Bugünlerde web sitenizden beklentiler epey yüksek. Sitenizin sadece iyi bir tasarıma sahip olması yeteli değil, farklı cihazlarda hızlı bir şekilde yüklenmesi de gerekiyor. Sitenizin düzgün bir şekilde görünmesini ve çalışmasını sağlamanın tüm gerekliliklerini ile baş etmek, en deneyimli web geliştiriciler için bile zorlayıcı olabilir. Sitenizi optimize etmekte zorlanıyorsanız, Google Lighthouse gibi güçlü bir geliştirme aracı size yardımcı olabilir.
Google Lighthouse’u hiç duymadınız mı? Ya da bu aracın size nasıl yardımcı olabileceğinden emin değil misiniz?
Google Lighthouse için hızlı başlangıç rehberi
Bu rehberde aşağıdaki konulardan bahsedeceğiz:
- Google Lighthouse nedir?
- Google Lighthouse skoruna neler dahildir?
- Google Lighthouse skorum neden önemli?
- Rakipleri inceleme.
- GoDaddy Web Siteleri + Pazarlama Araçları’nı Lighthouse’u göz önünde bulundurarak tasarladık.
Hadi başlayalım.
Google Lighthouse nedir?
Google Lighthouse, web geliştiricilerin sitelerindeki sayfaların kalitesini iyileştirmelerine yardımcı olmayı amaçlayan bir araçtır.
Sayfaların yüklenme hızlarını, erişilebilirliğini ve genel arama motoru optimizasyonunu (SEO) kontrol eder. Bu etkenler önemlidir çünkü her bir sayfanın kalitesi, web sitenizin SEO’suna bütünsel olarak katkıda bulunur.
Google’ın başlangıçta sadece Aşamalı Web Uygulamalarını (PWA) analiz etmesi amacııyla geliştirdiği araç, işlevselliği genişletilerek, web tasarımcılar için daha erişilebilir hale getirildi.
Araç, simüle edilmiş koşullar altında bir sayfanın ne kadar iyi yüklendiğini test ediyor. Bu koşullar, yavaş bir cihazda zayıf bir veri bağlantısı, paket kaybı ve ağ azaltma gibi durumları içeriyor.
Bu test kulağa adil gelmiyor mu? Pek öyle değil aslında.
Google Lighthouse’un amacı site yüklenme hızınızı daha iyi optimize etmenize yardımcı olmak olduğundan, ideal olmayan koşullar sunarak web sayfalarınızın bu durumlarda nasıl performans gösterdiklerini test ediyor. Böylece web sitenizi, gerçek dünyada karşılaşabileceği sorunlarla karşı karşıya getirerek optimizasyon yolculuğunda size yardımcı olacak mükemmel bir test sunuyor.
Google Lighthouse skoruna neler dahildir?
Web sayfalarınızı Google Lighthouse ile tararken beş farklı metrik üzerinden bir skor alacaksınız. Şimdi bu metriklere bir göz atalım.
1. Performans
Sitenizin sayfalarının performansı, sitenizin genel olarak yüklenme hızıyla ve kullanıcıların site içeriğinizle ne kadar iyi etkileşim kurabildiğiyle ilgilidir.
Bu işlevler hem sitenizin SEO sıralaması hem de kullanıcılar üzerinde bıraktığı algı bakımından önemlidir.
Siteniz harika, yüksek çözünürlüklü görsellerle dolu olabilir, ancak sayfalarınız yeterince hızlı yüklenmezse, ziyaretçileriniz daha bu görseller yüklenmeden sitenizi terk edebilir.
Google, sayfaları hızlı bir şekilde yüklenen siteleri ödüllendirir ve arama sonuçlarında daha yavaş sitelerin üstüne hızlı sitelere öncelik verir.
2. Erişilebilirlik
Erişilebilirlik testi, bir sayfa başlığının (header) belirlendiğinden emin olmak için sayfalarınızı kontrol eder. Ayrıca, kolayca okunabilir olduklarından emin olmak için sitenizdeki renkler üzerinde temel kontroller yapar ve görme engelli bir kullanıcı için ölçeklenip ölçeklenemeyeceğinden emin olmak için sitenizdeki metinleri kontrol eder.
Otomatik testlerin her şeyi kontrol etmesi mümkün olmadığından Google Lighthouse sitenizin tamamen erişilebilir olduğundan emin olmak için manuel olarak kontrol etmeniz gereken bazı öğeler de sunar.
3. En iyi uygulamalar
Bu test diğerlerinden daha geneldir, ancak büyük ölçüde güvenlik açıklarına odaklanır. Sayfa yüklendiğinde arka plandaki hatalar, güncel olmayan dizinlere referanslar veya güvenli olmayan bağlantılar gibi sorunları arar.
4. SEO
SEO birçok kullanıcının aşina olduğu bir konu. Bu test, web sayfanızın arama motorları tarafında kolayca bulunup bulunmadığını kontrol eder.
Bu, her sayfada H1 başlıkları ve uygun meta tag’ler gibi öğelerin olup olmaması gibi kontrolleri içerir. SEO testi ayrıca manuel olarak kontrol edilecek öğelerin de bir listesini çıkarır.
5. Aşamalı Web Uygulaması (PWA)
Aşamalı Web Uygulaması (PWA) taraması, sayfalarınızın bir ziyaretçinin mobil cihazına kolayca indirilebildiğinden ve çevrimdışı erişilebildiğinden emin olmak için kontroller yapar. Bu işlev, web siteniz internet erişiminin zayıf veya kesintili olabileceği bir bölgeye hizmet veriyorsa özellikle önemlidir.
Google Lighthouse skoru neden önemlidir?
Artık Google Lighthouse’un sitenizde neleri test ettiğine değindiğimize göre, bu skorun sizin için neden önemli olması gerektiğine geçebiliriz.
Performans iyileştirmeleri her zaman aklınızda olmalıdır.
Web sitenizin performansını mobil cihazları göz önünde bulundurarak optimize etmeyi hedeflediğinizde, sitenizin masaüstü tarayıcılardaki performansı da artacaktır. Sitelere mobil cihazlardan erişen kullanıcı sayısı giderek artıyor, bu nedenle sitenizin ziyaretçilerinize hızlı ve sorunsuz bir deneyim sunması önemlidir.
Bu iyileştirmeler, sitenizin aranabilirliğini de büyük ölçüde artıracaktır.
Sonuçta, sitenizi hiç kimse görüntülemiyorsa pek de bir işe yaramıyordur, değil mi? Daha iyi performans gösteren bir site, arama motoru sonuç sayfalarında daha yüksek bir sıralama ile ödüllendirilir. Yani performansı önemsemek, sitenize rekabet avantajı sağlar.
Rakipler ile karşılaştırma
GoDaddy’nin rakiplerine kıyasla ne durumda olduğunu öğrenmek ister misiniz? Bunu test edebileceğimiz örnek siteler kurmak için piyasadaki en popüler dört web sitesi oluşturma ürününü kullandık: GoDaddy Web Siteleri + Pazarlama Araçları, Squarespace, Weebly ve Wix.
Örnek siteleri metodik bir şekilde kurarak mümkün olduğunca objektif bir test oluşturmaya çalıştık. İşte yaptıklarımız:
- Dört ürünün her birini kullanarak üç set karşılaştırılabilir web sitesi oluşturduk (toplam 12 site)
- Web siteleri, tipik işletme web sitelerini temsil edecek şekilde tasarlandı.
- Her kategori içindeki dört web sitesini – spa web sitesi, restoran web sitesi ve emlakçı web sitesi – birbirine mümkün olabildiğince benzer hale getirdik. Her siteye, aynı metin ve görsellerin yanı sıra karşılaştırılabilir özellikler (ör. galeri, iletişim formları, haritalar vb.) de ekledik.
Siteler yayınlandıktan sonra, Google Lighthouse kullanarak her birini test ettik. Unutmayın, sitenizin Lighthouse skoru ne kadar yüksekse o kadar iyidir.
Bu denemede, Web Siteleri + Pazarlama araçları kullanılarak yapılan siteler Squarespace, Weebly ve Wix ile yapılanlarla Erişilebilirlik ve En İyi Uygulamalar skorlarında birbirlerine benziyor.
Ancak, Web Siteleri + Pazarlama araçları ile yapılan sitelerin, Aşamalı Web Uygulaması skoru diğerlerine kıyasla biraz daha önde. Performans skoru ise oldukça etkileyici sonuçlara sahip.
Bu örnek sitelerin yanı sıra, GoDaddy Web Siteleri + Pazarlama Araçları, Is My Host Fast Enough Yet tarafından gerçek kullanıcı sitelerinin izlendiği sunucu gecikme süreleri (Time to First Byte) sıralamasında en tepede yer aldı. Time to First Byte (İlk Bayta Kadar Süre), bir kullanıcının bir sayfa istemesinin başlangıcından sunucudan yanıtın ilk baytını alana kadar geçen süreye deniyor.
Sonuçlar çok etkileyici. Web Siteleri + Pazarlama araçlarının hem mobil hem masaüstü ziyaretçileri, burada listelenen diğer hosting sağlayıcılarını ziyaret eden kullanıcılardan önemli ölçüde daha az gecikme süresi yaşıyorlar.
İncelemek isterseniz raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
Tamam, size çok fazla istatistiki bilgi verdik, peki bunlar işletmeniz için gerçekte ne anlama geliyor? Google, sayfa yüklenme süresi bir saniyeden üç saniyeye çıkınca, kullanıcıların sitenizi terk etme olasılığının yüzde 32 arttığını gösteriyor.
Başka bir deyişle, web siteniz ne kadar yavaşsa, ziyaretçilerin sitenizde gezinmeden (veya bir şey satın almadan) sitenizden ayrılma olasılığı o kadar artar.
Daha hızlı siteler, site ziyaretçileriniz için daha iyi bir deneyim sağlar. GoDaddy, kullanıcıları web sitenizde tutacak kaliteli bir deneyim sunmak için mümkün olan en iyi araçları sağlamaya adanmıştır.
GoDaddy Web Siteleri + Pazarlama Araçları’nı Lighthouse’u göz önünde bulundurarak tasarladık
Web sitesi metrikleri ve Google Lighthouse üzerine bu kadar bilgiden sonra kendi web sitenizi optimize etmeye başlamak için sabırsızlanıyor olabilirsiniz.
Ancak bu yazıda, Google Lighthouse’un sitenizi test edeceği sadece en genel özellikleri ele aldık. Ortaya çıkan sorunların çözülmesi genellikle yüksek düzeyde teknik beceri gerektirebiliyor.
Bu nedenle sonuçlar ve verdikleri öneriler kafanızın karışmasına sebep olabilir ve size zorlayıcı gelebilir.
İşte bu noktada GoDaddy Web Siteleri + Pazarlama Araçları size yardımcı olabilir.
Web Siteleri + Pazarlama Araçları’nın site kurma aracı olan Hazır Web Sitesi’ni sıfırdan başlayıp Google Lighthouse’u göz önünde bulundurarak tasarladık. Geçmişte site kurucularımız daha çok SEO odaklı olarak geliştirilmişti, ancak Google artık Lighthouse skorlarını sıralama algoritmalarında kullandığı için hedeflerimizi değiştirdik.
Sonuç ne mi oldu? Kullanımı kolay bir site kurucu ile yapılan güzel ve hızlı web siteleri…
GoDaddy Web Siteleri + Pazarlama Araçları ile çok kısa sürede harika bir web sitesine sahip olabilirsiniz, en güzel yanı da optimizasyonun büyük çoğunluğu sizin için yapılmış olur. Web Siteleri + Pazarlama Araçları’nı deneyin ve sonuçları kendiniz görün.