BaşlangıçKategori

Y Kuşağı iş sahipleri için 6 finansal öneri

Okuma süresi: 6 dk
Deborah Sweeney

Wells Fargo’nun 2016 yılında yaptığı araştırmaya göre, küçük işletme sahibi olmak söz konusu olduğunda Y Kuşağı iş sahipleri bu konuda oldukça ciddi. Araştırma kapsamında gerçekleştirilen ankete katılanların yüzde 80’i önümüzdeki yıllarda işlerini büyütmeyi planlıyor ve hatta gelecekte şirketlerini çocuklarına bırakmayı umuyor.

GoDaddy’nin Ekim 2016’da yaptığı Global Girişimcilik Anketi’ne göre Türkiye’de de benzer bir görünüm var. Türkiye’deki her beş katılımcıdan biri kendi işini kurmadan önce henüz öğrenci olduğu söylüyor ve buna paralel olarak Türkiye’deki öğrenciler mezun olduktan sonra başkası için çalışmaktansa kendi işini kurmaya neredeyse iki kat daha yatkın.

Y kuşağı iş sahipleri veya iş kurmak isteyenlerin unutmaması gereken bir nokta var: işletme finansmanı, bazen gelecekteki başarının önünde bariyer oluşturabilir. Wells Fargo anketinin sonuçlarına göre Y kuşağının yüzde 48’i işletme finansmanı konusunda “kısmen” fikir sahibi olduklarını ve aralarında aileleri, arkadaşları ve diğer iş sahiplerinin bulunduğu kaynaklara güvendiklerini itiraf ediyor.

Peki, bugünün Y kuşağı iş sahipleri için nasıl bir yardımda bulunabilir ve başarılı, rahat bir geleceğe sahip olmalarını destekleyebiliriz? Görmüş geçirmiş girişimciler başarısı kanıtlanan finansal nasihatte bulunabilirler ve aşağıda yer verdiğimiz 6 ipucu da test edilip, onaylananlar arasında yer alıyor.

Y kuşağı iş sahipleri için 6 finansal öneri

  1. Kredi skorunuza dikkat edin.
  2. Bir finans danışmanı bulun.
  3. Borçlarınızdan kurtulun.
  4. Bir finansal yönetim uygulamasını kullanın.
  5. Kişisel harcamalarınızı dondurun.
  6. Bir B planı yapın.

Şimdi her ipucunu ayrıntılı bir şekilde inceleyelim…

y kuşağı iş sahipleri başarı için finansal yönetim
Fotoğraf: Skitterphoto, VisualHunt aracılığıyla / CC BY

1. Kredi skorunuza dikkat edin

Y kuşağı iş sahipleri, giderek artan şekilde ticari kredi almak yerine, kişisel kredi ile iş kurmayı tercih ediyor. Wells Fargo’nun anketine katılanların yüzde 14’ü işlerini kurmak için kredi kartlarını kullanmışlar. Peki, neden bu yöntemi seçtiler?

Y kuşağı, geleneksel ticari bankacılık söz konusu olduğunda büyük engellerle karşılaşabiliyor.

Yaşları, işletmelerinin büyüklüğü ve yıllık gelirleri (veya gelirlerinin olmaması), mali yardım için uygun olmalarını engelleyebilir. Bu nedenle de kredi kartı kullanmak, az sayıdaki seçeneklerinden biri olabilir.

İş dünyasında birkaç yıl geçirdikten sonra, bu Y kuşağı iş sahipleri finansal enstitülere daha olgun ve akıllı bir şekilde, daha büyük şirketlerle ve defterde gelir göstererek dönebilirler. Ancak bu dönüşü kredi kartınızda ödenmemiş borç varken yaparak ticari kredi aramak iyi bir fikir değil.

Yeni Y kuşağı iş sahipleri, kredi skorlarını iyi tutmak için aylık ödemelerini aksatmadan yaptıklarından emin olmalılar.

Borçlarını kapatabildiğini veya en azından azaltabildiğini gösterenlerin tabii ki ticari kredi alma konusunda borçları yüksek olanlara göre daha fazla şansı olacaktır.

2. Bir finans danışmanı bulun

Wells Fargo araştırmasına göre Y kuşağı iş sahiplerinin yüzde 52’si işletmeleri için iyi finansal kararlar vermek konusunda finansal profesyonellerin tavsiyelerine güveniyor. Eğer bütçeniz dışarıdan yardım almaya yetiyorsa, bunu çekinmeden yapın. Sizinkine benzer işletmelerle çalışmış finansal planlamacıları ve danışmanları bulmak için gerekli özeni gösterin. Ne yaşadığınızı bilecekler ve işletmenizi finansal açıdan sağlıklı tutmak için mümkün olan en iyi danışmanlığı sunacaklardır.

3. Borçlarınızdan kurtulun

Kredi kartı borcunuz mu var? Ev veya araba kredisi borçlarınız girişimcilik hayallerinizi gerçekleştirmenize engel mi oluyor? Yalnız değilsiniz. Ancak bir an evvel borçlarınızdan kurtulmaya bakın. Daha iyi geri ödeme planları tercih edin, taksitleri zamanında ödemeye dikkat ederek kredi skorunuzu sağlıklı tutun ve işe atılmadan önce pazarı değerlendirin.

4. Bir finansal yönetim uygulamasını kullanın

Finansallarınızı yönetmek için ekstra yardıma ihtiyacınız var ama profesyonel yardım almaya bütçeniz yeterli değil mi? Bu durumda Mint veya Level Money gibi ücretsiz uygulamaları deneyebilirsiniz. Mint, finansallarınız konusunda dikkatli, bütçe yapma sürecinde ise proaktif olmanızı sağlıyor. Bütçenizin sonuna yaklaştığınızda uyarı yolluyor, nasıl tasarruf edebileceğiniz konusunda tavsiye sunuyor ve kredi skorunuzu görmenizi mümkün kılıyor. Level Money ise daha baştan akıllı harcama ve planlama yapmanıza yardımcı olurken, birikiminizi artırmaya odaklanıyor ki bu da küçük işletme kuran, her yaştan girişimcinin ihtiyacı olan bir şey.

5. Kişisel harcamalarınızı dondurun

İşletmenizin ilk günlerinde her kuruş değerlidir.

Zaman, boş kişisel harcamalar yapma zamanı değil.

Bunun yerine, para biriktirebilmek için kişisel harcamalarınızı dondurun. Unutmayın ki bunu yapmak demek, her şeyden feragat etmek değil; yaratıcı yollarla harcamalarınızı azaltmanız anlamına geliyor. Örneğin, potansiyel iş ortağınızla Starbucks’ta kahve içeceğinize onu ofisinize davet ederek üçü bir arada kahvelerden ikram edebilirsiniz. Bu hem sizi giderek artacak kahve maliyetinden kurtarır, hem de potansiyel iş ortaklarınız ofisinizi ziyaret ederek sizi ve yaptığınızı tanıma fırsatını elde edebilir.

6. Bir B planı yapın

Ne kadar hazırlıklı olursanız olun, her startup ilk beş yılını tamamlayamayabiliyor. Olur da işletmeniz başarısız olursa, bir sonraki adım ne olacak? Bir B planı oluşturun ki, en kötü senaryonun gerçekleşmesi durumunda hazırlıksız yakalanmayın.
Bir işin yolunda gitmemesi, yeni bir iş kuramayacağınız anlamına gelmiyor. Daima ilginizi çeken ve sadece para hedeflemeyen bir iş kurmaya özen gösterin. Yaratıcı olun, kalıpların dışına çıkın ve işinizle olan ilişkinizi bir sonraki seviyeye taşımak için çok çalışmaya hazırlıklı olun.