GenelKategori

Sesli arama ve yapısal veri işaretlemesi nasıl çalışır?

Okuma süresi: 5 dk
Anıl Zengin

Sesli arama trendi, 2018 yılından bu yana günden güne yükseliyor. Özellikle sesli asistanların gelişimi, kullanıcıların sesli aramayı kullanmalarını sağlayan önemli bir faktör. Alexa, Google Home, Google Asistan ve Siri gibi sesli asistanlar, kullanıcıların sesli yaptığı tüm aramalara yanıt vermek için çabalıyor.

Peki, sesli asistanların gelişimine ve günden güne artan sesli arama kullanım oranına SEO açısından nasıl bakılmalı? İşte bu noktada, sesli arama trendini hâlâ vakit varken kaçırmamak ve hazırlıklı olmak gerekiyor. Özellikle 2019 yılına damgasını vuran Yapısal Veri İşaretlemeleri (Structured Data Markup) sesli aramalar için büyük ve kritik bir önem taşıyor.

2019 yılında SEO için en kritik ve dikkat çekici iyileştirmeler kuşkusuz Yapısal Veri için yapılıyor. Yeni işaretlemeleri kullanıma sunan ve var olan işaretlemelere de geliştirmeler yapan Google, arama sonuçlarında ziyaretçilere daha iyi bir deneyim sunmak için bu geliştirmeleri sürdürüyor.

sesli arama googlebot

Son olarak Google I/O 2019 etkinliğinde duyurduğu "How-To" ve "FAQ" veri işaretlemesiyle aslında sesli aramaların ne kadar önemli olduğunu ve site sahiplerinin de Yapısal Veri İşaretlemeleri'ni gerçekten ciddiye alması gerektiğini bir kere daha hatırlattı. Bu yeni iki işaretleme, "Nasıl Yapılır?" ve "Sıkça Sorulan Sorular" şeklinde çalışıyor.

sesli arama nasıl yapılır

Bilindiği üzere sesli arama kullananlar, en çok bir şeyin nasıl yapıldığını ve çeşitli soruları sorgulayarak yanıt alıyor. Bu nedenle yeni kullanıma sunulan "Nasıl Yapılır?" ve "Sıkça Sorulan Sorular" işaretlemeleri, sesli aramalar için oldukça önemli.

Örnek vermek gerekirse, Google Asistan’a "Kravat nasıl bağlanır?", "Çorba nasıl yapılır?", "Diş çektirmek acıtır mı?", "Dolar ne kadar oldu?" gibi sorular yönelttiğinizde, arama sonuçlarını tarayarak zengin sonuçlar bölümünde çıkan bilgileri size gösteriyor veya Schema işaretlemesi yapıldığı takdirde doğrudan okuyor.

sesli arama sorular

Sesli arama ve zengin sonuçlar

Sesli aramalar için bir diğer önemli konu da arama sonuçlarındaki zengin sonuçlar bölümü.

2018 yılında zengin sonuçlara yönelik yapılan bir araştırma, test edilen 1.4 milyon arama sorgusunun yüzde 30’unun zengin sonuca sahip olduğunu gösteriyor.

Bu da organik trafik için oldukça önemli ve dikkat edilmesi gereken bir rakam.

Sesli aramalar ve zengin sonuçlar arasındaki ilişkiye baktığımızda da şöyle bir durum ortaya çıkıyor; eğer sesli aramada yaptığınız bir sorgunun sonuç sayfasında bir zengin sonuç yer alıyorsa, sesli asistanınız cevabı oradan alacak ve ya size gösterecek ya da okuyacak.

Sesli aramalar için "Speakable" veri işaretlemesi

Google, 2018 yılı Temmuz ayında yaptığı duyuruda "Speakable" (Okunabilir) adlı Schema veri işaretlemesi türünü açıklamış ve sesli aramalar için önemli bir adım atılmıştı. "Speakable" yani "Okunabilir" veri işaretlemesi türüyle işaretlenen bir içerik, Google Asistan gibi sesli asistanların okuma yapmasını sağlıyor ve kullanıcı yaptığı sesli arama için doğrudan sesli olarak yanıt alabiliyor.

"Speakable" veri işaretlemesi; bir internet sayfasının, metinden sese dönüştürülmesi için uygun olarak işaretlenmesi anlamında "okunabilir" bölümleri gösterir. İşaretlemenin bir sayfa için eklenmesi, arama motorlarının ve diğer uygulamaların, TTS kullanan Google Asistan özellikli cihazlarda sesli okunacak içerikleri tanımlamasına olanak tanır.

Bu sayede sesli arama kullanarak arama motoruna bir soru yönelten kullanıcılar, yaptığı sorguya yine sesli bir şekilde yanıt alıyor ve herhangi bir okuma yapmasına gerek kalmıyor.

okunabilir veri işaretlemesi

BETA sürümünde olan "Okunabilir" veri işaretlemesini barındıran web sayfaları, içeriği yeni kanallar üzerinden dağıtmak ve daha geniş bir kullanıcı tabanına ulaşmak için Google Asistan'ı kullanabilir.

Speakable (Okunabilir) yapısal veri işaretlemesi, Google Home cihazları İngilizce olarak ayarlanmış ABD'deki kullanıcılar ve İngilizce içerik yayınlayan yayıncılar tarafından kullanılabilmekte. Yeterli sayıda kullanım olduktan sonra diğer ülkelerde ve dillerde de kullanıma sunulacağı Google tarafından duyurulmuştu.

Not: Normal arama sonuçlarından hariç olarak haber sonuçlarında görünmeniz için internet sitenizin geçerli bir haber sitesi olması gerekiyor.

Google'ın Speakable veri işaretlemesi hakkında daha fazla bilgi için bu adresi ziyaret edebilir, ya da Schema sayfasını inceleyebilirsiniz.