Günümüzde her geçen gün artış gösteren internetten alışveriş yapma oranı, internet üzerinden satış yapan e ticaret sitelerinin de gelişmesini ve rekabetin artmasını sağlıyor. Hâl böyle olunca başta SEO olmak üzere Google gibi arama motoru reklamları ve sosyal medya reklamlarında da en iyi çalışmayı yapan, günün sonunda kazançlı çıkıyor. Peki, e ticaret kategorisinde hizmet veren ve ürün satışı yapılan internet sitelerinde schema işaretlemeleri ne kadar önemli ve satışları/dönüşümleri nasıl etkileyebilir? Gelin bu konuyu birlikte inceleyelim.
Schema işaretlemeleri nedir?
Yapı veri işaretlemesi, yapısal veri işaretlemesi ya da yapılandırılmış veri işaretlemesi gibi farklı isimleri de olan Schema işaretlemeleri, belli başlı yapılara sahip olan ve doğru işaretlendiği takdirde Google arama sonuçlarında ‘zengin sonuçlar’ olarak nitelendirilen kısımların görünmesini sağlayan yapısal kodlamalardır. Bir nevi Googlebot’a yardım olarak da düşünebileceğimiz Schema işaretlemeleri ile sayfamızda sunduğumuz içerik hakkında kapsamlı ve ayrıntılı bilgiyi Googlebot’a verebiliyoruz.
Haber içerikleri, etkinlikler, filmler, TV dizileri, aktörler, müzikler, organizasyonlar, bölgeler, restoranlar, ürünler, teklifler, fiyatlar, kişiler, değerlendirmeler/incelemeler ve buna benzer belli başlı yapılar Schema işaretlemeleriyle birlikte Googlebot’a sunulabiliyor ve beraberinde -tarama sonrasında bir problem olmadığında- arama sonuçlarında işaretlenen bu özel bilgiler görüntüleniyor.
Daha ayrıntılı bilgi için Schema işaretlemeleri listesine buradan ulaşabilirsiniz.
Schema işaretlemeleri e ticaret siteleri için neden önemli?
E ticaret siteleri, satış yaptıkları ürünler hakkında Schema işaretlemesi yaparak detaylı bilgiyi Googlebot’a sunabiliyor ve arama sonuçlarında ürünlerini daha etkili bir şekilde gösterme fırsatı yakalayarak dönüşüm/tıklanma şansını artırabiliyor.
Bir ürünü internetten satın almak isteyen bir kullanıcı Google’da ilgili ürünü arattığında karşısına reklam sonuçları da dahil, o ürünün satışını yapan birçok e ticaret sitesi çıkıyor. Müşteriyi yakalamak için ürün/kategori başlıklarında ve açıklamalarında her ne kadar ilgi çekici ve tıklamaya teşvik edici ifadeler kullanılsa da yine de Schema özellikleri ile rakiplerin bir adım önüne geçme fırsatı doğuyor.
Satışı yapılan bir ürünün tüm detaylarına dair işaretlemeler doğru bir şekilde yapıldığında Google arama sonuçlarında ürünün görünümü bu şekilde olabiliyor:
Kırmızıyla işaretlediğim alanlar, Schema işaretlemesiyle birlikte gelen özellikler. İki internet sitesinde de Breadcrumbs işaretlemesi kullanılmış ve ürün sayfalarından alınan fiyat ve değerlendirme bilgileri arama sonuçlarında gösterilmiş. Ürünün fiyat aralığı ve kullanıcıların bu ürünle ilgili yaptığı inceleme/değerlendirme bu şekilde arama sonuçlarına yansıtılıyor. Ürünü satın almak isteyen bir müşteri, arama sonuçlarında bunun gibi ifadeleri gördükten sonra ilgili sonuçlara tıklama ihtimali daha da artıyor.
Dikkat çekici, bilgi verici ve harekete geçirici bir özelliğe sahip olan Schema işaretlemeleri, potansiyel müşterilerinizi kaçırmamanızı ve hatta satışlarınızı/dönüşümlerinizi artırmanızı sağlayabilir.
Schema işaretlemelerinde e ticaret sitelerini ilgilendiren en önemli yapı “Product”, “Offer” ve “AggregateOffer” yapılarıdır. Bu üç ayrı yapı, satışta olan ürünlerle ilgili işaretlemeler yapmanızı sağlar.
Yukarıda bahsettiğim 3 farklı işaretlemede ürünün adı, markası, görseli, videosu, kategorisi, modeli, sloganı, açıklaması, fiyatı, satıcısı, garanti bilgisi, rengi, boyu, genişliği, ağırlığı, yayınlanma tarihi, satış tarihi, değerlendirmeleri ve stok bilgisi gibi birçok özelliği işaretlenebiliyor ve Google’a sunulabiliyor.
Schema işaretlemeleri genel olarak bakıldığında başta kullanıcı deneyimine olumlu katkıda bulunması ve tıklamaya teşvik ettirmesi ile ön plana çıkıyor. Schema işaretlemesiyle birlikte Google arama sonuçlarında sizi zengin bir sonuç olarak gören kullanıcıların tıklama ihtimali, normal bir arama sonucuna göre çok daha yüksektir.
Bundan dolayı bir e ticaret sitesinin Schema işaretlemelerine mutlaka dikkat etmesi ve sayfalarında yapısal veri etiketlerini kullanması oldukça önemlidir. Sitenize henüz arama sonuçlarından giriş yapmamış bir kullanıcıya içeriğiniz hakkında erkenden bilgi sunmak her zaman kötü değildir.
Schema işaretlemeleri ve sesli aramalar & asistanlar
2019 yılı ile birlikte SEO konusunda en çok öne çıkan yeniliklerden birisi bilindiği üzere sesli aramalar. Siri, Cortana, Alexa ve özellikle Google Assistant gibi sesli asistanların daha fazla kullanılmaya başlanması sesli arama trendinin yükselişte olduğunun ve buna hazırlıklı olmamız gerektiğinin sinyalini veriyor.
Görünen şu ki, sesli asistanların kullanım oranı arttıkça asistanlara ürün veya satışta olan bir hizmete ilişkin soruların sorulması oldukça yakın. Bright Local’ın yaptığı bir araştırmaya göre, geride bıraktığımız 2018 yılında tüketicilerin yüzde 58’i yerel işletme bilgilerini öğrenmek için sesli aramaları kullandı.
Üstelik OC&C strateji uzmanlarına göre de 2022 yılına kadar sesli aramalar yoluyla yapılan alışverişlerin hacmi 40 milyar dolara kadar ulaşacak ve tüketicilerin yüzde 50’si sesli arama yoluyla alışveriş gerçekleştirecek.
Hâl böyle olunca da Yapısal Veri İşaretlemeleri daha da önem kazanıyor. Sesli aramalar için kullandığımız asistanlar, Google üzerinde arama gerçekleştirecek ve arama motoru botları Yapısal Veri İşaretlemeleri yardımıyla aradığımız ürüne ilişkin bilgileri bize sunacak. Bu sebeple özellikle e ticaret sitelerinin ürünlerine ilişkin Schema işaretlemelerini gerçekleştirmeye önem vermeleri gerekiyor. Ayrıca sesli aramalara tam olarak hazır olmak için de mobil kullanılabilirlik ve uyumluluğun üst düzeye çıkarılması ve sayfa yüklenme hızının en iyi seviyede olacak şekilde optimize edilmesi gerekiyor.
Özetle, Schema işaretlemeleri kullanma sebepleri şöyle sıralanabilir;
- Kullanıcılara yardımcı olmak
- Fiyat ve ürün detayları gibi bilgileri daha hızlı sunmak
- Ürün değerlendirmelerini ve yorumlarını vurgulamak
- Kullanıcılara güven ve kalite aşılamak
- PPC (Pay Per Click ya da Tıklama Başına Maliyet) maliyetlerini düşürmek
- Sesli aramalar, asistanlar ve benzer teknolojilere hazır olmak
- Tıklamaya teşvik ettirmek
- Dönüşüm ve satışları artırmak
Schema işaretlemeleri nasıl kontrol edilir?
Yapısal Veri İşaretlemeleri’ni kontrol etmek için Google’ın resmi Yapısal Veri Test Aracı’nı kullanabilirsiniz. Aracın URL alanına inceleyeceğiniz sayfanın URL’sini yazarak taramayı başlatın. Bir sonraki aşamada tarama sonlanacak ve sayfanızın desteklediği işaretlemeler burada karşınıza çıkacak.
Gelen bilgi kutucuğunda aktif olarak sorunsuz bir şekilde çalışan Schema yapılarıyla birlikte hatalı olan etiketleri de görebilir ve açıklamasında hatanın nereden kaynaklandığını öğrenebilirsiniz.
Yapı veri işaretlemeleri hakkında ayrıntılı bilgi için schema.org adresini, işaretleme türleri hakkında ayrıntılı bilgi için Google Markup Types adreslerini ziyaret edebilirsiniz.