Bayram zamanları, Anneler Günü, Babalar Günü, Sevgililer Günü gibi özel günler hatta en uzun gece ve en uzun gün fırsatları, Kasım ayındaki “Cuma” kampanyaları, yılbaşı indirimleri… Artık yılın neredeyse her zamanı özellikle de internette cazip fırsatlar ile karşılaşabiliyoruz. Ancak bu cazip zamanlar alışveriş hacminin artması sebebiyle güvenlik risklerini de beraberinde getiriyor. Özellikle bu zamanlarda artan hack’lenme vakaları, kredi kartı bilgilerinin kopyalanması, sahte alışveriş siteleri ile yapılan dolandırıcılıklar gibi durumların doğurduğu güven kaygısı insanların internetten alışveriş yapmaya çekinmesinin en büyük sebeplerinden biri. Bu nedenle internette satış yapmak ile ilgileniyorsanız, web sitenizin doğru güvenlik işaretleri ile ziyaretçilerinize sizden rahatlıkla alışveriş yapabileceklerini hissettirmesi oldukça önemli. Peki, nedir bu işaretler?
Güven ya da güvenlik işaretleri nedir?
Güven ya da güvenlik işaretleri web sitenizin ziyaretçilerinin sizden güvenle alışveriş yapabileceklerini ya da e-posta adresleri gibi bilgilerini güvenle paylaşabileceklerini hissetmelerini sağlayan özellikler ve işaretlerdir. Güvenlik işaretleri web sitesi ziyaretçilerinin müşteriye dönüştürülmesinde büyük rol oynar. Çünkü işletmenize ve web sitenize güvenmeyen ziyaretçilerin sizden alışveriş yapma olasılıkları oldukça düşüktür.
Araştırmalar, müşterilerin online satın alma işlemlerinin yüzde 70’ini güven eksikliği sebebiyle sonlandırdığını gösteriyor.
Online alışveriş, kolay olması ve özellikle de bu sene insanlara sosyal mesafeli bir şekilde istediklerine ürünlere ulaşma imkanı sağlaması gibi sebeplerle gittikçe daha çok tercih ediliyor. Öyle ki, pandeminin de etkisiyle Türkiye’deki e-ticaret hacmi yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 64 artış gösterdi. Ama bu oldukça rekabetçi ortamda ziyaretçilerinize sizden güvenle alışveriş yapabileceklerini hissettiremezseniz onları kolayca rakiplerinize kaptırabilirsiniz.
Web sitenizde olması gereken güvenlik işaretleri
İşte web sitesi ziyaretçilerinizi müşteriye dönüştürmenize yardımcı olacak bazı güvenlik işaretleri:
- Güvenlik rozetleri ve sertifikaları
- İletişim bilgileri
- Sosyal kanıt
- Sosyal medya profillerinize bağlantılar
Şimdi hepsini daha ayrıntılı inceleyelim.
1. Web sitenizin gerekli güvenlik rozetleri ve sertifikalarına sahip olduğundan emin olun
Ziyaretçilerinizin verilerinin güvenliğini ciddiye aldığınızı göstermek, işletmenize güven duyulmasını sağlamanın temel adımlarından biri. Web sitelerini bir SSL sertifikası ile koruyarak HTTPS protokolüne geçirmek aslında tüm web sitesi sahiplerinin yapması gereken bir uygulama ama bu, kredi kartı verileri gibi önemli kişisel bilgilerin işlendiği e-ticaret siteleri için özellikle dikkat edilmesi gereken bir konu.
SSL sertifikaları web siteniz ile ziyaretçilerinizin tarayıcısı arasında güvenli ve şifreli bir bağlantı kurulmasını sağlar. Böylece web sitenizden geçen tüm bilgiler şifrelenir ve hassas bilgiler koruma altına alınır. Bu güvenli bağlantıya sahip web sitelerinde, site adresinden önce gelen “http://”, “https://” olarak değişir ve tarayıcı çubuğunda bir asma kilit simgesi görülür.
Bunun yanı sıra, web sitenizin bir SSL sertifikası yoksa Google Chrome gibi internet tarayıcıları, adres çubuğunun yanında “Güvenli Değil” uyarısı da çıkarıyor. Ziyaretçileriniz HTTP ve HTTPS protokolleri hakkında bilgi sahibi olmasalar bile “güvenli değil” uyarısı aldıkları bir web sitesinden alışveriş yapmayı büyük olasılıkla istemeyeceklerdir. Bu nedenle web siteleri için en büyük güvenlik işaretleri arasında olan SSL sertifikaları ile güvenli bir bağlantı sağlamayı atlamayın.
İlgili yazı: SSL nedir, ne işe yarar?
2. İşletmenizin iletişim bilgilerini açıkça belirtin
İşletmenizin iletişim bilgileri de web sitenizde olması gereken güvenlik işaretleri arasında. Müşterileriniz alışverişi internet üzerinden yapıyor olsalar bile gerektiğinde size ulaşabilecekleri fiziksel bir adres, telefon numarası ve e-posta adresi görmek isterler. Bu bilgiler herhangi bir soruları olduğunda ya da bir sorunla karşılaştıklarında müşterilerinizin size ulaşabilmelerini sağlamanın yanı sıra işletmenize meşruluk da katar.
Web sitenizde iletişim bilgileriniz yoksa (ya da bu bilgiler tutarlı değilse) müşterileriniz bir şeyler sakladığınızı ya da yasal bir işletme olmadığınızı düşünebilirler. Bu da sizden alışveriş yapmaktan çekinmelerine sebep olur.
Bu nedenle iletişim bilgilerinizi web sitenizde açıkça, tutarlı ve kolayca bulunabilecek bir şekilde sergilediğinizden emin olun. Her sayfanın alt bilgi kısmına bu bilgileri eklemenin yanı sıra web sitenizde ayrı bir iletişim sayfası da bulundurun.
3. Sosyal kanıt sunun
Web sitenizde ve sosyal medya hesaplarınızda ürünleriniz veya hizmetlerinizle ilgili mümkün olduğunca detaylı bilgi tabii ki sağlamalısınız. Ancak unutmayın ki, tüketicilerin satın alma kararlarını en çok etkileyen unsurlardan biri başkalarının o işletme, ürün ya da hizmetle yaşadıkları deneyimlerdir. Bu nedenle web sitenizde yer vereceğiniz sosyal kanıtlar, işletmeniz için en değerli güvenlik işaretleri arasındadır. Ziyaretçilerinize başkalarının daha önce sizinle iş yaptığını ve sizden memnun kaldıklarını gösterirler.
2019 yılı satın alma davranışlarını inceleyen bir araştırma, dünyanın yüzde 84’ünün alışveriş yapmadan önce internette araştırma yaptığını ve araştırılan ürünlerin yüzde 75 oranında internetten satın alındığını belirtiyor.
Web sitenizde daha önce sizden alışveriş yapmış müşterilerinizin yorumlarını veya ürün/hizmetlerinizle ilgili değerlendirmelerini kolayca görülebilecek bir şekilde sergileyin. Böylece ürün veya hizmetleriniz ile ilgili arama yapan insanların da sitenizdeki olumlu yorumları bulma ve sizden alışveriş yapma ihtimalini artırabilirsiniz.
Buna ek olarak, müşterilerinizin kendi sosyal medya hesaplarında sizi etiketleyerek yaptıkları paylaşımlar da işletmenizin güvenilirliğini artırmaya yardımcı olur.
4. İşletmenizin sosyal medya profillerine bağlantı verin
2020 verilerine göre Türkiye’de 54 milyon sosyal medya kullanıcısı bulunuyor. Yani oldukça fazla insan Facebook, Twitter, YouTube, Instagram gibi ağlarda zaman geçiriyor. Onlara bu tanıdıkları platformlarda da sizinle bağlantı kurabileceklerini göstermek, işletmenize olan güven duygusunu artırmaya yardımcı olabilir. Ayrıca sosyal medya hesapları, hakkınızda daha fazla bilgi edinmek isteyen potansiyel müşteriler için de iyi bir kaynak sağlarlar.
Tabii ki bir e-ticaret işletmesi sahibi olarak bütün sosyal platformlarda bulunmanız gerekmiyor. Ancak hedef kitlenizin en çok kullandığı platformları belirleyerek işletmenize o platformlarda bilgilerinizi tam doldurduğunuz profiller oluşturun ve bunları web sitenizde paylaşın. Bu hesapları düzenli olarak güncellemeyi de ihmal etmeyin. Bilgileri dolu olmayan ya da uzun süredir güncellenmemiş sosyal medya hesapları güven vermenin aksine işletmenizin aktif olmadığının düşünülmesine yol açabilir.
Güvenlik işaretleri hakkında son sözler
E-ticaret gittikçe büyüyen ancak rekabet oranı bir hayli yüksek bir sektör. Tüketicilerin online alışverişe özellikle daha çok yöneldikleri bu dönemde güvenilir bir işletme olduğunuzu kanıtlamak bu alanda rekabetçi kalabilmeniz için büyük önem taşıyor. Bu yazıda bahsettiğimiz güvenlik işaretleri web sitesi ziyaretçilerinize güven vermenize, dolayısıyla dönüşüm oranlarınızı artırmanıza yardımcı olabilir.