Küçük işletme sahipleri, algının online ortamdaki tek gerçek olduğunu biliyor. Örneğin, “i” harfinin “ı,” “t” harfinin “l” gibi gözükmemesi için zaman harcıyorsunuz. Bu, e-posta üzerinden yaptığınız iletişim için de geçerli. Pazarlama e-postaları, müşteriyle kurduğunuz ilk iletişim olduğu için gereksiz e-posta hataları markanızı olumsuz etkileyebilir.
Gerek online ortamda, gerek offline ortamda olsun, yeni biriyle tanıştığımızda olumlu-olumsuz bir algımız oluşuyor.
Algı, gördüğümüz, hissettiğimiz ve duyduğumuz şeylere karşı verdiğimiz, doğal bir tepki. Yüz yüze iletişim söz konusu olduğunda, algımızın oluşmasını sağlayan bazı unsurlar şöyle:
- Bizimle konuşurken nasıl kelimeler kullanıyorlar?
- Gözlerimizin içine bakıyorlar mı?
- Elimizi sağlam veya zayıf bir şekilde mi sıkıyorlar?
- Kıyafetleri, içinde bulunduğumuz ortama da duruma uygun mu?
Bunlar, biriyle tanıştığımızda aklımızda sorguladıklarımız arasında yer alıyor. Bunu bazen bilinçsiz bir şekilde yaparak, etrafımızdaki dünya hakkındaki fikrimizi oluşturuyoruz. Bunları temel alarak, yolladığınız e-postalarla internette nasıl bir algıya yol açıyorsunuz?
Şimdi sırada takipçilerinizin işletmenizin “aslını” sorgulamalarına veya e-posta gönderimlerinizden çıkmalarına neden olabilecek e-posta hataları var.
E-posta hataları 1: İzlenmeyen e-posta adresleri
noreply@ gibi, izlenmeyen bir hesaptan mı gönderim yapıyorsunuz? Eğer durum buysa, takipçilerinize bunu baştan belirtin ki e-postanıza cevap vermeye çalıştıklarında mesajlarının ulaşmadığını görüp, olumsuz bir deneyim yaşamasınlar.
Gönderimlerinizde, takipçilerinizin istedikleri zaman sizinle iletişime geçmekte kullanabilecekleri bir e-posta adresi belirtin.
Sonrasında, söz konusu e-posta adresini izlemeye aldığınızdan emin olun. Bu e-postayı, aynı zamanda takipçileriniz ve talepleri hakkında daha fazla bilgi almak için sitenizdeki iletişim formuna da bağlayabilirsiniz.
E-posta hataları 2: Kırık “merge” etiketleri, kötü bağlantılar ve yüklenmeyen görseller
Pazarlama e-postalarınızı yollamadan önce birkaç kez test etmezseniz, görseller gerektiği gibi yüklenmeyebilir ve bu da kampanyalarınızın genel görünümünü olumsuz etkileyebilir.
Kırık veya kötü bağlantılar, kabul edilebilir bir hata değil. Her bir bağlantının çalışıp, çalışmadığını kontrol edin. Olmaması gereken bir yere yanlışlıkla nokta koysanız dahi o bağlantı çalışmayabilir. Resimlere yanlış bağlantılar eklemeniz durumunda da söz konusu görsel hiç yüklenmeyebilir.
“Merge” etiketleri ise gözden geçirmeniz gereken başka bir unsur. Farklı pazarlama ürünleri, merge etiketlerini farklı şekilde ele alıyor. Örneğin, benim hizmet aldığım şirket, takipçilerime ilk isimleriyle hitap eden e-postalar atmamı sağlıyor.
Merge etiketleri, e-posta kampanyalarınızı kişiselleştirmenize ve bu sayede müşterilerinizle etkileşimde kalmanıza yardımcı oluyor.
Verilerinizin düzgün bir şekilde formatlanmadığı durumlarda veya takipçilerinizin adlarını bilmiyorsanız, merge etiketi alıcıların isimlerini düzgün bir şekilde göstermeyebilir. Yapmanız gereken şey, bir kez daha kontrol etmek.
E-posta hataları 3: E-postaların kişiselleştirilmiş ve kişisel olmaması
Merge etiketlerinin işlevlerinden biri herkese adıyla hitap ederek, e-postalarınızı kişiselleştirmenizi sağlamak. Her birine kendi isimleriyle hitap etmeniz, daha samimi bir ortam yaratır ve onları önemsediğinizi gösterir. Kampanyalarınızı tamamen kişiselleştirebilmek için merge etiketlerini sağlayıcınızın sunduğu menü üzerinden nasıl kullanabileceğinizi inceleyin.
Birbirine benzer şirketler ve teklifler arasında diğerlerinden farklılaşarak dikkat çekmek zor bir iştir.
Yaptığınız her şeye marka kişiliğinizi ekleyerek rakiplerinizden farklılaşın. Hazır şablonlar ve sıkıcı metinler kullanarak sıradan olmayın. Pazarlama e-postalarınızı mümkün olduğu kadar ilginç eğlenceli ve değişik yapmak için kişiliğinizi ortaya koyun.
E-posta hataları 4: Eylem çağrısının olmaması
E-posta listenizi oluşturduktan sonra, takipçilerinizle iletişim kurarken ilham verici olmaya dikkat edin. Yolladığınız her pazarlama e-postasında bir eylem çağrısı bulunsun. E-postalarınızın yanı sıra bültenlerinizde ve formlarda da aşağıda örnek gösterdiğimiz eylem çağrılarını kullanabilirsiniz:
- Bültenimize şimdi üye olun ve başarılı e-posta kampanyaları hakkındaki e-kitabımızı indirin.
- Online varlığınızı iyileştirmek için Hizmetler sayfamızı ziyaret edin.
- Güçlü içerik üretimi konusunda ipuçları almak için bültenimize üye olun.
Pazarlama e-postalarının amacı, insanları harekete geçirmektir. Bunun için, takipçilerinize yol göstermeniz gerekiyor. İletişim içeriğinizi sönük mesajlarla doldurmak ve takipçileriniz için net bir yol çizmemek gibi e-posta hataları, müşteri kaybetmenize yol açabilir. Yapmanıza gereken, takipçilerinize değer ve bilgi sunarak, bir sonraki e-postanızı dört gözle beklemelerini sağlamak.
E-posta hataları 5: İştirakleri belirten bir ibarenin olmaması
Eğer pazarlama e-postalarınızda iştiraklerinize yönlendiren bağlantılara yer veriyorsanız, bunu takipçilerinize belirtmeniz gerekiyor. E-postalarınızı okuyanların promosyon yaptığınızı ve bunlar üzerinden gelir elde edebileceğinizi baştan bilmeleri lazım. İnsanlar, bu gibi işbirliklerine alışık; sizden sadece bu konuda dürüst ve bilgilendirici olmanızı bekliyorlar.
E-posta hataları 6: SPAM
Takipçilerinizin posta kutularını spam’lememeniz de çok önemli. Örneğin, yolladığınız e-postanın amacını yanlış bir şekilde belirtmemeye özen gösterin. Eğer e-postanız bir çeşit reklam ise, bunu belirtin. En önemli konulardan biri de şu: işletmeniz için geçerli bir posta adresi verin.
Özetlemek gerekirse, e-posta pazarlama söz konusu olduğunda kurallara uymak, işletmenize getiri sağlar. E-posta hataları yapmayarak, mesajınızın ne olduğu konusunda her zaman dürüst ve açık olarak başarıyı yakalayabilirsiniz! GoDaddy’nin e-posta pazarlama ürünü gibi kurumsal bir hizmet kullanmanız, işinizi kolaylaştıracaktır.
E-posta hataları 7: Onların haberi olmadan takipçi eklemek
Yapmak istediğiniz en son şey, insanlara istemedikleri e-postalar yollayarak onları gıcık etmek. Onları, hiçbir zaman üye olmadıkları bir bültenden çıkmak zorunda bırakmak ise yaralarına tuz basmak gibi bir şey.
İzinleri olmadan insanlara e-posta atmak riskli bir durumdur ve alan adınız ile IP adresinizin kara listeye alınmasına neden olabilir.
Liste satın oluyor olsanız da, kurumsal e-postalar gönderiyor olsanız da takipçilerinizi SPAM’lamamanız gerektiğini aklınızın bir köşesinde bulundurun. Güven kazanmak zaman gerektirir ancak kaybettiğinizde geri kazanması çok daha zordur.
Hoşça kalın, e-posta hataları!
Artık, sıklıkla yapılabilen e-posta hataları hakkında bilgi sahibisiniz. Onların şirketinizin değerini düşürmesine ve itibarını zedelemesine izin vermeyin. Öğrendiklerinizi göz önünde bulundurur ve e-posta kampanyalarınızı bu doğrultuda düzenlerseniz, zaman içinde markanızın tüketicilerin güvenini kazanmaya başladığını göreceksiniz. E, tüm istediğimiz de bu değil mi zaten?