GenelKategori

10 adımda internette satış nasıl yapılır?

Okuma süresi: 29 dk
Stacey Hartman

Size küçük bir sır verelim — e-ticaret hiçbir yere gitmiyor. Aslına bakarsanız 2020 verileri, Türkiye’de bir önceki seneye kıyasla e-ticaret faaliyetinde bulunan toplam işletme sayısının yüzde 275 arttığını gösteriyor. Bununla birlikte bir ay içinde internet kullanıcılarının yüzde 90.4’ü bir online mağazayı ziyaret ediyor ve yüzde 76.8’i bir ürün veya hizmet satın alıyor. Neden yapmasınlar ki? Rahat yatağınızdan ürünlere göz atabilir, tek tıkla satın alıp anında (ve bazen ücretsiz) kargolanmasını sağlayabilirken neden bir sürü alışveriş meraklısının e-ticaret seçeneklerine yöneldiğini anlamak çok da zor değil. İşte bu nedenle internette satış yapmanız gerekiyor. Ürünlerinizi internette satmayı gerçekten istiyorsanız da sağlam bir e-ticaret sitesine ihtiyacınız var.

Küçük işletme sahibiyseniz veya dünya çapında milyonlarca perakendeci ile rekabete girecek bir girişimciyseniz internette satış yapmanız gerekiyor.

İster yeni başlıyor olun isterseniz de fiziksel bir dükkana sahip olun, işletmenizi bir sonraki seviyeye taşımak için ürünlerinizi internette satabilirsiniz. Nasıl bir online mağaza açabileceğinizden emin değil misiniz? Size yardımcı olmak için buradayız. Başarılı bir şekilde e-ticaret yapabilmeniz için yol gösterecek bu geniş çaplı rehberde, internette satış yapmaya başlamak için ihtiyacınız olan araçlardan e-ticaret sitenizi çalışır hale getirdikten sonra başarınızı ölçmenize kadar bilmeniz gereken her şeye değineceğiz.

Hadi başlayalım!

10 adımda internette satış nasıl yapılır?

internette satış liste rehber beyaz tahta

Online mağazanızı açmadan önce, web sitenizin tam potansiyelini anlamak ve satış yapmak için bu adımlara bir göz atın.

  1. İnternette satmak istediğiniz ürünleri belirleyin.
  2. Satmak istediğiniz ürünler için pazar olup olmadığını kontrol edin.
  3. Bir platform seçin veya çevrimiçi bir mağaza oluşturun
  4. Pazarla ve sat
  5. İşletme lisansı alın ve iş planı hazırlayın.
  6. Bir alan adı kaydettirin.
  7. Bir web sitesi kurun.
  8. Pazaryerlerinde internette satış yapmaya başlayın.
  9. Ürün profilinizi oluşturun.
  10. Ürününüzü yayınlayın.

Şimdi hepsini daha yakından inceleyelim.

1. Öncelikle internette satış yapmak istediğiniz ürünleri belirleyin

İlk adım kulağa biraz bariz gelebilir, ancak internette iyi satacak ürün türlerinin neler olduğunu dikkatlice düşünmeniz gerekiyor. Yeni veya ikinci el ürünlerden, dijital hizmet ve ürünlere kadar içinden seçim yapabileceğiniz geniş bir ürün yelpazesi bulunuyor.

Halihazırda bir işletmeniz varsa, internette satacağınız ürünleri seçme süreci sizin için daha kolay olabilir. İşletmenizin sattığı ürünler, mallar veya hizmetler konusunda büyük olasılıkla zaten bir tutkunuz vardır, bu nedenle karar vermek çok daha kolay hale gelir.

Ancak, nereden başlayacağınızdan emin değilseniz şu anda internette satış için hangi ürün türlerinin uygun olduğunu ya da nelerin iyi sattığını düşünmeniz gerekiyor. Şu anda trend olan ürünler neler? Ürünlerinizi pazarlamanıza yardımcı olacak özel günler ya da olaylar var mı? Ürünleriniz veya hizmetleriniz bir soruna çözüm sunuyor mu?

2. Satmak istediğiniz ürünler için pazar olup olmadığını kontrol edin

İnternette satmak istediğiniz ürün veya hizmetlerin neler olduğunu düşündükten sonra bu ürünlerin pazarda bir yeri olup olmadığını kontrol etmeniz gerekiyor. Bunun için online pazar araştırması araçlarını kullanabilirsiniz.

Örneğin Google Trends, herhangi bir fikrin veya ürünün belirli bir bölgedeki genel ilgi düzeyi hakkında yararlı bilgiler sağlayabilir. İnsanların ne aradığını öğrenmeniz gerekiyorsa Google Trends oldukça yardımcı bir araçtır.

İlgili yazı: Google Trends bir sonraki müşterinizi bulmanıza nasıl yardımcı olur? 

3. Bir platform seçin veya çevrimiçi bir mağaza oluşturun

Bir platform (veya platformlar) seçmenin anahtarı kendinizi çok ince bir şekilde yaymamaktır. Pazar araştırmanızı yeterince kapsamlı yaptıysanız, hedef kitlenizin çevrimiçi olarak nerede takıldığı hakkında zaten bir fikriniz olacaktır.

İpucu: zamanınızı düşünün. Çok sayıda platformu kötü bir şekilde kapsamaktansa, daha az sayıda platformu iyi bir şekilde kapsamanız daha iyidir. Daha sonra istediğiniz zaman ölçeklendirebilirsiniz.

Çevrimiçi mağazanız için iyi bir barındırma paketine ihtiyacınız varsa GoDaddy'nin iş gereksinimlerinize uygun seçenekleri vardır.

 

Çevrimiçi satış yapabileceğiniz popüler platformlar

Şimdi İşletmenizizn pazarlama planı hazır olduğuna göre artık satış yapacağınız platformu seçmnenin vakti.

Kendi çevrimiçi mağzanızdan satış yapın

Dijital bir mağaza veya platform olmadan çevrimiçi satış yapamazsınız. Sosyal medyada satış yapabilseniz de (bu konuya daha sonra değineceğiz), web sitesi gibi sahip olunan bir kanal, zamanla bir varlık haline gelebilir.

Sıfırdan bir çevrimiçi mağazayı nasıl başlatacağınızı merak ediyorsanız, burada en iyi woocommerce uzantılı e-ticaret hosting ile mağazanız ve kendi platformunuzu kurma konusunda bazı ipuçları bulacaksınız.

Pazarla ve sat

Yukarıdakileri ele aldıktan sonra, pazarlama planınıza geçmenin zamanı geldi. Alıcı hunisini dikkate alan bir pazarlama planına ihtiyacınız olacak. Potansiyel müşterilerinizi sizden satın almaya ikna etmek için oluşturmanız gereken içeriği düşünün. Ayrıca pazarlama stratejinizin bir parçası olarak güven oluşturmak isteyeceksiniz.

İpucu: Reddit ve Quora gibi siteler ücretsizdir ve hedef kitleniz, sorunları, rakipleriyle olan sorunları ve çok daha fazlası hakkında bilgi sağlar.

Aynı durum Google'daki Kişiler Soruyor için de geçerlidir. airfryer satma fikrine bağlı kalarak, airfyer kelimesi için hızlı bir arama, artıları ve eksileri hakkında sık sorulan soruları döndürür.

airfryer sıkça sorulan sorular

4. İşletme lisansı alın ve iş planı hazırlayın

Online mağaza işletmek ve internette satış yapmak için işletme lisansına ihtiyacınız var mı? Belki. Bugünün dünyasında çoğu şeyde olduğu gibi bunda da belli şartlar var. Bulunduğunuz yer ihtiyacınız olan lisans türünü etkileyebilir ama bilmeniz gereken genel bir kural var, o da evinizden satış yapacaksanız bile lisansa ihtiyacınız olduğu. Durum tespiti yapın ve gelecekteki masraflı aksaklıklardan kaçınmaya başlamadan önce yaşadığınız bölgenin düzenlemelerine göz atın.

Hâlihazırda bir fiziksel dükkanınız olsa da internette satış yapmaya başlamak için bir iş planı oluşturmanız gerekecek. Konu online mağaza açmaya geldiğinde hazırlıklı olmalısınız çünkü dışarıda farklı bir pazar var. İlerlerken aklınızda bulundurmanız gereken birkaç şey:

Hedef müşterilerinizi tanımlayın. Hala bir müşteri tabanı oluşturamamış girişimcilerin hedef kitlelerini belirlemeleri online mağaza açmanın önemli bir kısmıdır. İdeal müşterileriniz kimdir? Burada mümkün olduğunca detay vermek önemli. 20 yaşının üzerindeki kadınlar mı? Doğa sporlarını seven orta sınıf erkekler mi?

Çok geniş bir kitleye hitap etmeye çalışmak size pek yardımcı olmaz — ideal müşterilerinizde istediğiniz özellikleri belirleyin ve ona göre hareket edin.

internette satış roket kalkışı uzay mekiği

Başlangıç tarihi belirleyin. Online mağazanızın açılışı için kendinize bir hedef verin. Ardından, büyük gün gelene kadar halletmeniz gereken görevleri bir zaman çizelgesi oluşturarak geriye dönük olarak tamamlayın. Küçük işletme sahibi olarak tabağınız zaten dolu — online girişiminize sorunsuz bir şekilde başlamak için organize olmak önemlidir.

Bu işi yapma nedeninizi belirleyin. "Para kazanmak için" bariz bir cevap ama neden internette satış yapmak istiyorsunuz? Kendi işinizin sahibi olmanın verdiği stresle başa çıkmak zorlaştıkça sizi devam etmeye itecek şey ne olacak? Yazar ve pazarlama danışmanı Simon Sinek, TED konuşmasında bunu çok iyi açıklıyor:

"İnsanlar yaptıklarınızı satın almıyor; yapma nedeninizi satın alıyorlar."

Neden bu işte olduğunuzu bilmiyorsanız müşterileriniz de bilmiyor demektir. Bu da satış yapmanızı zorlaştırır. “Benzersiz satış teklifi”nizi en başından belirleyin.

Finansal tahminler. İşlerin biraz daha teknik bir tarafına değinirsek, finansal verilerinizi de ele almanız gerekiyor. Yeni bir girişimseniz, başlangıç aşamasında fazla bir veriniz olmayacaktır ama yine de gelecekteki kazanımlarınıza yönelik tahminler yapmalı ve hedefler belirlemelisiniz. Bir satış belgesi, nakit akışı tablosu, bütçe analizi gibi belgeler hazırlayarak ve güncel tutarak gelecek için hazır olun.

4. İşletmeniz için bir alan adı kaydettirin

İnternette satış yapmaktan bahsettiğimiz için bu aşama bariz gibi görünebilir ama konu online bir işletme açmak olduğunda yararlanabileceğiniz bazı ipuçları ve püf noktaları var.

Öncelikle bir alan adı seçmeniz gerekiyor. Genel olarak konuşursak, yazması kolay, kısa, akılda kalıcı ve tercihen işletmenizle alakalı anahtar kelimeler ve/veya belirli bir konum (örneğin PizzaKadikoy.com) içeren bir alan adı seçmelisiniz. Farklı seçenekler bulmak için biraz zaman harcayın, sonra da bunların hangilerinin kulağa iyi geldiğini test etmek için arkadaşlarınız ve ailenizle paylaşıp fikirlerini alın.

.com alan adı uzantıları en bilinenleri olsa da, adınızdan feda etmek pahasına kendinizi .com uzantıları ile sınırlamayın.

Artık e-ticaret için mükemmel olan birçok yeni alan adı uzantısı bulunuyor. .shop ve .store gibi seçeneklerle web sitenizde alışveriş imkanı bulunduğunu hemen belli edebilirsiniz. Böylece müşterileriniz sitenizin amacını hemen kavrayabilir. İnternetin kalabalıklığı içinde ne kadar hızlı göze çarparsanız (ve akılda kalıcı olursanız) o kadar iyi. İnternette satış yapabilmek için göze çarpmanız gerekiyor.

Hemen şimdi kendinize uygun bir alan adı arayabilirsiniz:

5. Bir web sitesi kurun

Alan adınızı kaydettirdiğinize göre şimdi bir web sitesine ihtiyacınız var. Amacınız internette satış yapmak olduğuna göre, ödeme alabilen, ürünlerinizi görüntüleyebilen ve alışveriş sepeti terki ve daha fazlası gibi durumlarla başa çıkmanıza yardımcı olabilen bir web sitesi platformu seçmeye özen gösterin. Birazdan bu konudan derinlemesine bahsedeceğiz ama en iyi seçeneklerden biri WooCommerce entegre edilmiş bir WordPress web sitesi kurmanızdır.

Sonunda hangi platformu seçerseniz seçin, bir online mağaza işletirken kesinlikle ihtiyacınız olan birkaç unsur şunlardır:

  • Kullanımı kolay bir arayüz
  • Sepete kolayca ürün ekleme/çıkarma ve kolay bir ödeme süreci
  • Mobil uyumlu tasarım
  • Yüksek kaliteli ürün görselleri
  • Müşteri yorumları
  • İletişim sayfası ve SSS
  • Bir SSL sertifikası
  • Farklı ödeme seçenekleri
  • Kolay teslimat yöntemleri
  • Açık ve anlaşılması kolay bir iade politikası
  • Sosyal medya profillerine bağlantılar

Online işletmeniz için site kuracağınız platformu seçerken bu özellikleri ekleyebildiğinizden emin olun. SSL gibi bazı öğeler, önceden paketinize eklenmemiş olabilir, ancak işletmeniz için hayati öneme sahiptirler. İnternette alışveriş yapanların yaklaşık yüzde 29’u online güvenlikleri konusunda endişe ettiği için, web sitenizin SSL sertifikası ile korunuyor olması müşterilerinizin bekledikleri (ve hak ettikleri) güvenin aşılanmasına yardımcı olabilir.

WordPress ve WooCommerce ile online mağazanızı nasıl açabilirsiniz?

Sağlam bir e-ticaret çözümü arıyor ama HTML öğrenmek zorunda kalmak istemiyorsanız, tercihinizi GoDaddy’nin WordPress E-Ticaret Hosting’inden yana kullanabilirsiniz. WordPress Hosting planları kurulum aşamasında işletmenizle ilgili bilgi toplayarak ve sonrasında sektörünüzle ilgili tema ve içerik seçenekleri sunarak süreci kolaylaştırır.

Ayrıca E-Ticaret Hosting planında WooCommerce önceden kurulmuş olarak gelir ve plana 75’ten fazla premium WooCommerce uzantısı da dahildir.

WooCommerce

WordPress sitenizi istediğiniz gibi kişiselleştirmek için sonsuz seçeneğiniz var. Ama konu online mağaza açmak olduğunda, internette alışveriş yapmayı çok kolay bir hale getiren sağlam bir eklenti olan WooCommerce ilk seçeneğiniz olmalı.

Değişik e-ticaret ihtiyaçlarınızı karşılamak için WooCommerce’e aşağıdaki gibi uzantılar da ekleyebilirsiniz:

  • Envanter yönetimi
  • Sepet terki hatırlatmaları
  • Ürün arama
  • E posta pazarlama ile entegrasyon
  • Sevk irsaliyeleri ve faturalar

… ve çok daha fazlası.

Aslına bakarsanız, aralarından seçebileceğiniz 400’den fazla WooCommerce uzantısı bulunuyor. Ama yeni başlıyorsanız, eklentinin temel işlevlerini kullanarak yavaş yavaş alışabilirsiniz. Birkaç özelliği denedikten ve ihtiyaçlarınızı belirledikten sonra, online mağazanızı bir üst seviyeye taşımak için kullanabileceğiniz favori WooCommerce uzantılarını inceleyebilirsiniz.

6. Pazaryerlerinde internette satış yapmaya başlayın

Web sitenize ek olarak (ya da öncesinde) online pazaryerlerinde de satış yapmayı düşünün. Günümüzün e-ticaret müşterileri ürünleri satın almadan önce sosyal medyada ve online pazaryerlerinde de arıyor. Birden fazla yerde internette satış yapmak bulunurluğunuzu ve dolayısıyla potansiyel müşterilerinizi artırmanıza yardımcı olabilir.

Pazaryerlerinde Satış Yapın

Amazon, Trendyol, Çiçeksepeti, Hepsiburada gibi pazaryerleri geniş bir kitleye ulaşmak ve ürünlerinizi satmak için mükemmel fırsatlar sunuyor. Hizmet tabanlı işletmeler Freelancer, Upwork, Toptal ve daha fazlasını deneyebilir.

Bu pazar yerlerinin birçoğunda ve web sitenizde satış yapabilirsiniz. Pazar yerlerini deneyebilir ve nasıl performans gösterdiklerini görebilirsiniz.

Doğal olarak her pazar yeri satışın bir yüzdesini alacaktır, dolayısıyla bunu da hesaba katmanız gerekir. 

İlişkin: 2023’te çevrimiçi satılacak en trend ürünler

Amazon

Herhangi bir e-ticaret markası en azından Amazon'u denemelidir. Ürünler için bir arama motorudur ve alıcılarınızın bir kısmı Amazon'a Google'dan önce gidecektir.

Artıları

  • Amazon en büyük e-ticaret pazar yerlerinden biridir.
  • Bir satıcı hesabı oluşturmak ve ürünlerinizi listelemek kolaydır.
  • Kullanıcılar Google yerine Amazon'u arama motoru olarak kullanabilir, böylece yeni bir hedef kitleye ulaşmış olursunuz.

Eksileri

  • Amazon'un iki milyondan fazla satıcısı var, dolayısıyla öne çıkmak için iyi ürün fotoğraflarına ihtiyacınız var.
  • kullanıcıların sizi Amazon'da bulabilmesi için Amazon SEO hakkında biraz bilgi sahibi olmanız gerekir.
Trenyol:

Trenyol, Türkiye'nin önde gelen online tren bileti satış platformlarından biridir.

Artılar:

  • Özellikle demiryolu seyahatleri için geniş bir bilet seçeneği sunar.
  • Kullanıcı dostu bir arayüze sahiptir.
  • Kampanya ve indirimleri ile müşterilere avantajlar sunar.

Eksiler:

  • Sadece tren biletleriyle ilgili hizmet verir, genel bir e-ticaret platformu değildir.
ÇiçekSepeti:

ÇiçekSepeti, Türkiye'nin önde gelen online çiçek ve hediye satış platformlarından biridir.

Artılar:

  • Geniş bir ürün yelpazesi sunar, çiçeklerden hediyelik eşyalara kadar birçok seçenek bulunabilir.
  • Farklı özel günler ve etkinliklere özel kampanyalar düzenler.
  • Hızlı teslimat ve müşteri memnuniyeti odaklıdır.

Eksiler:

  • Bazı durumlarda ürünlerin canlı görselleri ile teslim edilen ürünler arasında farklılık olabilir.
Hepsiburada:

Hepsiburada, Türkiye'nin en büyük online alışveriş platformlarından biridir ve geniş bir ürün yelpazesi sunar.

Artılar:

  • Çok geniş ürün yelpazesi ile müşterilere birçok kategori üzerinden alışveriş imkanı sunar.
  • Sık sık düzenlenen kampanyalar ve indirimlerle müşterilere avantaj sağlar.
  • Güvenilir bir alışveriş platformudur.

Eksiler:

  • Büyük bir platform olduğu için bazen müşteri hizmetleri ile iletişimde gecikmeler yaşanabilir.
  • Bazı kullanıcılar, satıcılar arasında ürün kalitesi ve teslimat konusunda farklılıklar olduğunu bildirmişlerdir.

Sosyal media üzerinden satış yapın

Ürünler veya hizmetler satın alınabildiğinde ilk göreviniz siteye trafik çekmek olacaktır. Ürünlerinizi dijital ortamda tanıtmaya ve satmaya yönelik bazı ipuçlarını burada bulabilirsiniz.

Sosyal medya, bir izleyici kitlesi ve daha da önemlisi bir marka oluşturmak için harika bir yerdir. Sosyal medya aracılığıyla hedef kitlenizi tanırsınız, onlar da sizi tanır; sosyal medya kişiseldir.

TikTok

TikTok, hesaplara mükemmel erişim sağlayan cömert algoritmasıyla tanınan bir platformdur. 1 milyardan fazla kullanıcıyla en hızlı büyüyen platformlardan biri olan kitleniz muhtemelen orada takılıyor.

Mia Steele, Nisan 2022'de içeriklerden para kazanmaya başlayan bir TikTok yaratıcısıdır. Platformda büyük başarı elde ettiğini bildiriyor.

Steele şunları söylüyor: "Altı haftadan kısa bir süre içinde TikTok'ta paylaşımda bulunduktan ve Kullanıcı Tarafından Oluşturulan İçerik'e (UGC) daldıktan sonra içeriğimden para kazanmaya başladım. Markalara içerik ve reklam üreterek gelirimi karşılamayı başardım.

“TikTok takipçilerim arttıkça kendi dijital ürünlerimi bile takipçilerime sattım.”

Steele'in başarılı bir sosyal medya hesabı için en önemli ipucu şudur: 'Kendi hedef kitlenizi geliştirmeye ve beslemeye zaman ayırın, böylece kendi ürünlerinizi satmak için trafikten yararlanabilirsiniz.'

TikTok also has TikTok Shop that you can access once you have 1,000 followers. TikTok Shop allows you to take a commission from items promoted and sold within your videos.

İlişkin: TikTok pazarlaması nasıl yapılır? Küçük işler için ipuçları

Facebook ve Instagram

TikTok gibi Facebook'ta da hedef kitlenizi büyütebilir ve dijital ürünler satma yolunu takip edebilirsiniz. Facebook ve Instagram'da ayrıca ürünleri doğrudan platformda satmaya yönelik Mağaza işlevi de bulunuyor.

Facebook ve Instagram, Instagram'dan Facebook'a otomatik olarak paylaşım yapma özelliğinden yararlanır, bu da size zaman kazandırır.

Pinterest

Pinterest, ürünlerinizi listelemek ve bunları doğrudan platformda satmak için alışveriş yapılabilir bir akış oluşturmanıza olanak tanır. Pinterest'i çevrimiçi mağazanıza veya blogunuza trafik çekmek için de kullanabilirsiniz.

Pinterest pazarlamacısı Kayla Ihrig şöyle diyor: "Pinterest'te para kazanmanın en iyi yolu, hizmetlerinize veya ürünlerinize yönlendiren pinler oluşturmaktır. Ürününüzü veya hizmetinizi pazarlamak için sürekli olarak değerli bilgileri paylaşmanız gereken diğer platformların aksine, Pinterest'te kullanıcılar onu arıyor ve sadece bulabilmek istiyor. İçerik oluşturucuların, sundukları ürünleri görüntüleyen resimler veya videolar (pin adı verilen) oluşturmaları ve ardından bunları arama için optimize etmeleri gerekir. Daha sonra kullanıcı sorununa çözüm aradığında içeriğinizi buluyor ve web sitenize geri dönüyor.”

Aşağıda görülen Ihrig pini, kullanıcıyı hizmet tabanlı sitesine yönlendiren pinin mükemmel bir örneğidir.

Sosyal medyada satış yapmak girişimciler için bir fırsat penceresi açıyor. Kendi ürün ve hizmetlerinizi satabilir veya platformunuzla birlikte reklamını yapabileceğiniz bağlı kuruluş ve e-posta pazarlamasını keşfedebilirsiniz.

pinterest satış yöntemi

İlgili yazı: GoDaddy Hazır Web Sitesi’ne pazaryeri entegrasyonu nasıl yapılır? 

7. Bir ürün profili oluşturun

Ürün başlıklarının ve açıklamalarının net, açıklayıcı, kısa ve öz olması online işletmeniz için önemli. Bu bilgiler müşterilerinizin işletmenizle ve ürünlerinizle ilk tanışması (ya da ilk izlenimi diyebiliriz) olacak, bu nedenle doğru olmaları gerekiyor. Ayrıca ürünlerinizin fotoğraflarının açıklayıcı ve yüksek kaliteli olmalarına da özen göstermelisiniz.

8. Ürünlerinizi internette satış yapmak üzere yayınlayın

Yukarıdaki tüm adımları tamamladıktan sonra sıra, web sitenizi canlı hale getirmeye geliyor. Sitenizde yazık hataları, kırık bağlantılar ya da bozuk görseller olmadığından emin olmak için, sitenizi canlıya almadan önce tamamen tekrar gözden geçirmeyi atlamayın.

Hangi platformu tercih ederseniz edin, bir e-ticaret sitesi kurmak elinizde. Ancak başarılı bir şekilde internette satış yapmak istiyorsanız, sitenizi kurarken bazı şeyleri aklınızda bulundurmanız gerekiyor.

Başarılı bir şekilde internette satış yapmak için en iyi 5 yöntem

Artık bir online mağaza açmanın temellerini anladığınıza göre, web sitenizden en iyi şekilde yararlanabilmek için neler yapmanız gerektiğine göz atalım.

  1. Etkileyici içerikler oluşturun.
  2. Ürün görselleriniz ilgi çekici olsun.
  3. İletişim bilgilerinizi ve müşteri yorumlarını ekleyin.
  4. Kolay bir alışveriş ve ödeme süreci sunun.
  5. Sosyal medya profillerinize bağlantı verin.

İlk olarak e-ticaret sitenizin ana malzemesine, yani içerik kısmına, değineceğiz.

1. Etkileyici içerikler oluşturun

internette satış içerik laptop

İçerik üretmeye başlamadan önce hedef kitlenizi belirlemeniz gerekiyor. Bunun öneminden daha önce de bahsettik ama konu web siteniz için içerik oluşturmaya geldiğinde hedef kitlenin önemi daha da belirgin oluyor. Örneğin, çocuklar için tişört satıyorsanız, ciddi ve anlaşılması zor bir dil kullanmazsınız, ya da sigorta satıyorsanız hizmetlerinizden esprili bir dil ile bahsetmezsiniz.

Nasıl bir dil ile yazacağınıza karar vermek için hedef kitlenizi göz önünde bulundurun, sonra işe işletmenizin hikayesini yazarak başlayın – buraya nasıl geldiniz, neden bu işi yapıyorsunuz, sizin için en önemli olan şey nedir – ve bu hikayeyi web sitenizin Anasayfa ve Hakkımızda bölümlerine ekleyin. Bu soruların cevaplarını vermek, insanların markanızla bir bağ kurmalarını kolaylaştırır ve web sitesi ziyaretçilerini müşteriye dönüştürmeye yardımcı olabilir.

Nereden başlayacağınızdan emin değil misiniz? Web sitenizde bulunması gereken beş temel sayfa – Anasayfa, Hakkımızda, Ürün/Hizmetler, Müşteri Görüşleri, Bize Ulaşın - için içerik oluşturma konusunda size yol gösterdiğimiz rehbere göz atabilirsiniz.

Sonra tek yapmanız gereken ürün açıklamaları yazmaya başlamak. Ancak unutmayın ki, etkileyici içerik yazmak sadece ürün özelliklerini listelemekten fazlasını gerektirir. Özellikler, bir ürünü oluşturan unsurlardır (ör. renk, doku, beden) faydalar ise “Bunu neden almalıyım?” sorusunun cevabını verir.

Başka bir deyişle, müşterilerinize sattığınız ürünlerin değeri faydaları ile belirlenir.

Web içeriği oluşturmanın çok zor olduğunu düşünmeyin. Yapmanız gereken markanıza sadık kalmak, uygun yerde anahtar kelimeler kullanmak ve müşterilerinizi düşünmek. Ve her zaman ve HER ZAMAN gerekli eylem çağrılarına yer vermek.

2. Ürün görselleriniz ilgi çekici olsun

internette satış fotoğraf çekmek fotoğraf makinesi

Bir fotoğrafın bin kelimeye bedel olduğu söylemi yanlış değil. Özellikle de konu internette satış yapmak olduğunda… Tüketiciler online alışveriş yaparken ürünlere dokunamadıkları için, satın alma kararını verirken tamamen görsellerinize ve yazılarınıza güveniyorlar.

Profesyonel bir fotoğrafçı olmasanız bile akıllı telefonunuzla profesyonel ürün fotoğrafları çekebilirsiniz.

Çok ciddiyiz – tek ihtiyacınız olan birkaç stil önerisi:

  • Mümkün olduğunca doğal ışık kullanın.
  • Ürününüzün detaylarına odaklanın.
  • Farklı açılardan fotoğraf çekin.
  • Ürünlerinizi iş üstünde gösterin.
  • Görsellerinize fark katmak için düzenleme araçları kullanın.

Büyük olasılıkla çoğu zaman kendi ürün fotoğraflarınızı çekmeyi tercih edeceksiniz. Ara sıra stok görsel de kullanabilirsiniz ama ürünlerinizi yanlış bir şekilde temsil etmekten de kaçınmalısınız. Stok fotoğraftan yararlanacaksanız, bunları ürün fotoğrafı olarak değil de web sitenizin içeriklerine entegre ederek kullanmayı deneyin.

3. İletişim bilgilerinizi ve müşteri yorumlarını ekleyin

iletişim bilgileri cep telefonu

Bunu yukarıda bahsettiğimiz içerik hazırlama rehberinde de görmüşsünüzdür ama burada tekrar değinmekte yarar var. İşletmenizin iletişim bilgilerini hem Bize Ulaşın sayfasında hem de site boyunca dahil etmek, kesintisiz bir alışveriş deneyimi yaratmanın anahtarıdır.

Müşterileriniz bir sorunla karşılaşırlarsa sıkılıp sitenizi terk etmelerini değil sizinle iletişime geçmelerini istersiniz. Bunun için iletişim formu mükemmel bir çözüm, ancak telefon numaranızın ve çalışma saatlerinizin de görünür olduğundan emin olun.

İletişim bilgilerine ek olarak, müşterilerinizin yorumlarını görüntülemek de önemlidir. Türkiye’deki tüketicilerin yüzde 70’i online yorumların alışveriş kararlarını etkilediğini söylüyor. Müşteri yorumları güven aşılanmasını sağlıyor. Potansiyel müşterilerinize, ürünlerinizin insanların gerçekten işine yaradıklarını gösteriyorlar. E-ticaret siteleri için hayati öneme sahip olan müşteri yorumlarını toplamak için müşterilerinize anket göndermeyi deneyebilirsiniz.

Anlamlı, otantik yorumlar alabilmek için müşterilerinize aşağıdaki gibi sorular sorun:

  • Neden bu ürünü satın aldınız?
  • Satın aldığını ürün/hizmet hangi sorunun çözülmesini sağladı?
  • Bu ürünü nasıl kullanıyorsunuz?
  • Bu ürün veya işletme hakkında ne düşünüyorsunuz?
  • Bu ürünü ne sıklıkla/ne zaman kullanıyorsunuz?

Müşterilerinizi detay vermeye teşvik edin ve evet/hayır sorularından kaçının. Tabii, görüşlerini paylaşacağınızı bildirip izinleri almayı da unutmayın.

4. Kolay bir alışveriş ve ödeme süreci sunun

internette satış ödeme

WordPress, internette satış yapma amacıyla tasarlanmış bir site yapmayı kolaylaştırır. Bu yüzden şablonlarınızı düzenlerken, fotoğraf eklerken ve ilgi çekici içerikler hazırlarken bir yandan da web sitesi ziyaretçilerinizi nasıl müşteriye dönüştürebileceğinizi de düşünmelisiniz.

İyi tasarlanmış bir web sitesi için işlevsellik her zaman gösterişten önce gelir.

Özellikle de konu e-ticaret olunca… Benzer ürünleri gruplayın, satın alma butonunu bulması kolay yapın, eylem çağrılarınız açık olsun, birbirleriyle ilgili ürünleri ya da ürünlerin birbirlerini tamamlayan özelliklerini kullanın ve alışveriş sepetinin düzenlenmesinin kolay olduğundan emin olun. Ayrıca, müşterilerinize güven vermek için sahip olduğunuz tüm güvenlik mühürlerinin de sitenizde görüntülendiğinden emin olun.

Amacınız, sitenizden alışveriş yapmayı mümkün olduğunca kolaylaştırmak. Tüketicilerin e-ticaret konusunda endişeleri de olduğunu unutmayın. Kargo ücreti ödemek zorunda olmak, ürünleri almadan önce deneyememek, iade etmenin zorluğu, teslimat için beklemek, internet güvenliği endişeleri ve alıveriş siteleriyle yaşanan sıkıntılar gibi unsurlar, internetten alışveriş yapmanın başlıca dezavantajları.

Bir ürünü almadan önce deneyememek gibi bir durum için yapabileceğiniz bir şey olmasa da, diğer önemli sorunları başarılı bir e-ticaret tasarımı ile çözebilirsiniz. Kolay veya ücretsiz kargo, ürünleri kolayca iade edebilme imkanı, hızlı teslimat, online güvenlik ve kullanımı kolay bir site sunarak insanların internetten alışveriş yapma konusundaki genel endişelerinin önüne geçebilirsiniz.

Uzman tavsiyesi: Web sitenizin mobil uyumlu bir tasarımı olduğundan emin olun. 2017 itibarıyla akıllı telefon kullanıcılarının yüzde 31’inin mobil cihazlardan alışveriş yaptıkları göz önüne alınırsa, bu kaçırmak istemeyeceğiniz bir pazar…

5. Sosyal medya profillerinize bağlantı verin

Sosyal medyanın e-ticarette başarıyı yakalamak için önemli bir etken olduğu bir sır değil. Facebook, Twitter, Pinterest, Snapchat, Instagram… Her platformun takipçileriyle içerik paylaşan milyonlarca kullanıcısı var. Bu insanlarla etkileşim kurabilirseniz, satış potansiyelinizi de oldukça artırabilirsiniz.

İşletmenizin aktif olduğu bir platform yoksa, hemen şimdi başlayın. Hangi platformu seçeceğinizden emin değilseniz, müşterileriniz neredeyse oradan başlayın.

Konu sosyal medya hesabı yönetmek ve güncellemek olduğunda ele almanız gereken çok şey var. Özellikle de yeni başlıyorsanız, tüm platformaları aynı anda yönetmeye çalışmak imkansız olabilir. İşinizi kolaylaştırmak için müşteri tabanınızla uyuşan platformları seçin. Örneğin e-ticaret siteniz görsel sanat ağırlıklıysa Pinterest’in potansiyelinden yararlanmayı düşünebilirsiniz. Facebook, neredeyse her tür işletme için doğru seçimdir ama repertuarınıza Instagram’ı da eklemek isteyebilirsiniz.

Her şekilde, yapabileceğiniz en iyi şey müşterilerinizle etkileşim kurmaktır. İçerikleriniz özgür olsun, sektörünüzdeki diğer kullanıcıları takip edin, çekilişler yapın, fotoğraf ve gönderilere yorumlar yapın. İnsanlar, markanın arkasında bir yüz görürlerse, mağazanıza güvenme ihtimalleri de artar.

Sonraki adımlar

renkli post-itler

Kafanız mı karıştı? Derin bir nefes alın. İnternette satış yapmak için bir e-ticaret sitesi kurmak zaman alan bir şey ve hepsinin üstesinden bir anda gelmek zorunda değilsiniz. Yukarıda belirtilenleri tamamladıktan sonra kendinizi hazır hissettiğinizde sonraki adımlara geçebilirsiniz.

E-posta pazarlama

İnternette satış yapmak istiyorsanız, planlarınıza e-posta pazarlamayı dahil edin. E-posta hala en uygun maliyetli pazarlama faaliyetlerinden biri: Harcadığınız her 1 TL için, 44 TL’lik geri dönüş bekleyebilirsiniz. Özellikle start-up’lar için çok iyi bir yatırım.

Ayrıca, web sitenizi e-posta listesi toplamak için de kullanabilirsiniz. E-bülten kayıt formu veya üyelere özel içerikler sunarak müşterilerinizin size e-posta adreslerini vermelerini sağlayabilirsiniz.

E-posta pazarlama aracına mı ihtiyacınız var? GoDaddy E-posta Pazarlama aracına göz atın. Güzel e-bültenler oluşturmak, pazarlama faaliyetlerinizi online mağazanıza entegre etmek ve internette satış başarınızı ölçmek için müthiş bir yol.

SEO

Eğer yukarıda bahsettiğimiz ipuçlarını takip ettiyseniz, muhtemelen SEO uyumlu bir web sitesi oluşturmaya başlamışsınızdır. Bunu bir adım daha ileriye taşımak isterseniz internette satış faaliyetlerinizi desteklemek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

  1. Araştırma yapın. Oldukça basit. Hedef kitleniz ne arıyor? Arama yaparken hangi anahtar kelimeleri kullanıyor? Biraz araştırma yapın ve bulduğunuz anahtar kelimeleri web sitenizdeki metinlerin içine doğal bir şekilde yerleştirin.
  2. Metadata’nızı optimize edin. WordPress kullanıyorsanız, metadata’nızın seçtiğiniz anahtar kelimelerle uyumlu olduğunda emin olun. Metadata, görsel tag’leri, başlık tag’leri, meta açıklaması ve daha fazlası gibi unsurları içerir. Sürdürülebilirliğinin ne kadar kolay olduğunu görmek için Yoast eklentisini kullanmayı deneyin.
  3. İlgili başlıklar kullanın. Ve belirlediğiniz anahtar kelimeleri içersinler. Sadece kullanmış olmak için başlıkları anahtar kelimelerle doldurmayın, metnin içinde gerektiği kadar ve en azından ana başlık ve H2 ara başlıklarından birinde olacak şekilde kullanın. Bu yeterli olacaktır.
  4. Geri bağlantılar (backlink). Sitenize bağlantı verilmesi için elinizden geleni yapın. Sektörden başka insanlarla çalışıyor musunuz? Onlara sitenizde yer verin ve onlardan da aynısını yapmalarını isteyin. Blogger’lardan ürünlerinizi değerlendirmelerini de rica edebilirsiniz.
  5. Bütçeli reklamlar. Arama motorlarında arama yapılan belirli kelimeler için üst sıralarda çıkmak adına reklam verebilirsiniz; veya sosyal medya reklamlarını deneyebilirsiniz.

Eğer aynı zamanda fiziksel bir mağazanı varsa, yerel SEO faaliyetlerinde de bulunabilirsiniz. Google My Business işletme rehberinde yerinizi alın, diğer yerel işletmelerle birlikte çalışın ve bulunduğunuz bölgede kendinizi tanıtın.

Google Analytics ve ısı haritaları

Google analytics laptop

İnternette satış yaparken başarılı olmak istiyorsanız adapte olabilmeniz gerekiyor. Başlangıçtaki web sitesi ve pazarlama faaliyetlerinizi tekrar gözden geçirmeniz gerekebilir ve bunda bir sorun yok. Google Analytics ve ısı haritaları kullanarak yapmanız gereken düzenlemeleri görebilirsiniz.

Google Analytics ile hedef belirleyebilir, yeni ziyaretçilerinizi ve web trafiğinizi takip edebilir, tekrar eden ziyaretçileri gözlemleyebilir, hedef satış oranlarını ve daha fazlasını takip edebilirsiniz. Bu tarz veriler kampanyalarınızı işletmenizin ihtiyaçları doğrultusunda şekillendirmenize yardımcı olur. Sonuç olarak, uzun vadeli başarı sağlayan bir web sitesi kurmak istersiniz değil mi?

Isı haritaları internette satış oranlarını artırmak için müthiş bir araç. Sitenize çok yoğun trafik gelse de, eğer ziyaretçileriniz bir şey satın almıyorsa bir şeyler yanlış gidiyor demektir. Ziyaretçilerinizin nerelere baktığını görmek için ısı haritaları kullanın ve buna göre düzenleme yapın. Kimsenin göremeyeceği bir yere koyduğunuz eylem çağrısı veya Satın Al butonu pek işinize yaramayacaktır.

Daha fazlası için

Yakınınızdaki mağazalarla rekabet ettiğiniz fiziksel dünyanın aksine, internet alışverişinde müşterilerinizin parmaklarının ucunda sınırsız seçenek bulunuyor. İnternette satış yapmak istiyorsanız kalabalıktan sıyrılmanız gerekiyor. Bunu yapmanın tek yolu da güzel hazırlanmış, iyi tasarlanmış ve harika içeriklerle dolu bir online mağaza açmak.

Bir web sitesi kurma konusunda daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa, web sitesi nasıl kurulur videomuza göz atabilir, ayrıntılı bilgi için ilgili blog yazımızı okuyabilirsiniz.

Kullanılan Ürünler

Alan AdlarıDaha fazla bilgi edinin