GenelKategori

WordPress için en iyi ücretsiz sayfa oluşturucu hangisidir?

Okuma süresi: 7 dk
Aaron Reimann

Sayfa oluşturucular yıllardır yükselişte. İlk sayfa oluşturucu kullandığım zamanı hatırlıyorum da, hayrete düşmüştüm. Bana saatler kazandırmıştı. Tek sorun, yanlış sayfa oluşturucusunu seçmemdi. Pek popüler olmayan bir tanesini seçmiştim bu yüzden arkasında büyük bir topluluk yoktu. O zamandan bu zamana epey araştırma yaptım ve bulduklarımı sizinle de paylaşmak istiyorum. WordPress için en iyi ücretsiz sayfa oluşturucunun hangisi olduğunu merak ediyorsanız, okumaya devam edin; kafa kafaya gittikleri için seçim yapmak biraz zor oldu.

WordPress için en iyi ücretsiz sayfa oluşturucu hangisidir?

Bu yazının amacı, size WordPress’in en popüler ücretsiz sayfa oluşturucularının arayüzlerini göstermek ve hepsinin değerini karşılaştırmak. Seçim yapmanızı kolaylaştırabilmek için hepsinin kullanılma nedenlerine değinecek ve birbirleriyle karşılaştıracağım.

Niye bir sayfa oluşturucu kullanmalısınız?

Bir web geliştirici olarak, eskiden her şeyi sıfırdan geliştirirdim. Ekibimiz, yaratılan tasarıma uygun özel eklentiler geliştiriyordu. Ancak, eklenti geliştirmek zaman alıcı bir iş; ayrıca sayfa oluşturucular için neredeyse aynı işlevsellikleri geliştiren ekipler zaten arken tekerleği yeniden icat etmek de oldukça mantıksız.

Tabii, yine de işlevsellik geliştirmemiz gerekiyor ama bir sayfa oluşturucu kullanınca ekibimiz resim kaydırıcısı ya da blog yazılarının düzgün bir şekilde görüntülenmesi gibi işlevler ile uğraşmak yerine API entegrasyonu gibi daha özel işlevlere odaklanabiliyor.

Peki, WordPress’in yeni yazı editörü Gutenberg kullanılabilir mi?

sayfa oluşturucu wordpress logo

Bu blogda daha önce WordPress’in yeni yazı editörü Gutenberg’den ve editörün nasıl kullanılacağından bahsettik. Hâlâ Gutenberg kullanmanız gerektiğini düşünüyorum, ama şu an için Gutenberg’in bu sayfa oluşturucular kadar gelişmiş olduğunu söyleyemem.

Öncelikli olarak içerik yazıyorsanız, Gutenberg mükemmel bir içerik oluşturma aracıdır. Kesinlikle bu amaçla kullanmanızı tavsiye ederim. Ama örneğin akordeon yapan (açılır-kapanır) bir bloğa ihtiyacınız varsa, başka bir çözüm aramanız gerekir.

Gutenberg, nihayetinde çok fazla bloğa sahip olacak ama bu editörün kitlesel olarak adapte edilmesine henüz yıllar var. Bu yazıda bahsedeceğim sayfa oluşturucularının Gutenberg için bloklar da oluşturacaklarını biliyorum, hatta ileride Gutenberg modüllerinin bir parçası haline bile gelebilirler.

Ayrıca, Gutenberg’ün her türlü bloğu da içermemesi gerektiğini düşünüyorum. Ne kadar fazla blok olursa, bir sayfada işlenmesi gereken o kadar fazla JavaScript ve CSS olur. Bence Gutenberg’de sadece temel bloklar bulunmalı, o kadar.

Neden özellikle bu sayfa oluşturucuları seçtim?

Bunlar, WordPress siteleri yaparken en çok karşılaştığım sayfa oluşturucular. İşte onları seçmek için kullandığım kriterler:

  • WordPress eklenti kütüphanesinde olmaları.
  • Kullanıcı tabanı yüzbinler (veya daha fazla) seviyesinde olmalı.
  • Kısa kodla çalıştırılmamalı (Divi hariç).
  • Bir ön-uç arayüzüne sahip olmaları (bazı sayfa oluşturucular sadece arka uçta kullanılabiliyor).
  • Sadece tek bir temada kullanılabiliyor olmamalı (tema değiştirseniz bile özelleştirdiğiniz sayfa yapılarınızı kaybetmemelisiniz).

Not: Tabii, listeye yine de kendi deneyimleriniz doğrultusunda yaklaşmanızı tavsiye ederim. Örneğin Divi, en popüler sayfa oluşturuculardan biri. Uzun zamandır piyasada ve geniş bir kullanıcı tabanı var. Ancak Divi, WordPress’in eklenti kütüphanesinde bulunmadığı için tam olarak kaç kişinin kullandığı hakkında bir fikrimiz yok. Üstelik kısa kodla çalıştırılıyor.

Benim en deneyimli olduğum sayfa oluşturucu ise Beaver Builder. Kâr amacı gütmeyen 48in48.org projesine dahil olduğum için Beaver Builder’ı kullanarak yüzlerce site oluşturdum. Ama bundan 3 sene önce Beaver Builder’ı kullanmaya başlamamızın iki sebebi vardı: kısa-kod tabanlı olmaması ve Elementor’un henüz piyasaya çıkmamış olması. Elementor daha önce piyasaya sürülseydi her şey çok farklı olabilirdi.

WordPress için en iyi 4 sayfa oluşturucu

WordPress için dört sayfa oluşturucu test ettim ve her biri hakkında sizinle paylaşmak istediğim görüşlerim var:

  1. Beaver Builder
  2. Divi
  3. Elementor
  4. Page Builder by SiteOrigin

Daha fazlası için okumaya devam edin…

1. Beaver Builder

Beaver Builder ile çalışmak inanılmazdı. İşim için bir sayfa oluşturucu ararken Beaver Builder’ı keşfettim. 10 farklı sayfa oluşturucu denedim ama Beaver’ın temiz arayüzü ve kısa-kod temelli olmaması beni etkiledi.

Ancak işin anahtarı, Beaver Builder’ı üçüncü taraf eklentilerle birlikte kullanmak.

Artık, konu içerik olduğunda ihtiyaç duyduğum hemen hemen her tür işlevselliği yaratıp kopyalayabiliyorum.

2. Divi

Divi’nin ücretsiz bir sürümü olsaydı ve kısa-kodla kullanılmasaydı, benden daha yüksek bir puan alacaktı. Arayüzü diğerleriyle aynı seviyede, ancak diğer sayfa oluşturucuların ücretsiz sürümleri de varken, sadece ücretli sürümü olan bir tanesini öne çıkarmak zor.

3. Elementor

Elementor ekibin nispeten yeni bir üyesi ancak son birkaç yılda kullanıcı ve geliştirici topluluğu epey artış gösterdi. 130’dan fazla üçüncü taraf modülü ve bir milyondan fazla kullanıcısı var. Üç yıl önce piyasada bile olmadığı göz önüne alınırsa, aralarında en hızlı büyüyen sayfa oluşturucu diyebiliriz. Bence gelişmeye devam edecek, arayüzü de çok iyi…

4. Page Builder by Site Origin

Bunu daha basitleştirilmiş bir sayfa oluşturucu olarak düşünüyorum. Temel bir şablona istiyorsanız, ancak kaydırıcılara, eylem çağrılarına, modüllere veya benzer özelliklere ihtiyacınız yoksa bu, hem sizin hem de müşteriniz için doğru seçim. Diğerleri gibi büyük üçüncü taraf kaynaklara sahip değil, ancak işinizi görür. Bir milyondan fazla aktif kurulumu olması da ömrünün uzun olduğuna işaret ediyor.

Sayfa oluşturucuların karşılaştırması

sayfa oluşturucu karşılaştırma tablo

Bahsetmeye değer diğer sayfa oluşturucular

Listeye girmeyen çok fazla sayfa oluşturucu var, ancak bu ikisinin en azından belirtilmesi gerektiğini düşünüyorum. Diğerlerinin yaygın kullanıcı kitlesine sahip değiller ancak çıkış yapmaya başladılar ve ileride popüler olabilirler. Merak ediyorsanız, ikisine de bir göz atın derim.

Hangi sayfa oluşturucuyu kullanacağınız duruma göre değişebilir

Her durum ve müşteri projesi birbirinden farklıdır. Örneğin ihtiyacınız olan bir modülün bu dört sayfa oluşturucudan sadece birinde bulunduğu bir projeyle karşılaşabilirsiniz. Böyle bir durumda hangisini kullanacağınız oldukça açıktır.

Ücretsiz sürümlerin güzel tarafı, onları denemenize ve projeleriniz için hangisinin daha uygun olacağını belirlemenize imkân vermeleri…

Hangisini ne kadar kullandığınız değişebilir ve sonunda belirli bir sayfa oluşturucunun ihtiyaçlarınızı karşıladığına ve stilinize uyduğuna karar verebilirsiniz.

Kaynaklar

Bu yazıda bahsedilen ücretsiz sayfa oluşturucular (ve Divi) hakkında daha fazla bilgiye WordPress Eklenti Kütüphanesi’nden ulaşabilirsiniz:

Diğer WordPress hayranları ile bağlantı kurmak veya Beaver Builder ve Elementor hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, Beaver Builder Resources ve Elementor Addons sayfalarını inceleyebilirsiniz.