BaşlangıçKategori

Web sitesi kurarken kaçınmanız gereken 7 hata

Okuma süresi: 7 dk
Selina Bieber

İşletmeniz için bir web sitesi kurmak önemli bir iş. 2022 itibarıyla Türkiye’de toplam nüfusun yüzde 82'si aktif bir şekilde internet kullanıyor. Tüketicilerin bir ürün veya hizmet aramak veya araştırmak için de internette arama yaptığı göz önüne alınırsa, işletmeniz için bir online varlığınız yoksa oldukça büyük bir potansiyel müşteri kitlesini kaçırdığını söyleyebiliriz. İşletmeniz için kuracağınız bir web sitesi, yapacağınız tüm reklam ve pazarlama çalışmalarının ötesinde sanal vitrininiz olarak da çalışır. Bunlarla birlikte, ilk web sitenizi kurmak veya yardım için bir tasarımcı tutmak, özellikle de bu konular hakkında pek bilgi sahibi değilseniz, zorlayıcı olabilir.

Kaçınmanız gereken yaygın web sitesi hatalarını bilmek sizin (ve/veya tasarımcınızın) doğru yolda ilerlemenize yardımcı olabilir.

Web sitesi kurarken kaçınılması gereken 7 hata

  1. Sosyal medyaya aşina olmayan bir tasarımcı seçmek
  2. Blog eklemeyi unutmak
  3. Blogu web sitesinden farklı bir URL’de paylaşmak
  4. Mobil uyumluluğu gözden kaçırmak
  5. Hizmet vermek yerine tanıtıma odaklanmak
  6. E-posta listesi hazırlamamak
  7. Web sitesini gereğinden fazla doldurmak

Şimdi bu hataların hepsine daha yakından bakalım.

1. Sosyal medyaya aşina olmayan bir tasarımcı seçmek

Uzun zaman önce, sosyal medya yokken (veya daha çok yeniyken), iyi bir web tasarımcısı kod bilgisi olan ve işini iyi bilen biriydi. Fakat, web tasarımcınız, sosyal platformlarınız ile entegre bir web sitesi kuracaksa, artık KESİNLİKLE sosyal medya trendlerine hakim olmalı. Müşterilerinizin kolayca, tek bir tuşla ürün ve içeriğinizi paylaşabilmelerini sağlamanız önemli. Nerede ve hangi sosyal medya platformlarında olduğunuzu ve paylaşımların bir kısmını sitenizde de görebilmeliler. Sizin işletmeniz sosyal medyada aktif değilse bile dünyanın çoğu aktif. Sizi paylaşmalarını kolaylaştırın!

2. Blog eklemeyi unutmak

web sitesi blog yazan kadın
Görsel: NeONBRAND , Unsplash aracılığıyla.

Yeni bir web sitesine blog koymamaktaki en yaygın bahane, “Ama güncellemeye zamanım olmaz!”dır.

Blog yazmak (veya iş dünyasında, içerik pazarlama) internette yetki sahibi olmak için en etkili yöntemlerden biri. Hem Google için web sitenizi sıralamakta daha iyi bir fırsat sağlar, hem de müşterilerinize kaynak ve tavsiye sağlarken, ürün ve hizmetin yanı sıra paylaşacak başka içerik verir. Nasıl  bir iş yürütürseniz yürütün, blog planınızın bir parçası olmalı.

İyi bir tasarımcı temel (daha iyisi uzman) içerik pazarlama bilgisine sahip olmalı. Paylaşımları kolay bulunabilecek şekilde organize edebilmeli ve insanların kolayca okuyup paylaşabileceği formatları bilmeli.

İlgili yazı: Blog yazısı nasıl yazılır? İyi bir blog yazısı yazmak için gerekenler 

3. Web sitesi ve blog için farklı URL kullanmak

Tasarımcınız WordPress kullanıyorsa, web siteniz ve blogunuz sorunsuz bir şekilde aynı URL’de bulunabilir. Eğer büyük bir siteniz olacaksa WordPress multi-site veya bir subdomain kullanabilirsiniz. Aklınızda bulunsun, eğer yeni başlıyorsanız, blogunuzun web sitenizden ayrı olması Google sıralamanız için iki kat iş demektir. Web sitenizi ve blogunuzu tek bir yerde toplamak hem güncellemeyi kolaylaştırır hem de daha etkili ve hızlı ilgi çekmenizi sağlar.

Editörün notu: Web sitenizi kolayca kendiniz kurmak istiyorsanız, GoDaddy Web Siteleri + Pazarlama Araçları planlarına dahil olan web sitesi kurulum aracı Hazır Web Sitesi’nin tek tıkla blog ekleme özelliği de bulunuyor.

4. Web sitesi tasarım sürecinde mobil uyumluluğu göz ardı etmek

Tasarımcınızın (ve sizin) tüm web sitesi revizyonlarını ve planlamalarını masaüstü ekranını düşünerek yapıyor olabilirsiniz. Ancak mobil internet kullanımı 2017’den beri masaüstü kullanımını geçmiş durumda. Yani siz web sitenizi masaüstü bir cihazda tasarlasanız da, internet kullanıcıları aynı web sitesine erişmek için büyük oranda mobil cihazlarını kullanıyor olacaklar. Google’ın artık mobil öncelikli indeksleme yaptığı da göz önüne alınırsa, web sitenizin mobil cihazlar da düşünülerek tasarlanması büyük önem taşıyor. Bu nedenle tasarımcınıza mobil uyumlu site tasarlayabilecek mi diye sorun. Önce bütün siteyi mobil görünüme göre tasarlayıp daha sonra masaüstü görünümünü desteklemeyi de düşünebilirsiniz. Web sitenizi GoDaddy’nin Hazır Web Sitesi aracı ile kendiniz kuruyorsanız, tasarımlarınızın otomatik olarak hem masaüstü hem de mobil cihazlarda düzgün çalışacak şekilde optimize edildiğini bilmenizde de fayda var.

Eğer hâlihazırda kurduğunuz bir web sitesi varsa, mobil uyumlu olup olmadığını buradan test edebilirsiniz.

5. Web sitesi ile kaynak olarak hizmet vermek yerine sadece tanıtıma odaklanmak

“Bir fikrim var: işimizle ilgili muhteşem olan her şeyi tanıtan, övünen bir web sitesi hazırlayalım!”

Ön plana çıkarmak istediğiniz şeyler, okuyucularınız ve müşterilerinizin görmek veya duymak istediği şeyler olmayabilir. Neden muhteşem olduğunuzu, ürünlerinizi, fiyatlarınızı anlatacak şekilde web sitenizi tasarlamak cezbedici olabilir. Tüm bunlar web sitenizde olmalı da, fakat müşteri gibi düşünmeniz gerek.

Eğer bir fotoğrafçı iseniz web sitenizin ortasında yardımcı kaynak linki bulundurmalısınız. Ücretsiz PDF indirmek için, blogunuz için veya başka sitelere yönlendiren bir link olabilir. Web sitenizi müşterilerinize yardım edecek ve sorunlarını çözecek şekilde tasarlarsanız, müşterileriniz markanıza karşı bir güven duygusu beslemesini sağlayabilirsiniz. Ödüller, görüşler, yorumlar sitenizde bulunması gereken önemli noktalar fakat tek başlarına yeterli olmazlar. Önce müşterilerinize yardım edin, gerisi gelecektir.

6. E-posta listesi hazırlamamak

web sitesi e-posta bildirimi
Görsel: Brett Jordan , Unsplash aracılığıyla.

E-posta hala potansiyel müşterilere ulaşmanın başlıca yolu. Web sitenizde, ziyaretçilerinizin  özel indirimler, kampanyalar gibi fırsatlar için e-posta adreslerini girebilmeleri için kolay bulunan bölümler olmalı. Birden fazla yerde kayıt formu bulduğundan ve bu formların mobil uyumlu olduğundan emin olun. Ziyaretçilerinizden isim, adres gibi fazladan bilgi istemeyin. Tek ihtiyacınız bir e-posta adresi.

7. Web sitesini gereğinden fazla doldurmak

Yeni işletme web sitelerindeki 1 numaralı problem: Fazlalık. Fazla yazı, fazla seçenek, fazla kenar kutusu veya plug-in…

Web sitesi tasarlarken potansiyel bir müşteri gibi düşünmeye dikkat edin.

Çoğu insan belli bir web sitesine girdiğinde ne arar?

  • İletişim bilgisi
  • Kısa bir misyon veya “hakkımızda” yazısı
  • Ürün ve hizmetlerinizi organize bir şekilde görüntülemek
  • Sorunlarını çözmeleri veya karar vermeleri için ücretsiz kaynak.

Tasarımcınızın (veya sizin) her tasarım fikrini yukarıdaki görevlere uyuyor mu diye kontrol edin. Sektörel basın bültenleri veya haberlerin ya da şirketinizin tüm tarihini anlatan bir Hakkımızda sayfasının genellikle bu kriterlere uymadığını fark edeceksiniz.

Sade, etkilidir

Çoğu küçük işletme sade, temiz bir web sitesinin ne kadar etkili olabileceğine şaşırır. Bu web sitenizin taslak gibi görünmesi gerektiği anlamına gelmez. Şu anlama gelir: Yaptığınız her şeyde, müşterilerinizi tasarım sürecinin merkezine koyun. Bu yazıda bahsettiğimiz hataları dikkate almak, işletmeniz için çalışacak verimli bir web sitesi kurmanıza yardımcı olabilir.