Bir web sitesi kurmak istiyorsanız, web sitenizi çalıştırabileceğiniz bir barındırma (hosting) platformuna ihtiyacınız var. Peki, siteniz için en uygun barındırma seçeneğine nasıl karar vereceksiniz? Paylaşımlı hosting, VPS hosting, kiralık sunucu gibi seçeneklerden birine karar vermek sadece bir bütçe meselesi değildir, aynı zamanda birkaç farklı faktöre de bağlıdır. Dikkat etmeniz gereken en önemli şeyler:
- Ne tür bir web sitesi işletmek istiyorsunuz?
- Hangi programları ve uygulamaları kullanmak istiyorsunuz?
- Sunucu sistemlerinin yönetimi konusunda ne kadar deneyiminiz var?
Bu yazıda kiralık sunucunun ne olduğunu ve bu barındırma çözümünün işletmeniz ve ihtiyaçlarınız için doğru olup olmadığını nasıl belirleyebileceğinizi açıklayacağız. Ayrıca, bir web sitesinin nasıl kurulduğu hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız bu yazıda önemli ipuçları bulabilirsiniz.
Ama şimdilik en önemli soru ile başlayalım:
Kiralık sunucu nedir?
Kiralık sunucu, tek bir kuruluş ya da kişi tarafından kullanılan bir barındırma türüdür. Bu, CPU kaynakları, bellek, sabit disk alanı gibi bir sunucunun tüm kaynaklarını yalnızca sizin kullanabileceğiniz anlamına gelir. Kiralık sunucu tamamen kendi kendine yeten bir sistemdir bu nedenle başka hiçbir müşteri barındırma sisteminizin performansını ve güvenliğini tehlikeye atamaz.
Temel olarak üç farklı sunucu türü vardır:
- 1. tür: Hosting sağlayıcısı tarafından yönetilen özel sunucular. Bunlara genellikle özel web sunucuları denir. Bunlarda sunucu ve işletim sistemi için endişelenmenize gerek yoktur, çalıştırmak istediğiniz uygulamalara tamamen konsantre olabilirsiniz. Ancak özel web sunucularında sistem düzeyine erişiminiz sınırlıdır, bu nedenle kendi yazılımınızı yükleme ve çalıştırma yetenekleriniz de sınırlıdır.
- 2. tür: Sanallaştırılmış özel sunucular. Bu ürünler, özel bir web sunucusuna kıyasla uygulama yükleme ve çalıştırma konusunda size daha fazla seçenek ve özgürlük sunar. Ancak sanal özel sunucular (VPS) genellikle hosting sağlayıcınız tarafından yönetilmezler. Sunucunuzun yönetimi tamamen sizin sorumluluğunuzdadır. Ayrıca VPS’ler size sunucunun sistemine ve donanımına tam erişim izni vermez, bu da kullanabileceğiniz özel yazılım ya da kişiselleştirme seçeneklerini sınırlayabilir.
- 3. tür: GoDaddy’nin 4.0 Kiralık Sunucuları gibi gerçekten size özel kiralık sunucular. Bunlar tamamen size ait sunuculardır. Uygulamalarınızın işleyişinde tam özgürlüğe ve sistem kaynaklarına tam erişime sahipsinizdir. Bu sunucularda işletim sistemi doğrudan sunucuya kurulur. Ek bir sanallaştırma katmanı yoktur ve çok daha iyi performans gösterirler. Kiralık sunucu en pahalı barındırma seçeneğidir ve genellikle geniş bir ürün yelpazesine sahip bir e-ticaret sitesini ya da karmaşık intranet çözümlerinin işletilmesi gibi büyük ve karmaşık web projeleri için kullanılırlar. Bunlar çok güçlü bir hosting çözümü gerektiren uygulamalardır.
Kiralık sunucuların avantajları ve dezavantajları
GoDaddy’nin sağladığı kiralık sunucu hizmeti gibi çözümler, sanallaştırılma yazılımı ile sınırlandırılmamıştır. Size tüm diğer hosting seçeneklerinden çok daha fazla güç ve kontrol sağlayan özel bir barındırma ortamı sunar. Ayrıca Linux ve Windows gibi çeşitli güncel işletim sistemleri arasından seçim yapabilirsiniz.
Tüm GoDaddy Kiralık Sunucu ürünleri için iki tür sabit sürücü depolaması arasında seçim yapabilirsiniz: ekstra kapasiteli HDD sürücüler veya 25 kata kadar daha hızlı veri erişimi için ultra hızlı SSD sürücüler.
GoDaddy’nin kiralık sunucuları, SSD sabit disklere erişimi daha da hızlandıran NVM Express yazılım arayüzü ile de donatılmıştır.
Avantajları:
- Tam kontrol
- Kapalı bir ortam
- İstediğiniz yazılımı yükleyebilme imkanı
- Çeşitli Linux ve Windows işletim sistemleri arasında seçim yapabilme
- İsteğe bağlı olarak ekstra kapasiteli HDD sabit diskler ya da ultra hızlı SSD sabit diskler
- Veritabanı seviyesinde DDoS koruması
- cPanel veya Plesk ile kullanışlı sunucu yönetimi araçları (sadece Linux işletim sistemleri için)
Dezavantajları:
- Kapsamlı bir sunucu yönetimi bilgisine ihtiyacınız var
- Otomatik yedekleme gibi seçenekler olmadığından tüm yedeklemelerinizin sorumluluğu sizdedir
- Güvenlik ayarlarını kendiniz kurmak zorundasınız
- Kolayca ürün değiştiremezsiniz
Kiralık sunucular daha iyi hosting platformları mıdır?
Kiralık sunucular diğer hosting ürünlerinden kesinlikle daha güçlüdür. Ama bu daha iyi bir hoting çözümü oldukları anlamına da gelir mi? Cevap, nasıl bir web sitesi istediğinize bağlı olarak değişir.
Kiralık sunucuya ne zaman ihtiyacınız var?
Kiralık sunucular genel olarak aşağıdaki durumlar için kullanılır:
- Trafik yoğunluğu ve veritabanı istekleri fazla olan web siteleri için. Kiralık sunucular çok güçlü sistemlerdir. RAM, sabit diskler ve işlem gücü gibi tüm sistem kaynakları yalnızca size özeldir.
- Sınırsız kullanıcı izinleri gerektiren uygulamaları çalıştırmak için. Kiralık sunucularda istediğiniz yazılımı ekleme ve ayarları kişiselleştirme özgürlüğüne sahipsinizdir.
- Yüksek güvenlik gereksinimleri olan hosting çözümleri için. Bir kiralık sunucu söz konusu olduğunda, sisteme erişim sadece size özeldir. Girişler, sunucu adı vb. gibi sunucu verileri sadece sizin tarafınızdan görüntülenebilir. Ayrıca, örneğin, başka müşterilerin web sitelerindeki açıkların sizin projenize zarar verme riski gibi bir durum da söz konusu değildir.
Kiralık sunucular ile diğer hosting ürünlerinin karşılaştırılması
Küçük veya orta ölçekli bir işletme için bir web sitesi işletiyorsanız illa ki kiralık bir sunucuya ihtiyacınız yoktur. Bununla birlikte, web siteniz hızlı büyüyorsa, sitenize çok fazla ziyaretçi geliyorsa veya karmaşık özellikler varsa, özel bir sunucu web siteniz için çok iyi bir hosting platformu olabilir. Çünkü size web sitenizi güvenilir bir şekilde yürütebilmeniz için ihtiyacınız olan performansı sunar.
Kiralık sunucuya iyi alternatifler nelerdir?
Nispeten az sayıda ziyaretçisi olan küçük ve orta büyüklükteki web siteleri, GoDaddy’nin Hızlı Web Sitesi gibi kullanımı kolay ve uygun fiyatlı bir hosting paketini programlama becerisine gerek kalmadan hızlı ve kolayca kullanabilir. Burada Web Siteleri + Pazarlama Araçları ile ilgili daha fazla bilgi bulabilirsiniz.
Web hosting gibi paylaşımlı hosting ürünleri de yeni başlayanlar için iyi bir seçenektir. GoDaddy Web Hosting ile WordPress, Joompla, Drupal gibi içerik yönetim sistemlerini tek tıkla kurabilmek gibi 125’in üzerinde uygulamadan faydalanabilirsiniz. GoDaddy web hosting ürünleri kiralık sunucu ile kıyaslandığında da daha ucuzdur çünkü sunucuyu ve sunucunun kaynaklarını başka müşteriler ile paylaşırsınız. Ancak endişelenmeyin, sistemler açık bir şekilde ayrılmıştır. Sunucudaki diğer müşterileri sizin sayfanıza ve sayfanızın yönetimine erişemezler. Ayrıca sisteminiz 7 gün 24 saat izlenir ve DDoS saldırılarına karşı korunur. GoDaddy Web Hosting hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
VPS hosting ya da sanal özel sunucular, paylaşımlı hosting ve kiralık sunucu arası bir yerdedirler. Sanal Özel Sunucular (VPS) adından da anlaşılabileceği gibi sanallaştırılmış sunuculardır. Temel olarak, bir VPS tek başına bir sunucu gibi çalışır. Ancak, kiralık sunucunun aksine, kaynaklar çeşitli müşteriler arasında bölünmüştür. VPS genellikle paylaşımlı hosting ürünlerinden daha güçlüdür, bu yüzden orta veya yüksek hacimli uygulamalar için idealdir. Bir VPS üzerinde barındırılan web siteleri, klasik bir paylaşımlı hosting ürününden daha fazla ziyaretçi kaldırabilir. Ancak, aynı kiralık sunucularda olduğu gibi, VPS’inizin yönetiminden kendiniz sorumlusunuzdur. Yani bir kullanıcı olarak VPS’i yönetebilecek teknik bilgiye sahip olmanız gerekir.
Kapsamlı ve yoğun kaynak kullanan e-ticaret siteleri veya büyük kurumsal siteler için kiralık sunucular en iyi seçimdir. Böyle bir proje üzerinde çalışıyorsanız, GoDaddy’nin güçlü Kiralık Sunucularının olanaklarından ve faydalarından yararlanabilirsiniz.
Bir kiralık sunucu yönetebilir misiniz?
Bir kiralık sunucu yönetip yönetemeyeceğinizi aşağıdaki altı prensibi göz önünde bulundurarak kontrol edebilirsiniz:
- Yönetici – Bir sunucuyu yönetebilecek deneyime ve bilgiye sahip misiniz ya da sizin için bunu yapabilecek biri var mı?
- Amaç – Sitenizin amacı nedir? Ne gibi gereksinimleriniz var? Bunları karşılamak için bir kiralık sunucuya ihtiyacınız var mı?
- Program – Hangi program ve uygulamalara ihtiyacınız var? Bunlar için kiralık sunucuya ihtiyacınız var mı?
- Sınırlı Destek – Kiralık sunucular genel olarak daha az destek hizmeti sağlarlar. Bunun farkında mısınız?
- Acil Durum Planı – Kiralık sunucular yönetimli değildir ve otomatik olarak yedeklenmezler. Bu yüzden sunucunun çökmesi ya da offline olması gibi bir problem çıktığında ne yapmanız gerektiğini bilmelisiniz.
- Paylaşımlı Hosting – Paylaşımlı hosting ürünlerinin web site gereksinimleriniz için daha iyi bir çözüm olup olmadığını kontrol ettiniz mi? Eğer öylelerse, web sitenizi çalıştırmak için onları kullanmayı tercih edebilirsiniz çünkü GoDaddy’nin Paylaşımlı Hosting ürünleri size kapsamlı destek, hizmet ve güvenlik sağlar.