Bir iş kurmak için olmazsa olmaz unsurlar vardır: muhteşem bir fikir, hedef kitle, sağlam bir iş planı ve tabii ki güçlü bir online varlık. Web sitesi kurmak bir girişimci için bariz bir adım olabilir, ancak günümüzde sadece bir web sitesine sahip olmak yeterli değil. An itibariyle internette neredeyse 1 milyar 900 bin web sitesi bulunuyor, öne çıkmak ve hedef kitlenize ulaşmak için online varlığınızı sağlam temeller üzerine kurmalı ve başarılı bir şekilde yönetmelisiniz.
İş kurmak isteyenlerin online varlıklarını oluştururken takip etmesi gereken 7 adım
“Web sitesi nasıl kurulur?” sorusunun cevabı, teknolojinin bugün geldiği noktada “bir bilene yaptırılır” olmak zorunda değil. İş kurmak kısmını hallettikten sonra aşağıdaki adımları takip ederek, online varlığınızı kolaylıkla oluşturabilirsiniz.
1. İşinizi yansıtan bir alan adı
Online varlığınızı oluştururken ilk yapmanız gereken şeylerden biri internetteki adresinizi belirlemek. Fiziksel mağazaların veya ofislerin önüne nasıl bir tabela yerleştiriliyorsa, alan adı da internette bu görevi görüyor. İş kurmak için bir ürününüz veya hizmetiniz var değil mi? İsmi belirlediyseniz ve henüz başkası tarafından kaydedilmediyse hemen alan adınızı kaydedin. Hizmetlerinizi bir işletme ismiyle değil de kendi adınızla tanıtmak istiyorsanız, yani kişisel markanızı oluşturmak istiyorsanız AdinizSoyadiniz.com gibi bir alan adı da düşünebilirsiniz. Mükemmel alan adınızı bulmak için domain sorgulama aracımızı kullanabilirsiniz.
Alan adınızı belirlediğinizde birden fazla alan adı uzantısıyla kaydedip, her birini sitenize yönlendirmek isteyebilirsiniz. Böylece hem başkasının sizin alan adınızı farklı bir uzantıyla kaydetmesinin önüne geçebilir, hem de sizi arayanların bulmasını kolaylaştırabilirsiniz. En popüler alan adı uzantıları olan .com, .net, .co gibi alan adlarının yanı sıra işinizi yansıtan .photography, .health gibi yeni alan adı uzantılarından birini de tercih edebilirsiniz.
Henüz bir web sitesi kurmayı düşünmüyorsanız bile alan adınızı almayı ertelemeyin. Fikrinizi başkasına kaybetmek istemezsiniz değil mi? Ayrıca alan adınızın web sitenizi kurana kadar kenarda beklemesine gerek yok; hali hazırda sık kullandığınız sosyal medya hesabınıza yönlendirebilirsiniz.
2. Profesyonel e posta
Hizmet alanınız ne olursa olsun, iş kurmak insanlarla iletişim halinde olmak anlamına geliyor. En önemli iletişim araçlarınızdan biri de e posta. Herkes iş ve özel hayatlarını ayrı tutmak istemeyebilir; ancak iş ve özel e postalarınızı kesinlikle ayrı tutmalısınız. Profesyonel bir e posta adresi insanların işinizi ciddiye aldığınızı görmesi ve size güven duyması için önemli bir araç.
Profesyonel e posta oluşturmak için alan adınızı kaydetmeniz yeterli.
Alan adınıza bağlı profesyonel e posta adresi birden fazla yönden güvenilirliğinizi artırmanızı sağlayabilir:
İnsanların sizi bulmasını kolaylaştırarak: E posta atmak, dijital kartvizitinizi vermek gibidir. Alan adınıza bağlı e posta adresinizle insanlarla her iletişime geçtiğinizde onlara web sitenizi de hatırlatmış olursunuz.
Rakiplerinizin arasından sıyrılmanızı sağlayarak: Profesyonel e posta adresi, işinize ekstra online araçlara yatırım yapacak kadar güvendiğinizi gösterir. Bu da insanların rakipleriniz ve sizin aranızda karar vermeye çalışırken size güvenmeleri için bir sebep daha olabilir.
3. Mobil uyumlu web sitesi
Türkiye’de nüfusun yaklaşık yüzde 67’sine tekabül eden 54 milyon kişi online ve mobil kullanıcı sayısı ise 59 milyon. Bu, insanların web sitenizi ağırlıklı olarak akıllı telefonları üzerinden ziyaret edebileceğini gösteriyor ve bu nedenle sitenizin mobil uyumlu olması önemli. GoDaddy’nin Hazır Web Sitesi gibi çözümler, kurulum aşamasında otomatik olarak hem masaüstü, hem de mobile uygun bir web sitesi kurmanızı sağlıyor.
<blockquote> Google, mobil uyumlu siteleri arama sonuçlarında ödüllendiriyor.</blockquote>
4. SEO uyumlu içerik
Hedef kitlenizin sizi Google gibi arama motorlarında kolaylıkla bulabilmesi için Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) kritik önem taşıyor. Bu alanda en iyi sonuçları elde edebilmek için, web sitenizde potansiyel müşterilerinizin arıyor olabileceği anahtar kelimelere yer verin. Bu tür anahtar kelimelere web sitenizde yer vermeye ek olarak arama motorlarında üst sıralarda çıkabilmek için yapacağınız başka şeyler de var:
- Değerli içerikler üretin
- İlgi çekici eylem çağrıları yazın
- Backlink’ler ve sosyal paylaşımlar edinin
- Meta tag’lerde ve web sitenizin ‘head’ bölümünde anahtar kelimelere yer verin
- Görselleri optimize edin, dosya isimlerinde ve Image Alt tag’lerinde anahtar kelimelere yer verin
- Web sitenizin özellikle mobilde olmak üzere hızlı yüklendiğinden emin olun
- Web sitenizi bir SSL sertifikasıyla koruyun
5. Sarı sayfalarda doğru bir şekilde yer almak
Özellikle belli bir bölgeye hizmet vermek için iş kurmak isteyenlerin online sarı sayfalarda yer alması büyük önem taşıyor. Bu tarz site ve uygulamalarda yer alarak hedef kitlenizin sizi bulmasını, size nasıl ulaşacaklarını öğrenmesini, işinizin tanımını ve hakkındaki yorumları görmesini sağlayabilirsiniz.
İşiniz, başkaları tarafından da sarı sayfalara eklenmiş olabilir; öyleyse hakkınızda yazılan bilgilerin doğruluğundan emin olun.
Online sarı sayfalarda halihazırda yer alıp almadığınızı öğrenmek için arama motorlarında markanızın ismini aratın. Bunu yaptıktan sonra da insanların hizmetinize ulaşmak için arama motorlarına ne yazabileceğini düşünün ve bir de öyle arama yapın. Bu şekilde hem hizmet arandığında adınızın çıkıp çıkmadığını, hem de rekabeti görebilirsiniz.
6. Etkili e posta pazarlama
E posta pazarlama ile mevcut ve potansiyel müşterilerinizin e-posta adreslerini toplayabilir, bu sayede onlara daha kişiselleştirilmiş mesajlar gönderebilirsiniz. Pazarlama çalışmalarınız, müşterinizin ürün veya hizmetinizi satın aldığında bitmemeli; e-posta pazarlama ile insanların aklında kalmaya devam edebilirsiniz ve bir sonraki projeleri için akıllarına ilk siz gelebilir, böylece yine birlikte çalışabilirsiniz. GoDaddy’nin Hazır Web Sitesi ürününün entegre e posta pazarlama özelliği sayesinde sitenizin temasına uygun e-posta pazarlama kampanyalarını kolaylıkla oluşturup, yönetebilir, müşterilerinizle etkileşiminizi rahatlıkla devam ettirebilirsiniz. Onlarla, sunduğunuz hizmet ve teklifler, belli dönemlerde sunduğunuz indirimler ve ilgi çekebileceğini düşündüğünüz diğer içerikleri paylaşabilirsiniz.
7. Sosyal medya yönetimi
Kendi işinin sahibi olanlar ve iş kurmak isteyenler için sosyal medya bir altın madeni görevi görebilir. İnsanlar yeni şeyler keşfetmek, görüşlerini ve deneyimlerini dünyayla paylaşmak için sosyal medyaya başvuruyor. Aklınızda bir iş kurmak varsa, atılacağınız sektör hakkında içgörü edinmek ve rakiplerinizin neler yaptığını görmek için sosyal medyada araştırma yapabilirsiniz. İşinizi kurduktan sonra da sosyal medyadaki etkileşimlerinizden ve geribildirimlerden ders alarak iş ve iletişim stratejinizi sürekli iyileştirebilirsiniz.
Sosyal medyada aktif olmak bir marka veya işletme için büyük avantaj olsa da bu aynı anda tüm sosyal medya kanallarında varlık göstermeye çalışarak başarılı olabileceğiniz anlamına gelmiyor. Sizin için çok da etkili olmayacak sosyal medya kanalları için zaman ve kaynak harcamayın; bir veya iki platformda etkin olmanız yeterli. Hangi sosyal medya platformunda yer almanız gerektiğine karar verirken hedef kitlenizin nerede zaman geçirdiğine ve hangi platform özelliklerinin ürün ve hizmetlerinizi en iyi şekilde yansıtmanızı sağlayacağına bakın.
GoDaddy Hazır Web Sitesi web sitenizi sosyal medya sitelerine bağlayan yerleşik düğmeler sağlıyor.
Hangi sosyal medya kanallarında yer alacağınıza karar verdikten sonra hem web sitenizden sosyal medya hesaplarınıza bağlantı verin, hem de sosyal medya hesaplarınızdan insanları sitenize yönlendirerek trafik sağlayın.
Sonuç
Bu noktada “İş kurmak yetmezmiş gibi bir de web sitesi çıktı başıma!” diyenler olduğunu duyar gibiyiz. Ancak unutmamak gerekiyor ki, içinde yaşadığımız dünya, dijital bir dünya. Daha geniş kitlelere ulaşmak, mevcut kitleniz için daha erişilebilir olmak ve öne çıkmak için online varlığınızı oluşturmanız ve verimli bir şekilde yönetmeniz hayati önem taşıyor.