GenelKategori

İnternette fotoğraf satmak isteyenler için başlangıç rehberi

Okuma süresi: 8 dk
Ashley Grant

Bugünlerde herkesin bir dijital kamerası var ancak bu, herkesin bir fotoğrafçı olduğu anlamına gelmiyor. Bununla birlikte, fotoğraf çekmeye devam ederek kendilerini geliştiren ve gerçek birer fotoğrafçı haline gelen insanlar da var. Siz de onlardan biriyseniz, bir noktada çektiğiniz fotoğraflardan para kazanıp kazanamayacağınızı merak edebilirsiniz. İnternette fotoğraf satmak isteyenler için hazırladığımız başlangıç rehberi size yol gösterebilir.

İnternette fotoğraf satmak için hangi platformları kullanabilirsiniz?

İnternette fotoğraf satmanın en kolay yollarından biri üçüncü taraf bir web sitesini kullanmaktır. Stok fotoğraf aradığınız web sitelerinin çoğunda kendi fotoğraflarınızı da satabilirsiniz. İşte bunlardan bazıları:

Bu fotoğraf sitelerinden bazıları, sattığınız fotoğrafları çapraz olarak paylaşmanıza da olanak tanır, yani aynı görseli farklı sitelerde yayınlayabilirsiniz. Bu, size fotoğraf satmak için daha fazla insana ulaşma ve dolayısıyla daha fazla para kazanma şansı sağlar. Ancak tüm platformların buna izin vermediğini unutmayın ve ileride bir sorunla karşılaşmamak için yayın hakları hakkındaki şartları okuduğunuzdan emin olun.

Fotoğraf satmak için üçüncü taraf siteleri kullanmanın artıları ve eksileri

Yukarıda bahsettiğimiz stok fotoğraf siteleri, yola yeni çıkan bir fotoğrafçı olarak görünürlüğünüzü artırmanın harika bir yoludur. Bu şirketlerin pazarlama bütçeleri sizin bireysel bütçenizden çok daha fazla olacağı için ek bir masraf yapmanıza gerek kalmadan fotoğraflarınızı gören kişi sayısını artırmanıza yardımcı olabilirler.   Yeteneklerinizin daha fazla insanın karşısına çıkması için birden fazla platforma kaydolabilir ve kendinize profil oluşturabilirsiniz.

fotoğraf satmak shutterstock
Shutterstock, fotoğraf satmak için kullanabileceğiniz sitelerden yalnızca biri.

Fotoğraf satmak için üçüncü taraf siteleri kullanmanın başka bir artısı da finansal işlemleri kolaylaştırmalarıdır. Yani ödeme alma konusunda endişelenmenize gerek kalmaz. Tek yapmanız gereken her satıştan kazandığınız kâr oranınızı kolayca banka hesabınıza aktarmaktır.

Bu aşamada ne düşündüğünüzü tahmin edebiliyoruz: Bu sitelerde fotoğraf satarak ne kadar para kazanabilirsiniz? Aslında ne kadar para kazanabileceğiniz platformdan platforma değişiyor bu nedenle oldukça geniş bir aralık olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin iStock’ta indirilme başına yüzde 15 alırken, FreeDigitalPhotos.net satış gelirinizin yüzde 70’ini alabilirsiniz. Bunun yanında ödeme gereksinimleri de değişiklik gösterebilir. Örneğin, Shutterstock’tan ödeme alabilmeniz için hesabınızda belirli bir miktarın birikmiş olması gerekiyor. Bu nedenle her platformun ödeme oranını ve gereksinimlerini önceden okuyarak beklentilerinizi bu doğrultuda belirleyebilirsiniz.

Mesele şu ki, internette fotoğraf satmak için bu siteleri kullanmak isteyen fotoğrafçıların önündeki bariyer oldukça alçaktır. Yani birçok fotoğrafçı bu sitelere kaydolup fotoğraflarını satabilir.

Her sitenin fotoğraflarınızın indirilmesinden ne kadar pay alacağının yanı sıra arz ve talep faktörünü de düşünmeniz gerekiyor.

Bu sitelerin her birinde aralarından seçim yapabileceğiniz binlerce fotoğraf bulunuyor ve fotoğrafların fiyatları, alıcı görsel için özel kullanım hakkı istemediği sürece, nispeten düşük. Hatta özel kullanım hakkı istendiği zaman bile her satıştan umduğunuz kadar para alamayabilirsiniz.

Fotoğraf satmak için üçüncü taraf siteleri kullanmanın artı ve eskilerini değerlendirirken bir seçeneğiniz daha olduğunu bilmenizde fayda var: Kendi e-ticaret sitenizden satış yapmak.

İnternette fotoğraf satmak için kendi web sitenizi kurabilirsiniz

Kendi online mağazanızı kurmak, işlerinizi müşterilerinize nasıl sergileyeceğiniz konusunda tamamen özgür olmanızı sağlar. Dikkat çekici bir portföy tasarlayabilir, hikayenizi anlatabilir ve işlerinizi ödenmesini istediğiniz fiyattan doğrudan tüketicilere satabilirsiniz.

İşte kendi web sitenizi kurmak için yapmanız gerekenler:

1. İsim verin

Web sitesi kurmanın ilk adımı bir alan adı kaydettirmektir. Bu, müşterilerin sitenizi ziyaret etmek istediklerinde tarayıcılarına yazacakları web adresiniz olacak. Örneğin istockphoto.com bir alan adıdır, bigstockphoto.com da öyle… Bir web sitesine sahip olmak için kendi alan adınızın olması gerekiyor.

İşinizi yansıtacak bir web adresi için .com uzantısına ek olarak .photos ya da .pictures uzantılarını da düşünebilirsiniz.

Alan adınızı seçme konusunu hafife almayın ve web sitenize ne isim vereceğinizi dikkatlice düşünün. Ayrıca bir .com alan adıyla sınırlı olmadığınızı bilmeniz de önemli. Yukarıda belirttiklerimizle beraber, bir fotoğrafçı olarak markalaşma amacıyla .photography alan adı uzantısını da tercih edebilirsiniz.

Bugün bir domain sorgulama yaparak aklınızdaki alan adının müsait olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

2. Oluşturun

Ardından sıra fotoğraf satmak için e-ticaret özelliğine sahip bir web sitesi kurmaya geliyor. İyi bir e-ticaret sitesi;

  • Müşterilerinize size ödeme yapabilecekleri güvenli bir yol sunar.
  • Kredi kartı verilerini korumak için bir SSL sertifikasına sahiptir.
  • Kullanımı kolay bir alışveriş sepeti ile iyi bir alışveriş deneyimi sağlar.
  • Giderek daha fazla insan alışveriş yapmak için mobil cihazlarını kullandığı için mobil uyumludur.
  • Fotoğraflar gibi dijital ürünler için teslimat ve/veya indirme işlevi sunar.

WordPress tabanlı sitelerde fotoğraflarınızı satmak için sitenize çeşitli eklentiler yükleyebilirsiniz. Ancak WordPress yeni başlayanlar için biraz karmaşık gelebilir. Bu nedenle bir e-ticaret sitesi kurulumunu kolaylaştıran ve dünyanın en popüler açık kaynaklı e-ticaret çözümü olan WooCommerce ile entegre olan GoDaddy WordPress E-ticaret Hosting planını deneyebilirsiniz.

fotoğraf satmak woocommerce

İlgili yazı: GoDaddy, WooCommerce tarafından desteklenen yeni WordPress E-ticaret Hosting planını sunuyor 

3. Tasarlayın

Temel özellikleri ayarladıktan sonra sıra e-ticaret sitenizi tasarlamaya geliyor. Başlamanıza yardımcı olmak için sitenizde bulundurmanız gereken bazı bölümleri derledik:

  • Fotoğrafçılığınızdan ve kim olduğunuzdan bahseden bir “hakkında” bölümü.
  • Müşterilerin sizinle iletişim kurabilmeleri için bir yol. (Dilerseniz e-posta adresinizi ya da telefon numaranızı açıkça belirtebilir ya da bir iletişim formu kullanmayı seçebilirsiniz.)
  • Özel fotoğraf çekimi hizmeti sunuyorsanız, bu sürecin nasıl işlediğini ve insanların sizi nasıl işe alabileceklerini anlatan bir bölüm.
  • Web sitenizi yalnızca stok fotoğraf almak için kullanmak isteyen kişilere yönelik, görsellerinizi nasıl indirebileceklerini açıkça anlatan talimatlar.
  • Ürünlerle dolu bir online mağaza (yani satılık görsellerinizin küçük resimlerinin olduğu bir online mağaza).

4. Tanıtın

Konu internette fotoğraf satmak olduğunda işin belki de en zor kısmı burası… Online mağazanızı açtığınızda insanları bundan haberdar etmeniz ve web sitenize gelmelerini sağlamanız gerekiyor. Peki, bunu nasıl yapacaksınız? Pazarlama aşaması için de seçenekleriniz var:

  • Daha önce bahsettiğimiz stok görsel sitelerindeki profillerinize web sitenizin adresini ekleyebilirsiniz. Bazıları kendinize ait bir profil oluşturmanıza ve web sitenize bağlantı vermenize ya da en azından web sitenizin ismini yazabilmenize olanak tanıyor.
  • Web sitenizdeki metinlerde zengin anahtar kelimeler bulunduğundan ve temel SEO prensiplerini izlediğinizden emin olun.
  • Harika görsellerinizi ve mağazanızla ilgili bilgileri sosyal medyada paylaşıp web sitenize bağlantı verin.
  • Arkadaşlarınıza ve ailenize e-posta gönderip yeni mağazanızı açtığınızı duyurun. Onlardan da bu mesajı paylaşmalarını isteyin. Sadece bu bile erişiminizi oldukça artırabilir.
  • Müşteri çekmek için ücretli reklam kampanyaları yapmayı da düşünebilirsiniz.

5. Geliştirin

Satış yapın, pazarlamaya devam edin, daha fazla fotoğraf çekin ve daha fazla satış yapın… ve aldığınız sonuçlara göre bu döngüyü geliştirerek tekrarlayın. İnternette fotoğraf satmak için yapmanız gereken en önemli şey bu temel adımları tutarlı bir şekilde tekrar etmek.

İşte size yardımcı olabilecek ek kaynaklar:

  • Web sitenizde ölçümleme yapmak ve pazarlama çalışmalarınızın sonuçlarını karşılaştırmak için WordPress web sitenize nasıl Google Analytics kodu ekleyebileceğinizi öğrenin.
  • Arama motoru reklamları ile erişiminizi artırın.
  • E-ticaret sitesi kurmanıza yardımcı olacak bir rehber.

İnternette fotoğraf satmak üzerine son sözler

Yeni başlayanlar için fotoğraflarınızı internette satmak göz korkutucu gelebilir. Bu yazıdaki ipuçlarını uygulamak, biraz çalışma, çok fazla yaratıcılık ve biraz da şansla kısa sürede fotoğraflarınızı satmaya başlamanıza yardımcı olabilir.

Kullanılan Ürünler

Alan AdlarıDaha fazla bilgi edinin