Küçük işletme sahiplerinin web sitelerini online yapmadan önce sormaları gereken pek çok soru var. Bir iş planınız var mı? Hosting maliyeti nedir? Bütçeniz var mı? Ne tür bir hosting platformunun sizin için uygun olduğunu ve size yardımcı olacak bir web geliştiricisine ihtiyacınız olup olmadığını düşünmek de önemli.
Havuzun derin tarafına atladıktan sonra yüzme bilmediğinizi fark etme ihtimaliniz çok yüksek. Ama korkmayın. Hem boşa zaman ve para harcamamanız, hem de bilmeden hayallerinizi sabote etmemeniz için, atmanız gereken ilk adımlarda size yol göstereceğim.
Bir iş planı oluşturun
Aklınıza harika bir iş fikri geldi. Gelecek için heyecanlısınız. Hemen online olmayı, ucuz bir hosting planı almayı ve işe koyulmayı düşünüyorsunuz, değil mi?
Yanlış.
Bir planınız olmadan hosting maliyetlerini düşünmenin pek bir faydası yok. İyi bir iş planı, başarıya ulaşmanız için bir harita işlevi görür. Öncelikle nereye ulaşmak istediğinize ve oraya nasıl ulaşacağınıza karar vermeniz çok önemli. Varış yeri belli olmayan bir aile tatili planlamazsınız, değil mi?
Başarıya ulaşmak için fikrinize hem zaman hem para ayırmalısınız.
Nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB) sitesini ziyaret edebilir veya KOSGEB onaylı iş planı örneklerine bakabilirsiniz.
Bütçenizi belirleyin
Sıradaki adım belki de en önemli adım. Bütçenizi belirlemeniz gerekiyor. Bütçenizi belirlerken yapmanız gerekenler şöyle özetlenebilir:
- Gelir kaynaklarını belirleyin – Mevcut durumunuzda her ay ne kadar para kazandığınızı ve ne kadarını yeni iş fikrinize yönlendirebileceğinizi belirleyin.
- Sabit giderleri belirleyin – Bazı masraflar aydan aya pek değişmez. Bütçenizin belirlemesi en kolay kısmı burası olacak. Önceki ayların banka hesap dökümlerini toplayın ve harcamalarınızı gözden geçirin.
- Değişken giderleri belirleyin – Sabit bir fiyat etiketi olmayan iş giderlerine değişken gider denir. Bu giderlerin bütçesini aylık kârınıza göre belirleyebilirsiniz. Bu da tüm masraflarınızı ödedikten sonra kazancınızın ne kadar olduğuna göre belirlenir.
- Tek seferlik giderleri belirleyin – Önceki adımlardaki sayıları belirledikten sonra, bu kolay olacak. Bir bilgisayarı değiştirmek ya da üst düzey bir müşteriyi çekmek için yapmanız gereken beklenmedik bir iş gibi giderleri karşılamak için elinizde ne kadar kaldı?
Yapmanız gereken daha çok şey var ama biraz araştırma yaparak istediğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz. Hosting planının, nasıl bir iş yapmak istediğinize bağlı olarak yılda birkaç yüz ile birkaç bin lira arasında değişebileceğini unutmayın. Bu konuda cimri davranmak işinizin başarısızlıkla sonuçlanmasına yol açabilir.
Bütçenizi belirledikten sonra sıra dikkatinizi işletmenizin hosting planına çevirmeye geliyor.
Bir hosting şirketi seçin
Piyasada her biri farklı bir deneyim sunan birçok hosting şirketi var. Birçoğu düşük, tanıtım fiyatları sunuyor ve yenileme zamanı geldiğinde fiyatları artırıyor. Bazıları birinci sınıf destek vaat ediyor ama gerçekleştirmiyor. Bazılarının ise çok iyi hosting platformları oluyor ama destekleyici ürünleri bulunmuyor.
Bunların hepsi düşünülmesi gereken şeyler. Ama karar vermeniz gereken bir numaralı şey, başarınız ile kimin gerçekten ilgilendiği. Örnek vermek gerekirse, GoDaddy’nin amacı küçük işletmelerin başarılı olmasına yardımcı olmak.
Bir hosting şirketi ararken tanıtım fiyatlarının ötesine bakmak ve maddi olmayan özellikleri de değerlendirmek gerçekten önemlidir.
Bu yazı boyunca hosting sağlayıcısı olarak GoDaddy’i kullanacağız. Başka bir yere gitmeyi seçerseniz, sağlayıcınızın özelliklerini ve hizmetlerini yeniden kontrol etmeniz gerek, çünkü GoDaddy’ninkilerle aynı olmayabilirler.
Şimdi, GoDaddy’nin sunduğu hosting platformlarına göz atalım. Konu online olmaya geldiğinde, bu büyük bir adım olacak. Daha bilinçli bir platform seçimi yapabilmeniz için hepsinin maliyet ve kapasitesinden bahsedeceğim.
Hosting ne kadara mal olur?
Bu, bir plan seçerken göz önünde bulundurmanız gereken en önemli faktörlerden biri olabilir, ancak fiyat, işletmeniz için vizyonunuzun ne kadar kapsamlı olduğuna göre farklılık gösterir. “Ne öderseniz, onu alırsınız” deyişi bu durum için geçerli.
Ürününüzü nereden satın alırsanız alın, hosting çözümleri için sudan ucuz fiyatlara yönelmeniz tavsiye edilmez.
Büyük olasılıkla, bütçenizde hosting için ayıracağınız yıllık maliyet yüzler ile orta binler arasında olacaktır. Fiyatlar şirketten şirkete değişir, ancak hizmetin de aynı şekilde değiştiğini unutmayın.
Düşük maliyetli hosting çözümleri
GoDaddy ile çok şey almak için çok fazla para harcamanıza gerek yok. Maliyet konusunda endişeliyseniz, iyi seçenekleriniz var. Aşağıdaki çözümler hem çok pahalı değiller hem de önemli işlevsellik sunuyorlar.
GoDaddy Hazır Web Sitesi. Teknik bilgisi çok az olanlar için GoDaddy Hazır Web Sitesi harika bir seçenektir. Bir saatten kısa bir sürede basit bir web sitesi yaratabilme özelliği ile dijital dünyaya hızlıca adım atmanızı sağlar. İstatistiksel araştırmalara dayanarak hazırlanan şablonlar sitenize profesyonel bir görünüm verir ve sitenize gelen ziyaretçilerin edindikleri profesyonel izlenim sayesinde yeniden geri dönmelerini sağlar. Tüm güvenlik, sunucu uygulama tarafından sağlanır, böylece kötü amaçlı yazılım saldırıları hakkında endişelenmenize gerek kalmaz. GoCentral, ihtiyacınız olan her şeyi seçtiğiniz plana dahil eder. Almanız gereken ekstra ürünler yoktur.
Paylaşımlı Hosting. GoDaddy paylaşımlı hosting platformları hem cPanel Linux hem Plesk Windows hosting hizmeti sunuyor. GoCentral’dan daha çok yönlü bir şey istiyorsanız bunlar çekici seçenekler. Hosting hizmetinin nasıl çalıştığı hakkında daha geniş bir bilgi sahibi olmanız gerekiyor ancak bir bilgisayar bilimi mezunu olmanıza da gerek yok. Bu seçenek ile hosting üzerinde tam kontrolünüz vardır, ama ana sunucu üzerinde kontrolünüz yoktur. Ayrıca ürününüzün bakımını yapmak için harcayacağınız süreyi dikkate almanız gerekir.
WordPress Hosting. WordPress, Forbes’a göre dünyadaki en popüler İçerik Yönetim Sistemi (CMS) ve yaklaşık 75 milyon web sitesi tarafından kullanılıyor. Dünyadaki web sitelerinin yaklaşık yüzde 25’ini yönetiyor, bu yüzden yakın zamanda bir yere gidecek gibi görünmüyor. Bu işletmeniz için iyi bir seçim çünkü GoDaddy’nin WordPress Hosting hizmeti, hayalinizdeki web sitesini, bakım kısmında daha az vakit harcayarak tasarlamanıza olanak tanıyor. Böylece içerik oluşturmaya ve müşteri ilişkilerini geliştirmeye, hosting hizmetinizin bakımını yapmaktan daha fazla zaman ayırabiliyorsunuz.
Orta seviye hosting çözümleri
Maliyet hakkında endişe etmeyi bıraktığınız zamanlar gelebilir. Web siteniz çok fazla trafik alıyorsa, yavaş yüklenme süreleri nedeniyle iş kaybedebilirsiniz, çünkü mevcut planınız yüksek seviye trafiği kaldıramaz. Bu da vites yükseltme zamanınız geldi demek.
Kurumsal Hosting. cPanel ortamını seviyor ama kaynaklarınızı paylaşmaktan nefret ediyorsanız, GoDaddy’nin Kurumsal Hosting’i sizin için doğru seçim. Böylece yönetim gerekmeden sunucu düzeyinde performans elde edebilirsiniz. Bu, Magento gibi bir CMS çalıştırmak istiyorsanız ya da sitenizin beklenmedik trafik artışları oluyorsa, erkenden seçmeniz gereken bir platform. GoDaddy’nin Sucuri tarafından sağlanan Web Sitesi Güvenliği ve bir SSL sertifikasıyla birleştiğinde, Kurumsal Hosting en iyi çözümlerden biri haline geliyor.
Gelişmiş hosting çözümleri
Bunlar, artık çok başarılı olan işletmeniz için, daha ileri seviye esneklik, hız ve güvenilirlik sunan bir çözüme ihtiyacınız olduğunda seçmeniz gereken planlar. Şirketiniz bu aşamada bir IT ekibiniz olacak, ya da en azından bir sunucu yöneticisi / web geliştiricisine sahip olmanızı gerektirecek kadar gelir sağlıyordur. GoDaddy’de üç seviye gelişmiş hosting çözümü bulunuyor.
Özel Sanal Sunucu (VPS). Bu, bir sunucunun bulut tabanlı sanallaştırmasıdır. Ayrılmış sunucuya geçme zamanı gelene kadar işletmenizi geçici olarak yerleştirmek için iyi ve istikrarlı bir ortamdır. Güçlüdür. Her şeyi kontrol edersiniz ve ne yükleyebileceğinizi kimse kontrol etmez.
Ayrılmış Sunucu. Bu, sadece size ayrılmış fiziksel bir makine veya bilgisayardır. GoDaddy işin donanım kısmıyla ilgilenir. Siz, web sitesi ve diğer şeylerle ilgilenirsiniz. Bu ürünü kullanmak istiyorsanız bir sunucu yöneticisi olmanız ya da bir sunucu yöneticisini işe almanız gerekir.
İster VPS ister Ayrılmış Sunucu için, üç yönetim düzeyi arasından seçim yapabilirsiniz:
Kendi Kendine Yönetim. Sunucunun kurulumu ve yönetimi, diğer uygulamaların kurulumları dahil, tamamen size aittir. Karar verme ve sonuçlarıyla başa çıkma sizin sorumluluğunuzdadır. GoDaddy sadece sunucuya erişebilmenizi sağlar.
Yönetimli. GoDaddy, sunucunun yönetimini kolaylaştırmak için bir web hosting yöneticisi (WHM) yükler. Arada sırada otomatik yazılım güncellemeleri uygulanır. Onun dışında yukarıda yazılanlar hâlâ geçerlidir.
Tam Yönetimli. GoDaddy, sunucunuza belirli şeyleri sizin için yükler ve iyi çalışmalarını sağlar. Ancak bazı hizmetler yine de ek ücret gerektirir.
Dikkate alınması gereken konular
Bir e-ticaret sitesi işletiyorsanız, bol miktarda bant genişliğiniz olduğundan emin olun. Küçük bir site bile, mağazası popüler hale gelirse fazla trafik alabilir. En az çift çekirdekli işlemci barındıran bir hosting planı seçtiğinizden emin olun.
Tavsiye edilen planlar:
- Kurumsal Hosting
- Özel Sanal Sunucu
- Ayrılmış Sunucu
Web sitenizin güvenliğini sağlamak da önemli. Bugün artık kötü amaçlı yazılım koruması ve SSL zorunlu hale geliyor. Sitenizin Google’da görünmesini istiyor musunuz? Güvenli olmayan site olarak işaretlenmemek için bir SSL almalısınız. GoDaddy’nin, Sucuri tarafından sağlanan Web Sitesi Güvenliği, gizli maliyetleri olmadan, sitenizi kötü amaçlı yazılımlardan uzak tutmanın harika bir yoludur. Artık üretken ve güvenli bir site için gereken her şeye sahipsiniz!