Bazen en çok istediğiniz şeylerin aslında tam da önünüzde olduğunu fark ettiniz mi? İşinizi büyütmek için de aynı şey geçerli –yeni müşteriler her yerde. Ve onları bulmanız için bir web sitesine de ihtiyacınız yok (tabii onun da yardımı dokunur). Müşteri edinmenin anahtarı nasıl aradığınızdan geçer. Şanslısınız ki bununla ilgili yardımcı olabilecek (Google anahtar kelime aracı ve Google trends de dahil) binlerce mükemmel araç var.
Yeni müşteriler bulmak için müşteri eğilimlerini anlamanızı sağlayacak stratejilerime göz atın. Sonra da bu bilgiyi online listelemeler ve rehberlerde, haritalarda ve arama motoru optimizasyonunda (AMO) nasıl kullanabileceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.
Haber raporlarının ara satırlarını okuyun
Diyelim ki bir elektrikçisiniz ve elektrikli bir arabanın piyasaya çıkmasına daha iki yıl olmasına rağmen şimdiden 1.000 TRY depozitoyla 400 bin rezervasyon aldığını öğrendiniz. Kendi kendinize “hımmm...Bu araç sahiplerinin her birinin garajlarında 220v’lik çıkışa ihtiyacı olacak” diye düşünürsünüz.
Yada belki bir inşaat şirketi sahibisiniz ve 55 yaş üzeri Türklerin oturdukları yerde yaşlanmak istediklerine dair bir haber duydunuz. “Bu nüfusun önemli bir kısmını oluşturuyor. Bu insanlar yaşlandıklarında evlerini terk etmek istemiyorsa hepsinin evleri dışına rampa yapılması, kapılarının yürüteç girebilecek şekilde genişletilmesi, küvetlerinin duşa çevrilmesi ve içlerine oturma ve tutunma yerlerinin yapılması gerekecek” diye düşünürsünüz.
Sosyal medyayı gözetleyin
Müşteri bulmanın diğer mükemmel bir yolu onların vakit geçirdiği sosyal medya sitelerini takip etmekten geçer. Örneğin, bir gezi rehberi Twitter’a girerek “kültür turları” yazıp kendi alanındaki son trendleri öğrenebilir. Pinterest.com’dan da aynısını yapabilir. Bu ona diğer gezi rehberlerinin neler yaptığını gösterir.
Siz de aynılarını yaparak sosyal medyadan öğrendikleriniz çerçevesinde yeni tema paketleri oluşturup, hizmetlerinizi fiyatlandırabilir hatta kendi Facebook ve Twitter reklamlarınızı yaratabilirsiniz.
Her şeyi gören Google Trends’e danışın
Ama reklama para harcamadan önce biraz araştırma yapalım. Bunun için Google’dan daha iyi neresi olabilir? Günümüzde Google saniyede ortalama 40 binden fazla aramayı yönetiyor. Bu da günde 3,5 milyar ve yılda 1,2 trilyon aramaya denk geliyor. Her arama talebi ortalama 1.500 mil dolaşarak size geri geliyor. Hepsi saniyeler içinde…
İşte bu nedenle Google küresel arama motorları arasından en büyük payı alan şirket. Tercih edilen ikinci en popüler arama motoruna göre insanlar Google’ı beş kat daha fazla kullanıyor. Dünyanın internette nasıl arama yaptığı söz konusu olunca Google’ın bu alanda kesin otorite olduğunu söyleyebiliriz.
O zaman Google.com/trends‘e gidin ve üst taraftaki kutuya insanların sizin işinizi aramak için kullanabileceğini düşündüğünüz kelimeleri girin (örneğin elektrikçiyseniz 240 volt NEMA 14-50 gibi). Hangi anahtar kelimeleri kullanmalısınız? Google Anahartar Kelime Aracı’nı kullanarak altı ila on kelime veya ifadelik bir liste oluşturun. Sonra her birini Google Trends’teki arama kutusuna girerek ne kadar popüler olduklarını görün.
Hemen arama kutusunun altında sonuçlarınızı özelleştirmeye yönelik birkaç yol bulacaksınız. “Worldwide” (Tüm Dünya) ifadesinin yanında aşağı yönü işaret eden küçük oka tıklayın ve buradan kendi bölgenizi seçerek sonuçları dünyanın bu kısmı için sınırlandırın. “All categories” (Tüm Kategoriler) yanındaki oka tıklayarak sadece kendi alanınızdaki sonuçları görmek için “Autos & Vehicles” (Araba ve Araçlar) başlığını seçin.
Buradaki grafikten görebileceğiniz gibi 2016 yılında aramalar inişli ve çıkışlı olmuş, ancak Ekim ayında ufak bir sıçrama olmuş. Bu da, elektrik arabalara olan ilginin olduğunu, ancak belki de henüz Türkiye pazarında çok yaygınlaşmadığından dolayı bu ilgide değişkenlik olduğunu gösteriyor.
Müşteri edinimi için trends’i kullanın
Artık mevcut ve potansiyel müşterilerinizin kim olduğunu ve nerede olduğunu biliyorsunuz –şimdi onları yakalama zamanı. Bundan sonra ne yapacağınız bir web siteniz olup olmamasına bağlı.
Eğer bir web siteniz VARsa
Sitenize yeni müşterileri çekmeden önce Google’ın web sitenizi gördüğünden emin olun. Google 7/24 webi tarar ve her bir web sitesi üzerindeki kelimeleri işaretler (akıl almaz değil mi?).
Arama sonuçlarında yukarılarda görünme şansınızı arttırmak için sitenizin doğru kelimeleri içermesi gerekir. Bu hem ziyaretçilerinizin görebileceği kelimeler hem de sayfanın diğer özellikleriyle ilgilidir. İşte buna arama motoru optimizasyonu (SEO) denir.
Önceki aramamızı hatırlıyor musunuz? Bulduğunuz altı kelime veya ifadeyi web sitenize serpiştirin ve meta etiketlere ekleyin. Web sitesi ziyaretçileri bu etiketleri göremez ama arama motorları görür.
Neden uğraşayım ki?, diye sorabilirsiniz. Çünkü eğer Google web sitenizi işaretlemezse veya yanlış kelimeler için işaretlerse yeni müşterilerin sizi bulması hayal olur. Web kullanıcılarının büyük çoğunluğu ürün ve hizmetleri almadan önce Google’da arar. Bu nedenle yeni müşteriler tarafından bulunabilmek için önce Google’da görünür olmanız gerekir. Arama sonucu sayfasında daha yukarıda olmak daha fazla tıklanma –ve nihayetinde, müşteri- demektir.
Bu aşamada bazı seçenekleriniz var:
Kendiniz yapabilirsiniz. Web üzerinde nasıl yapabileceğinize dair birçok rehber var. Google’a da yine rehberlik için bakabiliriz. Tabii ki Aramamotoru.com gibi bilgi bulup toplayabileceğiniz başka kaynaklar da var. Evet, web sitenizi optimize etmek biraz zaman alır ama bunun için harcadığınız her saniyeye değer. Çok da teknik bilgiye sahip olmadığım halde ben bazı arkadaşlarımın sitelerini optimize ettim. Siz de edebilirsiniz.
Başkasına yaptırabilirsiniz. Zamanınız veya kendi kendinize SEO yapma merakınız yok mu? Bir GoDaddy uzmanı tutarak web sitenizi optimize ettirebilirsiniz. Sadece birkaç ayda 10. sayfadan –anlamı olan tek yer olan- ilk sayfaya tırmanabilirsiniz.
Online reklamları deneyin
Reklam için ayrılmış bir bütçeniz mi var? Google AdWords’ü deneyin. Buna Tıklama Başına Ödeme tipi reklam denir. Maliyetli olabilir ama doğru yaparsanız karşılığını alırsınız.
Test reklamlarınız için Google Trends’den anahtar kelimeler seçin.
Facebook da ücretli reklam sunuyor. Google gibi Facebook da kullanıcılarıyla ilgili neredeyse herşeyi bilir ve reklamlarınızı sizden en çok alışveriş yapma potansiyeli olan kişilerin önüne çıkarır. Her saniye 20 bin kişi Facebook’a giriyor. Bu da önemli miktarda potansiyel müşteri demek.
Öğrendikçe…
Yeni müşteriler bulmak göründüğünden daha kolay –onlar kelimenin tam anlamıyla her yanınızda. Google Trends ve diğer araçları kullanarak hızlıca şu anda sizi arayan insanları belirleyebilirsiniz. Ve web büyük ve yoğun bir yer olsa da biraz know-how ile bunu kendiniz için kullanabilirsiniz. Atılın ve fethedin.