GenelKategori

SEO çalışması yapmak isteyen küçük işletmeler için 10 ipucu

Okuma süresi: 10 dk
Yunus Korkmaz

Küçük işletmeler için SEO çalışması büyük önem taşır; ancak, SEO maliyetleri, küçük işletmelerin pazarlama bütçelerini aşabilir. Bu bağlamda, küçük işletmeler kendi uygulayabilecekleri SEO taktikleri konusunda bilgi edinmek istiyor olabilirler. SEO, yani arama motoru optimizasyonu, hem etkisi hem de bütçesi bakımından en uygun pazarlama teknikleri arasında yer alıyor. Bu yazıda, SEO çalışması yapmak isteyen küçük işletmeler için ipuçları paylaşacağız ve izleyecekleri bir yol haritası çizeceğiz.

SEO çalışması yapmak için kullanılan araçlar

Öncelikle, sitenize gelen kullanıcıları takip edebilmek için Google Analytics kurulumu yapın. Google arama motorlarından kullanıcılar hangi kelimeleri kullanarak, hangi sayfalarınızı ziyaret ettiğini öğrenmek için Google Search Console kurulumu yapın. Kurulumlar gayet basit ve kolaydır. Sadece, sitenizi yaptırmış olduğunuz ajans ve kişinin araç kurulumlarını yaparken verdiği kodları iletmeniz yeterli oluyor.

Anahtar kelimeleri tespit etme

SEO çalışması anahtarlar

Anahtar kelimelerin tespit edilmesi sırasında içinde bulunulan sektörle alakalı anahtar kelimelere yer vermeye dikkat edin. Başlamadan önce uzun kelime ve kısa kelimeler nedir bilmemiz gerekiyor. Örnek vermek gerekirse, uzun kuyruk kelime: "iphone 6s siyah fiyatları", ana kelime: "iphone 6s" olabilir.

Sektöre dair anahtar kelimeleri tespit ederken müşterilerden ve şirketin satış bölümünden fikir almayı ihmal etmeyin. Toplanan bilgileri yazıya dökün. Ardından, KwFinder, Google Anahtar Kelime Planlayıcı ve Keywordtool.io gibi araçları kullanarak anahtar kelime araştırması yapabilirsiniz. Elde edilen sonuçlarla, yazıya dökülen anahtar kelimeleri kıyaslayın. Anahtar kelimeleri tespit ederken arama hacminin çok olduğu, SEO rekabetinin yüksek olduğu ve sektörde herkesin bildiği kelimeler yerine satışa dönüşebilecek birden çok kelimeden meydana gelen anahtar kelimelere yer verin. Uzun kelimeler veya tamlamalar, kısa kelimelere kıyasla daha faydalıdır.

İçerik oluşturma

Anahtar kelimelerin tespit edilmesinin ardından Google'da daha iyi bir sırada olunmasını sağlayacak tarzda içerik oluşturmaya başlamalısınız. İşletmelerin en çok yaptığı hatalardan biri içerikleri rakip veya başka sitelerden kopyalamaktır. İçerikleri kopyalamak Google'da üst sıralarda yer almanıza engel olacağı gibi kopya içerik cezası almanıza da neden olabilir.

İçeriklerinizi hazırlarken mutlaka bir önceki aşamada belirlediğiniz anahtar kelimeleri kullanın. Seçtiğiniz anahtar kelimeleri, yazı içerisine dengeli bir şekilde dağıtmaya dikkat edin. Sayfanın URL’si de sade olmalı ve anahtar kelimeyi içermelidir. İçeriklerinizin daha kolay okunmasını sağlamak için yazı içerisinde bir kitabın bölümleri gibi düşünebileceğiniz H1(Kitabın Adı) ve H2 (Bölüm 1) alt başlıkları kullanın. İçeriklere ilgili resim, video ve gif gibi multi medyalar ekleyin. Son olarak içeriklerin uzun ve kaliteli olmasına özen gösterin.

Site otoritesi arttırma

Her ne kadar Google backlink alımı yapan sitelerin cezalandıracağını söylese de backlinkleri düzgün şekilde almanın negatif değil pozitif etkisi olur. Kaliteli backlink oluşturmak için birçok yöntem bulunuyor. Ancak, kaliteli sitelerden backlink elde etmek masraflı olabilir. Bu bağlamda, alternatif yolları deneyebilirsiniz; ancak, backlink oluştururken belirli bir periyoda yaymayı ve doğal bir görünüm yaratmayı hedeflemelisiniz. Buna ek olarak, backlinklerin yalnızca anahtar kelime odaklı olmamasına ve çeşitlilik sağlamaya önem verin. Backlink kazanmanın yolları arasında içerik backlink ve video backlink oluşturmak yer alıyor. SEO çalışması yaparken backlink aşamasında yapılan hatalar sitenin Google'da ceza almasına sebep olabilir. Bu nedenle çalışmaları yaparken aynı anda çok fazla backlink alımı yapmamaya ve mutlaka sektörünüzle ilgili sitelerden alım yapmaya dikkat edin. Ayrıca yerel sitelerden alım yapmak yerel olarak üst sıralarda yer almanıza da yardımcı olur.

Sosyal medya

Sosyal medya hesaplarından gelen sinyallere Google büyük önem veriyor. Bu bağlamda, sosyal medya hesaplarını etkin bir şekilde kullanmaya özen göstermeniz gerekiyor. Anahtar kelime doğrultusunda oluşturduğunuz içerikleri; Facebook Instagram, Twittter Pinterest, Tumbrl ve Flickr gibi sosyal platformlarda paylaşın. Bu sitelerde kategori oluşturun ve içeriklerinizi oraya yükleyin. Sosyal medyadan gelen trafikle kullanıcılar markanızı tanıyabilir ve daha sonra Google arama motorunu kullanarak sitenize gelebilirler.

Mobil optimizasyonu

SEO çalışması yapmak isteyen siteler için mobil optimizasyonun önemi büyüktür. İnternet sitelerini mobil uyumlu hale getirenler, bu yarışta bir adım öne geçiyorlar. Ayrıca, Google'ın mobil öncelikli indeksinin geliştirilmesi, mobil optimizasyonunun önemini artırıyor. Mobil optimizasyonu, WordPress gibi sitelerde basit bir şekilde yapılabilir. WordPress gibi sitelerde mobil optimizasyonu temaları içeren havuzdan istediğiniz temayı seçerek sitenize uygulayabilirsiniz. Mobil optimizasyonda en önem verilmesi gereken şey ise site hızıdır. Google, yüklenmesi 3 saniyeden fazla süren mobil sitelerin yüzde 75’inin terk edildiğini söylüyor. Günümüzde mobil kullanım oranları %80 seviyelerinde olduğu için, mobil optimizasyonu da büyük önem kazanıyor.

Google Benim İşletmem

Yerel bir işletmesi olanların yerel bir varlığı da olmalıdır. Lokal SEO; günümüzde gitgide önem kazanıyor. Farklı müşteriler tarafından bulunmak isteyen kişilerin internet ortamındaki varlıklarını bildirmesi ve koruması gerekiyor. Lokal alıntılar; internet, endüstriye özgü platformlar ve lokal işletme veri platformları şeklinde hazırlanabilir. Bunlara ek olarak, bloglar ve benzeri uygulamalar sayesinde işletmeye lokal bir alıntı kurmak da mümkün. Çoğu işletme Google harita kayıtlarını yapar fakat optimizasyon ve gerekli ayarları gerçekleştirmez. İşletmelerin internet üzerindeki görüntüsünün varlığı tek başına yeterli değildir. Oluşturulan görüntü, gerçekçi ve doğru olmalıdır. Özellikle isim, hizmetler, işletme fotoğrafları, video, adres ve diğer iletişim bilgileri muhakkak doğru bir şekilde sunulmalıdır.

Ayrıca işletmeniz hakkında yapılan yorumlara ve sorulara cevap vermeniz etkileşim artırır ve arama sonuçlarında işletmenizin görünmesine yardımcı olur.

Site haritası hazırlamak

SEO çalışması harita küre

İnternet sitelerinin müşteri trafiğini olumsuz etkileyen durumlardan biri de, taranabilirlik sorunudur. Sitelerinin trafik oranını artırmak isteyen küçük işletmelerin SEO çalışması stratejilerine bu noktadan başlaması gerekiyor. Bu durumu çözmek için site haritası hazırlamalısınız. Site haritası sayesinde arama motorları, sitenin sayfalarını rahat bir şekilde tarama fırsatına sahip olur. Site haritası oluşturmak oldukça basittir. WordPress temelli sitelerin site haritası Google XML Sitemaps Generator eklentisi sayesinde kolayca oluşturulabilir.

Meta veri düzenlemesi yapmak

Küçük işletmelere verilebilecek SEO çalışması taktikleri arasında düzenli bir meta veri oluşturmak da yer alıyor. Meta veri kısmı; başlık, meta açıklama ve URL'den meydana gelir. Başlık kısmında mutlaka hedef anahtar kelimeye yer vermeye özen gösterin. Meta açıklama kısmında ise bilgi verilirken okuyucuda merak duygusu uyandırmayı ve okuyucunun linki tıklamasını sağlamayı hedeflemelisiniz. URL'de de mutlaka hedef anahtar kelime yer almalıdır. Buna ek olarak, URL'nin olabildiğince açık ve kısa tutulması hedefleyin. Başlık etiketi, anahtar kelimeyi içermeli ve 65 kelimeden fazla olmamalıdır. Sayfa açıklaması ise 160 kelimeden az olmalıdır. İçeriklerin sonunda okuyucuyu düşünmeye teşvik edecek sorular yer verin. Şunu da aklınızda bulundurun; kaliteli bir içerik hazırlamak, SEO optimizasyonunun çok daha iyi yapılmasını sağlar.

Örnek:

Başlık: Avcılar Sıhhı Tesisatçı | Ak Teknik

Meta Açıklama: Avcılar tesisatçı ile kırmadan cihazla su kaçağı tespiti, robotla tıkanıklık açma ve petek temizliği gibi profesyonel su tesisatçısı hizmetleri alabilirsiniz.

Rakipleri inceleme

Sizden önce SEO çalışması yapmış rakip internet siteleri sizden üst sıralarda görünür. Hedef anahtar kelimelerinizde üst sıralarda yer alan internet sitelerini not edin. Bu sitelerin meta kullanımlarını, backlinklerini, içerik optimizasyonu, web sitesi alt yapısı, site hızı gibi metrikleri inceleyin. Rakiplerin aldığı backlinkleri analiz etmek için Rank Signals aracını kullanabilirsiniz. Rakiplerin iyi ve kötü yönlerini inceleyin, sonra da onlardan daha iyisini yapın.

SEO çalışması denetimi için kontrol listesi

Genel olarak yukarıda söylediklerimizi toparlamak gerekirse; temel bir SEO denetimi sayesinde küçük işletmeler, SEO çalışması konusunda nelere odaklanmaları gerektiğini görebilirler. Bu bağlamda, SEO denetiminin SWOT analizine benzediği söyleyebiliriz. İşletme sahibinin SEO yönetimiyle alakalı temel yeteneklere sahip olması onu bu rekabette öne çıkarır. Her ne kadar web tasarımcıları ve geliştiricileri, SEO konusunda uzman olsalar da bir işletmenin özelliklerini ve nelere ihtiyacı olduğunu işletmenin sahibinden daha iyi bilemezler.

Sitenin denetlenmesini sağlayacak birçok araç bulunuyor. Bazıları ücretli bazıları ücretsiz hizmet sunan bu araçlar arasında Screaming Frog, Google Analytics ve Google Search Console’u sayabiliriz.

Site denetimi için kontrol listesi;

  1. İlk olarak, Google Analytics'in sitenin her sayfasında yüklü olup olmadığına bakın. Bunun dışında, sitedeki önemli işlemlerin dönüşüm olarak ayarlanıp ayarlanmadığına da bakın.
  2. Google Analytics'in HTTP/HTTPS için doğru şekilde yapılandırıldığını kontrol edin. Google Search Console sayesinde ise URL ve doğru protokolü ayarlayın.
  3. Search Console Kapsam sekmesinde beklenilen indexli sayfaların sayısı gösterilir. Site haritaları kısmında ise site haritası listelenir.
  4. Mobil kullanılabilirlik sekmesinde mobil hatalar yer alır. Kısacası, Google Search Console sayesinde Google'dan tanılama geri bildirimi sağlanır. Bu yüzden, Google Search Console ile ortaya çıkan tüm sorunları ciddiye alın ve mutlaka çözün.
  5. SEO denetiminin bir diğer aşamasında yanıt kodları sekmesinde çok sayıda başarı kodunun var olup olmadığına bakın. Ardından, Tarama Hataları sekmesine bakın ve sitedeki sayfaların URL'lerini gözden geçirin.
  6. URL'lerin iyi bir şekilde düzenlendiğinden emin olun. Bu işlemin ardından sayfa başlıklarını gözden geçirin. Sayfanın tümünün en iyi şekilde optimize edildiğinden emin olun. Doğru: siteadi.com/hizmet-adi/ Yanlış: siteadi.com/id=65464
  7. H1 ve H2 başlıkları gözden geçirin. Tüm bu işlemlerin ardından site hızını kontrol edin.
  8. Site içindeki kırık bağlantıları kontrol edin. Bunun için https://error404.atomseo.com aracını kullanabilirsiniz.
  9. Kaliteli, yerel ve doğal backlink alımı yapın. Sadece anasayfanıza değil alt sayfalarınıza da backlink alın.
  10. Yerel varlığınızı artımak için Google Benim İşletmem kullanın.
  11. Rakiplere göre en iyi içeriğin sizde olduğundan emin olun.
  12. Sitenize blog kurun ve buralarda müşterilerinize yaptığınız işlerle ilgili çeşitli bilgiler sunun.
  13. Son aşamada ise, SEO çalışmalarını etkileyen site sorunlarının var olup olmadığından emin olun.

Yaptığınız SEO çalışması sonrası tüm bu kriterleri dikkatli bir şekilde inceleyerek etkili bir SEO denetimi sağlanmış olursunuz. Eğer tüm bunları sabırla yapıp hâlâ başarı elde edemiyorsanız, mutlaka bir SEO ajansı ile çalışmayı düşünün. Ayrıca, GoDaddy’nin Arama Motoru Optimizasyonu aracından da yardım alabilirsiniz.