Bir iş planı içindeki finansal projeksiyonları tasarlamak, işletmenizin başlangıcının finansmanına ilişkin bilgileri düzgün bir şekilde detaylandırmak için biraz zaman ve veri başvurusu gerektirir. İş planınızın finansal projeksiyonları, kapsamanın ne anlama geldiğine aşina değil misiniz? Size yardımcı olmak için buradayız
Finansal projeksiyonlar nelerdir?
Bir iş planı esasen girişiminiz için bir taslak görevi görür. Girişiminizin önümüzdeki birkaç yıl içinde iş hayatında ulaşmasını istediğiniz hedefleri ve kilometre taşlarını ana hatlarıyla belirtmeye başlayabilirsiniz.
Ürün ve hizmetlerinizin açıklamaları, bir sektör analizi ve girişimin mali durumunun bir anlık görüntüsü gibi ek bilgiler de dahildir.
Bu, girişimin uygulanabilirliğini nesnel bir bakış açısından daha da değerlendirir.
Girişimin mali durumunun bu belirli anlık görüntüsü, bir iş planının mali projeksiyonlarında yer alır. Bu bölüm, girişimin mevcut nakit akışına ayrılmıştır.
Satış tahmini, nakit akış tablosu, gider bütçesi, eşik analizi ve önümüzdeki üç yıl için bilançoyu kapsayan bilgiler, mali projeksiyonlarda bulunabilir.
Genellikle, bu bilgiler biraz daha sindirilebilir ve incelenmesi daha kolay hale getirmek için grafikler ve tablolar aracılığıyla sunulur.
Girişiminizin mali projeksiyonları hakkında ilk kez yazıyorsanız, sürecin biraz korkutucu olduğunu görebilirsiniz. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere finansal projeksiyonlar hakkında yaygın sorularla bile karşılaşabilirsiniz:
- Hangi öğeler her zaman ele alınmalıdır?
- Finansal projeksiyonlar için ne kadar ileriyi planlamalısınız?
- Ya girişiminiz yepyeni ise? Nakit akışı az olan bir şirket için doğru finansal projeksiyonlar nasıl yaratabilirsiniz?
- Yardımcı olabilecek şablonlar veya elektronik tablo yazılımları var mı?
İlişkin: para akışını düşünmenin küçük işletmeler için önemi
Bir iş planının finansal projeksiyonlarında ele alınması gereken 5 temel alan
Her finansal projeksiyonda ele alınması gereken beş temel madde vardır.
- Satış tahmini.
- Nakit akış tablosu.
- Gider bütçesi.
- Denge analizi.
- Bilanço.
İş planınızın finansal projeksiyonlarında ele alınması gerekenlere dair kısa bir giriş.
1. Satış tahmini
Teknik olarak, finansal projeksiyonlar yazmak için belirli bir sıra yoktur. Ancak, birçok girişim bu bölüme satış tahminlerini ele alarak başlamayı tercih eder.
Satış tahmini, girişim için beklenen aylık gelirleri tahmin etmeye yardımcı olur.
Aylık satışları tahmin etmek yerine, bir satış tahmini girişimcilere mevcut ve beklenen satış rakamlarına dair gerçekçi bir bakış açısı sunar. Finansal projeksiyonlarınıza, önümüzdeki üç yıl için önerilen bir satış projeksiyonuyla bir satış tahmini elektronik tablosu ekleyin.
İşinizdeki ilk yılınızda mevcut aylık satışların nasıl göründüğünü ayrıntılı olarak açıklayın. Burada ele alabileceğiniz bazı yönler arasında sattığınız ürünlerin/hizmetlerin maliyeti ve büyümede genişlemeyi beklediğiniz müşteri sayısı yer alır.
Birinci yıldan sonra, bu zaman çizelgesini bundan sonraki her yıl için aylık veya üç aylık bazda satışlara göre bölün. Bu, girişimin gelirini daha fazla tahmin etmenizi sağlar.
Günün sonunda, bir işletmenin büyümesi satışlarıyla ölçülür. Bir satış tahmini, bir girişimin tüm finansal geleceğini belirleyemeyebilir.
Ancak, işletme için harcamaların nasıl bütçeleneceği ve yönetileceği ve işletmenin ne zaman karlı hale gelebileceği konusunda pratik bir içgörü sunar.
2. Nakit akış tablosu
Bir girişimin finansal projeksiyonlarına üç tablo dahil edilmelidir:
- Nakit akış tablosu
- Gelir tablosu (veya kar ve zarar tablosu)
- Bilanço
Nakit akış tablolarının tahmini oldukça basittir. Bu tablo, işletmede hareket eden fiziksel dolarları ve işletmeden çıkan parayı gösterir. Bu genellikle aylık bazda olduğu gibi belirli bir zaman diliminde gösterilir. Gelen fonlar ve para gelir olarak bilinir. Harcanan para, girişimin giderleridir.
Nakit akışını anlamak, işletmeye aylık olarak ne kadar para girip çıktığına daha yakından bakmanızı sağlar.
Nakit akışı tablosu olmadan, girişim, geliri olduğu için karlı olduğunu varsayabilir, gerçekte öyle olmasa bile.
Nakit akışını tahmin etmek, girişimlerin bütçelerini buna göre ayarlamasını sağlar. Girişiminizin yatırım getirisi (YG) ile ilgili olarak zaman içinde meydana gelen değişiklikleri veya eğilimleri not edin.
Girişiminizin, girişim için düşük YG'ye sahip bir girişim için çok fazla harcama yaptığını fark ederseniz, bu departmandaki harcamaları azaltabilir ve finansal odak noktanızı başka bir yere yerleştirebilirsiniz.
3. Gider bütçesi
Artık beklenen satışların bir tahminine sahip olduğunuza göre, bu satışlara ulaşmak için girişimi işletmekle ilişkili giderleriniz olması muhtemeldir. Bir gider bütçesini parçalamanın en basit yolu, sabit maliyetler ve değişken maliyetler olan kalemleri belirlemektir.
Sabit maliyetler, her ay aynı olma eğiliminde olan veya bu miktara çok yakın olan maliyetlerdir.
Girişiminizin lokasyon kirasını veya internet faturalarını düşünün. Değişken maliyetler, adından da anlaşılacağı gibi, işletmenin ihtiyaçlarına göre değişir.
Örneğin, mevsimlik iş için bir çalışan işe alabilir veya reklam ve pazarlamaya daha fazla para harcamaya karar verebilirsiniz. İşletme için en fazla ve en az risk taşıyan giderleri belirlemek için her iki maliyet için de genel rakamları belirleyin.
4. Denge analizi
Bu, işletmenizin genel gelirinin tüm giderlerini karşılayabildiği ve aştığı büyülü andır.
Dengeyi sağlıyorsunuz ve kar ediyorsunuz!
Denge analizi, sabit ve değişken maliyetler kullanılarak hesaplanır. Finansal projeksiyonlarınıza dahil edilmesi gereken zorunlu bir unsurdur. Bu analiz, verilerinizin güvenilir olduğunu ve giderlerin belirli bir zaman çizelgesi boyunca satışlarla eşleşebildiği şekilde doğru bir şekilde tahmin edildiğini göstermekten daha fazlasını yapar. Ayrıca yatırımcılara işletmenin yükselişte olduğunu ve yükselmeye devam edeceğini gösterir.
5. Bilanço
Daha önce de belirtildiği gibi, iş planınızın finansal projeksiyonları, gerekli finansal tabloların bir parçası olarak bir bilançonun dahil edilmesini gerektirir. Bilanço, sahibinin varlıkları ve yükümlülükleri ile sahibinin öz sermayesi hakkında daha fazla bilgi sağlar.
Varlıklar, mülk veya envanter gibi atanmış değere sahip olduğunuz öğeleri içerebilir. Bu öğeler, startup'a gelecekte faydalar sağlayabilir. Örneğin, envanter satılabilir ve bu da satışlarda artışa olanak tanır. Yükümlülükler, diğer taraflara borçlu olunan yükümlülükler veya borçlardır.
Bir yükümlülüğe iyi bir örnek, ödemek için çalıştığınız ve işletme adına aldığınız küçük bir işletme kredisi olabilir.
Tüm yükümlülükler geri ödendikten sonra, bunu bilançonun sahiplerinin öz sermayesi bölümüne not edebilirsiniz.
Bilanço, K&G tablonuzda henüz hesaba katılmamış varlıkları ve yükümlülükleri barındırmak için mükemmel bir alandır. Bu, yıl sonunda startup'ınızın net değeri hakkında daha iyi bir fikir verir.
İş planınızın finansal projeksiyonlarını tamamlama
Küçük işletmeniz için finansal projeksiyonlarla henüz işimiz bitmedi. Bu bölüm hakkında bundan sonra bilmeniz gereken başka neler var?
Ek finansal bilgiler için yer açın
Finansal projeksiyonlarınızda gelir tabloları, nakit akış tabloları ve işletme giderleri dışında başka neleri kapsamanız gerekiyor?
Finansal projeksiyonlarınızda ek bilgileri genişletmeniz gerekebilir. Örneğin, bir kar ve zarar (K&Z) tablosu da oluşturabilir veya işletmenin finansal oranlarına bakabilirsiniz.
Ayrıca bir ek ekleyebilirsiniz. Bu, kredi geçmişiniz veya özgeçmişiniz gibi sizden istenebilecek ek bilgilere değinir.
Yukarıda listelenen öğeler finansal projeksiyonlara başlamanıza yardımcı olacaktır ancak yalnızca bu finansal belgelerle sınırlı değildir.
3-5 yıl sonrasını hesaplayın
Giderleri ve Satışları Gösteren İşletme Defteri
Finansal projeksiyonlar, işletmenizin finansmanını yönetmek için canlı, eğitimli tahminlerdir. İşletmeniz yeni kurulmuş olsun ya da birkaç aydır faaliyette olsun, üç yıl sonrasına yönelik finansal projeksiyonlarını tahmin etmek, şirketin finansal performansına daha iyi bir bakış açısı kazanmanızı sağlar.
Mümkünse, üç yıldan öteyi hesaplamaya çalışın. Beş yıllık bir finansal zaman çizelgesi hedefleyin. Bu, bir iş planı taslağı hazırlamaya benzer.
İş planı, işletmeyi ileriye taşımaya ve hedeflerine ulaşmaya yardımcı olur.
Finansal projeksiyonlar, bir işletmeyi yatırımcılara olan ilgiye yönlendirir ve bu, genel büyümesi ve geleceği için çok önemlidir.
Ücretsiz şablonlar ve yazılımlar kullanın
Finansal projeksiyonlarınızı oluşturmak için kullanabileceğiniz bir şablona mı ihtiyacınız var? Finansman tabloları ve grafikleri oluşturmanıza yardımcı olması için Microsoft 365'ten Excel gibi elektronik tablo yazılımlarını kullanabilirsiniz.
Ayrıca, SCORE gibi kaynaklardan indirilebilen şablonlar mevcuttur. Bu şablonlar, belgeleri sıfırdan oluşturmanıza veya daha önce oluşturulmuş belgelerden bilgi girmenize yardımcı olabilir.
Profesyonel yardım isteyin
Gerçekten nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız veya finansal projeksiyonlar oluşturma konusunda yardıma ihtiyacınız varsa, bunu tek başınıza yapmaya mecbur hissetmeyin. Yardım için bir hukuk uzmanına veya muhasebeciye ulaşın. Size rehberlik edebilir ve finansal projeksiyonlarınızla ilgili olabilecek sorularınızı yanıtlayabilirler.
Her zaman belirli yasal veya vergi durumunuzla ilgili olarak bir avukata veya vergi uzmanına danışın.
Sonuç
Bu ipuçlarının iş planınızın finansal projeksiyonlarını bir araya getirirken size yardımcı olacağını umuyoruz. Hayatta veya işte hiçbir şey kesin değildir, ancak bu kılavuzla kendi küçük işletmenizi daha iyi koruyabilir ve ileriye taşıyabilirsiniz.