İnternet gibi rekabetin yüksek olduğu bir ortamda, web sitesi kurup insanların sizi bulmalarını beklemenin pek de gerçekçi olmadığını artık çoğu küçük işletme sahibi ve girişimci biliyor. Web sitenize trafik çekmek için öncelikle insanların neyi, nasıl aradığını bilmelisiniz. Bunun en sağlıklı yollarından biri de anahtar kelime araştırması yapmak. Ancak, daha yolun başındaysanız çok profesyonel araçlara ya da uzmanlara ayıracak bütçeniz olmayabilir. Neyse ki Google Anahtar Kelime Planlayıcı gibi size yardımcı olabilecek güçlü, ücretsiz araçlar da bulunuyor.
Bu araç aslında Google Ads platformu içinde kampanyalar oluştururken reklam vereceğiniz anahtar kelimeleri belirlemek için kullanılıyor. Ama başka yerde bulamayacağınız arama terimleri sunan güçlü bir araç olduğundan, henüz reklam vermek istemeseniz de araştırma yaparken size çok yardımcı olacaktır. O zaman onu platform içinde ücretsiz olarak nasıl bulacağınızı ve nasıl kullanacağınızı öğrenmeye hazır mısınız? Hadi başlayalım.
Google Anahtar Kelime Planlayıcı’ya ücretsiz nasıl erişilir?
Daha önce de söylediğimiz gibi, Google Anahtar Kelime Planlayıcı’yı dilerseniz tamamen ücretsiz kullanabilirsiniz. Ama bu aracı kullanmak için Google Ads hesabınızı Akıllı Mod’dan (hesabınızı yeni açtıysanız büyük ihtimalle otomatik olarak Akıllı Mod’da olursunuz) Uzman Mod’a geçirmeniz ve bu süreçte Google’ın size ücretli kampanya oluşturmanız için verdiği yönlendirmeleri es geçmeniz gerekiyor. Bu işlere yeni başlıyorsanız nasıl yapacağınızı bulmakta biraz zorlanabilirsiniz. Bunun için size yol gösterecek bir rehber hazırladık.
Google’ın herhangi bir hizmetini kullanabilmeniz için önce tabii ki bir Google hesabınız olması gerekiyor. Halihazırda bir hesabınız yoksa buradan hemen ücretsiz bir hesap oluşturabilirsiniz.
Hesap açtıktan sonra buradan Anahtar Kelime Planlayıcı’ya git düğmesine tıklayın.
Daha sonra Google size bir Ads kampanyası oluşturtmaya çalışacak. Çoğu kişi bu nedenle Google Anahtar Kelime Planlayıcı aracını kullanmak için ücretli reklam kampanyaları vermeleri gerektiğini düşünüyor. Ama bunu yapmak zorunda değilsiniz.
Reklam için ana hedefinizin ne olduğu sorulan sayfa karşınıza çıktığında, seçeneklerin hiçbirini işaretlemeyin. Onun yerine sayfanın altındaki Profesyonel bir pazarlamacı mısınız? Uzman Moduna Geçin yazısına tıklayın.
Sizden kampanya hedefi belirlemenizi isteyen bir sayfayla karşılaşacaksınız. Yine seçeneklerin hiçbirini işaretlemeyin ve en alttaki Kampanya olmadan bir hesap oluşturun yazısına tıklayın.
Daha sonra karşınıza çıkan sayfada konumunuza göre sizin için doğru olan bilgileri girin ve Gönder’e basarak işletme bilgilerinizi doğrulayın. Burada sizden kredi kartı bilgileri istenmeyecek ya da herhangi bir ödeme yapmanız gerekmeyecek.
Böylece hiçbir kampanya oluşturmanıza gerek kalmadan hesabınızı kurdunuz! Google Anahtar Kelime Planlayıcı aracına ulaşmanıza çok az kaldı. Şimdi karşınıza gelen ekranda Hesabınızı Keşfedin düğmesine tıklayın.
Karşınıza Ads hesabınızın yönetim panelinin olduğu sayfa gelecek. Üst bardaki menünün sağ tarafında Araçlar ve Ayarlar sekmesine tıklayın. Anahtar Kelime Planlayıcı’yı açılan menünün sol tarafında göreceksiniz.
İşte bu kadar! Artık bu araca istediğiniz zaman aynı menüden ulaşabilirsiniz. Şimdi sıra aracı nasıl kullanacağınıza geldi.
Google Anahtar Kelime Planlayıcı aracı nasıl kullanılır?
Planlayıcının içine girdikten sonra da görebileceğiniz gibi aracı iki farklı şekilde kullanabilirsiniz. Yeni anahtar kelimeler keşfedebilir ya da mevcut bir anahtar kelime listeniz varsa bunların arama hacimlerini ve gelecekte nasıl performans gösterecekleri ile ilgili tahminleri görebilirsiniz.
Önce yeni anahtar kelimeler keşfetmekle başlayalım.
Planlayıcı ile yeni anahtar kelimeler keşfetmek
Yeni anahtar kelimeler keşfedin yazılı kutunun üzerine tıklayın. Buraya işletmenizin faaliyet gösterdiği alan ile ilgili ürün ve hizmetleri yazarak insanların neyi ne kadar aradıkları hakkında fikir sahibi olabilir ve kampanyalarınızı bu doğrultuda planlayabilirsiniz. Diyelim ki outdoor ekipmanları satan bir işletmesiniz. O zaman anahtar kelimeleriniz arasında “kamp malzemeleri”, “çadır ekipmanları” gibi genel terimlerin yanı sıra “su geçirmez bot”, “trekking botu”, “uyku tulumu” gibi sattığınız belirli ürünler de olabilir.
Bunları aralarına virgül koyarak Google Anahtar Kelime Planlayıcı aracına girmeniz ve Sonuçları Göster düğmesine basmanız yeterli. Araca bir seferde on adet anahtar kelime girebiliyorsunuz. Ayrıca, daha fazla fikir almak için Filtre olarak kullanılacak bir alan adı girin kısmına, sizinle benzer alanda faaliyet gösteren bir web sitesi adresi de girebilirsiniz.
Ondan sonra araç, girdiğiniz terimlere bağlı olarak size anahtar kelime önerilerinde bulunduğu bir rapor sunuyor. Bu raporda her bir anahtar kelime için ortalama aylık arama sayısı, kelimenin rekabet oranı, sayfanın üstü teklifi (düşük aralık) ve sayfanın üstü teklifi (yüksek aralık) değerleri bulunuyor.
Örneğin yukarıdaki gibi bir arama yaptığınızda, araç size 720 farklı anahtar kelime fikri gösteriyor. En üstte sizin araca girdiğiniz anahtar kelimeleri, bir altta ise yazdıklarınıza göre aracın önerdiği anahtar kelimeleri bulabilirsiniz.
Mevcut anahtar kelimelerinizin arama hacimlerini ve tahminlerini almak
Diyelim elinizde işinizle ilgili daha önce hazırlanmış bir anahtar kelime listesi var. Bunlar ile ilgili bilgilere aracın Arama hacimleri ve tahminleri alın kutusuna tıklayarak ulaşabilirsiniz. Buraya kelimeleri teker teker girebilir ya da elinizdeki uzun bir listeyse direkt dosyayı yükleyebilirsiniz.
Başla’ya bastıktan sonra, bu sefer karşınıza girdiğiniz anahtar kelimelerin tahminlerinin olduğu sayfa açılacak. Burada tahminlerden kasıt, seçtiğiniz anahtar kelimeler için Google Ads reklamları oluşturmaya karar verirseniz, 30 gün içinde kaç tıklama ve gösterim bekleyebileceğiniz bilgisidir. Ayrıca TO (tıklama oranı) ve TBM (tıklama başına maliyet) gibi verileri de görebilirsiniz.
Buradaki anahtar kelimelerinizin bir adım öncekine benzer arama hacmi, rekabet gibi bilgilerine de ulaşmak istiyorsanız Geçmiş Metrikler sekmesine gidebilirsiniz.
Artık temel olarak aracın nasıl ve ne amaçla kullanıldığını bildiğinize göre işletmeniz için anahtar kelime araştırması yapmaya başlayabilirsiniz. Google Anahtar Kelime Planlayıcı kullanmak ile ilgili daha detaylı bilgi ve ipuçları için dilerseniz Google’ın yardım sayfasından da destek alabilirsiniz.