GenelKategori

WordPress tema nasıl seçilir, kurulur ve düzenlenir?

Okuma süresi: 12 dk
Esra Bozbay Korkmaz

WordPress ile web sitesi yapmaya karar verdiyseniz, öncelikle WordPress tema seçimi yapmanız gerekiyor. Bu seçimle sitenizin geleceğini de belirlemiş oluyorsunuz. Temanız sitenizin kıyafeti gibidir. Onun ciddi, kurumsal, spor, rahat, eğlenceli ya da çocuksu görünmesini seçeceğiniz tema ile sağlayabilirsiniz. Görselliğin yanında alt yapısı arama motorları tarafından tam puan alacak temalar seçmeniz de oldukça önemli.

Seçim yaparken wordpress.org’un tema kütüphanesinde ücretsiz sunduğu temalardan faydalanabileceğiniz gibi ThemeForest, MyThemeShop ve ElegantThemes gibi özel yapımcılardan daha profesyonel ve sektöre özel olarak tasarlanan ücretli temalar da satın alabilirsiniz.

WordPress ücretsiz - ücretli tema karşılaştırması

Başlangıçta ücretsiz ifadesi kulağa oldukça hoş geliyor. Özellikle başlangıç seviyesindeyseniz muhtemelen ücretsiz olan bir tema seçerek başlamayı tercih edersiniz. Ancak, sitenizin geleceğini belirlemek üzere olduğunuzu unutmayın. Diyelim ki, ücretsiz bir tema ile başladınız ve sitenizin trafik aldığını görmeye başladınız, bu sizi siteniz üzerinde daha fazla emek vermeye yöneltecektir. Ziyaretçilerinizi tutmak adına üyelik sistemi ya da blog olmanın ötesinde yeni tasarımlar eklemek isteyeceksinizdir. İşte bu noktada ücretsiz temalar birçok yönüyle sizin için yetersiz kalacaktır.

Öncelikle ücretsiz tema ile başlayalım, trafik almaya başladığında ücretli temaya geçerim gibi bir düşünceniz varsa bunun geçiş sonrasında size SEO ve ziyaretçi kaybettireceğini en başından söylemek isterim.

WordPress tema kütüphanesi haricinde indireceğiniz ücretsiz temalarda güvenliğinizi tehdit edecek açıklar da olabiliyor; bu özellikle temayı geliştiren kötü niyetli kişiler tarafından da zaman zaman yapılıyor. Bu durum, kişisel verilerinizin ele geçirilmesinden e-ticaret tarafında ziyaretçilerinizi maddi kayıplar yaşamasına kadar gidebiliyor. Ücretli temalar satışa çıkarılmadan ThemeForest, MyThemeShop ve ElegantThemes gibi platformlarca güvenlik testlerine tabi tutuluyorlar. Varsa açıkları kapatılmadan satışa sunulmuyorlar. Mevcut sürümlerde tespit edilen açıklar zaman zaman yapılan güncellemelerle kapatılıyor. Ücretsiz temalardan güncellemeler nadiren yapıldığından, güncellenen WordPress sürümleri ile zaman zaman uyumsuzluklar yaşamanıza sebep olabiliyorlar.

Güvenlik noktasında değinmemiz gereken bir diğer konu da warez temalardır. Telif hakları yasalarla korunan herhangi bir dijital ürünün, internet ortamında ücretsiz ya da daha düşük ücretlerle yapımcı firma/kişiden habersiz olarak satılan ya da dağıtılan temalar warez olarak nitelendiriliyor. Bu temalar dağıtıcı kişiler tarafından güvenlik açıkları oluşturularak internet ortamına yükleniyor, kullananları ve ziyaretçileri zarara uğratacak sonuçlar oluşturuyor.

Ücretli temaların size sundukları eklentiler ve özel geliştirmeler çok daha profesyonel tasarımlar ortaya koymanızı sağlayabilir. Destek hizmeti ile sıkıntı yaşadığınız yerlerde ticket (destek talebi) açarak temayı geliştirenlerden destek almanıza da olanak sağlıyorlar.

WordPress tema kurulum hazırlıkları

İster ücretli bir tema seçmiş olun isterseniz ücretsiz temadan yana tercihinizi yapmış olun, WordPress tema kurulumuna başlamadan önce yapmanız gereken birkaç adım var. Öncelikle veri kaybı yaşamamak adına sitenizin yedeğinizi almanızı tavsiye ederim. Yedek aldıktan sonra da değişiklik yapacağınız sırada ziyaretçiler tarafından çalışmalarınızın görünmemesi için sitenizi hazırlanıyor moduna alabilirsiniz.

cPanel’den yedek alma

WordPress tema cPanel backup

cPanel’imize eriştikten sonra “Backup” seçeneğine tıklıyoruz.

Açılan ekranda Full Backup seçeneğinin altındaki “Download Full Website Backup” butonuna tıklıyoruz.

WordPress tema cPanel full backup

Buradan oluşturulmuş olan yedeği bilgisayarımıza indiriyoruz.

WordPress tema cPanel backup indirme

Eklenti ile yedek alma

WordPress’te yedek almanız için geliştirilen ücretli/ücretsiz birçok eklenti mevcuttur. Eklentiler arasında tercih yaparken indirilme sayısı ve müşteri yorumları gibi kriterlere bakarak karar verebilirsiniz. Örneğin, yedek almak için kullanacağımız “All In One WP Migration” eklentisinin 1+ Milyon indirmesi ve 5500+ yorumu var.

Eklentiyi kurmak için WordPress Admin panelimizden Eklentiler > Yeni Ekle adımlarını izliyoruz. Arama bölümüne “all in one wp migration” yazıp aratıyoruz. Hemen yükle butonuna tıkladıktan sonra eklentimizi etkinleştiriyoruz.

WordPress tema eklenti indirme yedek all in one migration

Etkinleştirme tamamlandıktan sonra admin panelimizden All in One WP Migration > Yedekleme adımlarını takip ediyoruz. “Yedekleme Oluştur” seçeneğine tıklıyoruz. Ardından oluşturulan yedeği bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

WordPress tema eklenti yedek oluştur

Sitenizi hazırlanıyor moduna alma

Siteniz henüz yapım aşamasındayken ya da sitenizde temel bazı değişiklikler yapacaksanız ziyaretçilerinizin sitenizin henüz düzenlenmemiş halini görmesini istemezsiniz. Bu durumda sitenizi hazırlanıyor ya da yapım aşamasında moduna alabilirsiniz. Bu modda yine arama motorları da sitenizi indekslemeyecektir. Bunun için kullanacağımız eklenti “EZP Coming Soon Page” olacak.

WordPress tema eklenti coming soon page

Eklentiyi yüklemek için admin panelinden Eklentiler > Yeni Ekle adımını izliyoruz. Arama bölümüne "ezp coming soon page” yazarak aratıyoruz. Hemen yükle butonuna tıkladıktan sonra eklentimizi etkinleştiriyoruz.

WordPress tema coming soon page template

Etkinleştirme tamamlandıktan sonra admin panelinden Coming Soon > Template adımlarını izliyoruz. Buradan hazırlanıyor sayfamız için arkaplan ve logo ekliyoruz.

WordPress tema coming soon page içerik ayarlama

Text sekmesinden de başlık, içerik ve form kısımlarının içeriklerini ayarlıyoruz.

Coming Soon > Settings > Status > adımlarını izledikten sonra sitemiz artık hazırlanıyor modunda görüntülenecektir.

WordPress tema coming soon page hazırlanıyor modu

Tema kurulumu öncesi sitemizi yedekleyip yapım aşamasında moduna aldıktan sonra sıra temamızı yüklemeye geldi.

WordPress tema kütüphanesinden tema yüklemek

WordPress tema kütüphanesi blog, e-ticaret, eğitim, eğlence, yiyecek ve içecek, haber, portföy gibi sektörlerde binlerce ücretsiz temayı içinde bulunduran bir tema deposudur. Buradaki temalara admin panelinden Görünüm > Temalar > Yeni Ekle adımlarıyla ulaşabilirsiniz.

wordpress tema kütüphanesi

Buradan istediğiniz temayı önizleme ile inceleyebilir. Siteniz için en uygun temayı tek tıkla “Kur” seçeneğinden kurabilirsiniz.

WordPress kütüphanesinde olmayan ücretli/ücretsiz tema yükleme

Wordpress için sektöre özel olarak tasarlanan ücretli temaları ThemeForest, MyThemeShop ve ElegantThemes gibi özel yapımcılardan satın aldığınızda size tema dosyalarınızı gönderiyorlar. Buradan indireceğiniz tema dosyalarını manuel olarak sitenize eklemeniz gerekiyor.

Aynı şekilde tema kütüphanesinde olmayan ücretsiz temaları da sitenize eklemek isteyebilirsiniz. Burada temanın güvendiğiniz bir platformdan ya da güvendiğiniz kişiler tarafından tasarlanmış olmasına dikkat etmenizi tavsiye ederim. WordPress tema kütüphanesindeki temalar güvenlik testlerinden geçirildikten sonra sisteme ekleniyorlar. Kütüphaneden edinmediğiniz ücretsiz temalar kötü niyetli kişiler tarafından tasarlanmış ya da kötü niyetli kişilerce değiştirilmiş olabilir.

wordpress tema kütüphanede olmayan tema ekleme

Tema kütüphanesinde olmayan bir temayı eklerken; admin panelinden Görünüm > Temalar > Yeni Ekle > Tema Yükle adımlarını izliyoruz. Dosya Seç’e tıklayıp buradan tema tema dosyamızı seçiyoruz. “Hemen Yükle” seçeneğiyle temamızı yüklüyoruz. Sonra Görünüm > Temalar adımlarını izleyerek yüklediğimiz temayı etkinleştiriyoruz.

FTP’den tema yükleme

FTP’den WordPress temalarımızı yüklemek sürükle bırak mantığıyla yapabileceğiniz basit bir işlemdir. FTP programınız yardımıyla site dosyalarınıza eriştikten sonra public- html > wp-content > themes adımlarını izledikten sonra tema dosyalarımızı themes klasörünün içine sürükleyip bırakıyoruz.

wordpress tema ftp yükleme

Daha sonra admin panelinden Görünüm > Temalar adımını izledikten sonra yüklediğimiz temayı etkinleştiriyoruz.

WordPress tema yükledikten sonra yapılacak işlemler

1. Eklentilerin yüklenmesi

Tema yükleme işlemi tamamlandıktan sonra ilk olarak eklentilerin etkinleştirilmesinin yapılması gerekiyor.

eklenti yükleme

“Begin Installing Plugins” seçeneğini tıkladıktan sonra eklentilerini tümünü seçiyoruz. Install’ı seçip “Uygula” butonuna tıklıyoruz.

eklenti etkinleştirme

Kurulan eklentiler için Etkinleştir’i seçip “Uygula” butonuna tıklıyoruz. Bu şekilde temamıza ait eklentileri etkinleştirmiş oluyoruz.

2. Demo Data’nın içe aktarılması

Bundan sonraki aşamada, temamızın demo dosyalarının içe aktarılma (import) işlemlerinin yapılması gerekiyor. Bu aşamayı özellikle eklentileri etkinleştirdikten sonra yapmanız çok önemli.

Bu adım temadan temaya değişiklik gösteriyor. Kimi tema içe aktaracağınız .xml uzantılı dosyası eklemenizi gerektirirken; kimi tema da “tema ayarları” kısmından tek tıkla doğrudan import edebilmenize imkan tanıyor.

demo data

3.Genel WordPress ayarlarının yapılması

Ayarlar > Genel adımını izlediğinizde karşınıza çıkan ekranda site başlığı, slogan, e-posta adresi, site dili, tarih-saat biçimi gibi ayarlamalarınızı başlangıçta yapmanız gerekiyor.

wordpress tema ayarları

Ayarlar > Okuma sekmesinden sitenizin anasayfa ve blog sayfalarını belirlemelisiniz.

okuma ayarları

Ayarlar > Kalıcı bağlantılar sekmesinden sayfa ve yazılarınızın URL uzantısının nasıl olacağını belirleyebilirsiniz. Örneğin: www.wp-dersleri.com/p=38 ya da www.wp-derseler.com/iletisim gibi görünmesini sağlayabilirsiniz.

kalıcı bağlantı ayarları

Tema özelleştirme

Bu adıma kadar olan her şey WordPress bir siteye sahip olmak isteyen herkes için standarttı. Bundan sonraki adımlar tema seçiminize göre farklılık gösterecektir. Bunun nedeni de her tema tasarımcısının kendine has bir yönetim paneli tasarlamasından kaynaklanıyor. Temelde hepsi aynı işlemleri farklı tarzda yaptırıyor. Sitenizin üç ana kısımdan -header (başlık), content (içerik), footer (alt)- oluştuğunu düşünürseniz, tüm temalar bunların ayrı ayrı özelleştirmenizi sağlayacağınız kısımlardan oluşuyor. Örnek vermek gerekirse, ATM’ler para çekmemiz ya da para yatırmamız için tasarlanmıştı ancak her bankanın kendine ait bir arayüzü vardır. Tıpkı bunun gibi temelde yapmak istenenler aynı fakat işlemi yaptığınız arayüzler farklıdır.

özelleştirme paneli 1
özelleştirme paneli 2
özelleştirme paneli 3

Burada 3 farklı tema için farklı özelleştirme panelleri görüyorsunuz. Seçeceğiniz temaya göre sizin arayüzünüz de farklı olacaktır.

Tema değiştirme ve ortaya çıkabilecek sorunlar

Başlangıçta tema üzerinden yaptığınız hesaplar bazen tutmayabiliyor ya da seçtiğiniz tema zamanla ihtiyaçlarınızı karşılamayacak duruma gelebiliyor. Temanız hız ve performans açısından yetersiz kalabiliyor. Bu durumda tema değiştirme yoluna gitmek isteyebilirsiniz. Burada birçok cevaplanması gereken soru ortaya çıkıyor. En az kayıpla bu işlemi nasıl yapabiliriz? Tema değiştirmek hiti etkiler mi? SEO ve Google sıralamasına etkisi ne olur? Hangi durumlarda tema değiştirmeyi düşünmeliyim?

Öncelikle tema değişikliğini doğru şekilde yaparsak kayıpları en aza indirmiş oluruz. Tema değişikliğinizin HIT’inizi, SEO ve Google sıralamanızı ziyaretçilerinize daha iyi bir arayüz ve performans sunacağınızdan eminseniz doğrudan olumlu etkileyeceğini söylemek isterim.

Tema değişikliğinde ortaya çıkabilecek sorunlar;

  • Tema dosyasına eklediğiniz kodlar silinebilir.
  • Google Analystic ve Google Adsense kodlarınız silinebilir.
  • Önceki temanızda eklediğiniz görseller yeni temaya uyum sağlamayabilir.
  • Kısa kodlar temaya bağlı olarak işlevsiz kalabilir.

Peki sağlıklı bir değişiklik için izlenmesi gereken adımlar nasıl olmalıdır?

  1. Sitenizin yedeğini alın.
  2. Sitenizi bakım moduna alın.
  3. Eklediğiniz kodları not alın ve taşıma işleminden sonra function.php, header.php, footer.php sayfalarına yeniden ekleyin.
  4. Taşıma işleminden sonra görsellerinizi yeniden boyutlandırın.

Böylece sıkıntısız bir tema değişikliği işlemi yapmış olursunuz.

Temalarınızı yüklerken ya da bir dosyayı upload etmeye çalışırken “Fatal error: Allowed memory size of 33554432 bytes exhausted” hatası ile de karşılaşabilirsiniz. Bunun sebebi PHP ile belirlenmiş upload dosya boyutunun limitini aşan bir dosya yüklemeye çalışıyor olmanızdır. Bu sorunu düzeltmek için PHP dosyasını değiştirip limiti sunucumuza göre 128MB veya 256MB olarak ayarlamalıyız.

1.Çözüm : PHP.ini düzenlemek
PHP.ini dosyasındaki
memory_limit = 64M ; Maximum amount of memory a script may consume (64MB)

Burada varsayılan değer 64 olarak belirlenmiş, 128 ya da 256 yaparak upload boyutunu arttırabiliriz.

2.Çözüm : .htaccess dosyasını düzenlemek
.htaccess dosyanızın altına aşağıdaki satırı ekleyebiliriz
php_value memory_limit 64M

3. Çözüm : wp-config.php dosyasını değiştirmek
wp-config dosyanızın en altına aşağıdaki satırı ekleyebiliriz.
define('WP_MEMORY_LIMIT', '64M');

Artık WordPress tema kurulumu ile ilgili başlangıç için ihtiyacınız olacak her şeyi bildiğinize göre, siz de bugün kendi WordPress tema kurulumunuzu gerçekleştirebilirsiniz. WordPress kurulumu ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için bu blog yazımıza göz atabilirsiniz.

Kullanılan Ürünler