Malware nedir ve küçük işletmenizi niye ilgilendirir? Zararlı yazılım ya da kötü amaçlı yazılım olarak da bilinen malware, hem web sitesi sahipleri hem web geliştiriciler hem de güvenlik şirketleri büyük bir sorundur. Düzenli olarak malware taraması yapmazsanız web sitenizi tehlikeye atabilir ve para kaybetmenin yanı sıra kullanıcı tabanınızın azalması durumuyla da karşı karşıya kalabilirsiniz.
En iyi çözüm, farklı araçlar, eklentiler ve hizmetler kullanarak malware saldırılarını gerçekleşmeden önlemektir.
Ancak bu yazıya web siteniz saldırıya uğradıktan sonra denk geldiyseniz de endişelenmeyin. Malware saldırılarının etkileri her zaman kalıcı değildir ve sitenizi eski haline geri döndürmenin yolları da var.
Bu yazıda öncelikle malware nedir ve sizi nasıl etkileyebilir sorularının cevabını vereceğiz. Daha sonra, virüs bulaşmış bir siteyi nasıl temizleyebileceğinize değineceğiz ve gelecekte olası saldırılara karşı WordPress web sitenizi nasıl koruyabileceğinizden bahsedeceğiz. Hadi başlayalım.
Malware nedir ve web sitenizi nasıl etkiler?
Malicious software, yani kötü amaçlı yazılımın kısaltması olan malware, web sitenizin kontrolünü bir şekilde ele geçirmeye çalışan bir koddur. Bozuk dosyalar aracılığıyla kurulan bu kod genellikle meşru gözüken yazılımların içine saklanır. Ancak malware farklı şekillerde de karşınıza çıkabilir:
- Virüsler. Kötü amaçlı yazılımın en yaygın örnekleridir. Genellikle şüpheli e-postaların eklerinde gizlenmiş olarak bulunurlar.
- Trojanlar ya da Truva atları. Adını o çok bilindik Yunan savaş yönteminden alan bu yazılımlar aynı zamanda “arka kapı yazılımları” olarak da bilinir. Genellikle meşru bir program gibi görünürler ancak yüklendikten sonra tüm bilgisayarınızın kontrolünü ele geçirebilirler.
- Kaçak indirmeler (drive-by download). Bu tür yazılımlar, web sitenizi başka bozuk dosyalar için bir dağıtım yöntemi olarak kullanır ve güvenlik açığına bağlı olarak, mağdur farkına varmadan hasara neden olabilir.
Ayrıca “pharma hack” olarak bilinen bir malware türüyle de karşılaşabilirsiniz. Bu tür, içeriğinize ve arama motoru sonuç sayfalarına (SERP) şüpheli web sitelerine bağlantılar yerleştirir.
Bu malware türü dosyalarınıza zarar vermese de, ziyaretçilerinizi bazı güvenli olmayan web sitelerine yönlendirebilir.
Malware saldırısına uğramanın web siteniz ve işiniz üzerinde büyük etkisi olmasının nedeni nedir? Kötü amaçlı yazılımlar, sorunu (ya da sorunları) çözmek için para ve zaman harcamanıza sebep olmasının yanı sıra müşterilerinizin size olan güvenini de sarsabilirler. Sonuçta, müşterilerinizin web güvenliğini ve kişisel verilerini tehlikeye atıyor gibi gözüküyorsanız, müşteri güveni ve dolayısıyla gelir kaybetmeniz de kaçınılmazdır.
Malware bulaşmış bir site nasıl temizlenir?
Sitenize malware bulaştığını anlamanın yolu nedir? Çoğu web tarayıcısı artık virüs bulaşmış web sitelerine girmeden önce sizi uyarsa da bazen kendi sitenize virüs bulaştığına dair net bir uyarı görmeyebilirsiniz. Bununla birlikte, bir uyarı almasanız da genellikle web sitenize malware bulaştığının işaretlerini kendiniz tespit edebilirsiniz (özellikle de düzenli virüs taraması yapıyorsanız). En kötü durumda, web sitenizin ziyaretçileri de sizi bu durumdan doğrudan haberdar edebilir.
Bu durumda, sitenizde malware olduğunu doğrulamak için öncelikle bir tarama yapmanız gerekiyor.
Sucuri tarafından sağlanan GoDaddy Web Sitesi Güvenliği gibi bir çözüm, otomatik olarak günlük güvenlik taramaları yapar.
Malware kontrolünüzü bitirdikten ve dosyalarınızın ne durumda olduğunu anladıktan sonra sıra sitenizi temizlemeye geliyor. Neyse ki virüs temizleme için kullanabileceğiniz farklı araçlar bulunuyor.
Web sitenizi gelecekteki malware saldırılarından korumanın yolu nedir?
Bu blogda daha önce WordPress güvenliği ve sitenizi koruma yöntemlerine değinmiş olsak da, aşağıdaki tavsiyeler daha çok sitenizi gelecekteki malware saldırılarından koruma yolu nedir sorusuna odaklanıyor.
- Sitenizi düzenli olarak yedekleyin. Bunu halihazırda yapmıyorsanız, sitenizi sık sık yenilediğinizden emin olun. GoDaddy’nin Web Sitesi Yedekleme hizmeti bu işi için iyi bir seçenektir, UpdraftPlus eklentisi ise kullanımı kolay, popüler ve ücretsiz bir çözümdür.
- Uygun bir hosting sağlayıcısı seçin. Kaliteli bir hosting, web siteniz için ek bir koruma katmanı sağlayabilir. Örneğin paylaşımlı barındırma hizmetleri, her sunucuda fazla sayıda site bulundurulduğundan daha az güvenli görünürken, özel yönetilebilir WordPress hosting planları daha güvenli bir seçenek olabilir.
- Hesap şifrelerinizi güncelleyin. Harhangi bir saldırı sonrası bu her zaman yapmanız gereken bir adım çünkü oturum açma bilgileriniz tehlikeye girmiş olabilir. Güçlü bir parola seçmek oldukça basittir. Bununla birlikte WordPress’in özel parola oluşturucusunun yanı sıra şifreleriniz için kullanabileceğiniz online araçlar da bulunur.
- Kaliteli bir güvenlik eklentisi yükleyin. Aslında bunu açıklamaya pek gerek yok. Güvenlik eklentileri çeşitli güvenlik sorunlarına karşı koruma sağlayabildiğinden her WordPress web sitesinin olmazsa olmazı. Sektörün liderlerinden olan Wordfence Security malware taraması da yapan etkili bir eklenti, ancak tabi ki başka seçenekleriniz de bulunuyor.
Son olarak, web sitenize ne yüklediğiniz konusunda seçici davranın.
Eklenti ve temaları yalnızca resmi dizinlerinden (Tema Dizini ve Eklenti Dizini) ya da StudioPress ve Elegant Themes gibi saygın ve bilindik tema geliştiricilerden yüklemelisiniz.
Malware, sağlıklı bir siteye büyük zararlar verebilir. Ancak sitenizi korumak ve kötü amaçlı yazılımlardan temizlemek için gerekli adımları atmak sizin sorumluluğunuzda.
Bu yazıda hacker saldırıları hakkında bazı ön bilgiler verdik, malware nedir sorusunu cevapladık ve web sitenizi nasıl güvende tutabileceğinizi açıkladık. Artık “kötü adamları” sitenizden uzak tutmak için yapmanız gerekenleri biliyorsunuz. Ancak web güvenliğinin sürekli kontrol edilmesi ve tetikte olunması gereken devamlı bir yolculuk olduğunu unutmayın.