Şüphesiz ki siz de küçük işletmeler için web sitesi oluşturmanın oldukça basit bir işlem olduğunun farkındasınız. Ancak, bu durum her zaman için geçerli değil. Şu anda bir web sitesi hızlıca kurulabiliyor ancak işletmeniz için hem güzel görünen, hem de hak ettiği performansı sağlayabilecek bir web sitesi tasarlamak oldukça karmaşık olabilir. Aşağıda yer alan ve doğruluğu kanıtlanmış olan stratejiler, hem kendinize güveninizi yerine getirecek, hem de uzun vadede zaman ve enerjiden tasarruf etmenizi sağlayacak.
Küçük işletme web sitesi kurarken göz önünde bulundurulması gereken 5 temel nokta
-
Bir plan oluşturun.
-
Web siteniz için bir platform belirleyin.
-
Alan adınıza karar verin.
-
Kaliteli bir hosting hizmeti seçin.
-
Web sitenizi geliştirirken iş gücünü dışarıdan mı alacağınıza karar verin.
Haydi, işe koyulalım!
1. Bir plan oluşturun.
Öncelikle güvenilir bir plan oluşturmak nasıl olur ondan bahsedelim. Burada sizden beklenilen şey, web sitenizin hedeflerini ve bu hedeflere nasıl ulaşacağınızı açıkça belirlemeniz.
Bu adım birçok sebepten dolayı oldukça önemli:
- Planınız, ileride alacağınız kararlar için bir temel oluşturur.
- Teslim tarihlerini ve hedeflerinizi belirlerken bir yol haritası görevi görür.
- Karşınıza çıkabilecek beklenmedik sürprizlere karşı hazırlıklı olursunuz.
Planınızı oluşturmada en basit yol, web sitenizin kitlesi ve siteniz için gerekli unsurlar hakkında sorular sormaktır. Örneğin, kendinize “Sitemin amacı nedir?” veya “Sitemi geliştirirken bütçem ne olmalı?” gibi sorular sorabilirsiniz. Bu soruların bazılarının cevapları oldukça açık gibi görünebilir, ancak cevapları, amaç ve ihtiyaçlarınız hakkında daha derin sonuçlar ortaya çıkaracaktır.
Cevaplarınızı aldığınızda, hedeflerinizi önceliğe göre sıralayabilir ve her birine nasıl ulaşabileceğinizi hesaplayabilirsiniz. Bu aşama sona erdiğinde, sizi bir sonraki adıma taşıyacak olan, açıkça belirlenmiş bir plana sahip olacaksınız.
2. Web sitesi için bir platform belirleyin
Muhtemelen bu karar, planınızı oluşturduktan sonra gelen en önemli adım. Burada yapacağınız yanlış bir seçim, sizi yavaşlatabilir ve bütçenize yük olabilir; bu yüzden bu adımda acele etmemenizi öneririz.
Burada tercih edebileceğiniz birçok seçenek mevcut ve her birinin kendine özgü hem olumlu, hem de olumsuz yönleri var:
Web sitesi mimarları
GoDaddy'nin Hazır Web Sitesi gibi çözümler sizi çok kısa bir sürede çalışır hale getirir. Bazı işletmeler için bu en ideal seçeneklerden biridir. Ancak, küçük işletmeniz için, birçok web sitesi mimarının sunmuş olduğundan daha esnek ve ölçeklenebilir bir site oluşturmak istiyorsanız, başka alternatiflere göz atmanız gerekebilir.
İçerik yönetim sistemi (CMS)
WordPress ve Joomla! gibi işbirliği sağlayan platformların bir çoğu kolay kullanım, esneklik ve ölçeklenebilirlik arasında bir denge sağlıyor. Örneğin, WordPress kullanarak küçük işletmeniz için bir web sitesi oluşturmak, sitenizin esnekliğini artırmaya yardımcı olacak eklentileri yükleyebilmek gibi orta seviyede beceriler gerektiriyor. WordPress gibi bir CMS kullanarak web sitesi oluşturmak zor bir şey değil ancak bir web sitesi mimarı kullanarak oluşturmak kadar da kolay değil.
Eskiden olduğu gibi el ile kodlamak
Bu, size en nihai esnekliği sağlayacak olan yöntem. Ancak, kendi sitenizin kodunu yazmak uzmanlık bilgisi gerektiriyor ve bunu sizin yapmanız, ihtiyaçlarınız söz konusu olduğunda verimli olmayabilir.
Bu noktada, daha önce yapmış olduğunuz planı göz önünde bulundurarak, hedeflerinize ulaşmak için hangi yollardan gideceğinizi araştırmanız gerekiyor. Kararınız her ne kadar özgün hedefleriniz doğrultusunda verilmiş olsa da platformun kullanım kolaylığı, birden fazla ziyaretçinin üstesinden gelip gelemeyeceği, arama motoru optimizasyonu (SEO) ve kişiselleştirme seçeneklerinin de göz önünde bulundurulması gerekiyor.
3. Alan adınıza karar verin
Bu karar için, öncelikle biraz alan adı ve hosting üzerine konuşalım. Hosting’i, sitenizin “yaşadığı” yer olarak düşünerek eviniz gibi görebilirsiniz. İnsanların evinizi bulabilmesi için, onlara bir adres vermeniz gerekir. Bu da sizin alan adınızdır.
İşletmenize uymayan bir alan adı ziyaretçilerin kafalarının karışmasına sebep olacağından, doğru alan adını seçmek oldukça önemli. En kötü senaryo, internette sizi asla bulamamaları olur.
Sizin için en doğru alan adını bulmak ve kaydettirmek beceri ve yaratıcılık gerektiriyor ancak alan adınızın kısa ve telaffuzunun kolay olması da dikkat edilmesi gerekilen noktalardan biri. Hele ki markalaştırılabilir bir isimse, çok daha iyi! Sektöre ve mekanlara özgü bir çok alan adı uzantılarının varlığı (mesela .design, .club .photography vb. gibi) yukarıdaki önerileri sağlayan bir alan adı bulmayı kolaylaştırır.
Deneyin ve görün
Domain sorgulama aracımızı kullanıp doğru alan adını bulduğunuzda, bu adı kaydetmeniz gerekiyor. İnternette bu iş için birçok site var fakat çözümü çok uzakta aramanıza gerek yok: GoDaddy milyonlarca web sitesi sahibine hizmet veriyor ve kullanıcılarına geniş ve popüler alan adı uzantısı yelpazesi sunuyor.
4. Kaliteli hosting hizmeti seçin.
Doğru hosting tedarikçisini bulabilmek, en az alan adınızı seçmek kadar önemli. Yanlış verilmiş bir karar, işletmeniz büyürken kendini bu büyümeye ölçeklendiremeyen ve bir şey yolunda gitmediğinde uygun desteği sağlayamayan bir sunucu ile takılıp kalmanıza sebep olabilir.
Hosting, sitenizin ne kadar başarılı olacağını belirlemede büyük rol oynar.
Bu kararı vermek az da olsa bir araştırma gerektiriyor ancak en nihayetinde size aşağıda belirtilenleri sunabilecek bir hosting hizmeti tercih etmelisiniz:
- 7/24 destek (ihtiyacınız olan her anda ulaşılabilir olmalı).
- Hosting planı, seçmiş olduğunuz platform için her açıdan yeterli olmalı.
- Endişelenmenizi gerektirmeyecek, dahili bir güvenlik sistemi olmalı.
- Sizin özgün ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek ve bunlara adapte olabilecek özellikler sunabilmeli.
Bu kararı sizin için kolaylaştırabilmeyi umuyoruz. GoDaddy, her türden web sitesi için bu kriterleri sağlayan birçok hosting planı sunuyor.
5. Web sitenizi geliştirirken iş gücünü dışarıdan mı alacağınıza karar verin
Bu son karar, sizin için bir yol ayrımı demek. Artık planınız ve temel araçlarınız hazır olduğuna göre sitenizi, web sitenizi kurum içinde mi yoksa dışarıdan sağlayacağınız iş gücü ile mi geliştirmek istediğinize karar verebilirsiniz. Burada göz önünde bulundurmanız gereken hem olumlu, hem de olumsuz noktalar var:
- Sitenizi geliştirmek için kurumunuzun içerisindeki kaynaklardan yararlanmak çok daha ucuzdur ve hem gelişim sürecini, hem de tasarımı dilediğiniz gibi denetleyebilirsiniz. Ancak bu, tasarımda kaliteden ödün vermenize ve sitenizi oluşturmak için daha fazla zaman harcamanıza sebep olur.
- Web sitenizi geliştirirken iş gücünü dışarıdan sağlamak daha pahalıdır fakat sitenizin tasarımını, omuzlarınızdan koca bir yükü alacak ve paranızın karşılığında size değer katabilecek uzman bir kişiye bırakmış olursunuz.
En nihayetinde bu kararı bütçe ve ihtiyaçlarınız doğrultusunda vermelisiniz.
Eğer ihtiyaçlarınız nispeten daha basit ve bütçeniz daha darsa, web sitesi mimarlarını tercih etmek en mantıklı çözüm olabilir. Sitenizi geliştirirken iş gücünü dışarıdan almayı aklınızdan bile geçirmeyin çünkü burada yer alan araçları kullanabilmek fazladan beceri gerektirir.
Eğer web sitenizi uzman bir kişinin yapmasını tercih ederseniz, bir web tasarım şirketi, serbest çalışan web tasarımcısı veya geliştiricisi arasında karar verebilmek için ekstradan araştırma yapmanız gerekir.
Sonuç
Güncel kalabilmek ve rakipleriniz ile mücadele edebilmeniz için, işletmenizin profesyonel görünüme sahip bir web sitesine sahip olması oldukça kritik. Yeni müşteriler edinebilmeniz ve pazarlama stratejileriniz web sitenize bağlıdır. Ancak, işin asıl zor kısmı, küçük işletmeler için web sitesi kurarken nereden başlayacağınızı bilebilmektir çünkü eğer bunun için tam anlamıyla hazır değilseniz boşa zaman harcamış olursunuz.
Bu yazıda, küçük işletme web sitesi oluştururken göz önünde bulundurmanız gereken 5 temel noktadan bahsettik:
- Sitenizi geliştirmeye başlamadan önce hedeflerinizin üzerinden geçin ve bir plan oluşturun.
- Bu hedeflere ulaşmanıza yardımcı olacak bir platform seçin.
- Kaliteli ve pazarlaması kolay bir alan adı tercih edin.
- Özgün ihtiyaçlarınıza cevap verebilecek uygun bir hosting sağlayıcısı seçin.
- Web sitenizin kurulumunu kurum içerisinden mi yapacağınıza, yoksa bu işi uzmanlara mı bırakacağınıza karar verin.
Eğer işe koyulmadan önce bu temel noktaları göz önünde bulundurursanız, işletmeniz için uygun bir web sitesi oluşturmaya bir adım önden başlarsınız.