HaberlerKategori

COVID-19 sürecinde Türkiye’deki küçük işletmeler “online” ve “yerel” odaklı

Okuma süresi: 5 dk
Selina Bieber
küçük işletmeler global girişimcilik anketi sonuçlar başlık

Küçük işletmeler ve girişimcilerin online dünyanın sunduğu avantajlardan faydalanmalarına yardımcı olmaya odaklanan bir şirket olarak onları dinliyor, ürün ve hizmetlerimizi ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayabilecek şekilde geliştiriyor, güncelliyoruz. Hem iş yapış hem de yaşam biçimlerimizin mecburen değiştiği bu yıl da GoDaddy 2020 Global Girişimcilik Anketi ile küçük işletmeler ve girişimcilerin durumuna ışık tutmayı amaçladık.

küçük işletmeler godaddy global girişimcilik anketi sonuçları

Sonuçlara göre Türkiye’dekiler de dâhil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki mikro-KOBİ’ler aniden gerçekleşen durumlara rağmen dirençli ve azimli.

Farklı ülkelerde faaliyet gösteren küçük işletmelerin pandemi sürecinde geliştirdikleri savunma mekanizmalarının benzerlik gösterdiğini görmek de ilginç. Özellikle sokağa çıkma yasağı gibi önlemlerle birlikte yine dünya genelinde online aktivitenin, özellikle online alışverişin artmasıyla küçük işletmeler online varlıklarını oluşturmanın işletmelerinin aktif kalmasını ve müşterileriyle etkileşim kurmasını nasıl sağlayacağıyla daha çok ilgileniyor.

Fiziksel dükkânlar kapanırken online dükkânlar açıldı

Global oranlara paralel olarak Türkiye’de en azından geçici bir süre fiziksel dükkânlarını kapatması gereken küçük işletmelerin oranı yüzde 40 oldu. Türkiye’deki küçük işletmeler pandemi döneminde işletmelerini internete taşıdı.

Türkiye’deki mikro-KOBİ’lerin yüzde 30’u online varlıklarını oluşturmaya daha fazla bütçe ayırdı ve yüzde 42’si ise aynı dönemde web sitelerine daha fazla içerik eklediklerini belirtti.

küçük işletmeler godaddy global girişimcilik anketi sonuçları pandemi sürecinde web sitesi kullanımı

Katılımcıların yüzde 35’i web sitelerini işletmeleri, ürün ve hizmetleri hakkında genel bilgileri paylaşmak için kullanıyor. Yüzde 16’sı web sitelerini yeni müşteri çekmek amacıyla dijital pazarlama faaliyetlerine dâhil ediyor ve web sitelerini ürün veya hizmet satmak için kullananların oranı ise yüzde 47.

Türk küçük işletmelerin yüzde 15’i e-ticarete girdi

GoDaddy 2020 Global Girişimcilik Anketi sonuçlarına göre Türkiye’deki küçük işletmeler arasında pandemi sürecinde e-ticarete atılanlar da oldu. Özellikle sokağa çıkma kısıtlamaları sırasında katılımcıların yüzde 15’i işletmelerinin büyümesini web sitelerine e-ticaret özelliği ekleyerek desteklemeye karar verdi.

küçük işletmeler godaddy global girişimcilik anketi sonuçları pandemi sürecinde e ticaret

Bunu yapanların yüzde 51’i “Kendin Yap” yöntemini tercih etti. Bu, bir önceki anketimizin gösterdiği gibi “Kendin Yap” yönteminin Türkiye’de en çok tercih edilen yöntem olmasını da destekliyor. Bu yılki ankete katılan kullanıcıların da yüzde 39’u web sitesi kurulumu için “Kendin Yap” yöntemini tercih ederken, yüzde 21’i bir profesyonelle çalışmış. Yüzde 22’si ise web sitelerini bir aile bireyine veya arkadaşına yaptırmış.

İlgili Yazı: E ticaret sitesi kurmak: siz de internette satış yapmaya başlayın

Türkiye’deki küçük işletmeler yerele odaklanıyor

Bu yıl Türkiye’den anketimize katılanların yüzde 70’i Y Kuşağı bireylerdi. Yüzde 29’u mevcut bir web siteleri olduğunu belirtirken, yüzde 48’i ise işletmeleri için yakın zamanda bir site kurmak isteklerini söyledi.

küçük işletmeler godaddy global girişimcilik anketi sonuçları internette görünür olmak

İhracat söz konusu olduğunda ise katılımcıların yüzde 84’ü ihracat yapmıyor ve yüzde 15’inin uluslararası açılım planları yok. Türkiye’deki küçük işletmeler yerele odaklanıyor ve kendi yerel topluluklarına nasıl fayda sağlayabileceklerini göz önünde bulunduruyor. Bu doğrultuda katılımcıların yüzde 56’sı pandemi süreci ve sonrasında yerel topluluklarına katkı sağlamanın daha önemli hale geldiğini düşünüyor. Çevreye duyarlılık konusunda da global ortalama yüzde 56 iken, ankete Türkiye’den katılan küçük işletmelerin yüzde 74’ü çevreye duyarlı bir şekilde faaliyet göstermeyi önemli buluyor.

Küçük işletmeler ve girişimlerin yolculuğu nakitle başlamış

Türkiye’deki katılımcıların yüzde 52’si girişimlerini nakitle hayata geçirmiş.

Başlangıç aşamasında kredi kartı kullanmak veya kredi çekmek yerine ailelerinden ve arkadaşlarından nakit ödünç almayı tercih etseler de şu anda yüzde 52’sinin krediye erişimi var; bu oran globalde yüzde 33 seviyesinde. Diğer yandan Türkiye’deki katılımcıların yüzde 60’ı da işletmelerini büyümeye yardımcı olması için kredi çekmeyi değerlendirebileceklerini söylüyor.

Ünlü yazar José Saramago’nun Körlük kitabında belirttiği gibi “Zorluklar insana mucizeler yarattırır.” Bu yıl karşı karşıya kaldığımız tüm zorluklara rağmen küçük işletmelerin ayakta kalabildiğini ve dirençli olduklarını görmek oldukça ilham verici. Biz de GoDaddy olarak online yolculuklarında yanlarında olmaya devam edeceğiz.

GoDaddy 2020 Global Girişimcilik Anketi 10 ülkedeki 5.265 katılımcı arasında yapıldı. Katılımcıların yüzde 91’i on kişiden az çalışanı olan çok küçük işletmeler, yüzde 50’si ise işlerini tek başına yürüten işletme sahiplerinden oluşuyor.