GenelKategori

WooCommerce ile sıfırdan e-ticaret sitesi nasıl kurulur?

Okuma süresi: 8 dk
İbrahim Korkmaz

Online alışveriş pazarı her geçen gün büyüyor. Bunun farkında olan işletmeler ön plana çıkarken; farkına varamayan ya da bu mecrada doğru stratejileri izleyemeyen firmalar satış rakamlarında büyük zarara uğruyorlar. 2018 verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 48 milyon internet kullanıcısı var ve bunların %87’si interneti her gün istisnasız kullanıyor. Bu kullanıcıların e-postalarını kontrol etmekten sonra en çok yaptıkları eylem e-ticaret sitelerini ziyaret etmek. İnternet kullanıcılarının %52’sinin satın almak için ürün ya da hizmet aradığı yüzde 43’ünün de bu satın almayı gerçekleştirdiğini görüyoruz. Bu oranlar bize her ay 29,9 milyon kişinin 30,8 milyar TL’lik alışveriş yaptığını gösteriyor. Dünya üzerindeki web siteleri arasında büyük bir paya sahip olan WordPress, e-ticaret konusunda da geliştirdiği WooCommerce eklentisi ile e-ticaret sitelerinin %28’inin alt yapısını oluşturuyor.

WordPress kullanan online işletmeler, maliyetinin düşük olması, birçok tema ve eklenti ile uyumlu çalışması, güvenli bir alt yapısının olması, mağaza kurma ve ürün ekleme prosedürünün basit olması, satış ve ziyaretçi rakamları gibi analitik verilere kolayca erişim imkanı tanıması dolayısıyla e-ticaret sitesi kurmak için WooCommerce kullanmayı tercih ediyor.

Kimler WooCommerce’i kullanabilir?

Sunduğu herhangi bir ürün, hizmet karşılığında tahsilat yapan işletmeler, bağışa dayalı geliri olan yardım kuruluşları, dernekler ve sivil toplum kuruluşları WooCommerce kullanabilirler.

Normal ticarette satışını yaptığınız ya da üzerinden gelir elde ettiğiniz her üründen e-ticaret ile de satış yapabilirsiniz. Gıda, teknoloji, giyim, kitap-dergi, etkinlik-konser biletleri, bağış kampanyaları, danışmanlık gibi birçok ürün ve hizmetin satışını WooCommerce ile yapabilirsiniz.

Ürün çeşitlerini temel olarak üç başlık altında toplayabiliriz.

  • Fiziksel Ürün : Kargolayabildiğiniz ya da doğrudan satışla müşteriye teslim edebildiğiniz elle tutulur gözle görülür kitap, gıda maddesi, kıyafet gibi ürünlerdir.
  • İndirilebilir Ürün : Kargolama ihtiyacı olmayan, internet aracılığıyla erişebildiğiniz ürünlerdir. Programlar, tema ya da eklentiler, tasarımlar indirilebilir ürünlere örnektir.
  • Hizmet : Danışmanlık ya da bağış gibi hizmetleri kapsayan ürün çeşididir.

WooCommerce’in temel sürümü ücretsiz olan açık kaynak bir eklentidir. Ancak, işleriniz büyüyüp şekillenmeye başladığında daha kapsamlı özellikler eklemek için bir kısım ücretli eklentileri ek olarak kullanabilmenize de imkan tanır.

Bir e-ticaret sitesi kurmak için nereden başlamalı?

7/24 dünyanın her yerinden müşterilerle iletişim halinde olma imkanı sağlayan ve her geçen gün hacmi genişleyen bu pastadan payımıza düşeni almak için online pazara daha fazla gecikmeden adım atmalıyız.

WordPress ile adım adım e-ticaret sitesi kurmak için aşamalar şunlardır;

  • Alan adı (domain) satın alma
  • Hosting satın alma
  • SSL sertifikası satın alma
  • WordPress kurulumu
  • Tema seçimi
  • WooCommerce kurulumu ve konfigürasyon
  • Satışa başlama

Tüm web sitesi kurma hayalinin birçoğunun hüsrana uğradığı noktayı aşmak için ilk adım olarak hosting, domain ve SSL sertifikası satın almamız gerekiyor.

Domain (alan adı) nedir?

Domain (Alan Adı) ziyaretçilerinizin sitenize ulaşmasını sağlamak için kullandığınız adrestir. www ile başlayıp .com, .net, .org, gibi uzantılar ile sonlanır. Her domain bir tanedir ve size özeldir. Mükemmel alan adınızı bulmak için GoDaddy’nin domain sorgulama aracını kullanabilirsiniz.

Hosting (barındırma hizmeti) nedir?

Hosting, sitenize ait dosyaların tutulduğu, 7/24 kesintisiz çalışan, işletim sistemi ve yazılımlarının internet hizmeti vermek için özel olarak tasarlandığı bilgisayardır. Sunucu ya da server olarak da tabir edilen bu bilgisayarlar kesintisiz internet bağlantısı gibi süreklilik arz eden servislere sahiptirler.

Yalnızca WordPress sitelerininiz için değil özel yazılım ya da diğer hazır içerik yönetim sistemi alt yapısını kullanan web siteleri için bu iki kavrama (hosting/domain) ihtiyacınız var. Burada dikkat edilmesi gerek en önemli unsur hostinginizi Linux hosting olarak seçmenizdir.

Hosting hakkında daha fazla bilgi için Hosting nedir ve ne için kullanılır yazımıza, ne tür bir hosting planı seçebileceğiniz konusunda daha fazla bilgi için Küçük işletmelerin hosting maliyeti nedir yazımıza göz atabilirsiniz.

SSL sertifikası nedir?

SSL sertifikası, site adreslerinin doğruluğunu kontrol eden ve veri iletişimini şifreli kanal üzerinden yaparak veri akışını güvenli şekilde yapılmasını sağlayan üründür. SSL sertifikasına sahip olduğunuzda site linkiniz HTTP’den HTTPS’e dönüşecek ve arama çubuğunda alan adınızın başında yeşil anahtar sembolü görünmeye başlayacaktır.

Yaygın bir yanılgı olan “SSL sertifikasını sitenizi koruyan bir yapıdır” düşüncesi yanlış bir düşüncedir. SSL kodlarınızı ve sitenize karşı yapılan saldırıları engellemez. Veri iletiminin sağlıklı şekilde yapılmasını sağlar.

SSL sertifikası e-ticaret faaliyeti yürüten tüm sitelerde olmak zorundadır. İlerleyen aşamalarda bankalara yapacağınız SanalPos başvurularında ya da iyzico, PayTr gibi tahsilat alt yapısı sunan şirketlere yapacağınız başvurularda SSL sertifikası olmadan ödeme almanıza izin verilmez.

SSL hakkında daha fazla bilgi için SSL nedir, ne işe yarar? yazımıza göz atabilirsiniz.

WordPress kurulumu

Hosting, domain ve SSL sertifikalarına sahip olduktan sonra WordPress kurulumu yapma adımına geçebiliriz. WordPress kurulumu ile alakalı detaylı bilgiye “Adım Adım WordPress kurulumu” yazımızdan erişebilirsiniz.

E-ticaret tema seçimi

WordPress kurulumunu da tamamladıktan sonra işimize en uygun temayı seçme aşamasına geçebiliriz. Bu adım sitemizin gelecekte yakalayacağı başarıyı doğrudan etkileyen bir adım. Tema seçerken dikkat edilecek kriterlere “WordPress tema nasıl seçilir, nasıl kurulur ve nasıl düzenlenir?” yazımızdan ulaşabilirsiniz.

WooCommerce kurulumu

WooCommerce kurulmasının diğer WordPress eklentilerinin kurulmasından bir farkı yoktur. Admin panelinden Eklentiler > Yeni Ekle adımını izledikten sonra arama seçeneğine WooCommerce yazıp aratıyoruz.

woocommerce eklenti yükleme

“Hemen Yükle” seçeneğine tıklıyoruz. Yükleme işlemi tamamlandıktan sonra “Etkinleştir” seçeneğine tıklayarak eklentimizi etkinleştiriyor ve e-ticaret sitesi kurma sürecimize devam ediyoruz.

Eklentiyi etkinleştirmenizle birlikte kurulum sihirbazı açılıyor. İlk adımda adres bilgilerinizi, para birimi ve satılacak ürün tipini seçtikten sonra “Başlayalım” seçeneğine tıklıyoruz.

Woocommerce kurulum sihirbazı

Sırada, WooCommerce ödeme sayfası düzenleme var. PayPal hesabınızı bağlayabileceğiniz gibi, kapıda ödeme ve banka havalesi yoluyla ödeme yöntemlerini de etkinleştirebilirsiniz. Online ödeme ayarlarını için İyizico ya da PayTr gibi hazır ödeme sistemlerinin ve Kredi Kartı ile ödeme sistemlerinin WooCommerce entegrasyonu eklentiler yardımıyla gerçekleştiriliyor.

Woocommerce ödeme sayfası düzenleme

Gönderim için başlangıç ayarlarını bu adımda gerçekleştirebiliriz. Türkiye’nin her yerine ve yurtdışı gönderim fiyatını bu aşamada belirleyebilirsiniz. Detaylı ayarlarda Türkiye’deki herhangi bir şehir için ayrı fiyat belirleyebiliriz ya da herhangi bir şehir için ücretsiz kargo seçeneği ekleyebiliriz.

Woocommerce gönderim ayarları

Başlangıç için önerilen bazı eklentileri bu aşamada entegre edebilirsiniz. MailChimp gibi müşterilerinizin e-bülten üyeliklerini alabileceğiniz ve mailing yapabileceğiniz eklentiyi yüklemenizi tavsiye ederim.

Woocommerce mailchimp eklentisi

Sepet, hesabım, ödeme, mağaza ve satış sözleşmesi gibi sayfalar kurulum sihirbazındaki tüm adımları tamamladıktan sonra otomatik olarak eklenecektir.

Manuel olarak eklenti ayarlarını yapmak için admin panelinden WooCommerce > Ayarlar adımlarını izliyoruz. Hızlı kurulum sırasında yaptığımız ödeme, gönderim ayarlarını buradan değiştirebiliriz.

Buradan üyelik, yeni sipariş, sipariş durumunu kullanıcılarla otomatik olarak paylaşacağınız e-posta ayarlarını gerçekleştirebiliriz. Yeni bir sipariş oluşturulduğunda satıcı tarafında “Yeni bir sipariş aldınız” e-postası; alıcı tarafta “Siparişiniz başarıyla oluşturuldu” e-postasını ve sipariş durumlarını içeren e-postaları düzenleyebiliriz.

Woocommerce e posta ayarları

Yine bu ayarlardan kuponları yönetebilir, tüm alıcı kitlenize ya da tekil müşterilere özel indirimler tanımlayabilirsiniz.

İlk ürünü eklemek

İlk ürünümüzü eklemek için admin panelinden Ürünler > Yeni Ekle adımlarını izliyoruz.

Woocommerce ürün ekleme

Ürün adı, açıklaması, cinsi, kategorisi, fiyat bilgilerini buradan ekleyebileceğimiz gibi stok durumunu, gönderim varyasyonlarını, ilgili ürünleri, beden, renk, boy gibi seçenekleri de yine bu panel üzerinden düzenleyebiliyoruz.

Artık WooCommerce ile bir e-ticaret sitesi kurabilmek için ihtiyacınız olan bilgilere sahipsiniz! Siz de kendi e-ticaret sitenizi kurup satış yapmaya başlayabilirsiniz.

Kullanılan Ürünler

Web HostingDaha fazla bilgi edinin
Alan AdlarıDaha fazla bilgi edinin