Sesli aramalar günden güne kullanıcılar tarafından daha sık kullanılıyor ve 2020 yılında internette yapılan aramaların yüzde 50’sini sesli aramaların oluşturacağı tahmin ediliyor. Günden güne artış gösteren sesli arama kullanımı, kullanıcıların arama yaparken kullandığı anahtar kelimeleri ve ifadeleri de evrimleştirmiş durumda. Zira kullanıcılar yazılı arama yaparken daha kısa ve standart kelimeler kullanırken, sesli arama yaparken uzun cümleler ve konuşma dilinden ifadeler kullanıyor. Peki, sesli aramalara yönelik içerik üretirken nasıl bir yol izlemeliyiz? İçerik üretirken nelere dikkat etmeliyiz?
Neden sesli aramalar için özel olarak içerik üretmeliyiz?
Sesli arama kullanımı özellikle 2018 yılından itibaren daha da artış gösterdi ve kullanıcılar tarafından sık sık tercih edilmeye başladı. Dünya genelinde artan sesli arama kullanım oranı, biz site sahipleri için de yeni bir yapılanma ihtiyacı doğurdu. Google'ın sesli arama konusuna olan yaklaşımı ve her geçen gün sesli aramalara yönelik yaptığı yenilikler ile iyileştirmeler, bize sesli aramalara yönelik çalışma yapmayı zorunlu kılıyor.
Google'ın sesli aramalara yönelik yenilikleri ve tutumu gösteriyor ki, önümüzdeki yıllarda sesli arama optimizasyonu büyük önem kazanacak ve bugünlerde bu konuya ağırlık vermeyen veya herhangi bir hazırlıkta bulunmayan siteleri büyük kayıplar bekliyor. Bundan dolayı hem geç kalmamak hem de sesli aramaları hazır bir şekilde karşılayabilmek için içeriklerinizi sesli aramalara yönelik üretmeli ya da optimize etmelisiniz.
İçerik üretiminde nelere dikkat edilmeli?
Sesli aramalar için üreteceğiniz bir içerik ile normal aramalara yönelik ürettiğiniz bir içerik arasında farklar olacaktır elbette. En büyük fark, içeriğin yapısı olarak kabul edilebilir. Genel olarak baktığımızda normal yazı aramalarından trafik elde etmek için oluşturduğumuz iniş sayfalarının içeriği, daha düz ve standart bir metin kalıbına sahip. Ama sesli aramalar için baktığımızda ağırlıklı olarak insanların sesli asistanlara sorduğu sorulara cevap vermeye yönelik içeriklere sahip olmamız daha doğru. Örneğin, normal yazı aramasında "diş teli fiyatları" sorgusu için ürettiğiniz bir içerik ile sesli aramalarda "İstanbul'da diş teli fiyatları ne kadar?" sorgusunun içerikleri birbirinden yapısal olarak farklılıklar gösterir. Aşağıda içerik üretiminde dikkat etmeniz gereken konular ve içerik üretiminde işinize yarayacak ipuçlarını bulabilirsiniz.
Soru kalıpları ve soru cümleleri kullanın
Yapılan araştırmalar ve istatistikler, kullanıcıların büyük bölümünün sesli arama yaparken soru cümlelerine başvurduğunu gösteriyor.
“Ne?”, “Neden?”, “Nasıl?”, “Ne Zaman?”, “Nerede?” ve “Kim?” ile oluşan sorular, sesli aramalara yönelik üreteceğiniz içeriklerde kilit nokta olmalı.
Örneğin, normal yazı ile aramada "araba fiyatları" kelimesini kullanan bir kullanıcı, sesli aramada yaptığı bu aramayı "2019 model araba fiyatları ne kadar?" şeklinde değiştiriyor ve aslında bir bakıma konuşma diline dönüyor.
Bu kriteri göz önünde bulundurarak soru-cevap şeklinde içerik üretmeniz yararınıza olabilir. Kullanıcıların neredeyse tamamı sesli asistanlara soru yönelterek sesli arama kullanıyor ve cevabını bu şekilde araştırıyor. Bu nedenle siz de içeriklerinizi üretirken 5N 1K tekniğine mutlaka göz atın ve sesli aramalar için soru-cevap içerikleri üretin. Örneğin; “Nasıl yüzme öğrenebilirim?”, “Nereden oyun indirebilirim?”, “Nasıl müzik yapılır?”, “Kim beni telefonunda engellemiş?” vb. soru kalıpları ve cümleler ile anahtar kelimenizle uygun ve bağlantılı şekilde içerik üretebilir ve sesli aramalara yönelik sayfalarınızı oluşturabilirsiniz.
Uzun kuyruklu anahtar kelimelere yönelin
Sesli aramalarda kullanılan sorgular incelendiğinde, uzun kuyruklu anahtar kelimelerin ve cümlelerin ağırlıklı olarak kullanıldığı ortaya çıkıyor. Bundan dolayı anahtar kelimenizden hariç olarak bağlantılı uzun kuyruklu kelimelere de mutlaka göz atın. Diyelim ki anahtar kelimeniz "yatak fiyatları" ve bu kelimenizin uzun kuyruklu varyasyonlarını araştırıyorsunuz. Kelimeniz için "yeni sezon yatak fiyatları, yumuşak yatak fiyatları, tek kişilik ortopedik yatak fiyatları, çift kişilik ortopedik yatak fiyatları, çift kişilik yatak fiyatları" gibi kelimeler türetebilir ve içeriklerinizi bu doğrultuda optimize edebilirsiniz.
Uzun kuyruklu anahtar kelime kullanmak sadece sesli aramalarda değil, normal yazı aramalarında da size avantaj sağlayacak ve ana anahtar kelimenizde daha otoriter olmanıza fayda sağlayacaktır. Hem pozisyon kazanmak hem de organik trafiğinizde artış yaşamak için sesli aramalarda uzun kuyruklu anahtar kelimelere yönelebilirsiniz.
Kelimelerin arkasındaki arama niyetini tahmin edin
SEO'da içerik üretiminde dikkat edilen önemli bir husus, arama yapan bir kullanıcının asıl niyetini tahmin etmek ve buna göre hareket etmektir. Örneğin Google'da "iPhone X" aramasını yapan bir kullanıcı ile "En ucuz iPhone X" aramasını yapan kullanıcının niyetleri birbirinden farklıdır. Biri doğrudan ürünü görmek, özelliklerini ve fiyatını öğrenmek için arama yaparken diğer kullanıcı iPhone X cihazının fiyatlarını karşılaştırmak amacıyla bu aramayı yapıyor.
Başka bir örnek vermek gerekirse "MacBook Pro" aramasını yapan bir kullanıcı ile "MacBrook Pro ücretsiz kargo, indirim, kupon vb." aramasını yapan kullanıcı arasındaki niyetler birbirinden farklıdır. İlk kullanıcı MacBook Pro'yu satın alma aşamasında değildir ve ürün hakkında bilgi alabilmek, özelliklerini ve fiyatını görüntülemek için bu aramayı yapıyor. İkinci kullanıcı ise doğrudan ürünü satın almaya yönelik sorgulama gerçekleştiriyor.
Siz de sesli aramalar için tespit ettiğiniz anahtar kelimeleri doğrudan içerik girerek değil, anahtar kelimeleri kullanıcıların ne amaçla kullandığını ve böyle bir sorguyu ne amaçla yaptığını tahmin ederek değerlendirmelisiniz. Bu sayede kullanıcıların niyetine göre üreteceğiniz içeriklerle daha fazla verim alabilirsiniz.
Hangi araçları kullanabilirsiniz?
Sesli aramalara yönelik içerik üretme aşamasında soru kalıplarını bulmak, soru cümlelerini tespit etmek ve uzun kuyruklu anahtar kelimeleri bulmak için kullanabileceğiniz yardımcı araçlar da bulunuyor. Bu araçlar yardımıyla kısa süre içerisinde belirttiğim şekilde anahtar kelimenize uygun olan soru cümlelerini ve uzun kuyruklu anahtar kelimeleri tespit edebilirsiniz. Aşağıda en çok tercih edilen 4 araç hakkında bilgi alabilirsiniz.
1. Google arama sonuçları
Google arama sonuçlarında sayfanın en altında yer alan "İlgili Aramalar" bölümü, anahtar kelimenizle benzer ve uzun kuyruklu kelimeleri tespit edebilmeniz için en iyi alanlardan biridir. Hem hızlı hem de doğru şekilde anahtar kelime tespiti yapmak istiyorsanız bu alanı kullanabilir ve insanların yöneldiği anahtar kelimeleri buradan seçebilirsiniz.
Daha sonrasında buradan tespit ettiğiniz anahtar kelimeleri bir araya getirerek yeni içerikler oluşturabilir veya var olan içeriklerinizi tespit ettiğiniz uzun kuyruklu anahtar kelimelere uygun olacak şekilde optimize edebilirsiniz.
2. Answer the Public
Türkçe dilinde araştırma yapmak için ücretli bir araç olan Answer the Public, yazdığınız anahtar kelimeye yönelik soru cümlelerini sizin için tarayarak karşınıza çıkarıyor ve anahtar kelimenizle bağlantılı en iyi soru cümlelerini detaylarıyla birlikte size aktarıyor. Bir diyagram şeklinde karşınıza çıkan sonuçlar, soru kalıplarına dağılmış bir şekilde size sunuluyor. Bu sonuçlarla birlikte içerik planınızı değiştirebilir veya sıfırdan oluşturacağınız sayfalarda aracın size verdiği soru cümlelerini baz alarak içeriklerinizi üretebilirsiniz.
3. Ahrefs
SEO'da ağırlıklı olarak link takibi için kullanılan bir araç olan Ahrefs, "Content Explorer" aracı ile anahtar kelime araştırması yapmamıza fırsat tanıyor. Buradaki en iyi özellik ise, Content Explorer'in yazdığımız anahtar kelimeye yönelik soru cümlelerini de keşfedip sonuç ekranında size sunabilmesi.
Ahrefs, size sunduğu anahtar kelimelerin aranma hacimleri, kelime zorluğu ve rekabeti gibi verileri de sunuyor ve böylece size sesli aramalar için tespit ettiğiniz kelimeler hakkında ön bilgilendirmeyi de vermiş oluyor. Buradan çıkan sonuçla bir kelimeye insanlarını ilgisi, kullanım oranı ve bu kelimedeki rekabet hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Ahrefs'ten aldığınız soru cümleleri ile de içeriklerinizi bu doğrultuda optimize edebilir veya sıfırdan içeriklerinizi oluşturabilirsiniz.
4. Google Ads Anahtar Kelime Planlayıcı
Google Ads'te yer alan "Anahtar Kelime Planlayıcı" aracı ile birlikte anahtar kelime araştırması yaparken çeşitli varyasyonları ve yazdığımız anahtar kelimeyle bağlantılı diğer kelimeleri tespit edebilirsiniz. Ortalama olarak aranma hacimlerinin de sunulduğu ekran üzerinde kelimenizle ilgili diğer kelimeleri, soru cümlelerini ve insanların ilgi gösterdiği sorguları edinebilirsiniz.
Ücretsiz olarak kullanabileceğiniz Google Ads Anahtar Kelime Planlayıcı aracı ile yazdığınız anahtar kelimelerle ilgili olan diğer varyasyonları ve soru cümlelerini alabilir ve içeriklerinizi bu doğrultuda planlayabilirsiniz. Ayrıca karşınıza gelen ekranda görebileceğiniz aranma hacimleri ile hangi kelimeye ne kadar öncelik vermeniz gerektiği konusunda da bilgi sahibi olabilirsiniz.
Sesli arama, yükselişte olan bir trend ve duracak gibi de görünmüyor. Bu yazıda verdiğimiz ipuçlarından faydalanmak, web sitenizi ve içeriklerinizi kullanıcı davranışlarına uygun olarak hazırlamanıza ve pazardaki rekabet şansınızı korumanıza yardımcı olabilir.