İşinizi yeni kuruyorsanız, gurur duyacağınız bir logo için çok büyük bir bütçe ayırmanıza gerek yok. Biraz beyin gücü, sabır ve bu rehber ile markanız için güzel bir logo nasıl tasarlanır? Sorusuna cevap alabilirsiniz.
Logo yapmak için 6 basit adım;
- Logo tasarımı için en iyi uygulamaları anlayın.
- Başlamadan önce beyin fırtınası yapın.
- İstediğiniz logo türünü seçin.
- Özel logonuz için bir yazı tipi seçin.
- Logonuzun renklerini seçin.
- Logonuzla deneyler yapın ve test edin.
Son olarak, özel bir logo yapmak için birkaç ipucu gözden geçireceğiz ve ilgili bazı SSS'leri sağlayacağız.
Not: GoDaddy haricinde, diğer tescilli ticari markaların kullanımı yalnızca örnek amaçlıdır ve herhangi bir bağlılığı yansıtmaz.
1. logo tasarımı için en iyi uygulamaları anlayın
En iyi tasarım uygulamalarına geçmeden önce, logo tasarımı için en iyi uygulamaları öğrenmek önemlidir. İşte logo nasıl tasarlanır? akılda tutulması gereken birkaç önemli ayrıntı:
- Okunabilir ve öz yapın: Markanızın kimliğini iletmeye devam ederken logonuzun akılda kalıcı olduğundan emin olun.
- Net bir renk paleti kullanın: Genel bir kural olarak, en fazla üç renk kullanın ve logonuzun siyah beyaz olarak da çalıştığından emin olun.
- Bir ila iki yazı tipi kullanın: Logonuzun tanınabilir olması için yalnızca bir yazı tipi kullanmanız önerilir - en fazla iki yazı tipi.
- Farklı boyutları test edin: Logonuz hem büyük bir tabelada hem de küçük bir kartvizitte harika görünmelidir.
- Dengenize ve hizalamanıza dikkat edin: Tasarımınızın bazı kısımlarını düzgün bir şekilde hizaladığınızdan emin olun. Photoshop kullanıyorsanız, bu konuda yardımcı olması için akıllı kılavuzları açın ve Hizala Panelini kullanın. Tasarımınızın merkezinin nerede olduğunu tahmin etmek istemezsiniz, bu nedenle size yardımcı olacak araçlardan yararlanın.
Ilişkin: GoDaddy, girişimcileri yeni logo ile selamlıyor
Başa Dön
2.Başlamadan önce beyin fırtınası
Logo nasıl tasarlanır? başlamadan önce 20 ila 30 dakikanızı ayırmanız ve logonuzu nasıl yapmak istediğinize dair gerçekten sağlam bir temel oluşturmanız önemlidir. Kendinize şu soruları sorun:
- Hangi imajı iletmeye çalışıyorsunuz?
- Marka imajınızı görsel olarak nasıl temsil edebilirsiniz?
- Adınızın ve sloganınızın hangi kısımları önemlidir?
- Logonuzu nerede sergileyeceksiniz?
hangi imajı aktarmaya çalışıyorsun?
Şirketinizi temsil eden bir sembol seçmek için oturduğunuzda, dünyaya hangi imajı vermeye çalıştığınız konusunda çok net olmalısınız.
Marka kişiliğiniz nedir?
- Muhasebe veya finansal hizmetler gibi daha ciddi bir alandaysanız, çizgi film karakterinin bir anlamı yoktur.
- Bununla birlikte, çocuk oyuncakları satıyorsanız, o zaman bir çizgi film karakteri tam size göre.
Logo nasıl tasarlanır? özel bir logo oluşturmak, nasıl giyinileceğini seçmek gibidir. Palyaço kostümüyle değil, gündelik iş kıyafetlerinizle ofise gidersiniz… tabi eğer bir palyaço değilseniz. İşletmenizin kendi kendine nasıl giyineceğini düşünmek için birkaç dakikanızı ayırın.
Marka imajınızı görsel olarak nasıl temsil edebilirsiniz?
Artık iletmek istediğiniz görüntü konusunda net olduğunuza göre, bunu en iyi ne tür bir görselin temsil ettiğini düşünün.
Bir yoga stüdyosu işletiyorsanız, yarattığınız rahatlatıcı his için bir nilüfer çiçeği veya köpüren bir dere uygun olabilir. Peyzaj mimarıysanız, tasarımınızda yaprak veya çim biçme makinesi kullanmak isteyebilirsiniz.
Bu konuda fazla zeki olmaya gerek yok. Apaçık işler. Ayrıca tekerleği yeniden icat etmeniz gerektiğini düşünmeyin. Sektörünüzdeki diğer işletmelerin markalarını görsel olarak temsil etmek için neler kullandıklarına bir göz atın.
İlham her yerde.
Adınızın ve sloganınızın hangi kısımları önemlidir?
İşletmenizin adına yakından bakın. Gerçekten uzun artı beraberindeki bir slogan mı - yoksa kısa mı? Logolar sadece web sitelerinde kullanılmadığından, sığacağı alanın kısıtlı olduğu durumlar için plan yapmanız gerekir. Örneğin bir tişörtün cebi veya bir beyzbol şapkasının arkası gibi.
<blockquote>Basılı promosyon malzemelerinin dijital olanlardan farklı ihtiyaçları vardır. <blockquote>
Logo nasıl tasarlanır? adınız uzunsa, aslında geniş ama kısa bir dikdörtgen haline geliyor. Ya kare bir alana sığdırmak için ihtiyacınız varsa?
Bu uygulamalara iyi uyması için ifadelerin istiflendiği tasarımınızın bazı varyasyonlarını düşünün.
Logonuzu nerede sergileyeceksiniz?
Burada süper pratik olmalısın. Logonuz bir reklam panosunda mı yer alacak? Ya da yaka iğneleri? Ya da her ikisi de?
Uzaktan veya yakından tanınabilmesi için logonuzu olabildiğince basit tutun. Büyük ya da küçük.
Ve ifadelerin dahil edilmesi gerekiyorsa, yazı tipinin her boyutta okunabilir olduğundan emin olun. Süslü betikler gibi ekran yazı tiplerini küçük boyutlarda okumak bazen zordur.
Başa Dön
3.İstediğiniz logo türünü seçin
Artık logo nasıl tasarlanır ve neye ihtiyacınız olduğuna dair bazı fikirleriniz olduğuna göre, istediğiniz logo türüne karar vermeniz gerekecek. Logo türleri genellikle farklı gruplara ayrılır, bu nedenle tipik olarak kullanılan birkaç logo türüne bir göz atalım.
- Marka işareti
- Soyut logo
- şaretler
- Maskotlar
- Amblemler/rozet logosu
Marka işareti
Marka işareti, bir markayı temsil etmesi amaçlanan bir semboldür. Bunlar genellikle markanızı sembolize etmesi veya marka değerlerinizi veya mesajınızı önermesi amaçlanan gerçek dünya nesnelerini içerir. Apple'ın logosu bir marka işareti örneğidir.
Soyut logo
Marka işareti, bir markayı temsil etmesi amaçlanan bir semboldür. Bunlar genellikle markanızı sembolize etmesi veya marka değerlerinizi veya mesajınızı önermesi amaçlanan gerçek dünya nesnelerini içerir. GoDaddy soyut bir işaret örneğidir.
kelime işaretleri kelime işaretleri
Kelime işaretleri, kulağa hoş geldikleri gibidir - metin tabanlı logolar. Kulağa basit gelse de, basitliği başarılı bir şekilde uygulamak genellikle daha zor olabilir ve adı anında tanınan yerleşik markalar için daha iyi performans gösterme eğilimindedir. Coca-Cola, marka işaretine bir örnektir.
Maskotlar
Bir maskot logosu, bir markayı temsil etmesi amaçlanan resimli bir karaktere sahiptir. Maskotlar, özellikle genç kitleler olmak üzere bir kitleye hitap etmenin eğlenceli bir yolu olabilir, bu nedenle bu logoyu düşünürken hedef kitlenizi düşünün. Pringles, şirket logosunda bir maskot kullanır.
Amblemler/rozet logosu
Amblem logoları, arma tarzı bir tasarımda hem metni hem de resmi birleştirir. Bunlar süslü olma eğilimindedir ve modernden daha gelenekseldir. Starbucks bir amblem logosu kullanır.
Başa dön
4.Özel logonuz için bir yazı tipi seçin
Kendiniz için benzersiz, ancak basit ve metin tabanlı bir özel logo oluşturmaya karar verdiğinizde, yazı tipi seçeneklerinizi göz önünde bulundurmak isteyeceksiniz. Standart, ücretsiz bir yazı tipi kullanabilir veya daha benzersiz bir seçenek arıyorsanız ücretli bir yazı tipi kullanabilirsiniz (Creative Market ve Font Shop, uygun fiyatlı, özel yazı tipleri elde etmek için harika yerlerden birkaçıdır).
İster standart/ücretsiz bir yazı tipi, ister ücretli bir yazı tipi kullanıyor olun, bir yazı tipi seçerken, önce işletmenize uyan yazı tipini düşünmek isteyeceksiniz. Aşağıdaki yazı tiplerinden bazılarının ne ifade ettiğini düşünün:
- Serif: Klasik, zarif, geleneksel.
- Sans-Serif: Modern, temiz, basit.
- Levha serifleri: Klasik, rustik.
- Senaryo: Rafine, zarif.
- El yazısı: Ismarlama, özel, gündelik.
- Ekran (daktilo, yenilik vb. yazı tiplerini içerir): Sıradışı, sıra dışı.
Yazı tipinizi seçtikten sonra, logonuzu nasıl düzenlemek istediğinizi düşünmenin zamanı geldi. Parçaları farklı katmanlara koyarsanız, neyin en iyi göründüğünü görmek için nesneleri kolayca hareket ettirebilirsiniz.
Metnin kendisini değiştirmeyi de deneyebilirsiniz. Şunları deneyebilirsiniz:
- Yazı tipinin ince ve kalın versiyonları.
- Yazı tipinin kalın veya italik versiyonları.
- Büyük harf.
- Küçük harf.
- Alt gölgeler.
- Ana hatlar (“vuruş” olarak adlandırılır).
- Kelimeleri yaratıcı bir şekilde istifleme.
- Çakışan harfler.
- Şaşırtıcı harfler.
- Harfleri ayırma.
- Harfleri birbirine çok yakın itmek.
- Öğeleri ortak bir harf veya satırı paylaşacak şekilde birleştirme.
Basit bir şekilde başlayın, ardından tasarımınızdaki belirli kelimeleri vurgulamak veya vurgulamak için ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, yavaş yavaş yeni bir tedavi uygulayın.
"Öğeleri ortak bir harf veya satırı paylaşacak şekilde birleştirme" yöntemini (yukarıdan son madde işareti) kullanan bir şirket CNN'dir.
CNN logosu, ortak bir çizgiyi paylaşmaları için iki "N"yi birleştirmiştir. Yazı tipleri bunu doğal olarak yapmak için tasarlanmamıştır, bu nedenle bunun kasıtlı bir karar olduğunu bilirsiniz.
Başa Dön
5.Logonuzun renklerini seçin
Logo nasıl tasarlanır makalesinin en önemli dımlarından biri : Renk; güçlü bir araçtır. Araştırmalar, insanların bir ürün hakkında 90 saniye içinde bir yargıya vardığını ve bu değerlendirmenin %62 ila %90'ının yalnızca renge dayandığını gösteriyor.
Peki, renk izleyiciler için ne anlama geliyor?
- Kırmızı: Güven, gençlik ve güç
- Turuncu: Samimi, sıcak ve enerjik
- Sarı: Mutluluk, iyimserlik ve sıcaklık
- Yeşil: Barış, büyüme ve sağlık
- Mavi: Güven, emniyet ve istikrar
- Mor: Lüks, yaratıcı ve bilge
- Siyah: Güvenilir, sofistike ve deneyimli
- Beyaz: Sade, sakin ve temiz
Bir renk (veya renkler) seçerken, çoğu logonun üç renk veya daha az olduğunu unutmayın. Her zaman istisnalar vardır, ancak çoğunlukla markalar daha az renk kullanma eğilimindedir. Bu, düz ve minimalist tasarıma yönelik trendlerle son yıllarda daha da doğrudur. Düzenli olarak gördüğünüz logoları düşünün - Twitter, Facebook, Pinterest, vb. Hepsi tek bir renktir.
Logonuzda renklerle oynamak çok eğlencelidir, ancak seçiminizi etkileyen bir faktör de bazen gri tonlamalı bir sürüme takılıp kalacağınızı bilmektir (genellikle maliyet nedenleriyle - renk pahalıdır).
<blockquote>Renkli olsun ya da olmasın, logonuzun dikkat çekmesi gerekir<blockquote>
Tüm ağır işi rengin yapmasına izin vermeyin. Önce tasarımınızı tamamladığınızdan emin olun, ardından renk ekleyin. Mesele şu ki, renk olsun ya da olmasın tanınabilir bir marka istiyorsunuz.
Örneğin Apple logosunu ele alalım. Eminim bunu milyonlarca kez görmüşsünüzdür ve hangi şirketi temsil ettiğini asla merak etmemişsinizdir. Renk ne olursa olsun, bu her zaman açıkça Apple logosudur.
Başa Dön
6.Logonuzla denemeler yapın ve test edin
Artık işletmeniz için bir logo nasıl tasarlanır öğrendiğinize göre, logonuzu test etme zamanı. Logonuzu ne üzerinde test etmek isteyeceğinize dair bazı fikirler:
- Kartvizitler
- Kırtasiye/faturalar/makbuzlar
- Mağaza tabelaları/reklam panoları
- Site simgesi
- Dijital ekran (sosyal medya, web sitesi, mobil cihazlar, POS terminalleri vb.)
- Tişörtler, şapkalar, kupalar vb.
Birden fazla boyut ve boyutu göz önünde bulundurarak tasarlamak önemlidir. Vektör tabanlı bir resim düzenleme aracı kullanmak, logonuzun her boyutta keskin görünmesini sağlayacağından burada çok yardımcı olacaktır.
Logonuzu farklı ürün/içerik türleri üzerinde test etmenin yanı sıra, çeşitli farklı renkli arka planlar üzerinde de test etmek isteyeceksiniz. Logonuz için her uygulamanın beyaz bir arka planı olmayacaktır, bu nedenle buna bağlı bir logo oluşturmayın.
Başa Dön
Özel bir logo yapmak için son ipuçları
Logo nasıl tasarkanır konusunda yukarıdaki adımları izlerseniz harika bir başlangıç yapmış olursunuz. Ancak başarınızı garanti altına almak için sizinle paylaşmak istediğim birkaç ipucu daha var.
Tutarlı ol
Logonuzu, muhtemelen basılı ve dijital olarak birçok pazarlama kanalında kullanacaksınız. Bu nedenle, aynı mesajı, görüntü stilini, yazı tiplerini ve renkleri kullanarak markanızı tutarlı bir şekilde sergilemek için zaman ayırın.
Bu, müşterilerinize güven aşılayacak ve marka bilinirliğine yardımcı olacaktır.
Bununla gevşerseniz ve farklı renkleri veya garip yazı tipi uygulamalarını karıştırmaya başlarsanız, markanızı sulandırır ve profesyonellikten uzak görünmenize neden olur. Bu yüzden tutarlı tutun.
Kolayca gelişebilecek bir tasarım oluşturun
İşleri basit tutmayı hatırlıyor musun? Bu, logo evrimleri için de geçerlidir. Çok karmaşıksa, daha sonra değiştirmek acı verici olacaktır. Bu nedenle, ana renk ve yazı tipi gibi yalnızca birkaç önemli öğeyi olduğu gibi tutmaya çalışın. Ardından, daha sonra yükseltmeniz gerekirse, yalnızca birkaç küçük ayar ile yapılabilir ve ana tanımlayıcı özellikler bozulmadan kalır.
Üzerinde logonuzun basılı olduğu bir miktar mal sipariş edin
Yeni logonuzu özel baskılı yağma kadar gerçek gösteren hiçbir şey yoktur. Logonuzun şişelerde, defterlerde ve tişörtlerde basıldığını görmek size meşru bir iş gibi hissettirir.
O yüzden bir dakikanızı ayırın ve kendinize bazı güzellikler sipariş edin.
Ve kasabanın her yerine dağıtabilmek için ekstraları alın. Müşterilere ve potansiyel müşterilere, üzerinde logonuz olan özel bir su şişesi vermek, onların aşırı doldurulmuş cüzdanlarındaki başka bir kartvizitten çok daha iyi akılda kalmasını sağlar. Bunu logo nasıl tasarlanır sürecinin kutlama ve en eğlenceli adımı olarak görüyorum.
Başa Dön
Özel logonuzu oluşturmaya hazırmısınız?
Artık basit bir özel logo nasıl tasarlanır adımlarını incelediğimize göre, umarım daha cana yakın ve erişilebilir görünür. Kendi özel logo tasarımınızı kendiniz yapmak istiyorsanız, bu adımları takip edebilir ve birden fazla platform ve kullanım için güzel çalışan, iyi planlanmış bir logo ile uzaklaşabilirsiniz.
Ancak öğreticiyi incelerseniz ve hala emin değilseniz, bir tasarımcıyı işe almaktan çekinmeyin.
Birçok insan tasarımcılarla konuşmak konusunda gergindir. Tasarımcıların nasıl çalıştığını bilmiyorlar... her şey sanki sihirle bir araya geliyor gibi. Ve genellikle maliyet konusunda bazı endişeler vardır. Ancak kesinlikle uygun fiyatlı bir çözüm ve size rehberlik edecek cana yakın, yardımcı tasarımcılar bulabilirsiniz.
Logo nasıl tasarlanır: sıkça sorulan sorular(SSS)
Logo nasıl tasarlabır makalesine ilişkin sıkça sorduğunuz bazı soruları cevaplayacağız:
Logo nedir ve bir logoya sahip olmak neden önemlidir?
Logo, bir markanın veya işletmenin görsel kimliği olarak hizmet eden grafik bir semboldür. İyi bir logo, müşterilerin bir markayı tanımasını kolaylaştırmalı, markayı rakiplerinden ayırmalı ve markanın değerlerini iletmelidir. Bir logo, markanızın kimliğinin temelini oluşturur ve onu işinizin gözden kaçırılmaması gereken önemli bir yönü haline getirir.
Hangi unsurlar iyi bir logo yapar?
İşte iyi bir işletme logosunu neyin oluşturduğuna dair hızlı bir genel bakış:
- Logonuz akılda kalıcı ve benzersizdir.
- Logonuzun tasarımı dengelidir.
- Oluşturduğunuz logo türü işletmenize uygundur.
- Logonuzu çeşitli formatlarda kullanabilirsiniz.
- Logonuzda kullanılan renkler uygundur.
- Logonuz, işinizi büyütmek için geleceğe hazırdır.
Bir logo için standart boyut nedir?
Bir logo için standart bir boyut yoktur; ancak, logonuzu nerede kullanacağınızı düşünmeniz ve boyutlandırma kararlarınızı uygun şekilde dayandırmanız gerekir. Favicon'dan reklam panolarına kadar logonuz esnek olmalıdır.
Çeşitli platformlardaki resim boyutu gereksinimlerinin tam dökümü için buradan sosyal medya kılavuzumuza göz atın:
İlişkin: Sosyal medya için görsel/fotoğraf dosyaları rehberi
Logomu nasıl öne çıkarabilirim?
Logonuzu iyiden mükemmele dönüştürmek için bir desteğe ihtiyacınız varsa sahip olabileceğiniz birkaç seçenek vardır:
- Premium grafikler satın alın. Sanat size uygun değilse, grafik satın almayı düşünün. Creative Market gibi web siteleri, bunu yapmak için mükemmel yerlerdir.
- Birinci sınıf bir yazı tipi kullanın. Standart yazı tipleri biraz eskimiş gibi görünebilir, bu nedenle işinize uygun ücretsiz bir yazı tipi bulmakta sorun yaşıyorsanız, birinci sınıf bir yazı tipi mükemmel bir çözüm olabilir.
- Kenarlık oluşturmayı deneyin. Özel logo tasarımınızın daha ilgi çekici olmasını ve daha kapsayıcı olmasını istiyorsanız çevresinde bir kenarlık, arka plan veya şekil kullanabilirsiniz.
Logo oluşturmak için hangi araçları kullanabilirim?
Özel logo nasıl tasarlanır: araçları için şu anda piyasadaki en iyi seçenekleriniz:
- Photoshop
- Adobe Illustrator
- Canva
Photoshop
Photoshop bir "raster" görüntü düzenleme aracıdır. Bu, görüntüleri oluşturmak için pikselleri (küçük kareler) kullandığı anlamına gelir. Bunun avantajları ve dezavantajları vardır.
Harika çünkü size tasarımınızın her yönü üzerinde inanılmaz bir kontrol sağlıyor. Piksel tabanlı bir araç kullanmanın dezavantajı, özellikle büyük boyutta yazdırıyorsanız tasarımınızın bulanık görünme riskidir. Vektör görselleri, logonuzu büyütmek için idealdir.
Bazen başlamak için büyük bir dosyayla çalışmak bu sorunu gidermeye yardımcı olur. Photoshop'ta bir logo tasarlamayı öğrenirken, onu şeffaf bir PNG dosyası olarak kaydetmek isteyeceksiniz. Bu, özel logonun net kalmasını ve son sürümde bulanık görünmemesini sağlar.
Adobe Illustrator
Profesyonel logo tasarımı için en yaygın kullanılan araçlardan biri olan Adobe Illustrator, vektörel tabanlı bir yazılımdır. Geniş özellik seti ve güçlü çizim araçları ile kullanıcılarına yaratıcı özgürlük sunar.
Canva
Canva, kullanıcı dostu arayüzü ve hazır şablonlarıyla tasarım sürecini kolaylaştıran bir grafik tasarım platformudur. Logo tasarımında da sıklıkla tercih edilir. Kullanıcılar, özelleştirilebilir öğeler, yazı tipleri ve renk paletleri aracılığıyla kendi logolarını oluşturabilirler.