İster yoğun günlük ziyaretçi alan kişisel bir blogunuz, ister küçük bir web sayfanız, ister tam donanımlı bir e-ticaret siteniz olsun, kullandığınız hizmeti değiştirmek veya yenisini kiralamak hiç de kolay alınacak bir karar değil. Çoğu zaman hangi hizmetin size uygun olduğunu veya ihtiyaçlarınızı karşılayıp karşılayamayacağını bilemeyebilirsiniz. VPS'nin sizin için uygun bir seçenek olup olmadığını merak ediyorsanız, bu yazımız şüphelerinizi giderebilir. Yazımızda size VPS nedir sorusunun cevabını veriyor ve neden sanal sunucu kiralamanız gerektiğine dair 7 sebep sunuyoruz.
VPS nedir?
VPS veya sanal sunucu, fiziksel bir sunucunun birden fazla bağımsız sanal makineye bölünmesiyle oluşur. Bu şekilde, her VPS aynı makine içindeki alanı paylaşan diğer hesaplardan bağımsız bir şekilde çalışır.
Sanallaştırma teknolojisi sayesinde, her kullanıcının %100 kendine özel kaynakları vardır. Ayrıca, sunucuya kök erişimi olması projeniz için daha fazla bağımsızlık ve esneklik anlamına gelir.
VPS nedir: paylaşımlı hosting ve kiralık sunucu arasında bir hizmettir. Kaynakları kimseyle paylaşmanız gerekmez ve istediğiniz gibi kullanabilirsiniz, ancak fiziksel sunucunun tek kullanıcısı siz değilsinizdir.
Hosting’in ne olduğu konusunda daha fazla bilgi için, “Hosting nedir ve ne için kullanılır?” yazımıza, hosting türlerinin özellikleri ve aralarındaki farklar hakkında daha fazla bilgi için “Hosting türleri: Paylaşımlı, VPS ve kiralık hosting arasındaki farklar nelerdir?” yazımıza göz atabilirsiniz.
VPS SSD: tüm projeleriniz için bir performans bonusu
Hizmet kapsamınızda paylaşımlı hosting'den VPS'ye yükseltme yapmanız gerektiğinde veya yeni bir güvenli sanal sunucu kiralamak istediğinizde kafanızda bir soru oluşur, VPS SSD'nin bilinen VPS’lerden farkı nedir?
SSD diskler (İngilizce, Solid-State Drive'ın kısaltması), hafıza kartlı devre kartı ve sabit bileşenlerden oluşan modern sabit sürücülerdir. Geleneksel disklerden farklı olarak, mobil parçaları olmayan %100 elektronik cihazlardır ve daha az aşınır ve daha az kaynak tüketirler.
Bunun ne anlama geldiğini biliyor musunuz? Geleneksel olanlara kıyasla SSD'ler daha etkili ve dayanıklı olmakla beraber, daha fazla performans ve hız sağlarlar.
GoDaddy olarak biz, yükleme hızının ve web sitenizin performansının, Google sıralamanızı yükseltmekte önemli noktalar olduklarını biliyoruz ve bu sebeple VPS Hosting planlarımızı size sunduk. Farkı göreceksiniz!
KVM ile geliştirilmiş performans ve güvenlik
Projelerinizde performans artışına ihtiyacınız varsa sunucularımızda kullandığımız yeni KVM sanallaştırma sistemini bilmeniz gerekiyor.
KVM (Kernel tabanlı Sanal Makine) sanallaştırma sistemini Linux'a uygulamak için kullanılan bir açık kaynaklı yazılımdır. Özellikle, fiziksel bir makineyi, birbirinden bağımsız ve ayrı olan farklı sanal ortamlara dönüştürebilen bir yazılımdır. Bir başka deyişle KVM, fiziksel sunucuyu farklı sanal sunuculara bölmekle görevlidir.
Bu sanallaştırma sistemi, platformun kaynaklarını optimize etmesine yardımcı olur ve yüklediğiniz uygulamaların hızını artırıp cevap sürelerini en aza indirmeyi sağlar. Buna ek olarak KVM, her sanal sunucuda daha fazla güvenlik ve izolasyon sunan, SELinux ve sVirt'ün bir kombinasyonunu kullanır.
Sanal sunucu kiralamak için 7 neden
VPS nedir sorusunun cevabını verdiğimize göre şimdi sıra neden bir VPS’ye ihtiyacınız olduğundan bahsetmeye geldi. Web siteniz için bir hosting hizmeti seçmek, hele bir de projeniz tam büyümede olduğu için hizmetinizi değiştirmeyi düşünüyorsanız, hiç de hafife alabileceğiniz bir karar değil. Hâlâ şüpheleriniz varsa ve SSD'li VPS Hosting'in sizin için uygun tercih olduğundan emin değilseniz, işte kiralamanız için 7 neden:
1. Projeniz çok fazla performans gerektiriyorsa
Web hosting planının sınırsız bant genişliği olmasına rağmen, sürekli artan ziyaretçi sayısı, platformda performans sorunlarına yol açabilir, bu yüzden daha gelişmiş bir hizmete geçmek gereklidir. Bu durumda sizin için VPS nedir: performans seviyesi çok daha yüksek olduğu için bir sonraki adımdır. Buna ek olarak, SSD'lerle çalışan bir sunucu seçerseniz web sitenizin performansını ve hızını artırabilirsiniz.
2. Esnek bir hizmete ihtiyacınız varsa
Paylaşımlı hosting planında platformun kendi yapılandırmasına uyum sağlamak durumunda olduğunuz için daha fazla kısıtlamanız olacaktır. Bir diğer yandan, sanal sunucular, hizmeti yapılandırıp projenizin belirli ihtiyaçlarına (örneğin, MySQL veya PHP versiyonu) uyum sağlamada daha fazla esnekliğe sahiptir.
3. Bağımsızlık arıyorsanız
Sunucunuzu başka kullanıcılarla paylaşmak istemiyorsanız veya çok fazla kaynak tüketen bir uygulama kullanıyorsanız ve kiralık sunucu bütçenize uygun değilse VPS sizin için en iyi seçenek.
4. Size uyan bir şey istiyorsanız
VPS sunucusuna kök erişiminizin olması, istediğiniz uygulamayı veya yapılandırmayı ihtiyacınıza uygun sunucu seviyesine uygun olarak kurup kullanmanızı sağlıyor. Hizmetiniz üzerindeki kontrolünüz çok daha fazla.
5. E-ticaret çok fazla kaynak tüketiyorsa
WordPress'te yüksek RAM tüketen veya WooCommerce, Yoast veya satış ortaklığı (affiliate) eklentileri gibi çok fazla kaynak gereksinimi olan eklentilere sahip bir online dükkanınız varsa paylaşımlı hosting sizin için yetersizdir. Daha iyi performans için profesyonel hosting ve SSD VPS'ye geçme olanağınızı değerlendirin.
6. Daha fazla güvenlik istiyorsanız
Web sitenizin güvenliği ve gizliliği başlıca endişeleriniz arasındaysa VPS iyi bir seçenek. Diğer sunucu hesaplarından bağımsız olarak yeniden başlatabilir veya yönetebilirsiniz.
7. Projeniz için güvenlik ve güvenilirliğe ihtiyacınız varsa
Hareket eden parçaları olmadığı için SSD'nin aşınma olasılığı geleneksel disklere göre daha azdır, bu sebeple verileriniz daha güvende olur. Buna ek olarak, kullandığımız yeni KVM sanallaştırma sistemi, her sanal makinenin güvenliğini ve izolasyonunu daha iyi hale getiriyor.
VPS yönetebilmek için teknik bilgiye sahip olmam gerekiyor mu?
Olmanızı öneririz. Bizim durumumuzda yönetilen ve tam yönetilen VPS sunucuları, WHM veya Plesk panel sayesinde daha kolay yönetilebilmek için yeniden tasarlanmış olsa da, hizmetinizden en iyi şekilde yararlanmak ve üzerinde tam kontrole sahip olmak istiyorsanız sunucunuzu yönetebilmeniz ve temel yönetim görevlerini gerçekleştirebilmeniz gerekiyor. Her durumda, tam yönetim seçeneğini tercih ederek yönetim ekibimizin desteğini alabilirsiniz.
Bu yazımızda VPS nedir sorusunun cevabını verdik ve hangi durumlarda VPS’nin sizin için doğru seçim olabileceğinden bahsettik. Ancak, teknik bilgiye ve VPS yönetmek için yeterli deneyime sahip değilseniz ama projenizin daha fazla güce ve performansa ihtiyacı varsa tercihinizi Kurumsal Hosting alternatifinden yana kullanabilirsiniz. Kurumsal Hosting’in başlıca avantajlarından biri basit olmasıdır. Konu yönetmeye geldiğinde, daha önceleri web hosting planı ile çalıştıysanız hiçbir fark görmeyeceksiniz.