Minimalizm ile tanışmam her şeyin üstüme üstüme geldiği, “niye her şey bu kadar zor” diye isyan ettiğim bir dönemde denk geldiğim Netflix belgeseli ile oldu. Belgeselin açıklamasında “eşyaların mutluluk getirdiğine inanan Amerikan idealine karşı gelenler” ile yapılan röportajlardan oluştuğu yazıyordu. Oynat’a basmadan önce şöyle bir kitaplığıma göz gezdirdiğimi hatırlıyorum sadece ve o an aklımdan geçen de şu oldu: “Bin küsür kitap çok fazla; atın, on tane saklayın derlerse bittiler benim için.”
Öyle bir şey demediler. Her ne kadar ayrıntılarını hatırlamasam da, belgeselden bana kalan şuydu: “eşyaların esiri olup da hayatı kaçırmayın.” minimalizm101.com kurucusu Bilge Kepir ile bir araya geldiğimizde minimalizm ile ilgili “bunlar kesin her şeyi atıp, mağara adamı gibi yaşayın diyecekler” önyargımı yıkmış olduğuma sevindim çünkü karşımda mutlu, rahatlamış ve ne istediğini bilen biri vardı. Aynı web sitesinin “hikâyemiz” kısmında da yazdığı gibi:
Basit güzeldir, insanı özgürleştirir.
Girişimciliğe her zaman meraklı olduğunu belirten Kepir, on altı yaşında “Kırmızı Balık” adında bir blog ile birlikte sözlüklerde ve edebiyat dergilerinde yazılar yazmaya başlamış. Sporun da hayatında önemli bir yeri olduğunu belirten Kepir, o günden bugüne yazmayı sürdürmüş ve aynı zamanda Avrupa’da pek çok ülkeyi gezme ve Türkiye’de Likya Yolu gibi farklı trekking rotalarını da yürüme fırsatını bulmuş.
Sınırları zorlamanın ardından daha basit bir hayata geçiş
Eskişehir’de doğup büyüyen Kepir, Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü’nde lisans eğitimini aldıktan sonra Boğaziçi Üniversitesi’nde ve İTÜ’de Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya Yönetimi eğitimleri de almış. Okuldayken kariyer odaklı bir öğrenci kulübünde görev alan Kepir, şirketlerin iç eğitimlerine, lansmanlarına katılma ve pazarlama direktörleriyle bir araya gelme fırsatına sahip olmuş. Bir yandan da, yine kulüp kapsamında gönüllü olarak görev ve eğitimler alarak roadshow’lar ve dergi projeleri gibi farklı projeler üzerinde de çalışmış. Kendini daha fazla geliştirme şansı bulacağına inanarak İstanbul’a gelen Kepir, global bir firmada satış alanında görev yapmasının ardından bir ajansta Sosyal Medya ve Etkinlik Yöneticisi olarak çalışmaya başlamış.
Bir yıl süren sosyal medya uzmanlığı deneyimi kendisine çok şey katsa da çalışarak kazandığı parayı harcamaya bile vakti kalmadığını belirten Kepir, kendine iyi gelen şeylere odaklanmaya karar vermiş. Kitap okumayı, film izlemeyi, yazı yazmayı özlerken işinden keyif almamaya, verimsizleşmeye ve yaratıcılığını kaybetmeye başlamış. İstifa edip, bir süre dinlendikten sonra ise çareyi freelancer’lıkta bulmuş.
Adını “wehaveworks” koyduğumuz, freelance dijital hizmetler veren yeni nesil reklam ajansı diyebileceğimiz girişimimiz doğdu ve ben böylelikle artık bir freelancer’dım. Şanslıyım ki ailem ve yakın arkadaşlarım onlarla fikrimi paylaştığım anda bana güvendiler ve destek oldular. Onlar olmasaydı iş hayatından bu denli soğumuşken, bu kadar kısa süre içinde böyle bir girişimde bulunmaya cesaret edemezdim.
İstifasından üç ay kadar sonra ajans tarafında 2-3 müşterisi olan, istediği saatte uyanma ve istediği yerde çalışıyor olma lüksüne sahip olan Kepir, bu sayede mesleğiyle ilgili eğitim ve etkinliklere katılma, özel hayatı ve hobilerine rahatlıkla vakit ayırabilme fırsatına da sahip oldu. Bu üç ayı bir içsel yolculuğa dönüştürerek, kendisi için en önemli olan şeylerin gerçekten neler olduğunu keşfetmeye odaklandı.
“Gönüllü sadelik” ve 'minimalizm" yaşam biçimi ile karşılaştım. Gönüllü sadelik; bireyin dış dünyasında olduğunca sade ve basit, iç dünyasında ise zengin, derinliği olan bir yaşamı savunuyordu ve tüketimde yeterlilik ve sadelik, çevre için duyarlılık, yaşamda insani değerlere önem vermeyi öneriyordu.
Minimalizm ve GoDaddy uyumu
Kepir, “bilgece yaşam biçimi” olarak tanımladığı minimalizm öğretilerini kitaplar, belgeseller ve kişisel bloglar vasıtasıyla öğrenmeye ve yaşamına uygulamaya başladı. Başkalarının hayatına dokunabilmek, onlara katkıda bulunabilmek güdüsüyle kişisel deneyimini, keşfettiklerini, ona ilham veren şeyleri bir araya getirdiği bir içerik sitesi kurma fikri oluştu.
Hani demiş ya şair, “yazmasam deli olacaktım” diye; ben de öyle bir tutkuyla bir gece yarısı bir anda açtım Godaddy’i. Aklıma gelen ilk alan adıyla, Web Sitesi Mimarı’nın ücretsiz deneme sürümünü kullanarak sabahladım, siteyi kurdum ve yayına aldım. Böylece minimalizm101.com 2018 yılının Mart ayında doğmuş oldu.
Daha önce yazılımcı ve tasarımcı arkadaşlarımla birlikte aylarca kapsamlı web site projelerinde çalışmış biri olarak Web Sitesi Mimarı kullanırken bir yanımda tasarımcı, bir yanımda yazılımcı varmış ve istediğim her şeyi 1 saniyede gerçekleştiriyorlarmış gibi hissettim. Çok keyifli bir deneyimdi.
minimalizm101.com Mart ayında yayınlanmış olsa da Kepir ajans tarafındaki yoğunluğu nedeniyle ancak Eylül ayı itibariyle web sitesi ile tam zamanlı ilgilenmeye başlayabildi. Verilen emek arttıkça insanların bunu fark etti ve minimalizm101 ile daha fazla iletişim kurmaya, yazılarını paylaşmaya başladılar. Uzun yıllardır GoDaddy ile güven içinde çalışan Kepir, minimalizm101 yolculuğu için de GoDaddy’yi tercih etti. Kepir, GoDaddy’nin alan adı ve Web Sitesi Mimarı’nın yanı sıra SEO ve E-posta Pazarlama gibi ürünlerini de kullanıyor.
Üniversite zamanlarımdan bugüne dek, yaklaşık 7-8 yıldır GoDaddy‘den bir çok farklı alan adı satın aldım. Aklıma gelen her fikirde soluğu GoDaddy’de alıp, alan adı sorgulamak ve satın almak hobim haline gelmişti bir ara. Hala belki bir gün projelendiririm umuduyla 4 adet alan adının süresini düzenli olarak uzatıyorum.
Kepir, minimalizm odaklı minimalizm101.com web sitesi ile insanların hayatına değer katmayı; daha iyi bir hayat için neler yapılabilir sorusunun cevabının birlikte keşfedildiği bir topluluk oluşturmayı hedefliyor. Web sitesindeki ilham verici hikâyelerin sayısını da artırmayı amaçlayan Kepir, önümüzdeki dönemde YouTube kanalı için içerik üretmeyi ve e-ticaret fonksiyonu ile kitlesine tamamen özel ve işe yarar bir ürün envanteri sunmayı planlıyor.
GoDaddy’yi tercih etmemin en önemli sebebi, Web Sitesi Mimarı’nın şu an için teknik ihtiyaçlarımızın neredeyse tümünü karşılıyor olması. Ben bütün GoDaddy ürünlerini keyifle kullanıyorum. Web sitenizi yaratırken, eğer içeriğinize güveniyorsanız, teknik anlamda çok hızlı şekilde ilerlemeniz mümkün. Size yalnızca daha iyi içerik üretmek ve daha fazla insana ulaşmak kalıyor geri kalan her şey çok kolay.
Sonuç
Kepir, dijital dünyanın sunduğu araçlardan faydalanarak herkese fayda sağlayacak bir topluluk oluşturma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Bu devirde web sitesine ihtiyacı olmadığını düşünen işletmeler olduğunu söylediğimizde ise bunun “işletmenin doğasına, temek amacına aykırı bir durum” olduğunu dile getiriyor. Ajansta çalışmadan ve kendi web sitesini kurmadan önce tasarım ve yazılım masraflarını hesaba katarak, web sitesi kurulumunun maliyetli olduğunu söyleyebileceğini belirten Kepir, “artık Godaddy’nin sunduğu gibi profesyonel araçlar ile sadece adımları takip ederek, gerçekten dakikalar içinde web sitenizi kurabiliyorsunuz” diyor.
Ancak şu bir gerçek ki, web sitesini kurduğun anda müşteriler kapıya dayanmayacak, çoğu işletmenin dijitalleştiği bu zamanda eğer web sitenizden fayda sağlamak istiyorsanız, mutlaka kalite içerik üreterek fark yaratmanız ve bu işe biraz emek harcamanız gerekiyor.