi kişisel markanızı oluşturmak için kullanamadığınız için gelecekteki işlerinizi de bir yandan sabote ediyorsunuz. Bu da özellikle sizinle çalışmak isteyen müşteriler ile iş yapmak yerine iş bulmak için online iş panolarına takılıp kalmanıza neden olabilir.

2. Çok meşgul olmak

Çoğu freelance çalışandan ve hatta neredeyse tüm serbest meslek sahiplerinden şu sözleri duyarsınız: “Çok meşgulüm.”

Ancak kim ne derse desin, freelance çalışanların “çok meşgul” olmamaları gerekiyor. Çok fazla şey üzerinde çok fazla çalışmak beraberinde bir sürü sorunu da getiriyor.

  • Bu ederinizin altında ücret verdiğinizin en büyük göstergelerinden biridir.
  • Tükenmişlik sendromu gerçektir ve “çok meşgul” olduğunuz zaman kaçınılmazdır.
  • “Çok meşgul” olmak sizi nicelik için nitelikten ödün vermeye zorlar. Tempoya ayak uydurabilmek ve freelance para kazanmak için kestirme yollar aramaya ve hata yapmaya başlarsınız.

Örneğin, son zamanlarda birkaç makale satın aldık ve bunların beş tanesinden üçünde eser hırsızlığı belirtilerine rastladık. Bazıları oldukça barizdi. Bir makaleyi Grammarly’ye yükleyip saniyeler içinde sorunu tespit edebilirsiniz.

Ancak daha incelikli eser hırsızlıkları da vardır. Örneğin aldığımız makalelerden biri arama motoru sonuçlarında en üst sırada çıkan başka bir yazının ilk iki maddesini almıştı. Tabii ki bu, içeriği satın alan şirketi de büyük bir risk altına sokuyor. Artık potansiyel olarak sorumlu haline geliyorlar.

Ayrıca freelance para kazanmak için aynı müşteriyle gelecekte de çalışma olasılığınızı sıfıra indirir.

Freelance çalışanlardan gelen işlerde eser hırsızlığı tespit ettiğimiz anda onlarla çalışmayı keseriz. Uyarı vermeyiz, soru sormayız ve ikinci bir şans tanımayız.

Peki, insanlar neden bunu yapar? Kestirme bir yol bulmak için. Çalışma tempolarına ayak uydurabilmek için “çok meşguller”, bu yüzden bir insanın makul bir zamanda yapması mümkün olmayacak hacimdeki işlerini yetiştirmek ve böylece işlerinin düşük ücretini telafi edebilmek için başka yollara başvuruyorlar.

Bu da sonuçta freelance çalışanların kendi itibarlarını baltalamalarına neden oluyor.

3. Proje ağırlıklı çalışmak

Freelance para kazanmak için tekrar eden işler bulmanız oldukça önemli. Sürekli gelecek kaygısı içinde yaşıyorsanız, elinizden gelen en iyi işi çıkarmaya odaklanamazsınız.

Ne yazık ki tek seferlik proje tarzı işler daha yaygındır ve alması daha kolaydır.

Tasarım ve geliştirme işleri bunun en iyi örneklerinden biri. Müşteriler genellikle süregelen işlere ihtiyaç duymazlar (ya da bunun için ödeme yapmak istemezler). Bunun yerine birkaç hafta içinde geliştirmek veya gerçekleştirmek istedikleri belirli bir projeleri olur.

Bu da freelance tasarımcıların ve geliştiricilerin genellikle hafta içinde farklı müşterilere belirli bir saat ayırma lüksüne sahip olmadıkları anlamına geliyor. Bunun yerine haftalar boyunca tek bir müşteri ve tek bir proje için çalışıyorlar. Ve sonunda kafalarını kaldırdıklarında gelecek için sıraladıkları başka bir iş olmadığını görüyorlar.

Freelance çalışmak sayılarla düşünmeyi gerektirir.

Bugün yaptığınız işler ödeme planınıza göre bundan ancak 30, 60 veya 90 gün sonra ödeme yapan müşterilere dönüşecek. Bu da işe kesinlikle ihtiyacınız olmadan önce iş aramaya başlamadıysanız, başınızın belada olduğu anlamına geliyor.

İdeal bir dünyada, hiçbir müşteriniz gelirinizin yüzde 25’inden fazlasını oluşturmamalı. Ancak bu her zaman gerçekçi olmuyor. Bu nedenle o büyük müşteri veya projenin ne zaman sona ereceğini hesaplayarak arka planda bir iş akışı oluşturduğunuzdan emin olun.

Aşağıdakileri takip etmek için basit bir tablo tutmanızı kesinlikle tavsiye ediyorum:

  • Kapasiteniz: Sizin (ve/veya diğer çalışanların) haftalık/aylık rahatlıkla yapabileceğiniz iş yükü.
  • Mevcut iş yükü: Bu hafta/ay yaptığınız iş.
  • Gelecek iş yükü: Gelecek hafta/ay yapacağınız iş.
  • Nakit akışı: Ödeme koşullarınıza bağlı olarak bunlar projelerin başlayış ya da bitiş tarihleriyle örtüşmeyebilir.

Bu tabloyu çıkardıktan sonra ileride ne zaman freelance para kazanmak için acil olarak işe ihtiyacınız olacağını rahatlıkla görebilirsiniz.

Ayrıca, her proje için yeterli ücret alıp almadığınızı görmek için kotanızı yeniden değerlendirebilirsiniz. Bazı projelerin düşündüğünüzden daha fazla zamanınızı alacağını da göze alarak tahmini bir temel çalışma saatleri sayısı belirlemeniz gerekiyor. Tabii buna proje yönetiminin alacağı süreyi ve kârlılığınızı da eklemeyi ihmal etmeyin.

Bugün fiyatlarınızı artırmak, yarının anında daha parlak görünmesini sağlar.

Ayrıca, proje yayınlandıktan sonra da müşteriye yardımcı olmak için yeni bir bakım planı oluşturabilir böylece tekrar eden iş akışınızı da (örneğin, trafik çekmeye başlayan açılış sayfalarını zamanla güncellemek) yavaş yavaş oluşturmaya başlayabilirsiniz. Ya da müşterinize başka bir projede çapraz satış yapmak için yeni bir hizmet de sunabilirsiniz (tasarladığınız web sitesi yayınlandıktan sonra reklam hizmeti de sunmak gibi).

Demek istediğim şu ki, artık seçenekleriniz var. İşlerin ne zaman azalacağını ve nakit akışının ne zaman seyrekleşeceğini tam olarak biliyorsunuz, böylece buna göre plan yapabilirsiniz.

Bugün freelance para kazanmak için adım atmaya başlayın

Mükemmel bir dünyada, beceriniz, kabiliyetiniz ya da yeteneğiniz kazancınızı belirler. Eğer yaptığınız işte iyiyseniz, para da peşinden gelir.

Ne yazık ki konu freelance para kazanmak olduğunda işler pek de böyle yürümüyor. Çoğu zaman işinizin hak ettiği paraları kazanmanızı baltalayan bu iyi niyetli ancak tehlikeli hatalara düşeceksiniz.

Başarının anahtarı bu hataların ne olduğunu bilmekte ve onlarla başa çıkmak için önceden plan yapmakta yatıyor. Bunu yapmak, sonunda hak ettiğiniz geliri elde etmenize yardımcı olabilir.