GenelKategori

WordPress blog açma: Adım adım blog oluşturma rehberi

Okuma süresi: 13 dk
İbrahim Korkmaz

Fikirlerimizi, düşüncelerimizi, fotoğraflarımızı, ruh halimizi, konumumuzu sürekli paylaşma eğiliminde olduğumuz dijital bir çağda yaşıyoruz. Tam bu noktada sosyal medya ortamları imdadımıza yetişiyor ama her zaman yeterli olmuyorlar. Hepsi paylaşımın bir yönünü ortaya çıkarıyor. YouTube’da videolarımızı, Instagram’da fotoğraflarımızı, Foursquare’de konumumuzu, Twitter’da 280 karakterle duygularımızı paylaşmaya çalışıyoruz. Sınırlı imkanlarla… Burada ise devreye bloglar giriyor. Kendimize ait bir arayüz ve tek bir kanaldan videolarımızı, fotoğraflarımızı, konumumuzu, karakter sınırı olmadan duygularımızı harmanlayarak paylaştığımız bize ait bir dünya. Bu hemen hemen blog açma içgüdüsünün temelinde yatan sebep ama bir blog sahibi olmak için başka sebepler de var. Blog açmak teknik bir konu gibi görünse de başlangıçtaki birkaç adımı başarı ile geçtikten sonra her şey hayal ettiğiniz gibi oluveriyor. Sizin de aklınızda örneğin bir WordPress blog açma fikri varsa hadi harekete geçmenize yardımcı olalım.

Kimler blog açabilir?

Direkt olarak WordPress blog açma aşamasına geçmeden önce kimlerin blog açabileceğinin cevabını verelim. Tamam, kimler blog açabilir? Herkes! Blogunuzu istediğiniz herhangi bir konuda çalışmalarınızı, araştırmalarınızı, duygu ve düşüncelerinizi yayımlayabileceğiniz kendi platformunuz ya da hobiniz hakkında yazılarınızı derleyeceğiniz kendi dijital dünyanız olarak düşünebilirsiniz.

Aslıda sosyal medya hesaplarımız da bir nevi mini bloglarımız. Onları başarıyla ve büyük bir bağımlılıkla yönetebiliyorsak blogumuzu da çok rahat yönetebiliriz. Bu yüzden herkes blog açabilir.

Neden blog açmalıyız?

1.Paylaşma isteği ile yazmak

Okuma yazmayı öğrendiğimiz ilk yıllarda öğretmenlerimizin de teşviki ile hevesle yazmaya başladığımız günlüklerinizi hatırlayın. Neler yaptım, olaylar karşında neler düşündüm ve neler hayal ediyorum? İçerikler genellikle bunlardan ibaretti.

İnsanın içindeki paylaşma isteği zamanla evriliyor; yetkin olduğu konular ve düşünceler hakkında konuşmak ve geniş kitlelere hitap etmek, tecrübelerini paylaşmak istiyor. Burada bloglar imdada yetişiyor. Mesleki deneyimlerinizi anlatabileceğiniz, okuduğunuz kitaplar, izlediğiniz diziler ya da filmler hakkında tavsiyelerde bulunabileceğiniz, gezdiğiniz yerler hakkında, yedikleriniz ile alakalı paylaşımlarda bulunabileceğiniz, seçeceğiniz herhangi bir konuda kendinizi özgürce insanlara anlatacağınız internetteki yüzünüz olan bloglar…

2. Kişisel tecrübeleri paylaşmak

“Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır.” klişesinin bloglaşmış amaç karşılığı da kişisel tecrübeleri paylaşmak için blog yazmaktır. Blogunuzu sizi ve çalışmalarınızı yakından incelemek isteyenler için müthiş bir kaynak haline dönüştürebilirsiniz.

Kişisel blogunuzu CV’nize ekleyerek insan kaynaklarının dikkatini çekebilirsiniz. Referanslarınızı ve çalışmalarınız hakkında yayımladığınız yazılarla onları etkileyebilirsiniz, böylece blogunuz, istediğiniz pozisyona ulaşma konusunda size yardımcı olabilir. Aynı şekilde yayımladığınız yazılar aracılığı ile ulaştığınız kitlelerden iş teklifleri de alabilirsiniz.

3. İşinizi desteklemek

Firmanıza kurumsal kimlik kazandırmak ve ürünlerinizin satışını sağlamak için oluşturduğunuz web sitenizin arama motorlarında hak ettiği sıralamayı yakalamasını istiyorsanız blog kısmında yayımlayacağınız faydalı içeriklerle sitenize trafik çekmelisiniz.

Örneğin bir diş hekimiyseniz blogunuzda tedavileriniz hakkında kısa bilgilendirme yazıları ve pratik diş sağlığı ile alakalı konulara yer vererek daha büyük kitlelere erişim sağlayabilirsiniz.

4. Yazdıklarından para kazanmak

Her emeğin karşılığı elbette var. “Her tecrübenin bir bedeli var.” diyerek aktardığınız bilgilerin karşılığını almak mutlaka isteyeceksinizdir. Blogunuzu gelir kaynağı haline getirebilirsiniz. Özellikle seçeceğiniz niş bir konuda kaleme alacağınız yazılara sponsor olacak firmalar çıkabilir.

Örnek vermek gerekirse; bir seyahat blogu açtığınızı ve gezdiğiniz yerler hakkında yazılar yayımladığınızı düşünün. Geniş bir okur kitleniz varsa gideceğiniz yerlerde oteller size sponsor olabilir, sizi misafir edip otel hakkındaki tecrübelerinize blogunuzda yer vermenizi isteyebilirler. Masrafsız tatil yapabilir ve blogunuzun herhangi bir yerine koyacağınız banner sayesinde ek gelir kazanabilirsiniz. Aynı şekilde sitenize çekeceğiniz trafik arama motorları için de reklam alanı demek. Sitenizde arama motorlarına reklam alanları açıp “tıklamalardan” gelir elde edebilirsiniz.

Tamam, diyelim tüm bunları düşünüp bir blog sahibi olmaya karar verdiniz. Peki, şimdi ne yapacaksınız? Bir WordPress blog açma aşamasında neler gerekiyor? Okumaya devam edin.

WordPress blog açma: Nelere ihtiyacınız var?

Yazdıklarınızdan para kazanmak maddesini bu minik teknik kısımdan hemen önce yazdım çünkü blog açma hayali olanlarımızın çoğu daha bu adımda pes ediyor. Sponsorluklar ya da AdSense geliri elde edeceğinizi hayal etmek blog için ihtiyacınız olanları sağlama aşamasında sizi teşvik edebilir.

Temelde bir blog sahibi olmak için üç bileşene ihtiyaç var. Bunlar; hosting, domain ve bir içerik yönetim sistemi.

1. Domain (Alan Adı) nedir?

Alan adı, ziyaretçilerin sitenize ulaşmasını sağlamak için kullandığınız adrestir. www ile başlayıp .com, .net, .org, .info gibi uzantılar ile sonlanır. Her domain bir tanedir ve size özeldir.

2. Hosting (Barındırma Hizmeti) nedir?

Hosting, sitenize ait dosyaların tutulduğu, 7/24 kesintisiz çalışan, işletim sistemi ve yazılımlarının internet hizmeti vermek için özel olarak tasarlandığı bilgisayardır. Sunucu ya da server olarak da tabir edilen bu bilgisayarlar kesintisiz internet bağlantısı gibi süreklilik arz eden servislere sahip olmalıdır.

Yalnızca WordPress sitelerininiz için değil özel yazılım ya da diğer hazır içerik yönetim sistemi alt yapısını kullanan web siteleri için bu iki kavrama (hosting/domain) ihtiyacınız olacak. Burada dikkat edilmesi gerek en önemli unsur hostinginizi Linux hosting olarak seçmenizdir.

3. İçerik Yönetim Sistemi

Sitenizin temelini oluşturan hazır içerik yönetim sistemleri, kodlamaya ihtiyaç duymadan sayfalarınızı oluşturmanızı, yazılarınızı yayımlamanızı sağlayan alt yapıdır. Bir WordPress blog açma konusundan bahsettiğimize göre, yazımızın kalan kısmında içerik yönetim sistemi dediğimizde WordPress’i kastediyor olacağız.

Neden WordPress?

Bir web sitesinden ne bekleriz? Hızlıca açılması, kolayca geliştirilebilmesi, arama motorları tarafından hızlı indekslenmesi. Bu ve bunun gibi birçok üstün özelliği nedeniyle WordPress dünyada pek çok kişi ve kurum tarafından tercih ediliyor.

Bunun yanında;

  • Geniş ücretli/ücretsiz tema desteğinin olması
  • Eklentiler ile özelleştirebilmesi
  • Mobil uyumluluk
  • SEO uyumluluğu
  • Kolayca sosyal medya entegrasyonunun yapılabilmesi
  • Açık kaynak kodlu bir yazılıma sahip olması
  • Güvenli olması gibi özellikler WordPress’i tercih sebebi yapan özellikler.

Bir WordPress blog açma kararını verdiyseniz, WordPress kurulumu: Adım adım WordPress nasıl kurulur  yazımızdaki adımları izleyerek WordPress kurulumu gerçekleştirebilirsiniz.

Tema seçimi

Tema seçiminiz blogunuzun geleceğini belirler. Temalar arasından yapacağınız iyi bir seçim, ziyaretçileriniz blogunuzda iyi ve uzun vakit geçirmesini, aynı zamanda blogunuzla ilgili paylaşımlar yapmalarını sağlar.

Ayrıca seçtiğiniz tema tasarımının dijital kimliğinizi oluşturacağını da unutmamalısınız. Bu yüzden teknik özelliklere dikkat edeceğiniz kadar temanın blogunuzu da doğru yansıttığından emin olmalısınız.

İyi bir blog teması seçimi için dikkat edilmesi gereken noktalara En iyi ücretli ve ücretsiz WordPress temaları yazımızdan ulaşabilirsiniz.

WordPress blog açma: Blog sayfaları oluşturma

İyi bir tema seçimi yapmanız size taslak olarak sunulacak sayfalardan yararlanmanız açısından da çok önemli. Blogunuzda bulunmasını istediğiniz sayfa şablonlarına tema seçtiğiniz sırada karar verirseniz sayfalarınızı özelleştirmeniz çok daha kolay olacaktır.

Yeni bir sayfa oluştururken WordPress panelimizden Sayfalar > Yeni Ekle adımlarını izliyoruz.

WordPress blog açma sayfa oluşturma

Sayfa başlığınızı girdikten sonra içeriği oluşturmaya başlayabilirsiniz. “Ortam Ekle” butonundan sayfamıza fotoğraf, video ekleyebilir. Sayfa editörü yardımıyla yazılarımıza link verebilir ve renklerini, fontlarını ve boyutlarını değiştirebiliriz.

WordPress için tasarlanmış çok daha profesyonel sayfa düzenleme eklentileri mevcut. Sayfalarınızı legolarla oynarcasına düzenlemenizi sağlayacak bu eklentiler, bileşenleri sayesinde sayfanın istediğiniz kısmına istediğiniz içeriği eklemenizi sağlıyor. Rahatlıkla başlık, yazı, görsel, video, form, ikonun yanında geri sayım, çeşitli grafikler eklemenizi ve yönetmenizi sağlıyor. Daha fazla bilgi için Her site için olmazsa olmaz WordPress eklentileri yazımıza göz atabilirsiniz.

İlk yazıyı blogunuza ekleme

Blogumuzun sayfalarını da oluşturduktan sonra artık yazılarımızı ekleyip yayımlamaya hazırız. Blogumuza yazı eklemek, sayfa eklemek gibi kolay. WordPress panelimizden Yazılar > Yeni Ekle adımını izliyoruz.

WordPress blog açma yazı ekleme

Yazı başlığınızı girdikten sonra içeriği oluşturmaya başlayabilirsiniz. “Ortam Ekle” butonundan sayfamıza ortam kütüphanesinden ya da bilgisayarımızdan fotoğraf, video ya da ses ekleyebiliriz. Sayfa editörü yardımıyla yazılarımıza link verebilir ve yazı renklerini, boyut ve fontlarını değiştirebiliriz.

Blogumuz için kategoriler de ayrı önem taşır. Yazılarınızın gruplandırılması ve blogumuzda belli bir düzende ziyaretçilere sunulması onların sitemizde daha fazla vakit geçirmeleri ve benzer içeriklerle ilgilenmelerini sağlar.

Kategori oluştururken WordPress panelimizden Yazılar > Kategoriler adımlarını izliyoruz. Burada kategori ismini girdikten sonra “Kategori Ekle” seçeneğine tıklıyoruz.

WordPress blog açma kategori oluşturma

Daha sonra yazılarımız ilgili kategoriye ekleyerek blogumuzu daha organize hale getirebiliriz.

Blogunuzu nasıl öne çıkarabilirsiniz?

Tabii ki blog serüveniniz bir WordPress blog açma ile bitmiyor. “Mermeri delen suyun gücü değil sürekliliğidir.” deyimi bu başlığın kısa ve öz bir cevabı olabilir. Sürekli doğru ve ilgi çekici içerikler üretir ve sempatikliğimizi blogumuza da yansıtırsak, insanlar sürekli bizi takip edecek ve yeni içerikler için sabırsızlanacaklardır.

Burada içeriklerin özgün olması konusu çok önemli çünkü arama motorları algoritmaları kopya içerikleri algılayabilme özelliğine sahip. Kopya içerikler de arama motorlarının pek sevmediği öğelerdir.

Blogunuzu öne çıkarmak için kendinize bir hedef koyabilir ve haftada şu kadar yazı ekleyeceğim, şu konuda bir yazı dizisi oluşturacağım diyebilirsiniz.

Ufak bir takipçi kitlesine ulaştıktan sonra kampanyalar yapabilir, onlar aracılığıyla sesinizi daha geniş kitlelere duyurmanıza yardımcı olmalarını sağlayabilirsiniz. Mevcut takipçilerinizi kaybetmemek adına e-posta aboneliği kısmı ekleyip, yeni yazılarınızdan haberdar olmalarını sağlayabilirsiniz. E-posta pazarlama ve yararları hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz bu yazımıza da göz atabilirsiniz.

Sosyal medyanın gücünün farkında olmak sizi bir adım daha öne taşır. Blogunuza ait sosyal medya hesaplarından da paylaşımlar yaparak takipçilerinize “yeni yazıma göz atın” mesajı verebilirsiniz.

Sitenizin SEO ayarlarına dikkat etmeniz bu aşamada çok önemli. Blogunuzu öne çıkaran anahtar kelimelerin eklenmesi arama motorlarına kaydınızın yapılması, daha hızlı fark edilmenize yardımcı olur.

Blogunuzdan nasıl para kazanabilirsiniz?

Sanırım herkesin en fazla merak ettiği bölüme geldik. WordPress blog açma adımını tamamladınız ve yazılarınızı girmeye başladınız. Hiçbir emek karşılıksız kalmamalıdır. Buraya kadar geldikten sonra sıra artık karşılığını almaya geldi, ama nasıl? Blogunuzu gelir kaynağına çevirmenin birçok yolu var.

En temel olanlardan bahsetmek gerekirse;

1. Reklam (AdSense) ile para kazanmak

Google AdSense site ziyaretçilerinize uygun alanlarda reklam gösterilmesi sonrası gösterim ve tıklama karşılığı size ödeme yapılan bir Google servisi. AdSense panelinden gerekli konfigürasyonları yaptıktan sonra WordPress alt yapısı ile hazırladığınız blogunuza size verilen kodu kolayca entegre ederek gelir elde etmeye başlayabilirsiniz.

2. Satış ortaklığı ile para kazanmak

Satış ortaklığı bilinen adıyla “affiliate” denilen ağlar sayesinde de blogunuzdan para kazanabilirsiniz. Sistem sitenizden ortaklık yaptığınız siteye müşteri göndermek şeklinde işliyor. Daha iyi anlaşılması için örnek vermek gerekirse; bir seyahat blogunuzun olduğunu varsayalım. Sayfanız üzerinden uçak bileti ya da otel rezervasyonu satışı yapan şirketlerle bağlantı kuruyorsunuz ve sizin siteniz üzerinden giden, bilet alan müşterilerden gelir elde ediyorsunuz.

3. Ürün satışı ile para kazanmak

Blogunuzun konusu ile alakalı olacak şekilde ürünleri siteniz üzerinden satabilirsiniz. Yemekle alakalı bir blogunuz varsa evde yapılmış özel sosları, eğitimler alakalı olarak kalem, bloknot, online dersler ya da makyajla alakalı bir blogunuz varsa küçük kişisel bakım eşyaları satıp blogunuzdan para kazanabilirsiniz.

4. Abonelerinizden para kazanmak

E-bülten ya da diğer yollarla blogunuz üzerinden oluşturduğunuz abone kitlenize, ortaklık kurduğunuz firmayla ilgili belirli aralıklarla mailing yaparak gelir elde edebilirsiniz. Bunun sınırını ve reklamın niteliğini ayarlamak oldukça önemli, birden elinizdeki aboneleri de kaybetme riski ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

5. Sponsorlu yazılarla para kazanmak

Blog yazılarınızda sponsorlu iletiler geçirerek gelir elde edebilirsiniz. Otomobil ile alakalı bir blogunuzun olduğunu varsayalım ve motor yağları ile alakalı bir inceleme yazısı yazıyorsunuz. Burada anlaşacağınız bir firmanın ürünü hakkında kullanıcı deneyiminizi paylaşarak karşılığında firmadan reklam ücreti alabilirsiniz.

Artık bir WordPress blog açma fikrinizi gerçeğe dönüştürmek için neler yapmanız gerektiğiniz biliyorsunuz. Ama blog yazmanın sürekli emek gerektiren bir girişim olduğunu da unutmamak gerek. Başarılı olmak ve blogunuzu arzu ettiğiniz yerlere taşımak istiyorsanız, sabırlı olmalı, içerik yönünden daha verimli olmak için kendinizi beslemeli, daha çok araştırmalı ve başarılı olmuş bloglara göz atmalısınız. Blogunuzu içerik olarak geliştirdiğiniz gibi teknik alt yapıyı da sürekli güncel tutmayı ve geliştirmeyi atlamamak da çok önemli.

Kullanılan Ürünler

Web HostingDaha fazla bilgi edinin
Alan AdlarıDaha fazla bilgi edinin