GenelKategori

Yemek blogları furyasına katılmak isteyenler için 9 adımda kurulum

Okuma süresi: 7 dk
Selina Bieber

Hâlihazırda bir cafe veya restoran sahibi ya da benim gibi, arkadaşları ve ailesi için evde yemek yapmayı seven biri olabilirsiniz. Mutfağınızdaki kısıtlı miktarda malzemeyle harikalar yaratabilir, yeni tarifler denemekten ve kendi tariflerinizi oluşturmaktan korkmazsınız. Hatta arkadaşlarınız, yemek yapmakla ilgili bir soruları olduğunda size danışır… İşte bunlar, yemek blogları furyasına katılmayı düşünmeniz gerektiğini gösteren nedenlerden sadece bazıları.

Ben duruma şöyle bakıyorum: “seviyorsan, yaz bence!” Eğer yemek üzerine bir işletme sahibiyseniz, yemek blogları arasına katılmak hedef kitlenize işletmeniz hakkında daha fazla bilgi vermenizi, işin perde arkasını görmelerini sağlar. Evde, kendi mutfağında yemek yapan bir bireyseniz de yemek blogları arasına katılarak diğer yemekseverlerle iletişim kurabilir, markaların ilgisini çekebilir ve hatta blogunuzdan para kazanmaya bile başlayabilirsiniz.

Yemek blogları furyasına katılmaya ikna olduysanız, ihtiyaçlarınız doğrultusunda şekillendirebileceğiniz bir tarifimiz var.

Yemek blogları furyasına katılmak isteyenler için 9 adım

1. Odaklanacağınız konuyu seçin
2. Blogunuza isim verin
3. Platform seçin
4. İlk yazınızı yazın
5. İyi fotoğraflar seçin
6. SEO, SEO, SEO!
7. E-posta listesi oluşturun
8. Blogunuzun tanıtımını yapın
9. Blogunuzdan gelir elde edin

Şimdi, her adımı ayrıntılı bir şekilde inceleyelim.

1. Odaklanacağınız konuyu seçin

Takip ettiğiniz yemek blogları varsa fark etmişsinizdir ki hepsinin bir odak noktası var. Hangi konuya odaklanacağınızı seçmek önemli bir adım çünkü bu, blogunuza isim seçmenize, web sitenizde ne gibi bölümlere yer vereceğinizi belirlemenize, vs. de yardımcı olacaktır. Yemek, tabii ki oldukça geniş bir konu; bu nedenle odak noktanızı seçmelisiniz. Daha çok hamur işleri mi yapıyorsunuz? Sürekli farklı pizzalar mı deniyorsunuz? Yalnızca organik malzemelerle mi yemek yapıyorsunuz? Veya glütensiz yemeklere mi odaklanıyorsunuz? Belki, vegan yemekler ustasısınız, belki de tek bir tür etten yüz çeşit lezzetli yemek üretebiliyorsunuz. Neyi sevdiğinize, tercih ettiğinize göre blogunuza bir odak noktası belirleyin.

2. Blogunuza isim verin

İşletmenize ve/veya blogunuza isim vermek zaman alan ve zorlayıcı bir süreç olabilir ancak buna değecektir çünkü güçlü bir isim seçmek, oldukça önemli bir adım. Yemek blogları söz konusu olduğunda da durum böyle. Kısa, basit ve hatırlaması kolay bir isim seçtiğinizden emin olun. Unutmayın ki gelecekte blogunuzda iyileştirmeler ve değişiklikler yapsanız da ismi hep aynı kalacak. Bir isim seçtikten sonra atmanız gereken adım da alan adınızı satın almak.

.com ve .net en çok tercih edilen, popüler alan adı uzantılarından olsa da yeni alan adı uzantıları ile çok daha fazla seçeneğiniz var. Eğer hâlihazırda yemekle ilgili bir işletme sahibiyseniz, aşağıdaki alan adı uzantılarını değerlendirebilirsiniz:

Yemek blogları arasına katılmak isteyen bireyler için de bazı seçenekler şöyle:

3. Platform seçin

Yemek blogları için tercih edilebilecek Blogger ve Tumblr gibi platformlar var ancak WordPress hem bloglar, hem de web siteleri için popüler ve sık kullanılan bir tercih. Çok fazla tema, eklenti ve araç sunması ile WordPress blogunuzu dilediğiniz gibi, ihtiyaçlarınız doğrultusunda özelleştirmenizi sağlar.

GoDaddy’nin Yönetilebilir WordPress çözümü, blogger’lığa yeni başlayanlar ve teknik bilgisi olmayanlara hızlı ve kolay bir şekilde yemek blogları kurma fırsatını sunuyor. Buna ek olarak, hosting kurulumu ve yönetim ayrıntıları ile GoDaddy’nin ilgilenmesi sayesinde size lezzetli içerikler oluşturmak için gereken zaman kalır.

4. İlk yazınızı yazın

yemek blogları ilk yazı

Alan adınızı aldınız, hosting platformunuzu seçtiğiniz ve ikisini birbirine bağladınız… Bir sonraki adım, ilk yazınızı yazarak yemek blogları arasına katılmak. İlk yazınız, blogunuzun açıldığına dair bir duyuru olabilir; bu yazıda ziyaretçilerinize hoş geldiniz diyebilir, blogunuzda neler bulabileceklerini açıklayabilirsiniz. Ziyaretçilerinize, blogunuzun ne hakkında olduğunu (odaklanacağınız konu) açıklamayı, neden sizi takip etmeleri gerektiğini ve benzer bloglardan nasıl farklılaşacağınızı anlatmayı unutmayın. Arkadaşınızla konuşur gibi bir tonda yazmaya özen gösterin; samimi olun; kendiniz olun.

5. İyi fotoğraflar çekin

Akıllı telefonumuz olmasını sağlayan teknoloji sayesinde yemek blogları için fotoğraf çekerken profesyonel fotoğraf makinelerine veya pahalı araçlara ihtiyacınız yok. Unutmayın; her şey ışıkta bitiyor! Yukarıdan, direkt gelen ışıktan ve flaş kullanmaktan kaçının. Mutfağınıza kapanıp kalmanız gerekiyormuş gibi hissetmeyin; en iyi ışık kaynağını bulmak için farklı yerler deneyin. Farklı açıları deneyin ve bunun için ya kendinizi farklı bir yere konumlayın, ya da fotoğrafını çekeceğiniz unsurların yerini değiştirin. Son olarak da çektiğiniz karelerin sade olmasına özen gösterin; eğer bir malzemenin fotoğrafa bir katkısı olmuyorsa onu kareden çıkarın.

6. SEO, SEO, SEO!

Arama motoru optimizasyonu (SEO), blogunuzun görünür, bulunabilir olmasını sağlayacaktır. Yemek blogları veya farklı konularda bloglar fark etmeksizin, SEO her web sitesinin olmazsa olmazıdır. Blogunuza ziyaretçi çekmek ve trafiğinizi artırmak için anahtar kelimeler üzerinde düşünmek ve SEO’ya odaklanmak önemli. SEO konusuna daha detaylı bakış için aşağıdaki makalelerimizi inceleyebilirsiniz:

7. E-posta listesi oluşturun

yemek blogları e-posta pazarlama

Bir e-posta listesi oluşturmak, hedef kitlenizle iletişime geçmenin verimli bir yoludur. Yemek blogları, e-posta listelerini hedef kitlelerine yeni içerikler hakkında bilgi vermek, bloglarına uğramaya devam etmelerini sağlamak için kullanabilir. Yemek blogunuz daha yerleşik bir konuma ulaştığında takipçileriniz için yarışmalar ve çekilişler düzenleyebilirsiniz. Her cihazda harika görünen e-postalar oluşturmak, bloğunuzu kolayca entegre edebilmek ve akıllı kampanya analitikleri ile başarınız takip etmek için GoDaddy E-posta Pazarlama ürününe göz atın.

8. Blogunuzun tanıtımını yapın

Sizin de bildiğiniz gibi internet büyük ve kalabalık bir yer. Yemek blogları da bulunabilir olmak için arama motorlarına yönelik optimizasyon yapmalı ancak özellikle blogunuza trafik çekmek söz konusu olduğunda SEO tek başına yeterli olmuyor. Yemek blogları da kendi sosyal medya hesaplarını açmalı ve Facebook, Twitter, Instagram ve Pinterest gibi platformlarda içeriklerinin tanıtımını yapmalı. Bu paylaşımların etkisini artırmak için sosyal medyada reklam vermeyi de göz önünde bulundurabilirsiniz.

9. Blogunuzdan gelir elde edin

Tanıtım çalışmalarınız meyve vermeye başladıkça, buna paralel olarak da blog trafiğiniz arttıkça blogunuzdan gelir elde etmeye odaklanabilirsiniz. Diğerleri gibi yemek blogları da işbirliği programlarından faydalanabilir, bloga Google AdSense ekleyebilir ve sponsorlu içerikler için markalarla işbirliği yapabilir. Bu konuda aşağıdaki yazılarımız da size yardımcı olabilir:

Sonuç

Bu, yemek blogları için temel bir tarif. Yazının başında da belirttiğim gibi blogunuzla ne yapmak ve ne elde etmek istediğinize göre bu tarifi kişiselleştirebilirsiniz. İşe koyulmadan önce diğer yemek blogları ne yapıyor diye bakmayı, rakiplerinize göz atmayı unutmayın.