GenelKategori

İşletmeniz için internet sitesi kurma: Adım adım yapmanız gerekenler

Okuma süresi: 7 dk
Will Stevens

Mevcut bir işletme için online varlık oluşturmak söylemesi kolay ama yapması zor olabilir. Bu yazıda işletmeniz için internet sitesi kurma yolunda atmanız gereken adımları açıklayacağız.

  1. İşletmeniz için bir internet sitesine neden ihtiyacınız olduğuna karar verin
  2. Kuracağınız site için bir bütçe belirleyin
  3. İşletmeniz için internet sitesi kurma yollarını araştırın
  4. İşletmenizin internet sitesini planlayın
  5. İçeriklerinizi oluşturun
  6. Sitenizi yayınlayın ve test edin
  7. İnternet sitenizi pazarlayın

1. İşletmeniz için bir internet sitesine neden ihtiyacınız olduğuna karar verin

İnsanlar internet sitenizden alışveriş yapabilecekler mi? Randevu alabilecekler mi? Yoksa siteniz, insanların işletmeniz ve ne yaptığınız hakkında daha fazla bilgi edinebilecekleri bir yer mi olacak?

Sitenizi kurmaya başlamadan önce nasıl bir amaca hizmet edeceğine karar verirseniz, gerçekten istediğinizi yapan bir internet sitesine sahip olma olasılığınız artar.

İnternet sitenizin ana amacına karar vermekle birlikte sahip olmasını istediğiniz özelliklerin bir listesini yapmak başlamak için iyi bir fikirdir.

Sitenizin hangi özelliklere sahip olması gerektiğinden emin değilseniz, sizinle aynı sektördeki diğer işletmelerin internet sitelerini araştırabilir ve karar vermenize yardımcı olmaları için bunlardan ilham alabilirsiniz.

2. İşletmenize internet sitesi kurma için bir bütçe belirleyin

Bir işletme web sitesine sahip olmak için ne kadar para harcamaya hazırsınız? Bu, özellikle de ilgili maliyetlerin neler olduğunu bilmiyorsanız, yanıtlaması zor bir soru olabilir.

Bir web sitesinin fiyatı karmaşıklığına ve özelliklerine göre değişir. Kendi kurduğunuz basit bir web sitesi ayda 10-20 liraya mal olurken, bir web tasarımcı tarafından kurulan karmaşık bir web sitesinin maliyeti binlerce lirayı bulabilir.

Küçük işletmeniz için bir internet sitesi kurma yolundaysanız harcamanız gereken miktar büyük olasılıkla bu aralığın alt sınırına daha yakın olacaktır.

Ancak, bir web sitesinin ne kadara mal olduğunu anlamak ve kişisel bir bütçe belirlemek, istediğiniz web sitesi için gerekenden fazla ödeme yapmamanıza yardımcı olur. Bütçenize web sitenizin kurulumuna ek olarak içerik oluşturma (metinler ve resimler) maliyetini eklemeniz gerektiğini de unutmayın. Tabii bunları kendiniz hazırlamayı düşünmüyorsanız…

İlgili yazı: İşletme web sitesi için bütçe hazırlarken 4 maliyete dikkat! 

internet sitesi kurma bütçe
Görsel: Kelly Sikkema , Unsplash aracılığıyla.

3. İşletmeniz için internet sitesi kurma yollarını araştırın

İşletmenizin bir internet sitesine sahip olmasını sağlayacak farklı seçenekler arasından ihtiyaçlarınızı karşılayacak olanı belirlemeniz gerekiyor.

Fazla teknik beceriniz yoksa GoDaddy’nin Hazır Web Sitesi gibi sürükle-bırak tarzı bir web sitesi kurulum aracı ya da yerleşik olarak site oluşturma özelliğine sahip bir WordPress planı ile web sitenizi kendiniz kurabilir veya bir web profesyonelinden sitenizi sizin için kurmasını isteyebilirsiniz.

İşletmeniz için internet sitesi kurma yolları arasından site kurulum araçları ile Kendin Yap seçeneğini tercih ederseniz gerektiğinde sitenizde istediğiniz değişiklikleri yapma özgürlüğüne sahip olursunuz. Ayrıca bir web tasarımcı ile anlaşmayla kıyaslandığında daha düşük ücret ödersiniz.

Buna karşılık bir web tasarımcı kullanmaya karar verirseniz, web siteniz için muhtemelen daha fazla para ödersiniz ancak sonucunda istediğiniz karmaşık özelliklere sahip tamamen işletmenize özgü bir siteye sahip olursunuz.

Hangi seçeneği tercih edeceğiniz ne kadar para harcamak istediğinize ve web sitenizin nasıl bir işlevi olması gerektiğine bağlıdır.

Sitenizde olması gereken özellikleri belirlediğiniz bir liste çıkardıysanız, hangisinin doğru seçenek olduğuna karar vermek için bu listeye danışabilirsiniz.

4. İşletmenizin internet sitesini planlayın

Bu yazıda bahsettiğimiz işletmeniz için internet sitesi kurma ipuçlarını sırayla takip ediyorsanız, sitenizin ihtiyaç duyduğu özelliklerin listesini hazırlamış olmalısınız. Ancak bu özellikler sitenizde nerede görünecek? Sitenize gelen ziyaretçiler aradıklarını nasıl bulacaklar?

Web siteniz için temel bir plan ve düzen oluşturmak, bu soruları yanıtlamanıza yardımcı olur ve sitenizi oluşturma sürecini kolaylaştırır.

Web sitenizin nasıl bir düzeni olması veya hangi sayfalara sahip olması gerektiğinden emin değilseniz, sektörünüzdeki web sitelerini tekrar ziyaret edip onların neler yaptıklarına bakabilirsiniz.

Bununla birlikte, sitenizde olması gereken temel sayfalar şunlardır:

  • Ana sayfa – ziyaretçilerinize işletmeniz ve ne yaptığınız hakkında genel bilgiler sağlayan bir sayfa.
  • Hakkında sayfası – işletmeniz, geçmişi ve arkasındaki kişiler hakkında daha fazla ayrıntı veren bir sayfa.
  • Bize ulaşın sayfası – ziyaretçilerin işletmenizle iletişim kurması için gerekli bilgiler içeren bir sayfa.

Tabii, web sitenizde ürün satmayı planlıyorsanız, ürün sayfalarına da ihtiyacınız olacak.

5. İşletme web sitenizin içeriklerini oluşturun

İnternet sitenizi planladıktan sonra içerik oluşturma sürecine başlayabilirsiniz.

Planladığınız her web sayfası için yazılı içeriğe ve alakalı görsellere ihtiyacınız olacak. Ayrıca işletmenizin logosu ya da bir menü metni gibi eklemek istediğiniz farklı içerikler de olabilir.

İşletmeniz için internet sitesi kurma adımında olduğu gibi içerikler için de profesyonellere danışabileceğinizi unutmayın. Örneğin web sitenizin metinleri çok fazlaysa veya kendiniz yazabileceğinizi düşünmüyorsanız içerikleri hazırlaması için bir metin yazarı ile anlaşabilirsiniz.

Ayrıca, web sitenize yüksek kaliteli görseller eklemek için profesyonel bir fotoğrafçı kiralayabilirsiniz. Örneğin, ürünlerinizin kaliteli görselleri, ziyaretçilerinizi sizden alışveriş yapmaya ikna etmeye yardımcı olabilir.

Metinleri ve görselleri kendiniz üstlenmeyi düşünüyorsanız aşağıdaki kaynaklar size yol gösterebilir:

6. Sitenizi yayınlayın ve test edin

Tüm içeriklerinizi hazırladıktan sonra web sitenizi yayınlayabilirsiniz. Her şeyin istediğiniz gibi çalıştığından emin olmak için sitenizin canlı halini kontrol etmeyi unutmayın.

Kendin Yap bir web sitesi kurulum aracı kullanıyorsanız yüklemeleri ve kontrolleri kendiniz yapmanız gerekir. Bununla birlikte GoDaddy Hazır Web Sitesi kullanıyorsanız ve belirli bir özelliği nasıl ekleyeceğinizden veya kullanacağınızdan emin değilseniz ya da herhangi başka bir sorunuz varsa 0850 390 75 46 numaralı telefondan Türkçe destek veren GoDaddy Destek Ekibine ulaşabilirsiniz.

Bir web tasarımcı kullandıysanız, sitenizi canlıya almak için ihtiyaç duydukları her şeye sahip olduklarından emin olun.

7. İnternet sitenizi tanıtın

İşletmeniz için internet sitesi kurma, online bir varlık oluşturma yolculuğunuzun son adımı değil. Sitenizi yayınladıktan sonra insanların ondan haberdar olmasını da sağlamanız gerekiyor. Bunu yapmak için kullanabileceğiniz farklı dijital pazarlama yöntemleri bulunuyor:

  • Arama motoru optimizasyonu
  • Sosyal medya pazarlaması
  • E-posta pazarlama

Bunlara ek olarak web sitenize, kartvizitleriniz gibi işletmenizin fiziksel ve markalı varlıklarında yer vermeyi de atlamayın.

Kullanılan Ürünler