BaşlangıçKategori

Siz de yapabilirsiniz: bir WordPress blogu oluşturmak için 17 ipucu

Okuma süresi: 10 dk
Nile Flores

Eğer bir WordPress blogu kuracaksanız, tebrikler! Artık kelimelerinizi tüm dünyayla paylaşıp, yeni insanlarla tanışacağınız yeni bir yolculuğa çıkıyorsunuz. Bu aynı zamanda bir blog kurmayı ve bunu başarıyla yapmayı öğreneceğiniz bir yolculuk olacak.

WordPress Blogu oluşturma yolculuk
Bir WordPress blogu kurmak sizi heyecanlı yollara sokacak yeni bir yolculuğa çıkarabilir.
Fotoğraf: FORREST CAVALE, UnSplash aracılığıyla / CC BY

İşte karşınızda bir WordPress blogu kurma ve ona güçlü bir start vermeye yönelik 17 ipucu!

1. Sürekliliğinizi koruyun ve daha da iyisi bunu sürekli yapın.

Blog sahibi olduğunuzda paylaşımlarınızı belli bir sıklığa oturtmak zor olabilir. Ancak, eğer paylaşımlarınız için belli bir plan oluşturursanız, bunu sonradan bir alışkanlığa dönüştürebilirsiniz. İlk başta haftada sadece bir veya iki kez paylaşımda bulunmaya çalışın. Sonradan, daha da rahatladığınızda bu sıklığı artırabilirsiniz

Editoryal bir takvim oluşturmanız, programınızdan sapmamanıza yardımcı olabilir. .

Ayda bir defa oturup o ay için yapacağınız paylaşımları bir blog takvimi ya da editoryal takvim üzerinden planlamak sizin için kolay olabilir. Editoryal bir takvim programınızdan sapmamanıza ve blog konularınızı aylık temalar, gelecek kampanyalar ve benzerlerine yönelik organize etmenize yardımcı olabilir.

2. İnsanların gerçekten araştırdığı konuları belirlemek için anahtar kelime araştırması yapın.

Bir WordPress blogu kuran çoğu kişi neredeyse her şeyle ilgili paylaşımda bulunarak bu ıvır zıvırın birilerinin ilgisini çekeceğini ümit eder. Gerçekte, belli bir içerik stratejisi olmadan (bknz. yukarıdaki editoryal takvim) bunun öylesine atışlar yapıp hedefi vurmayı ümit etmekten farkı yok.

Doğru kişileri blogunuza çekmek için biraz anahtar kelime araştırması yapın.

Anahtar kelime araştırması, insanların Google ve diğer arama motorlarına araştırmak için kelimeler girdiklerinde gerçekten ne aradıklarını anlamanıza ve bu konulara odaklanmanıza imkân verir.

Yoast Suggest ve Google Trends gibi araçlar doğru anahtar kelimeleri bulmanıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda sektörünüzde veya ilgi alanınızda “trend” eğiliminde olan konulardan haberdar olmanızı sağlar.

3. Blog ziyaretçilerinizin yazılarınızı paylaşabilmesini kolaylaştırın.

Eğer insanların paylaşımlarınızı görmesini istiyorsanız onlara yazılarınızı paylaşabilecekleri bir yol sunmalısınız. Web sitenize sosyal paylaşım butonları koymak buna yardımcı olacaktır. WordPress’te Jetpack’in sosyal paylaşım modülünü ya da MashShare gibi Mashable.com’un sosyal paylaşım butonlarına benzer tasarıma sahip bir eklentiyi kullanabilirsiniz.

Bir WordPress Blogu kurmak MashShare Eklentisi

4. Blogunuzun kolay gezilebildiğinden emin olun.

Basit bir gezinti yapısı kullanarak, ziyaretçilerinizin blogunuzda kolayca gezinebilmelerini sağlayın. Çok fazla menü veya altmenü kalemi kullanmayın. Ayrıca, insanların anasayfaya yeniden nasıl geri dönebileceklerini bildiklerinden emin olun.

5. WordPress blog içeriğinizi daha dikkat çekici kılmak için canlı ve cazibeli görseller kullanın.

Ne yazık ki tek başına yazı yeterli değil. Ziyaretçilerinize yazıları okurken bir es sağlamanız ve yazınızı devamlı çekici kılmanız gerekir.

Görseller, ziyaretçilerinizin web sitenizle ilgili deneyimini iyileştirebilir.

Aslında yazılarınıza ilgi çekici bir görselin eşlik etmesi, web sitenizi ziyaret eden kişinin yazınızın devamını okuyup okumayacağını belirleyebilir.

Tabii ki herkesin görsel yaratmaya yönelik bir yeteneği olmayabilir ve bazen stok fotoğrafları da pahalıya patlayabilir. İşte size binlerce bedava stok fotoğraf ve görsel bulabileceğiniz ve onları istediğiniz gibi biçimlendirerek web sitenizde sorunsuzca kullanabileceğiniz bir kaynak. Bu görseller, üzerlerinde istediğiniz gibi oynamaya ve referans belirtmeden web sitenizde kullanmaya yönelik lisanslara sahip.

6. Blogunuzun bir haber aboneliğine sahip olduğundan emin olun.

İnsanlar web sitenize uğradıklarında ya blogunuzu okur, ya sizinle temasa geçer, ya yazılarınızı paylaşır ya da çekip gider. Neden onlara sitenizi yeniden ziyaret etmeleri için bir neden veya en azından yeni içeriklerinizden haber alabilecekleri bir abonelik sunmuyorsunuz? Haber postası, blog ziyaretçilerinize sunabileceğiniz harika bir çözümdür.

Çoğu insan e-postalarını her gün kontrol eder bu yüzden haber postasına sahipseniz en son yazılarınız ve haberleriniz onlara ulaşacaktır.

Editörün notu: WordPress ve GoDaddy E-posta Pazarlama, birbirleri için yaratılmıştır. GoDaddy E-posta Pazarlama Kayıt Formları eklentisi WordPress sitenize haber bülteni kayıt formu yerleştirme işini çocuk oyuncağına çevirir.

7. Kim olduğunuzu ve blogunuzun neyle ilgili olduğunu anlatan kısa bir giriş oluşturun.

Bir WordPress blogu yarattığınızda insanların sizin kim olduğunuzu ve blogunuzun neyle ilgili olduğunu bilmeleri gerekir yoksa akılları karışabilir. Çok uzun bir tanıtıma gerek yok. Sadece kısa, tatlı ve yerinde bir giriş yeterli. İnsanlar sizinle ve blogunuzla ilgili daha fazla şey öğrenmek istediğinde her zaman “Hakkımda” kısmına bir link verebilirsiniz.

Bir fotoğraf, hakkınızda kısa tanıtıcı bir yazı ve “Hakkımda” sayfanıza bir link sağlamak için blogunuzun kenar çubuğuna özel bir “metin bileşeni” yerleştirin yada Easy Profile Widget gibi bir eklenti kurun.

Bir WordPress Blogu Kurmak Kolay Profil Bileşeni Eklentisi

8. Blogunuzun Mobil dostu olduğundan emin olun.

KCPB mobil teknoloji trendlerine göre yetişkinlerin online oldukları vaktin %51’ini mobil cihazlarda harcıyor (%42’lik masaüstü zamanına karşılık).

Blogunuzun akıllı telefonlar ve tabletler gibi cihazlarla uyumlu bir tasarıma sahip olması gerekiyor.

Eğer web siteniz henüz mobil uyumlu değilse, çoğu cihazla uyumlu bir WordPress teması seçmelisiniz. Eğer ideal uyumluluğa sahip bir tema için vaktiniz veya bütçeniz yoksa WordPress için gelşitirilmiş WPtouch Mobile gibi bir eklenti kurun. Bu, cep telefonu ve tablet kullanıcılarınıza kullandığınız tema yerine cihazlarla uyumlu bir mobil tema ekler.

Bir WordPress Blogu Kurmak WPtouch Eklentisi

9. Blogunuzun hızlı yüklenebilir olduğundan emin olun.

WordPress blogunuzun -özellikle de mobil kullanıcılarınız için- hızlı yüklenebilmesi gerekli.

Google, sitenizin 2 saniyede yüklenebilmesini öneriyor.

WordPress blogunuzu hızlandırmakla ilgili daha fazla bilgi isterseniz WP Super Cache gibi eklentiler yardımcı olabilir.

10. Paylaşımlarınızı kolay okunur hâle getirin.

İster kısa bir paylaşım, ister daha uzun bir makaleniz olsun, yazılarınızı insanların daha kolay okuyabileceği hâle getirin. Başlıklar, blok alıntılar, görsellerle metninize aralar verin. Ayrıca, daha kısa paragraflar kullanın.

11. Eski içeriğinizi her zaman güncelleyin.

Eski içeriklerinizi hiç bir zaman unutmayın. Eğer bugün güncel olan içeriğe sahip eski paylaşımlarınız varsa bunlara geri dönerek gerekli düzenlemeleri yaptığınızdan emin olun. Konuyla ilgili başka bir makale yazıp söz konusu eski yazıya link verebilir, eski yazıya daha fazla içerik ekleyebilir ya da içeriğinizi yeniden tasarlayabilirsiniz.

WordPress’in mükemmel özelliklerinden biri, her zaman geriye dönüp eski blog paylaşımlarınızı iyileştirmenize izin vermesi.

12. Yorum bırakan okuyucularınızla etkileşimde olun.

Bazı okuyucularınız yazılarınıza yorum bırakacaktır. Bu yorumlara basit bir teşekkürle bile geri dönmek önemlidir. Evet, özellikle çok fazla yorum alıyorsanız bu biraz zaman alıcı olabilir ama en azından okuyucularınızla etkileşime geçmeye çalışın. Tekrar geri gelmek ve daha fazla etkileşimde olmak isteyeceklerdir. Okurlarınızla etkileşim konusunda iletişim sayfanızın güncel olması da önemli bir unsur.

13. İçeriğinizi paylaşın.

Eğer içeriğinizi sosyal medya paltformlarında paylaşmıyorsanız büyük ihtimalle birilerinin web sitenizi arama motorları kanalıyla bulmasını ümit ediyorsunuz. Şöhretinizi ümide bağlamayın. Paylaşımlarınızı, Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlarda paylaştığınızdan emin olun. Paylaşımlarınızı sosyal ağlarda paylaşma konusunda zaman kazanmak için WordPress için Jetpack’de yer alan Publicize aracını kullanabilirsiniz.

Bir WordPress Blogu Kurmak Jetpack Eklentisi

Ayrıca Revive Old Post eklentisiyle de eski paylaşımlarınızın ilgi görmeye devam etmesini sağlayabilirsiniz.

Bir WordPress Blogu Kurmak Revive Old Post Eklentisi

Paylaşımlarınızın görüntülenme olasılığını artırmak için insanların gerçekten takip ettiği etkiketleri (hashtag) kullanın. Örneğin, #wordpress ve #blogging etiketlerini takip eden birçok insan var. Kendiniz için en doğru etiketleri araştırma yaparak bulabilirsiniz.

14. İçeriğinizi diğer sitelerde de yayınlayın.

WordPress blog içeriğinizi başka sitelerde de yayınlamak daha büyük bir kitleye ulaşmanızı sağlar. Örneğin GoDaddy, paylaşımlarını farklı platformlarda da yayınlamak için sıkça Medium’u kullanıyor. Medium, insanları değişik içerikler paylaşmak için cesaretlendiren bir site ve bunun için binlerce takipçiniz olması şartı da yok.

Bir WordPress Blogu Kurmak GoDaddy Medium

15. İçeriğinizi yeniden şekillendirin.

Okuyucularınız içerikleri farklı şekillerde daha iyi tüketir. Tabii ki içeriğinizi farklı web sitelerinde yeniden yayınlayarak kitlenizi genişletebilirsiniz ama yazı dışında farklı şekillerde de içerik oluşturabiliyor olmanız lazım.

Okuyucular, farklı formattaki içerikleri sever.

Bazı okuyucular video sever, bazıları ses ve bazıları da görsel… Bu nedenle blog paylaşımlarınızın farklı formatlardaki versiyonlarını oluşturun. Böylece daha fazla insana ulaşabileceğinizi göreceksiniz. Dijital Danışman Jeff Large’ın içeriği yeniden şekillendirmekle ilgili söylediği gibi:

“Tek bir içerik çok iş görebilir (Herkes için!)”

Eğer tam da bir WordPress blogu kurmaya başlıyorsanız ve içeriklerin yeniden kullanımı konusunu göz önünde bulundurun.

16. WordPress sitenizi güncel ve güvenli tutun ve yedekleyin.

Web siteniz için harcadığınız tüm çabaların korunması lazım. Bir sabah kalktığında sayfasının hack’lendiğini veya yok olduğunu görmek birçok bloggerın kabusu. Ancak, eğer WordPress bloğu güncel tutuyorsanız, yedekliyorsanız ve bir güvenlik planına sahipseniz hack’lenseniz bile hızlıca kaldığınız noktaya geri dönebilirsiniz. Web sitesi güvenliğini bir kenara atmayın.

17. Kendinize iyi bakın ve eğlenin.

Bloggerlığı ister hobi, ister profesyonel olarak yapıyor olun kendinize iyi baktığınızdan emin olun. Arada esnemek için ayağa kalkın. Yürüyüşe çıkın. Sağlıklı bir şeyler atıştırın.

Blog yazmanın hiçbir zaman tadı kaçmamalı.

Son olarak, bu işten zevk alın. Bu işin hiçbir zaman tadı kaçmamalı, yapmak zorundaymışsınız ibi hissettiğiniz bir işe dönüşmemeli. Eğer size zevk vermemeye başladıysa bir adım geri atarak probleme neyin yol açtığını anlamaya çalışın. Eğer kişiselse, arkadaşlarınızla konuşmayı deneyin.

Umarız bu 17 ipucu WordPress blog maceranızın mükemmel olmasına yardımcı olur. Blogunuzu oluşturduktan sonra farklı ihtiyaçları karşılayan, 2017’nin en popüler WordPress web sitesi mimarı eklentilerine göz atmayı da unutmayın.

Kullanılan Ürünler