Türkiye’nin genç nüfusunun da etkisiyle yeni teknolojileri kabullenme, onlara uyum sağlamada çevik olduğunu her fırsatta dile getiriyoruz. Son verilere göre ülke nüfusunun yüzde 82’si internet kullanıcısı. Ancak teknoloji deyince yalnızca gençleri değil, teknolojik ürün ve uygulamalardan faydalanan, 60 yaş üstü bireyleri de göz önünde tutmalıyız. Örneğin, Psikiyatri Uzmanı Dr. Özlem Yıldız, teknoloji kullanımının yaşlıların refahlarını ve bağımsızlıklarını artırabildiğini belirtiyor. Bunu mümkün kılan ürün ve hizmetleri sunan bir şirket olarak, hobiyi paraya dönüştürmek isteyen emeklilerimiz için 5 ipucu derledik.
Hobiyi paraya dönüştürmek emekliler için de mümkün
2022 yılı itibariyle Türkiye’deki emeklilerin sayısı 13,6 milyonu geçmiş durumda. Ülkede 25 milyona yakın çalışanın olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda neredeyse her iki çalışandan birinin bir emekliye bakması gerektiğini görüyoruz. Sık sık gözlemlediğimiz bir diğer durum da bireylerin emekliliğe ayrıldıktan sonra yeteneklerini işe, hobiyi paraya dönüştürmek için harekete geçtikleri…
Bunu başarmalarında teknoloji önemli rol oynuyor. Teknolojik ürün ve hizmetler sayesinde domain sorgulama aracımızı kullanarak fikrine uygun bir alan adı kaydettirmek ve site kurmak artık çok kolay olduğu için fikirlerini hızlıca hayata geçirebiliyorlar. Hem de bunu uygun maliyetli ve kolay bir şekilde yapabiliyorlar.
İnsanların işletmelerini dijital olarak başlatması, fiziksel bir mekâna ihtiyaç duymadan fikirlerini deneme, büyüme fırsatlarını görme şansını sunuyor.
Aynı zamanda Türkiye’de internete bağlı yüzde 82 ile iletişime geçmelerini sağladığından işlerini duyurmaları için ideal bir yol sunuyor. Hobiyi paraya dönüştürmek isteyen emekliler için çalışmaya devam etmek, hem de dilediğiniz zaman, dilediğiniz yerden devam etmek artık oldukça kolay.
Hobiyi paraya dönüştürmek için 5 ipucu
Hobinizi işe çevirmeye karar verdiğiniz anda atmanız gereken ilk adım fikrinize bir isim seçip, internetteki yerinizi ayırtmak olmalı. Bunu yaparken dikkat etmeniz gereken noktalar seçeceğiniz ismin kısa, yazılması kolay, akılda kalıcı ve hedef kitlenizin ilgisini çekecek bir isim olması. Kendinize şu soruları sormanız, seçim sürecine yardımcı olabilir: 1) Müşterilerinize ne sunacaksınız? 2) Ne gibi faaliyetler planlıyorsunuz? 3) Bir ürün yapıp internette mi satacaksınız? Durum buysa ne gibi malzemeler kullanacaksınız? 4) Ürün ve hizmetlerinizi kimler kullanacak? İsmi seçtikten sonra da bir Google araması yapıp, başkaları tarafından kullanıp kullanılmadığını görebilirsiniz. Sonrasında atmanız gereken adımlar ise şöyle:
- Alan adınızı kaydettirmek
- İş planı yapmak
- Web sitesi kurmak
- Hedef kitlenizle iletişime geçmek
- Bir e-ticaret platformu seçmek
Şimdi hepsine daha yakından bakalım.
1. Alan adınızı kaydettirin
İsminizi seçtiniz, başkaları tarafından kullanmadığına emin oldunuz ve artık alan adınızı kaydettirme vakti geldi. Sattığınız ürün, sunduğunuz hizmet ne olursa olsun potansiyel müşterilerinizin sizi bulması, online satış platformunuza yönlendirilmesi için en önemli adımlardan biri alan adınızı kaydettirmeniz. GoDaddy.com’u ziyaret ederek seçtiğiniz isimle arama yapabilir, hangi uzantılarla alan adınızı alabileceğiniz görebilirsiniz.
2. Hobiyi paraya dönüştürmek için iş planı yapmak gerekir
Emekliler, hayatları boyunca yeterince çalışmış bireylerdir, değil mi? Hobinizi ise sevdiğiniz, iyi vakit geçirdiğiniz için yaparsınız. Peki bunu neden profesyonel bir şekilde devam ettirmeyesiniz ki? İşte bunun için bir iş planı hazırlamanızı öneriyoruz. Uzun ve ayrıntılı bir plan hazırlamanıza gerek yok ancak ürün, misyon, vizyon, müşterilerinizin kim olduğu, nerede satış yapmak istediğiniz ve finansal hedeflerden oluşan bir plan hazırlamanız size yön vererek, hedeflerinizden şaşmamanızı sağlayacaktır.
3. Web sitenizi kurun
Size bir müjdemiz var: artık profesyonel görünümlü, fonksiyonel, mobil uyumlu bir web sitesi kurmak için kodlama bilmek gerekmiyor! GoDaddy’nin Hazır Web Sitesi ile bir saatten kısa sürede sitenizi kurabilirsiniz. Başlangıç için, potansiyel müşterilerinizin aradıklarında size ulaşabilecekleri telefon numarası ve e-posta gibi bilgilere yer verdiğiniz bir sayfa yeterli olacaktır. Ve tabii ki kendinizi ve ne yaptığınızı anlatan kısa bir yazı eklemeyi de unutmayın!
Uzman tavsiyesi: İnsanların arama yaparken ürün ve hizmetlerinize erişmekte hangi kelimeleri kullanabileceğini düşünün. Örneğin, Bodrum’da el işi takı satıyorsanız, “el işi takı” ve “Bodrum” kelimelerinin ana sayfa ve sitenizin genelinde yer alması iyi olacaktır.
4. Sosyalleşerek hedef kitlenizle iletişime geçin
Hedef kitlenizin, potansiyel müşterilerinizin kullandığı Facebook, Instagram ve Twitter gibi sosyal medya platformlarında hesap açmanız, onlarla birebir, kişisel iletişim kurmanız için oldukça etkili bir yöntem olacaktır. Hesaplarınızı, işletmenizin adını kullanarak açın ki sonrasında tüm bunları web sitenize yönlendirin ve daha çok müşteri çekin.
5. Satış için bir e-ticaret platformu seçin
İnternette satış yapacaksanız, bir e-ticaret platformu seçmeniz lazım. Seçtiğiniz platform hangisi olursa olsun, bunu web sitenize bağlayın ki web sitenizi ziyaret edenler, satış platformunuza kolayca ulaşabilsin. Web sitenizde kim olduğunuzu, neyi, neden yaptığınızı anlatan bir bölüm olması, müşterilerinizin mağazanıza tıklayarak, sizden ürün alma ihtimalini artıracaktır.
İlgili yazı: GoDaddy Hazır Web Sitesi’ne pazaryeri entegrasyonu nasıl yapılır?