GenelKategori

SWOT analizi nedir, nasıl yapılır?

Okuma süresi: 6 dk
Brenda Barron

Uzun süredir çalışıyorsanız ya da iş dünyasını takip ediyorsanız SWOT analizi terimini muhtemelen duymuşsunuzdur. SWOT analizi, işletmenizi incelemek ve değerlendirmenin yanı sıra sektördeki konumunuzu daha iyi anlamak için kullanabileceğiniz bir teknik. Bu analizin nasıl yapılacağından emin değil misiniz? Size yardımcı olmak için buradayız.

SWOT analizi nedir?

Küçük işletmeler için SWOT analizinin nasıl yapılacağını anlatmaya başlamadan önce, SWOT analizinin ne olduğuna bir göz atalım.

SWOT analizi, işletmenizin Güçlü Yönlerini (Strengths), Zayıf Yönlerini (Weaknesses), Fırsatlarını (Opportunities) ve Tehditlerini (Threats) belirlemeyi içeriyor. Analizin adı da her bir ögenin baş harfinin bir araya getirilmesiyle ortaya çıkıyor. Şimdi hepsinin ne anlama geldiğine bakalım.

Güçlü Yönler

İşletmenizin güçlü yönlerini belirlemek, neleri son derece iyi yaptığınızı anlamayı gerektirir.

Güçlü yönleriniz, akılda kalıcı ve bağ kurulabilir bir markaya sahip olmak, belirli bir hizmet veya ürün sunmak veya harika müşteri ilişkileri hizmeti sağlamak gibi unsurlar olabilir.

Zayıf Yönler

Zayıf yönler, işletmenizin kendisini geliştirmesi gereken alanlardır. Bu, şirketinizin organizasyonel yapısını değiştirmek, yeterli sayıda vasıflı çalışana sahip olmamak, bütçenin çok sınırlı olması, rekabette öne çıkamamak veya belirli bir pazarlama stratejisinin bulunmaması gibi unsurları içerebilir.

Fırsatlar

Fırsatlar, işletmenizin büyümesi için sahip olduğu potansiyel olanaklardır. Bu, henüz sağlamadığınız belirli bir ürün veya hizmeti talep eden mevcut müşterileriniz veya potansiyel müşterilerinize yetişememek gibi unsurları içerebilir.

Tehditler

Son olarak tehditler, işletmenizin kendisi veya büyüme potansiyeli için risk oluşturan her şeyi kapsar. Bunlara örnek, daha ucuz ürün veya hizmetler sunan yeni rakipler, ekonomideki değişiklikler veya işinizi etkileyen yasalar olabilir.

Bunlarla birlikte, işletmenizin tamamı için, tek bir departman için ve hatta işletmenizin bir departmanındaki tek bir proje için bile bir SWOT analizi yapabilirsiniz.

SWOT analizi neden önemlidir?

İşletmeniz için SWOT analizinin önemli olmasının birkaç nedeni var:

  • Müşterilerinize daha iyi hizmet verebilmeniz ve kârınızı artırabilmeniz için işletmenizi ve projelerinizi geliştirebilmenize olanak tanır.
  • SWOT analizi, işletmenizin rakiplerinden öne çıkabilmesi için neler yapmanız gerektiğini belirlemenize yardımcı olur.
  • Özellikle ekonomik kriz dönemlerinde, stratejik bir pazarlama planı hazırlamayı kolaylaştırır.
  • SWOT analizini işletmenizdeki bir departman veya belirli bir ürün ya da hizmet gibi işinizin daha küçük alanlarını iyileştirmek için de kullanabilirsiniz.

Küçük işletmeniz için SWOT analizi nasıl yapılır?

swot analizi iş toplantısı raporlar

SWOT analizinin ne olduğuna ve neden önemli olduğuna değindiğimize göre artık nasıl yapılacağını anlatmaya geçebiliriz. SWOT analizi yapmanın en iyi yollarından biri soru sormaktır.

Örneğin, işletmenizin güçlü yönlerini belirlemek için şu soruları sorabilirsiniz:

  • Eski ve mevcut müşterileriniz işletmeniz hakkında neleri seviyor?
  • Rakiplerinizden daha iyi olduğunuz yönler neler?
  • Benzersiz satış teklifiniz nedir?
  • Rakiplerinizde olmayan ancak sizde olan kaynaklar neler?

Güçlü yönlerinizi belirledikten sonra zayıf yönlerinizi belirlemek için de aynı yaklaşımı izleyebilirsiniz. İşte sorabileceğiniz sorular:

  • Eski ve mevcut müşterilerinize baktığınızda hangi ürün veya hizmetleriniz düşük performans gösterdi?
  • Aldığınız olumsuz yorumlarda sürekli olarak hangi konunun bahsi geçiyor?
  • Müşterileriniz artık sizin ürün veya hizmetlerinizi kullanmama sebebi olarak neyi gösteriyor?
  • Rakiplerinizde olan ama sizde olmayanlar nedir?
  • Rakiplerinizi daha iyi bir seçenek haline getiren nedir?
  • Neyi, nasıl daha iyi hale getirebilirsiniz?

İşletmenizin güçlü ve zayıf yönlerini belirlemeniz çok uzun sürmeyecektir. Ancak, sektörünüzün ötesinde ve şirket dışı verilere de ihtiyacınız olacağı için fırsatları belirlemek bazen daha zorlayıcı olabilir.

SWOT analizi yaparken fırsatlarınızı belirlemek için genellikle daha geniş çapta ekonomik, ticari ve küresel trendlere bakmanız gerekir.

İşte fırsatlarınızı belirlemenize yardımcı olacak birkaç soru:

  • Müşteri hizmetlerini daha iyi hale getirmek için neler yapabilirsiniz?
  • Müşteri katılım sürecinin bazı kısımlarını otomatikleştirebilir misiniz?
  • Müşteri kaybetme oranınızı düşürmek için kullanabileceğiniz kaynaklar var mı?
  • Müşteriyi elde tutma oranını iyileştirmek için neler yapabilirsiniz?
  • Elinizdeki araçları etkili bir şekilde kullanıyor musunuz?
  • Doğru araçları mı kullanıyorsunuz yoksa kullanabileceğiniz daha iyi araçlar var mı?
  • Marka mesajınızı iyileştirmek için neler yapabilirsiniz?
  • Ödeme sürecinizi kolaylaştırmak için neler yapabilirsiniz?
  • Hangi pazarlama kanalları size en iyi yatırım getirisi sağlıyor?

Potansiyel fırsatları belirlemenin başka bir yolu da, rakiplerinizin ne yaptığını takip ederek onların sundukları ve pazarlama çalışmaları arasındaki boşlukları tespit etmektir. Daha sonra bu boşluğu sizin nasıl doldurabileceğinizi düşünebilirsiniz.

İşletmeniz için SWOT analizi yapmanın son adımı ise tehditlerinizi belirlemektir.

Tehditleri belirlemek, fırsatları belirlemekten daha kolaydır.

Tehditlere örnek olarak, pazarda yeni ortaya çıkan rakipler, bazı hizmet ve ürünlerin ortadan kalkmasına sebep olan teknolojik gelişmeler, çalışma şeklinizi değiştirmenizi gerektiren küresel ekonomideki değişiklikler veya çalışan sirkülasyonunun yüksek olması sebebiyle büyümenizin tehlikeye girmesi verilebilir.

Sırada ne var?

Bu yazıda SWOT analizinin ne olduğunu ve analizin her unsurunun ne anlama geldiğini açıkladık. İşletmeniz için SWOT analizi yapmanın neden önemli olduğunu öğrendiniz. Ayrıca sadece ürün veya hizmetlerinizi değil, pazardaki konumunuzu ve pazarlama stratejinizi de bütünsel olarak iyileştirebilmeniz için size kapsamlı bir SWOT analizinin nasıl yapılacağını gösteren adımlardan da bahsettik.

Artık bu yazıda bahsettiklerimizi uygulayarak, zorlu ekonomik dönemlerde bile işletmeniz için hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacak bir yön oluşturabilirsiniz.