COVID-19 salgını sebebiyle dünya genelinde insanlar belirsiz zamanlar yaşıyor. Potansiyel virüs kaynaklarından endişe etmenin yanı sıra, fahiş fiyat uygulamaları, dolandırıcılık ve diğer ekonomik riskler konusunda da endişeliler. Bu da sizin işletmeniz için, hedef kitlenizin normalden daha temkinli olabileceği anlamına geliyor. İşletmenizin saygın, güvenilir olduğu ve ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayacağı konusunda müşterilerinize güven vermek için bazı adımlar atmanız gerekebilir.
Neyse ki, işletmenizin web sitesinin daha güvenilir görünmesi için yapabileceğiniz bazı değişiklikler var. Bu birkaç küçük ve uygun maliyetli değişiklik, hem şu anda hem de bu belirsiz zamanlar geçtikten sonra müşterilerinizin işletmenize olan güveninin artmasına yardımcı olabilir.
Müşterilerinize güven vermek için web sitenizi nasıl kullanabilirsiniz?
Web siteniz ile müşterilerinize güven vermek için aşağıdaki adımları uygulamayı deneyin.
- Web sitenizin SSL sertifikası ile korunduğundan emin olun
- Ekibinizi tanıtın.
- Sitenize müşteri yorumları ekleyin.
- Sosyal medya hesaplarınızı ekleyin.
- Müşterilerinizin sizinle iletişime geçmesi için alternatif yollar belirtin.
- Herhangi bir değişiklik olduğunda web sitenizi de güncellemeyi unutmayın.
Bu adımlar, müşterilerinizle güven ilişkisi kurma yolunda size yardımcı olabilir.Şimdi hepsini ayrıntılı olarak inceleyelim.
1. Ziyaretçilerinize güven vermek için web sitenizin SSL sertifikası ile korunduğundan emin olun
Müşterileriniz büyük olasılıkla daha ana sayfanız yüklenmeden bile işletmeniz hakkında bir izlenime sahip olacaktır.
Neden mi? Bir tarayıcı ekranında görüntülenen URL’ye bakarken bazı web sitelerinin “HTTP” bazılarının ise “HTTPS” ile başladığını fark etmişsinizdir. Buradaki “S”, secure yani güvenli anlamına gelir ve web sitenizin bir SSL sertifikası ile korunduğunu gösterir. HTTPS protokolü olan siteler, paylaşılan hassas veriler için ek bir koruma katmanına sahiptir.
Çoğu kişi işletmelerin web sitelerinde Hypertext Transfer Protocol Secure (HTTPS, Güvenli Bağlantılı Metin Aktarım Protokolü) bağlantısı olmasını bekler.
HTTPS, müşterilerinizin web sitenizde e-posta adresleri veya kredi kartı bilgileri gibi verileri güvenle paylaşabileceklerini düşünmelerine yardımcı olur.
Web sitenizde kredi kartı bilgileri gibi hassas verileri işlemiyor bile olsanız, müşterilerinize güven vermek için, HTTPS protokolüne geçmeye önem göstermelisiniz.
İlgili yazı: SSL nedir, ne işe yarar?
2. Ekibinizi tanıtın
Geçtiğimiz yıllara baktığımızda internetin büyük değişime uğradığını görüyoruz ancak bir şey doğruluğunu korumaya devam ediyor: İşletmelerin insan unsurlarını sergilemesi güven inşa ediyor ve dönüşüm oranlarını artıyor.
İnsanlar CEO’nuzun, çalışanlarınızın ve diğer şirket ortaklarının fotoğraflarını gördüklerinde, kurumsal bir markanın arkasındaki yüzleri de görmüş oluyorlar. Web sitenizde gülümseyen ve gerçekten işletmeniz ile bağlantılı yüzler ile karşılaşmak, müşterilerin seçimlerinde kendilerini daha güvende hissetmelerini sağlayabilir.
Bu zamanı, ekibini tanıtmak için web sitenize fotoğraflarını yükleyerek değerlendirebilirsiniz. Bunların profesyonel çekim yapılmış fotoğraflar olmasına da gerek yok. Ancak istediğinizin tam tersi bir etki yaratabileceği için stok görseller kullanmaktan kaçının.
3. Web sitenize müşteri yorumları ekleyin
Müşteri yorumları, web sitenize kişisel bir dokunuş eklemenizi sağlar.
Müşterilerinizin kişisel yorumları, işletmenizin ürün ve hizmetlerini kendinizin değil, müşterilerinizin anlatmasını sağlar. Üstelik bu yorumlar, sizin sitenizde kullanmış olabileceğiniz sektörel jargonlar da içermeyecektir.
Müşteri yorumları ve incelemeleri, satış odaklı yazılardan çok kişiler öneriler niteliğindedir, bu sayede güven duygusunu artırırlar.
Web sitenize, müşterilerinizin yorumlarını ve incelemelerini eklemeyi düşünün. Bunun için müşterilerinizin alıntılarını içeren konuşma balonları kullanabilir ya da onlardan, ürünlerinizi neden sevdiklerini açıklayan kısa videolar çekmelerini isteyebilirsiniz.
4. Sosyal medya hesaplarınızı ekleyin
İşletmenizin aktif ve operasyonel olduğunu göstermenin en iyi yollarından biri sosyal medya hesaplarınızı güncel tutmaktır. Twitter, Instagram ve Facebook gibi platformlar aracılığı ile haber paylaşabilir, uzman olduğunuz sektör ile ilgili tavsiyeler verebilir ve müşteri hizmetleri sağlayabilirsiniz.
Müşterilerinize güven vermek için, sosyal medya hesaplarınızı web sitenize hem widget hem de akış olarak ekleyin.
Web sitenizin tasarımına bağlı olarak, alt kısmına veya kenar çubuğuna en son tweet’lerinizi içeren bir Twitter akışı ekleyebilirsiniz. Böylece, ziyaretçilerinizin sosyal medya kanallarınıza tıklayıp sitenizden ayrılmalarına gerek kalmadan işletmenizin aktif olduğu kolayca gösterebilirsiniz.
İlgili yazı: Sosyal medya nasıl kullanılır? Kriz zamanlarında müşterilerinizle etkileşim kurmanıza yardımcı olacak 6 ipucu
5. Müşterilerinizin sizinle iletişime geçebilecekleri alternatif yolları belirtin
İşletmenizin, çoğu e-ticaret platformu ve e-posta pazarlama aracından faydalanabilmesi için en az bir çeşit iletişim bilgisi sağlaması gerekir. Buna genellikle e-posta adresiniz, telefon numaranız ve posta adresiniz dahildir.
Ancak, müşterilerinizin size ulaşması için de birden çok seçenek sunmak, markanız ile müşterilerinize güven vermek için iyi bir fikir olabilir. Özellikle de birden çok müşteri hizmeti kanalı kullanıyorsanız…
Müşteriler markalarla farklı şekillerde bağlantı kurmayı sever. Örneğin, müşterilerin %62’si e-posta yolu ile müşteri hizmetlerine ulaşmayı tercih ettiklerini söylerken, %48’i bir telefon numarasına da erişimleri olmasını istediklerini belirtiyor. Hedef kitlenizin size ulaşması için birden fazla yol sunmazsanız, potansiyel müşterilerinizin sizinle iletişime geçme şansı daha az olur.
İlgili yazı: Müşterilerinizle kolayca iletişim kurmak için ne yapmalısınız?
6. Müşterilerinize güven vermek için web sitenizi güncel tutun
COVID-19 krizi sırasında iş dünyası hızla değişiyor. Çoğu insan hangi işletmelerin açık olduğunu veya salgın dolayısıyla ne gibi değişiklikler yaptıklarını bilmiyor.
İşletmenizde bir değişiklik olduğunda bunu web sitenizi güncelleyerek belirtmeyi de atlamayın. Önemli bir değişiklik olmasa bile, her zamanki gibi işinizin başında olduğunuzu açıklayan bir gönderi oluşturun.
Müşterilerinizi işletmeniz hakkında güncel tutma uygulaması, salgın geçtiğinde bile işinize yarayacak iyi bir alışkanlığa dönüşebilir. Ayda bir veya üç ayda bir yapılan düzenli güncellemeler, müşterilerin işletmenizin aktif olduğunu ve onlara yardım etmeye hazır olduğunu görmelerine yardımcı olabilir.
İlgili yazı: Müşteri iletişimi: Müşterilerinizi işletmenizdeki değişiklikler hakkında bilgilendirmenin 5 yolu
Şimdi web sitenizi güncellemenin tam zamanı
Dünyadaki birçok işletme, bu belirsiz dönemde kapılarını açık tutmaya çalışıyor.
Doğru web tasarımı ve içerikler, müşterilerinize güven vermek için size yardımcı olabilir.
İşletmenizin arkasındaki insanları göstererek, müşteri yorumları ekleyerek, iletişim bilgilerinizi güncelleyerek ve online güvenliği artırarak hem markanıza olan güveni arıracak hem de satışlarınıza yardımcı olacak anlamlı değişiklikler yapabilirsiniz. Web sitenizde bu güncellemeleri yapmaya zaman ayırın ve işletmenizi nasıl geliştireceklerini görün.