GenelKategori

WordPress 5.9, web sitesi kurma deneyimini nasıl değiştiriyor?

Okuma süresi: 8 dk
Courtney Robertson

WordPress 5.9 artık kullanıma sunuldu. Bu, bugüne kadarki en büyük sürümlerden biri olmasına rağmen, değişiklikleri hemen fark etmeyebilirsiniz. Çünkü bu sürümde gördüğümüz özelliklerin çoğu, test etmek için Gutenberg eklentisini yüklediyseniz WordPress 5.8’de de bulunuyordu. Artık bu özellikleri blokları etkinleştirdiğinizde ayrıca bir eklenti yüklemeye gerek kalmadan görebileceksiniz.

WordPress 5.9 ile gelen yenilikler ve merak edebileceğiniz sorular

Bu yazıda yeni sürüm ile birlikte gelen yeniliklerden bahsedecek ve bunlarla karşılaştıkça aklınıza takılabilecek sorulara cevap vereceğiz. Hadi başlayalım.

Güncellemeyi yaptığımda web sitem bozulur mu?

Merak etmeyin, mevcut temanızı değiştirmezseniz yeni özelliklerin çoğu sizi etkilemeyecektir. Çünkü bu özelliklerin çoğu bir Blok Teması kullanmaya dayanıyor.

WordPress Tam Site Düzenleme nedir?

Tam Site Düzenleme ya da FSE (Full Site Editing) terimi size tanıdık geliyor olabilir. Bloklar, 2018’de piyasaya sürülen WordPress 5.0’dan beri yazı düzenleyicide bulunuyor. Ancak bloklar artık web sitenizin ön yüzünün neredeyse her yerini düzenlemenin bir yolu haline geldi. WordPress 5.9 Tam Site Düzenleme içinde Site Düzenleyicisi, Global Stiller, Siteye/Gönderiye/Sayfaya özgü çok sayıda blok, Sorgu bloku, Gezinme bloku, Şablonlar ve blok temaları bulunuyor.

Tam Site Düzenleme, WordPress’te tema oluşturma şeklimizi değiştirecek gibi görünüyor. Tema geliştiricilerinin hâlâ kodlama yapması gerekecek. Az kod kullanan geliştiriciler, üstbilgiler ve altbilgiler gibi alanları ve çok daha fazlasını kod kullanmadan özelleştirebilecekler. İleri kod geliştiriciler daha modern dosya sistemi yapılarına sahip olacaklar ve yeni özellikleri kademeli olarak entegre etmek için kodu yeniden yapılandıracaklar.

Tam Site Düzenleme hakkında ayrıntılı bilgi için bu sayfaya danışabilirsiniz.

Blok temaları nedir?

Blok temaları, blok düzenleyici arayüzü ile kullanılmak üzere oluşturulmuş temaları düzenlemenin yeni yolu. Yani WordPress 5.9’da klasik düzenleyicimiz ve blok düzenleyicimiz olduğu gibi artık blok temalarımız ve klasik temalarımız da var. Aslında WordPress’te dört ana tema türü bulunuyor.

  1. Klasik tema: PHP şablonları, function.php ve daha fazlası kullanılarak alıştığımız şekilde oluşturulmuş temalar. Örneğin WordPress Varsayılan teması veya Underscores gibi bir tema framework’ü.
  2. Hibrit tema: FSE’nin theme.json veya şablon düzenleyici gibi özelliklerini de benimseyen klasik temalar. Örneğin Astra.
  3. Evrensel tema: Hem Özelleştirici (Customizer) hem de Site Düzenleyicisi ile çalışan tema. Örneğin Blockbase.
  4. Blok teması: FSE için HTML şablonları ve theme.json kullanılarak yapılmış, sitelerinin tüm bölümlerinin bloklarla yönetilmesine olanak tanıyan tema. Örneğin Twenty Twenty Two.

Twenty Twenty Two’daki yenilikler nelerdir?

WordPress nerdeyse her sene yeni bir varsayılan tema çıkarıyor. Bu temalar, WordPress 5.9 sürümü gibi mevcut en son özellikleri gösterecek şekilde tasarlanıyor. Ancak bu tabii ki tüm web sitelerini yeniden tasarlamak için bir gerekçe değil. Varsayılan temaları dikkate almak için iki sebebiniz var:

  1. Yeni bir kullanıcı WordPress’i ilk kurduğunda karşılarına ilk olarak varsayılan tema çıkacak. Bu nedenle kendilerine site yapmaları için başkalarını işe aldıklarında da benzer bir standart bekleyecekler.
  2. Sitenizde bir eklenti kullandığınızda ve bu nedenle bir çakışma olduğunda çakışmanın kaynağını belirlemenin en çok kullanılan yollarından biri temayı devre dışı bırakıp varsayılan temayı yüklemektir. Blok temalara aşina olmak için eklenti işlevselliğini bu temalarla test etmek ve test sonuçlarına dikkat etmek önemlidir.

WordPress 5.9’da bir gezinme menüsü nasıl oluşturabilirim?

WordPress Gezinme Bloku, Blok Temalarında öncekilere kıyasla çok farklı bir deneyim haline geliyor. Menülerinizi ayarlamak hakkında daha ayrıntılı bilgi için bu sayfaya danışabilirsiniz.

Blok Desenlerini nasıl kullanabilirim?

WordPress 5.9’un Blok Desenleri ile web sitenizde birçok kez kullanmak üzere bir görünüm veya düzen oluşturabilir ve daha sonra içeriklerinizle özelleştirebilirsiniz. Blok Desenleri hakkında ayrıntılı bilgiye bu sayfadan ulaşabilirsiniz.

WordPress 5.9 için Şablonlar ve Şablon Parçaları nelerdir?

WordPress’te daha önce sitenin altbilgi gibi alanlarını düzenlemek için kod kullanmamız gerekiyordu. Artık Şablonlar ve Şablon Parçaları sayesinde site genelinde aynı kalan bu bölümleri de kod kullanmadan değiştirebilirsiniz. Şablonlar hakkında ayrıntılı bilgiye bu sayfadan ulaşabilirsiniz.

Ne zaman WordPress Blok Deseni, ne zaman Yeniden Kullanılabilir Blok, ne zaman Şablon Parçası kullanmalıyım?

WordPress 5.9’da içeriğinizi nereye koyabileceğiniz konusunda birçok seçeneğiniz var. Bu da ilk başta biraz kafa karıştırıcı olabilir. Şablonlar ve Şablon Parçaları, tüm gönderilerin düzenini belirlemek veya site genelinde görünen alt bilgi gibi bölümleri oluşturmak için idealdir. Yeniden kullanılabilir bloklar, belli bir bloku site içinde birçok yere eklemenize ve değiştirmek veya revize yapmak istediğinizde her kısmı ayrı ayrı değiştirmek yerine tek bir kaynaktan değişiklik yapabilmenize olanak sağlar. Blok Desenleri ise, gönderilerde veya sayfalarda aynı düzeni birçok kez kullanmak ancak görüntülenen içeriği değiştirmek istediğiniz durumlar için idealdir.

WordPress 5.9 içinde Özelleştirici nereye gitti?

WordPress 5.9’da Özelleştirici’yi direkt olarak görebilir veya göremeyebilirsiniz. Telaşlanmayın, Özelleştirici bozuk değil. Bir blok teması kullanıyorsanız, Görünüm > Düzenleyici menüsünden tema ayarlarını yapılandırabilirsiniz. Klasik bir tema kullanıyorsanız, Özelleştirici halihazırda mevcut olacak.

İşin ilginç yanı, bir blok teması kullanıyorsanız ancak sitenizdeki bir eklenti Özelleştirici’de ayarlar içeriyorsa, bu ayarları korumak için Özelleştirici’ye erişebileceksiniz. Blok temalar için tema ayarları artık Görünüm > Düzenleyici menüsü içinde bulunuyor ve Özelleştirici’de bulunmayacak.

Blokları nasıl yönetirim?

Blok temalarına bir şans vermeye hazırsanız blokları yönetmek için Liste Görünümünü kullanmak size epey yardımcı olacaktır. İster gönderilerinizi ister tüm sitenizi düzenliyor olun, üst menüde bulacağınız Liste Görünümü sekmesi istediğiniz görünümü elde etmenize yardımcı olabilir.

wordpress 5.9 liste görünümü
Liste Görünümü sekmesine düzenleme yaparken üst menüden ulaşabilirsiniz.

WordPress temamın istediğim gibi görünmesini nasıl sağlayabilirim?

WordPress 5.9 ile artık temanızın sunduğu renklere bağlı kalmak zorunda değilsiniz. Blok temalarda, Stilleri kullanarak görünümü istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz. Menüye ulaşmak için Görünüm > Düzenleyici’ye gidin ve ardından renk paletinizi istediğiniz gibi özelleştirin, bloklarınız stillerini değiştirin ve daha fazlasını yapın.

Fotoğraflara stil verebilir miyim?

Çift ton fitreleri ilk olarak WordPress 5.8’de kullanıma sunuldu ancak şimdi çok daha fazla seçeneğe sahipler. Çift ton filtrelerini tek bir görsel, bir fotoğraf galerisi veya web sitenizde görselin göründüğü herhangi bir yer için kullanabilirsiniz. Çift ton filtreleri hakkında daha fazla bilgi için bu sayfaya bakabilirsiniz.

İçeriğimi nasıl düzenleyebilirim?

Gönderi Döngüsü Bloku ile birden çok gönderiyi bir slayt gösterisi halinde görüntüleyebilirsiniz. Gösterilecek gönderileri kategori, etiket veya yazar gibi filtrelemeler arasından seçim yapabilirsiniz. Gönderi Döngüsü Bloku hakkında ayrıntılı bilgi için bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

WordPress 5.9 hakkında daha fazla bilgi edinin

WordPress 5.9 hakkında bilgi edinmek için ek kaynaklar mı arıyorsunuz? İster kendinizi geliştirmek için ister müşterileriniz için aşağıdaki kaynaklara göz atabilirsiniz:

  • Atölyeler – her zaman izlemeye hazır videolar
  • Kurslar – kendi hızınızı kendiniz belirleyin
  • Ders Planları – bunları sunum yapmak veya başkalarına öğretmek için kullanın

WordPress 5.9 sonrası sırada ne var?

WordPress, önümüzdeki yıl boyunca özelleştirmeye ve Tam Site Düzenleme içindeki özelliklerin benimsenmesini artırmaya odaklanıyor. WordPress 6.0 için henüz bir tarih açıklanmadı. Yakında Fotoğraf Dizinine fotoğraf göndermenin yeni yollarının eklenmesini ve WordPress Desenler Dizini’nden Blok Desenleri oluşturabilme özelliklerinin eklenmesini bekliyoruz.