GenelKategori

İnternette freelance yapılabilecek işler nelerdir?

Okuma süresi: 26 dk
Adem Asha

Günümüz dünyasında tam zamanlı bir işte çalışmak, sabahtan akşama dek aynı masada oturup size verilen işleri yapmak herkese göre olmayabilir. Oysa freelance (serbest) çalışmak, size hem çalışma saatlerinizi hem de yapacağınız işleri seçme özgürlüğü sunuyor. Genellikle evden veya kafelerden çalışan freelancer’lar, düzenli olarak çalıştıklarında tam zamanlı çalışanlar kadar, hatta daha fazla, para kazanabiliyor. Öte yandan, öğrencilerin ve tam zamanlı bir işte çalışacak vakti olmayan kişilerin de freelance çalışarak ek gelir elde etme şansı var. ABD’deki işgücünün yaklaşık üçte birini freelance çalışanlar oluşturuyor. Türkiye’de de henüz bu seviyede olmasa da freelance yapılabilecek işler ve freelance çalışanlar için hatırı sayılır bir talep var.

2017 itibariyle Türkiye’de 1,3 milyon olan freelance çalışanların sayısının 2023’te 8 milyona çıkacağı öngörülüyor.

Bu yazımızda hem internet üzerinden yapabileceğiniz bazı freelance işleri anlattık hem de freelance iş bulabileceğiniz siteleri sıraladık.

Kimler freelance çalışabilir?

Aslında herkes freelance çalışabilir ama hangi alanda olursa olsun başarılı bir freelancer olmanın ön koşulları var. Amaç internetten iyi bir kazanç elde etmek olduğuna göre disiplinli olmalı ve teslim tarihlerine daima uymalısınız. Aksi halde müşterilerinizin bırakacağı olumsuz puanlar ve yorumlar siz kısa sürede iş bulamaz hale getirebilir. Yüksek puanlı, çalışkan freelancer’lar ise daha rahat iş bulur.

Genel amaçlı freelance siteleri

Bu noktada "nasıl freelance iş bulunur?" diye soruyor olabilirsiniz. Bireysel freelance iş bulmak konusunda zorlanırsanız, freelance çalışanlarla müşterileri buluşturmayı amaçlayan birçok platform var. Aşağıdaki platformlarda yazılım geliştirme, tasarım, video ve ses, yazarlık, satış ve pazarlama, asistanlık, veri analizi, reklam gibi pek çok alanda binlerce ilan bulabilirsiniz.

Bu siteleri dikkatle incelerseniz, daha önce aklınıza gelmeyen ama size uygun olabilecek freelance yapılabilecek işler ile karşılaşabilirsiniz. Ayrıca piyasada ne tür işlerin talep gördüğünü, freelance çalışanların kendilerini nasıl tanıttıklarını da daha iyi anlayabilirsiniz.

Yabancı diliniz varsa daha fazla iş olanağına ve müşteriyle ulaşmak için aşağıdaki İngilizce siteleri de incelemenizi öneririz.

Freelance yapılabilecek işler nelerdir?

Freelance iş bulabileceğiniz sitelerden de bahsettiğimize göre sıra şimdi işlerin kendisine geldi. Yani, nedir bu freelance yapılabilecek işler? Sizin için en çok talep gören işlerden oluşan 10 maddelik bir liste hazırladık. Tabii ki yapacağınız işleri yaratıcılığınız, yetenekleriniz ve çevrenizdeki imkanlara göre belirleyip artırabilirsiniz. İşte freelance yapılabilecek işler:

  1. Yazarlık ve editörlük
  2. Fotoğrafçılık
  3. Özel ders vermek
  4. Görsel tasarım
  5. Danışmanlık
  6. Sanal asistanlık
  7. Çeviri
  8. Sosyal medya yönetimi
  9. Programlama/bilişim uzmanlığı
  10. Oyun oynama
  11. Dropshipping(Stoksuz satış)
  12. Bir e-ticaret mağazası geliştirin.
  13. Podcast'ler üretin.
  14. Niş web siteleri oluşturun.
  15. Web sitelerini yenileyin ve güncelleyin.
  16. El yapımı ürünler satın.
  17. Bir YouTube kanalı oluşturun.
  18. Hayalet yazma hizmetleri sağlayın.
  19. Seslendirme çalışması yapın.
  20. 3D baskılı ürünler satın.
  21. Abonelik kutusu hizmetini düzenleyin.
  22. Alan adları alın ve satın.
  23. Muhasebe hizmetleri sağlayın.
  24. Seyahat planlama hizmetleri sunun.
  25. CV veya özgeçmiş yazarlığı yapın.
  26. Teknik destek hizmetlerinde çalışın.
  27. Çevrimiçi topluluk yönetimini çalıştırın.

Şimdi hepsine daha ayrıntılı bakacağız. Hadi başlayalım.

1. Yazarlık ve editörlük

Özgün ve kaliteli içeriğe her web sitesinin, her firmanın ihtiyacı var. Google gibi arama motorları, kaliteli yazılarla dolu ve sıklıkla güncellenen siteleri daha üst sıralara çıkarıyor. Ancak her site sahibinin içerik üretecek yeteneği veya zamanı olmayabiliyor. İşte bu durumda freelance yazarlar (bir diğer deyişle “içerik üreticileri”) devreye giriyor.

Freelance yazarların en çok karşılaşacağı işler, müşterinin seçeceği konularda blog yazıları ve makaleler yazmak. Genellikle 100-1000 kelime arasında ve “SEO uyumlu” yazılar yazmanız talep edilecek. Bunun dışında dergi makalesi, teknik doküman, haber sitelerine düzenli haber yazma gibi işlerle karşılaşabilirsiniz.

Şüphesiz ki freelance yazarlık yapmak için dil becerilerinizin gelişmiş olması gerekiyor. Ayrıca çoğu müşteri, önceki yazılarınızdan örnekler görmek isteyecektir. Kişisel bir siteniz veya blogunuz, farklı yerlerde yayımlanmış yazılarınız varsa onları derleyerek müşterilerinize sunabilirsiniz. Yazarlık deneyiminiz yoksa ama bir yerden başlamak istiyorsanız, ilgilendiğiniz bir konuyla ilgili blog kurmak çok iyi bir fikir. Yazarlık işlerine başvururken blogunuzu örnek olarak gösterebilirsiniz.

Freelance yazarlık işleri bulabileceğiniz siteler:

2. Fotoğrafçılık

Bu yazımızda hem internet üzerinden freelance yapılabilecek işler nelerdir sorusunun cevabını verdik hem de freelance iş bulabileceğiniz siteleri sıraladık.

Profesyonel bir fotoğraf makineniz varsa ve gözünüze güveniyorsanız fotoğrafçılığa başlayabilirsiniz. Fotoğraf çekerek para kazanmanın iki yolu var: İlki, müşterinizin talep ettiği fotoğrafları çekeceğiniz freelance fotoğrafçılık (düğün fotoğrafları, ürün fotoğrafları, mekân çekimi vb.). Freelance iş sitelerine kendi ilanınızı vererek ve mevcut iş ilanlarını takip ederek bu gibi işleri yakalayabilirsiniz.

İkinci yol ise stok fotoğrafçılığı. Bu durumda doğrudan bir müşteriyle çalışmıyorsunuz. Çektiğiniz profesyonel fotoğrafları stok görsel sitelerine yüklüyorsunuz. Tasarımcılar; web sitelerinde, dergilerde, kitaplarda, afişlerde vb. kullanmak istedikleri fotoğrafları bu sitelerden satın alıyor. Sizin fotoğrafınız satıldığında siz de komisyon alıyorsunuz. Stok fotoğrafçılığı, stratejik düşünmenizi gerektiren bir iş. Sokakta rastgele çektiğiniz fotoğrafları değil de “göz damlası damlatan insan”, “su içen sporcu”, “meyve tabağı” gibi tasarımcıların ihtiyaçlarını karşılayacak fotoğraflar çekmelisiniz. Stok fotoğrafçılığı bir pasif gelir kaynağıdır: Yani fotoğraflarınızı bir kez yükledikten sonra sürekli olarak para kazanabilirsiniz.

Freelance fotoğrafçılık işleri bulabileceğiniz siteler:

3. Özel ders

İlkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine online özel ders verebilirsiniz. inekle.com’a kaydolan üniversite öğrencileri, internet üzerinden canlı özel ders vererek ve öğrencilerin takıldığı test sorularını birlikte çözerek gelir elde edebiliyor.

Aslına bakılırsa online özel derslerin çok büyük bir kısmı yabancı dil üzerine. Örneğin Preply’de anadili İngilizce olan kişiler, İngilizce öğrenen yabancılarla konuşma alıştırması yaparak iyi gelir elde edebiliyor. Aynı yöntemle Türkçe öğretmek de mümkün ama Türkçe derslerine pek talep olmadığını şimdiden söyleyelim. Armut'ta da çeşitli alanlarda özel ders veren eğitimcilerle iletişime geçmek mümkün.

Bir diğer alternatif, herhangi bir konuda online özel ders vereceğiniz öğrencileri kendiniz bularak (sosyal medya üzerinden, blogunuzdan vb.) derslerinizi Zoom veya Skype üzerinden vermeniz.

4. Görsel tasarım

Grafik tasarımı, basılı iş tasarımı, görsel düzenleme gibi işleri yapmak için Photoshop, Illustrator, InDesign gibi programlardan birinde veya birkaçında uzmanlaşmış olmalısınız.

Freelance tasarımcılar; logo, kurumsal kimlik, broşür ve katalog, afiş, reklam, banner tasarımı, fotoğraf düzenleme gibi işleri internette kolayca bulabilirler.

Kendinizi öne çıkararak daha fazla iş alabilmek için etkili bir portfolyonuz olmalı. Daha önce yaptığınız çalışmaları Behance gibi bir siteye yükleyerek sergileyebilir, hatta mümkünse kişisel bir web sitesi kurarak işlerinizi gösterebilirsiniz.

Küçük işler alarak başlayacağınız kariyeriniz, müşterilerinizin sizi başkalarına tavsiye etmesi ve olumlu yorumlar yazması sayesinde yükselişe geçebilir.

Freelance tasarım işleri bulabileceğiniz siteler:

5. Danışmanlık

Kendi alanınızda uzman veya başarılı biri olarak mı görülüyorsunuz? Sık sık sizden bilgi, fikir ve tavsiye almak isteyenler mi oluyor? Eksperin; iş hayatı, finans, teknoloji, pazarlama, hukuk, tasarım, otomotiv, yayıncılık gibi alanlarda telefonla danışmanlık verebileceğiniz bir platform. Siteye uzman olarak kaydolup dakikalık görüşme ücretinizi belirleyebilirsiniz.

6. Sanal asistanlık

Freelance yapılabilecek işler arasında olan sanal asistanlık, evinizden çalıştığınız bir sekreterlik veya yönetici asistanlığı işi gibi düşünülebilir. Her şirketin veya iş insanının bütün gün ofiste duracak bir yardımcıya ihtiyacı olmayabilir. İhtiyaç halinde ulaşabilecekleri, belli başlı işleri düzene sokabilecek bir sanal asistan onlar için yeterlidir.

Sanal asistanın belli başlı görevleri; randevuları yönetme, e-postaları takip etme, çeşitli yazışmalar yapma, seyahat planlama, dosya arşivleme/sınıflandırma, internette araştırma yapma, veri girişi, telefonlara bakma gibi işler olabiliyor. Gelişen teknoloji sayesinde bu işlerin çoğu zaten internet üzerinden yapılıyor.

Tahmin edebileceğiniz üzere, sanal asistanlık için iletişim becerilerinizin güçlü olması şart. Office yazılımlarını temel düzeyde bilmeniz de gerekli. Bunun dışında bir teknik bilgi gerekmiyor.

Türkiye’de sanal asistanlık henüz yeterince yaygınlaşmadığından iş olanakları şimdilik kısıtlı, ama talebin giderek artacağını görmek zor değil.

Sanal asistanlık işleri bulabileceğiniz siteler:

7. Çeviri

Türkiye’nin yabancı dil öğretiminde pek başarılı olamadığı maalesef bilinen bir gerçek. O yüzden de çeviri ihtiyacı epey fazla. İyi derecede bildiğiniz bir yabancı dil varsa freelance çeviri yapmayı düşünebilirsiniz. Çeviri yapmak için profesyonel bir çevirmen olmanız şart değil ama unutmayın ki herkes çeviri yapamaz: Hem kaynak dilin hem de Türkçenin inceliklerine hâkim olmanız, yazma becerinizin olması, aynı zamanda çeviri yapacağınız konuyla ilgili bilgili olmanız gerekiyor.

Karşılaşacağınız işler arasında web siteleri için kısa makaleler ve blog yazıları, kurumsal web sitesi içerikleri, akademik metinler, yazılım ve mobil uygulama çevirileri olabilir.

Büyük çeviri projelerinde SDL Trados, Wordfast, OmegaT gibi bazı CAT (bilgisayar destekli çeviri) yazılımlarını kullanmanız istenebilir. Çeviri alanında ilerleyecekseniz bu yazılımları öğrenmenizde fayda var.

Freelance çeviri işi bulabileceğiniz siteler:

8. Sosyal medya yönetimi

Markaların Instagram, Facebook, Twitter, LinkedIn gibi sosyal ağlardaki hesaplarını yönetmek başlı başına bir iştir.

Freelance yapılabilecek işler arasında olan sosyal medya yönetimi birçok iş kaleminden oluşur: sosyal medya hesaplarının açılması, içeriklerin hazırlanması ve görsellerin tasarlanması, belirlenen tarih ve saatlerde paylaşılması, yorumların takip edilmesi, gereken yorumların yanıtlanması veya müşteriye iletilmesi, son olarak da etkileşimlerin müşteriye raporlanması. Bir markanın veya işletmenin kurumsal sosyal medya hesaplarını yönetmekle ilgileniyorsanız, müşteriniz bunların bir kısmını veya tamamını talep edebilir. Anlayacağınız üzere, bu işin hakkını vermek için yalnızca sosyal medyayı iyi kullanmak yeterli değil. İletişim becerileriniz güçlü olmalı, gerekiyorsa tasarım yapabilmelisiniz, sosyal medya yönetim ve raporlama araçlarına hâkim olmalısınız.

İşin tasarım kısmı için Graphicriver ve Canva’da bulacağınız sosyal medya şablonları hayatınızı kolaylaştırabilir. Buffer, Hootsuite, TweetDeck, Later gibi sosyal medya yönetim ve raporlama araçlarından haberdar değilseniz onları da öğrenmeniz gerekebilir.

Bu alanda ilerlemek istiyorsanız Google’ın ücretsiz ve sertifikalı Dijital Pazarlamanın Temelleri kursuna da katılmanızı öneririz.

Freelance sosyal medya yönetim işleri bulabileceğiniz siteler:

9. Programlama / bilişim uzmanlığı

Evden çalışmayı tercih eden yazılım geliştiriciler ve bilişim uzmanları (ağ yöneticisi, veritabanı yöneticisi, siber güvenlik uzmanı vb.) için iş olanakları oldukça fazla. Bildiğiniz programlama dillerine ve deneyim düzeyinize göre irili ufaklı birçok projeye katılabilirsiniz. Yabancı diliniz varsa seçenekleriniz daha da fazla.

10. Oyun oynama

freelance yapılabilecek işler oyun konsolu

Belki annelerimiz oyun oynamayı hiçbir zaman gerçek bir meslek olarak görmeyecek ama profesyonel oyuncuların para kazanması artık kimseyi şaşırtmıyor. Freelance yapılabilecek işler arasında olan oyun oynayarak para kazanmanın iki temel yolu var.

  • Profesyonel oyuncular, eSpor turnuvalarına katılarak milyon dolarları bulan büyük ödüller kazanabiliyor. Ayrıca eSpor takımlarına kabul edilen oyuncular maaş alabiliyor, sponsorluk anlaşmaları yapabiliyor. Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray’ın bile resmî eSpor takımları var. Türkiye’de eSporlar büyük ilgi görse de şimdilik düzenli olarak yalnızca League of Legends turnuvaları yapılıyor.
  • Twitch ve YouTube yayıncıları, oyun oynarken internet üzerinden yayın yapıyorlar. Ama bu kez mesele “çok iyi oyun oynamak” değil, oyunu eğlenceli bir dille anlatmak ve izleyicilerle keyifli bir iletişim kurmak. Başarılı yayıncılar Twitch üzerinden kanal üyelikleri ve “bahşiş” toplayarak veya YouTube kanallarına reklam alarak para kazanabiliyor.

11. Dropshipping (stoksuz ürün satışı)

Dropshipping, kendi envanterinizi yönetmek zorunda kalmadan e-ticarete başlamanın harika bir yoludur.

Dropshipper'lar, stok tutmadan veya nakliye sürecini gerçekleştirmeden ürün satan bir çevrimiçi mağaza işletir. Kendi adlarına siparişleri yerine getiren tedarikçilerle ortaklık kurarak stoksuz satış yapanın pazarlama ve müşteri hizmetlerine odaklanmasını sağlarlar.

Stoksuz ürürn satışı için gerekli beceriler; Kârlı bir pazar segmenti belirleme becerisi. Güçlü bir pazarlama planı oluşturun. Kaynak güvenilir tedarikçiler. Sağlam müşteri hizmetleri sağlayın.

12. Bir e-ticaret mağazası geliştirin

Freelance-yapilabilecek-isler-e-ticaret-magzasi

Stoksuz satış yerine kendi ürünlerinizi satmayı tercih ediyorsanız, bir sonraki mantıklı adım kendi e-ticaret mağazanızı açmak olacaktır.

E-ticaret mağazası operatörlerinin çevrimiçi platformlarını etkili bir şekilde yönetmesi, ürün envanterini yönetmesi ve sorunsuz bir müşteri deneyimi sağlaması gerekir. Ek olarak, satışları artırmak, müşteri sadakati oluşturmak ve güçlü bir çevrimiçi varlığı sürdürmek için stratejik pazarlama ve müşteri hizmetleri çabaları uygulamalıdırlar.

Gerekli beceriler: Mağazalarını tanıtmak için SEO, e-posta kampanyaları ve sosyal medya dahil olmak üzere dijital pazarlama konusunda yetenekli. Web tasarım ve geliştirme becerileri. Kârlı ürünleri belirlemek ve doğru stok seviyelerini korumak için ürün araştırması ve envanter yönetimi yapma becerisi.

GoDaddy Wordpress E-Ticaret Hosting ile daha uygun fiyata daha fazla mağza oluşturun

13. Podcast'ler üretin

Evden yapılabilecek işler arasından podcast'ler; genellikle belirli konulara veya temalara odaklanarak, hikaye anlatımı, röportajlar veya tartışmalar yoluyla dinleyicilerin ilgisini çekerek epizodik dijital ses içeriği oluşturur ve dağıtır. Ayrıca, podcast'lerini kaydetme, düzenleme ve tanıtmanın, bir izleyici kitlesi oluşturmanın ve dinleyicileri arasında bir topluluk duygusu geliştirmenin teknik yönlerini yönetirler. Podcast üretebilmek için gerekli beceriler: Güçlü iletişim ve hikaye anlatma becerileri. Etkileyici içerik aracılığıyla izleyicileriyle etkileşim kurma ve bağlantı kurma yeteneği. Ses kayıt, düzenleme ve yayınlama yazılımlarında teknik yeterliliğe sahip olmalıdır. Podcast'lerini tanıtmak için pazarlama becerileri. Tek ihtiyacınız; Kaliteli mikrofon, kulaklık, kayıt yazılımı, kamera (video çekiyorsa), bilgisayar ve güçlü internet bağlantısı.

14. Niş web siteleri oluşturun

freelance-yapilabilecek-isler-Nis-web-sitesi

Niş web siteleri, belirli bir ilgi alanına odaklanarak büyük bir pazarın küçük bir bölümüne hitap etmeyi amaçlayan web siteleridir. Bir niş web sitesi geliştiricisi, belirli bir konuya ortak ilgi duyan belirli bir kitleyi hedefleyen web siteleri tasarlar ve oluşturur. Sitenin düzeninin ve özelliklerinin niş pazarın benzersiz ihtiyaç ve tercihlerine etkili bir şekilde hitap etmesini sağlayarak kullanıcı dostu ve ilgi çekici içerik oluştururlar. Niş genellikle sizin ilgi alanınıza bağlıdır ancak başarılı olabilecek Niş web siteleri fikirleri; spor web sitesi, güzellik web siteleri, diyetisyenlik ve sağlık web siteleri

15. Web sitelerini yenileyin ve güncelleyin

İnternet uzun süredir var ve eski web teknolojileri hızla güncelliğini yitiriyor. Web yeniden tasarım hizmetleri sunmak, değerli bir çevrimiçi iş fikridir. Bu iş önceki listeye benzer, ancak web sitesi güncelleme hizmetleri sağlayan birinin iyileştirme veya modernizasyon gerektiren alanları belirlemek için mevcut sitenin düzenini, kullanıcı arayüzünü ve genel tasarımını değerlendirmesi gerekecektir. Ardından, en son web tasarım trendlerine uyan ve web sitesi sahibinin veya işletmenin belirli amaç ve hedeflerini karşılayan yenilenmiş bir tasarım oluşturacak ve uygulayacaklar. Gereken beceriler: Güçlü web geliştirme becerileri. Modern kullanıcı deneyimi ve arayüz tasarımı konusunda keskin anlayış. Modern web tasarım standartlarını web sitesi sahibinin ihtiyaçları ile birleştirme becerisi. Eski içeriğin güncel standartlara nasıl getirileceğine dair ayrıntılı bilgi.

16. El yapımı ürünler satın

Sanat ve zanaat sizin için güçlü bir alansa, el sanatlarınızı çevrimiçi olarak satmak, fazladan para kazanmanın iyi bir yolu olabilir. Bir zanaatkar, sanatsal becerilerini ve çeşitli malzemeleri kullanarak mücevher, giysi, ev dekorasyonu veya sanat eseri gibi el yapımı ürünler yaratır. Bu benzersiz ürünleri çevrimiçi mağazalar ve zanaat fuarları gibi çeşitli kanallar aracılığıyla satarak geçimlerini sağlıyorlar. Gerekli beceriler: Fotoğrafçılık, arama motoru optimizasyonu (SEO) ve sosyal medya yönetimi dahil olmak üzere güçlü dijital pazarlama becerileri. Kaliteli müşteri hizmetleri. Web tasarımı veya Trendyol, hepsiburada veya Instagram Shopping gibi pazar platformlarına aşinalık becerileri.

17. Bir YouTube kanalı oluşturun

freelance-yapilabilecek-isler-youtube-kanali-acmak

YouTube, kullanıcıların eğlence ve eğitim videolarından müzik ve canlı yayınlara kadar kullanıcı tarafından oluşturulan çok çeşitli içeriği yüklemesine, görüntülemesine, derecelendirmesine, paylaşmasına ve bunlar hakkında yorum yapmasına olanak tanıyan popüler bir video paylaşım platformudur. Bir YouTube içerik oluşturucusu, genellikle belirli konulara, ilgi alanlarına veya nişlere odaklanarak YouTube platformunda video içeriği üretir, düzenler ve yükler. YouTuber'lar, abone tabanlarını büyütmeyi, görüntülemeleri artırmayı ve reklamlar, sponsorluklar veya ticari satış yoluyla potansiyel olarak gelir elde etmeyi amaçlar. YouTube içerik oluşturucusu olabilmek için; hedef kitlelerinde yankı uyandıran ilgi çekici, ilişkilendirilebilir içerik oluşturmak için güçlü hikaye anlatımı ve iletişim becerileri. Sağlam video düzenleme ve prodüksiyon becerilerine sahip olmak gerekir ayrıca kanallarını tanıtmak ve izleyicilerini artırmak için sosyal medya ve dijital pazarlama stratejileri hakkında keskin bir anlayışa ihtiyaç duyacaksınız.

18. Hayalet yazma hizmetleri sağlayın

Kendi kendine yayıncılığın popülaritesi artıyor ve bununla birlikte yetenekli hayalet yazarlara olan talep de arttı. Hayalet yazarlar, genellikle çalışmaları için kamu kredisi almadan başka bir kişi adına yazılı içerik (makaleler, kitaplar, konuşmalar vb.) oluşturur. Nihai ürünün istenen tonu ve mesajı yansıtmasını sağlamak için müşterilerle yakın işbirliği yaparlar. Gereken beceriler: Kusursuz yazma becerileri, güçlü gramer, noktalama işaretleri ve hikaye anlatma becerileri. Müşterinin sesini doğru bir şekilde iletmek için farklı yazı stillerine ve tonlarına uyum sağlama becerisi. Mükemmel araştırma becerileri.

19. seslendirme çalışması yapmak

Oyunculuk geçmişi güçlü olanlar için seslendirme işi ve seslendirme işi sağlam bir iş seçeneği olmaya devam ediyor. Seslendirme sanatçıları, reklamlar, filmler, video oyunları ve animasyonlar gibi çeşitli medya projeleri için sözlü anlatım veya karakter sesleri sağlar. Duyguları ve kişiliği bir senaryoya aktarmak için ses yeteneklerini ve oyunculuk becerilerini kullanırlar. Gereken beceriler: Olağanüstü ses kontrolü ve perde, ton ve aksanı değiştirmek için çok yönlülük. Güçlü oyunculuk becerileri. İyi dile getirme. Komut dosyalarını yorumlama ve yön alma becerisi.

20. 3D baskılı ürünler satın

3D yazıcılar, sahiplerinin özel 3 boyutlu ürünler oluşturmasına olanak tanıyarak, halka giderek daha fazla erişilebilir hale geliyor. Bir 3B yazıcı ustası, 3B modelleme yazılımı ve bir 3B yazıcı kullanarak figürinler, heykeller veya işlevsel öğeler gibi benzersiz nesneler tasarlar ve oluşturur. Kreasyonlarını çevrimiçi olarak veya zanaat fuarlarında satabilirler veya kişiselleştirilmiş tasarımlar ve ürünler arayan müşterilere özel 3D baskı hizmetleri sağlayabilirler. Gereken beceriler: Dijital dosyaları baskıya hazırlamak ve tasarlamak için 3D modelleme yazılımında uzmanlık. 3D yazıcı işletimi, bakımı ve malzemeleri hakkında kapsamlı bilgi. Pazarlama ve müşteri hizmetleri dahil olmak üzere güçlü girişimcilik becerileri. Gerekli ekipman: Kaliteli 3D yazıcı, 3D modelleme yazılımı, baskı malzemeleri, POS sistemi (ticaret fuarlarında satılıyorsa) ve bir bilgisayar.

21. Abonelik kutusu hizmetini düzeneleyin

Abonelik kutusu hizmetleri son yıllarda gelişti ve erişimlerini giderek daha niş pazarlara doğru genişletiyor. Abonelik kutusu hizmeti oluşturmak, belirli bir nişe göre uyarlanmış benzersiz, yüksek kaliteli ürünleri dikkatli bir şekilde seçmeyi ve tedarik etmeyi ve marka kimliğinizi yansıtan çekici ve işlevsel bir ambalaj tasarlamayı içerir. Ek olarak, güçlü bir pazarlama stratejisi geliştirmeniz, envanteri ve lojistiği yönetmeniz, fiyatlandırma ve faturalandırma yapıları oluşturmanız ve abone memnuniyetini ve elde tutmayı sürdürmek için mükemmel müşteri hizmetleri sağlamanız gerekir. Gereken beceriler: Ürün kalitesini ve kaynak bulmayı denetlemek için proje yönetimi ve organizasyon becerileri. Çekici kutuları düzenlemek için yaratıcı ve stratejik düşünme becerileri. Bağlılığı artırmak ve abone memnuniyetini sağlamak için mükemmel müşteri hizmeti ve ilişki kurma becerileri. Gerekli ekipman: Bir bilgisayar ve güvenilir bir internet bağlantısı.

Abonelik kutusu hizmetinizin bir web sitesine ihtiyacı olacaktır. GoDaddy Hazır Web Sitesi hizmetini kullanarak bir web sitesi oluşturun.

22. Alan adları satın alma ve satma

Bu özel alana aşina değilseniz, alan adı çevirme veya alan adı ticareti olarak da bilinen alan adı yatırımı, alan adlarını elde tutmak veya değerlerini artırmak için satın alma ve daha sonra bunları karla satma uygulamasıdır.

Bir alan yatırımcısı, potansiyel olarak değerli alan adlarını stratejik olarak tanımlar ve kaydeder; trendlere, anahtar kelimelere veya endüstri alaka düzeyine dayalı olarak bu web adreslerine yönelik gelecekteki talebi tahmin eder. Daha sonra alan adlarını ellerinde tutarlar veya geliştirirler ve sonunda bunları ilgili taraflara daha yüksek bir fiyata satarak alan adlarının artan değerinden kar elde ederler.

Alan adlarına yatırım yapmak için GoDaddy’nin hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.

Gereken beceriler: Değerli ve potansiyel olarak kârlı alan adlarını belirlemek için üstün analitik beceriler. Bu alan adlarını mümkün olan en iyi fiyata satmak veya kiralamak için mükemmel müzakere ve pazarlama yetenekleri. Bilgiye dayalı kararlar almak ve yatırım getirilerini en üst düzeye çıkarmak için dijital ortamdaki pazar trendlerini ve tüketici davranışlarını derinlemesine anlayın.

23. Muhasebe hizmetleri sağlamak

freelance yapılabilecek işler muhasebe

Meslek olarak bir muhasebeci misiniz ve kendi işinizin patronu olmak mı istiyorsunuz? Serbest muhasebe çok uygun olurdu.

Serbest çalışan bir muhasebeci, tek bir işverene veya şirkete bağlı olmaksızın, bireysel veya sözleşmeli olarak müşterilere profesyonel muhasebe hizmetleri sağlar. Sorumlulukları, işletmelerin ve bireylerin doğru mali kayıtları tutmasına ve bilinçli mali kararlar almasına olanak tanıyan mali raporlama, vergi hazırlığı, defter tutma ve mali analizi içerebilir.

Gereken beceriler: Mali kayıtları doğru bir şekilde sürdürmek ve analiz etmek için örnek analitik ve organizasyon becerileri. Muhasebe ilkeleri, vergi düzenlemeleri ve finansal yönetimin anlaşılması. Müşterilere finansal bilgileri ve tavsiyeleri etkin bir şekilde iletmek ve farklı iş ve endüstrilerin değişen ihtiyaçlarına uyum sağlamak için mükemmel iletişim ve kişilerarası beceriler. EBM lisansı da büyük olasılıkla gerekli olacaktır.

24. Seyahat planlama hizmetleri sunun

2023'te seyahat patlama yaşıyor ve daha fazla seyahat planlayıcısı bir zorunluluk. Deneyimli bir gezginseniz, neden seyahat planlama hizmetleri sunmuyorsunuz?

Seyahat acenteleri veya seyahat danışmanları olarak da bilinen seyahat planlayıcıları, müşterilere seyahatlerinin ulaşım, konaklama ve etkinlikler dahil olmak üzere çeşitli yönlerini planlama, organize etme ve rezerve etme konusunda yardımcı olur. Kişiselleştirilmiş güzergahlar oluşturmak, seyahat tavsiyeleri sağlamak ve müşterileri için sorunsuz ve keyifli bir seyahat deneyimi sağlamak için seyahat endüstrisindeki uzmanlıklarını ve destinasyon bilgisini kullanırlar.

Gereken beceriler: Birden çok müşteriyi ve rezervasyonu aynı anda yönetmek için organizasyonel ve çoklu görev becerileri. Tüm yolculuk bileşenlerinin doğru ve verimli bir şekilde düzenlendiğinden emin olmak için ayrıntılara gösterilen büyük özen. Müşterilerle ilişki kurmak, seyahat tercihlerini anlamak ve ilgili bilgi ve tavsiyeleri etkili bir şekilde iletmek için olağanüstü kişilerarası ve iletişim becerileri.

24. CV veya öz geçmiş yazarlığı yapın

Ekonomi bu yıl değişmeye devam ederken, özgeçmiş inceleme hizmetleri yüksek talep görüyor ve muhtemelen uzun bir süre bu şekilde kalacak.

Serbest çalışan bir özgeçmiş yazarı, müşterilerin becerilerini ve başarılarını çekici bir şekilde etkili bir şekilde sergilemeleri için özgeçmiş hazırlama, düzenleme ve optimize etme konusunda uzmanlaşmıştır. Kariyer hedeflerini anlamak, özgeçmişlerini belirli sektörler veya iş fırsatları için uyarlamak ve iş görüşmelerini garanti altına alma olasılığını artırmak için özgeçmiş yazma ve biçimlendirme için en iyi uygulamalar hakkında rehberlik sağlamak için müşterilerle yakın bir şekilde çalışırlar.

Gereken beceriler: Bir müşterinin profesyonel geçmişini doğru ve yaratıcı bir şekilde sunmak için güçlü yazma ve düzenleme becerileri. Özgeçmişin sektör beklentileriyle uyumlu olmasını sağlamak için mevcut işe alım eğilimleri ve işe alma uygulamaları hakkında derinlemesine bilgi. Müşterilerle etkili bir şekilde işbirliği yapmak, ilgili bilgileri toplamak ve özgeçmiş geliştirme süreci boyunca yapıcı geri bildirim sağlamak için mükemmel iletişim ve kişilerarası beceriler.

25. Teknik destek hizmetlerinde çalışın

Teknoloji büyümeye ve gelişmeye devam ettiği sürece teknik desteğe ihtiyaç duyulacaktır.

Serbest çalışan teknik destek uzmanları, donanım, yazılım veya ağ sistemlerinde sorun yaşayan müşteriler için uzaktan yardım ve sorun giderme hizmetleri sağlar. Teknik sorunları tanılar ve çözerler, en iyi uygulamalar hakkında rehberlik sunarlar ve ayrıca optimum performans ve kullanıcı memnuniyetini sağlamak için sistem bakımı, güncellemeler ve yapılandırmalarda yardımcı olabilirler.

Gereken beceriler: Çeşitli donanım, yazılım ve ağ sistemlerine ilişkin derinlemesine bilginin yanı sıra çok çeşitli teknik sorunları verimli bir şekilde tanılamak ve çözmek için gelişmiş problem çözme ve analitik beceriler. Müşterilerle etkili bir şekilde etkileşim kurmak, karmaşık teknik kavramları meslekten olmayanların terimleriyle açıklamak ve net rehberlik ve destek sağlamak için güçlü iletişim ve müşteri hizmetleri becerileri

26. Çevrimiçi topluluk yönetimini çalıştırın

Freelance yapılabilecek işler listesinin son maddesine geldik, dışa dönükseniz ve konularda birden çok bakış açısını dinlemekten keyif alıyorsanız, bir topluluk yöneticisi rolü sizin için uygun olabilir.

Bir çevrimiçi topluluk yöneticisi, bir marka, kuruluş veya müşteri adına bir çevrimiçi topluluğu denetlemekten, bunlarla etkileşim kurmaktan ve büyütmekten sorumludur. Görevleri genellikle uzaktan çalışırken içerik oluşturmak ve düzenlemek, tartışmaları yönetmek, topluluk üyelerinin sorularına ve endişelerine yanıt vermek, topluluk duyarlılığını izlemek ve pozitif ve aktif bir topluluk ortamını teşvik etmek için stratejiler uygulamaktır.

Gereken beceriler: Çeşitli topluluk üyeleriyle etkili bir şekilde ilişki kurmak, endişelerini gidermek ve topluluk içinde bir aidiyet duygusunu geliştirmek için mükemmel iletişim ve kişilerarası beceriler. Çevrimiçi topluluğu markanın veya kuruluşun hedefleriyle uyumlu olarak stratejik olarak yönetmek ve büyütmek için organizasyon becerileri ve sosyal medya platformları, analitik ve içerik oluşturma konusunda keskin bir anlayış.

Freelance yapılabilecek işler için kendinizi geliştirin

Masa başı işinizi bırakıp freelance çalışmaya başlamak istiyorsanız ve kişisel gelişiminize önem veriyorsanız, gereken birçok beceriyi kendi kendinize öğrenebilirsiniz. Bu yazıda bahsettiğimiz iş alanlarının çoğuyla ilgili online eğitimler var. Programlama öğrenmeye mi karar verdiniz? Fotoğrafçılığın püf noktalarını öğrenmek mi istiyorsunuz? Photoshop, web tasarımı, WordPress, SEO uzmanlığı, sosyal medya yönetimi… Hepsinin kurslarını Udemy gibi eğitim platformlarında bulabilirsiniz. Kısacası, “bu işlerin hiçbirini yapamam” diye üzülmenize gerek yok. Yeter ki yeni bir beceriler öğrenmeye vaktiniz ve isteğiniz olsun.

Kullanılan Ürünler